Kinek a dolga a járda hómentesítése?

Nálatok is esett a hó? Fehérre varázsolva a járdát? Na és ki takarította el? Most a legfontosabb hó eltakarítási pontokkal készültünk!

holapatolas_homentesites_jarda_felelosseg_sozas_tel_takaritas.jpg

Az idei tél is kezdi megmutatni a fehérebbik arcát az országnak. Te tudod, hogy kinek a dolga hólapátot ragadni hajnalban, hogy csúszás és hómentes legyen a járda? Tudod mivel kell felszórni a ház előtti szakaszt és mivel jár ha ezt nem teszed meg? Lássuk tényleg úgy van-e ahogy gondolod...

Kinek a dolga a járda hómentesítése?

A hófödte táj kétségtelenül káprázatos látvány, de sajnos a járdán már nem olyan lenyűgöző a vastag hótakaró. Bizony valakinek el kell takarítani. Az önkormányzatoknak jogában áll előírni (és ne kételkedj,hogy sok helyen elő is írják), hogy az ingatlan előtti járdán a havat eltakarítani és csúszásmentessé tenni az ingatlan tulajdonosának kötelessége.

Családi ház esetében egyértelműen a tulajdonosok felelőssége, hogy csúszásmentes legyen a járda. (Na persze attól még családon belül el lehet dönteni kő-papír-olló versennyel, hogy kinek kell kimenni reggel lapátolni.)

josh-hild-_tui8tzhlk4-unsplash.jpg

A társasházak esetében azonban egy általános vélekedés alakult ki, hogy a közös képviselő felelőssége és feladata ezt a problémát megoldani. Részigazság van benne, mert a társasház megbízhatja a közös képviselőt ezzel, de ez nem automatikus! Ha nincs lefixálva, akkor bizony a társasház tulajdonosai mind felelősek a járda állapotáért és az esetleges takarítási hiányosság miatti balesetekért.

A társasház/ közös képviselő megbízhat egy személyt, céget, hogy a téli időszakban tartsa hó és csúszásmentesen a társasház előtti járdát az előírásoknak megfelelően ezzel garantálva, hogy az ő vállukról egy teher lehullott a téli időszakban, hó esés ide vagy oda.

Mit von maga után, ha nincs csúszásmentesítve a járda?

Ha valaki elcsúszik, megsérül akkor bizony szükségszerű lehet kártalanítani az okozott kárért járdádon elesett illetőt. Arról nem is beszélve, hogy milyen "csinos" bírságok szabhatók ki, azokra akik nem tesznek eleget a járda takarítási kötelességüknek hóesés idején.

victoria-kubiaki-qn8q_d82ui4-unsplash.jpg

A fentiek öt számjegyű összegtől, bizonyos körülmények között akár hét számjegyű összegű fejfájást is okozhatnak, így jobb elkerülni mindenki érdekében, hogy csúszós maradjon a ház előtti járdaszakasz.

Sózni vagy nem sózni?

A régi módszerek egyike a sózás, azonban ez már évek óta büntetést vonhat maga után, ha túl közel történik a növényekhez, a fásszárú növények védelméről szóló kormányrendelet miatt. A só egyébként nemcsak a növényekben, de cipőkben, gumikban, az aszfaltban és az állatok lábában is sérüléseket, károkat okozhat, így a használatát célszerű mindenhol kerülni. 

Só helyett használj inkább: homokot, fűrészport, sódert, hamut, speciális jégoldót amibe lehet pl. apró köveket keverni.

filip-mroz-tdiwmxb9-qk-unsplash.jpg

A lényeg tehát az, hogy fokozottan figyelj oda te is arra, hogy a hozzád tartozó járdák szép tiszták legyen, így télen is. Gyalogosként (és persze járművet vezetve is) pedig balesetmentes közlekedés kívánunk!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

3 komment
2021-01-19 12:58:04 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4516395608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.01.19. 17:01:47

Meh...hamarosan ez a probléma nem lesz többé probléma. Sajnos. Ami minimális hó esett itt (az 1 centit is csak nagy jóindulattal haladta meg), az el is olvadt napokon belül. Persze, amikor 0 fok fölé ér a hőmérséklet, akkor bezzeg szakad az eső, mintha dézsából öntenék. Ki van ez találva...
Mindegy. Szóval, mifelénk a háztulaj a háza előtti részről takarítja el a havat, nagyjából ameddig a telekhatár tart. Ötperces munka, meg se lehet izzadni benne rendesen.

GöTi 2021.01.20. 10:47:29

A ház előtti járda milyen távolságig "ház előtti járda"? Van közben egy parksáv...

Az állami tulajdonú jeges közutakon, ha megcsúszik valaki autóval, meg is büntethetik mert nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett. A magántulajdonú házak előtt, ha valaki sima talpú cipőben elesik, akkor miért nem ő a hibás? Miért nem várható el a gyalogostól, hogy a havas, jeges viszonyoknak megfelelően viseljen lábbelit. A ház előtti járdát le kell takarítani, de a napi 3 gondosan elvégzett takarítás estén is lehet havas, jeges.

Az állam sózza az utakat. Az állampolgárnak ez tilos.

laci_52 2021.01.20. 12:52:28

Ezért is érdemes lakásbiztosítást kötni: ha valaki elesik előttem a síkos járdán, helyettem a biztosító fizethet neki, hiszen a mostani lakásbiztosítások az ilyen esetekre felelősségbiztosítást tartalmaznak.
süti beállítások módosítása