Hatékony tartozáscsökkentő vagy embertelen kegyetlenkedés? Szavazz!

A minap megbeszélésre mentem egy céghez és az irodájuk egy budai bérház egyik lakásában volt kialakítva. Amúgy, elég cool rálátással a Parlamentre. Ebben persze még semmi extra nincs, azonban a társasháznak volt egy módszere, hogy a lakók tartozását minimálisra csökkentse.

Persze nem is medve lennék, ha nem tűnt volna fel, de ez van. Társasházakat kezelek, úgyhogy nem tudok csukott szemmel járkálni a városban, mert mindenben megbotlanék. :D

medvebotlas.jpg

Tény, hogy nem most hallottam először erről a kinnlevőségcsökkentő módszerről,

de most láttam a valóságban és működés közben egy társasháznál. Annó hozzáfértem esettanulmányokhoz is, ahol láthattam számokra lefordítva ennek a megoldásnak a hatékonyságát, de emlékszem, hogy már akkor is kettős érzéseim voltak ezzel kapcsolatban. Na, ez nem változott!

Van egy olyan becsípődésem, hogy a cél mindig az, hogy maradjunk emberek, de megértem azt is, hogy a tücsöknek egyszer meg kell mondani, hogy "Hé, tücsök. Ez így nagyon nem kóser, amit művelsz." Mindenesetre évekre el is ült a téma. Nem volt rá szükség.

Mivel lehet a tartozós szomszédokat azonnali befizetésre bírni emberrablás és fegyverek nélkül?

A lift korlátozásával.

Komolyan. Van egy kütyü, amit utólag fel lehet szerelni a lifthez és akkor csak annak indul el, akinek van hozzá jogosultsága (pl. nincs közösköltség-elmaradása). Ez lehet 

  • kulcsos
  • kódos
  • kártyás

megoldású is. Sőt, hallottam, hogy van olyan is, ahol a lift csak akkor indul el, ha a telefonodról megcsörgetsz egy telefonszámot.

kodos_lift.jpg

A korlátozott lift előnyei

Egyrészről, azonnal átlátható, hogy apró, de húsba vágó szankció ez a tartozósok felé. Ráadásul, minél magasabban lakik az ember, annál kényelmetlenebb lesz. Gondolj bele, milyen lenne egy hétvégi Tescós bevásárlást 4 fordulóban felvinni a kilencedikre.

Úgyhogy - ahogy az esettanulmányban is láttam -, ahol ezt a drasztikus megoldást bevezetik, ott jelentősen leapad a tartozások száma és mértéke. 

A korlátozott lift hátrányai

  • Azoknak is macera, akik sosem tartoztak, hiszen mostantól mindenkinek kódoznia vagy kártyáznia kell a liftben..
  • Mindenkinek meg kell adnod a kódodat. Gondolj bele, különben hogy jön fel a pizzafutár, a postás vagy mondjuk én, ha meghívsz?! Oké, lejössz értem! Értem! :)

Mi a medve véleménye ezzel kapcsolatban?

  1. Egyrészt, fontos leszögezni, hogy a társasházkezelő nem hatóság. Ezért egy ilyen döntés meghozását is csak a közgyűlés, tehát a lakástulajdonosok hozhatnak meg magukra vonatkoztatva.
  2. Másrészt, a kinnlevőségek beszedésének vannak egyéb, kevésbé drasztikus megoldásai is. Sokéves tapasztalatom, hogyha a tartozásokat nem hagyja magára az ember medve, akkor nem tud ebből egy adósságszörny kinőni. Mint annyi mindent, ezt sem szabad elhanyagolni!
  3. Harmadrészt, persze látom a másodlagos hasznát, hogy ez egy beépített ösztönző. Egy ilyen ösztönző nem hagy nagy adósságokat felhalmozni a lakóknak, és ezáltal a társasházkezelőnek is kevesebb ezzel az adminisztratív dolga.

Ám, az érem másik oldala, hogy a lift hozzáféréséhez is folyamatosan frissen kell tartani egy listát, aszerint, hogy kinek működjön az a lift és kinek ne. Ha pedig Cecil néni az 4/c-ből nem fizeti be a decemberi közös költséget, akkor az ő kódját le kell tiltani, hogy ne induljon el rá a lift.

Ahhoz meg ki kell menni a házhoz? A liftnél kell adatbázist frissíteni vagy megy ez távolról? Ha Cecil néni december 12-én mégis befizet, akkor joggal veri a tamtamot, hogy 13-án miért nem megy még a kódja?!

Hmm, lehet több vele a dolog, mint amekkora hasznot hoz?!

Nálatok működik ilyen kütyü? Mesélj róla, tényleg kíváncsi vagyok!

Írd meg, nálatok mi a helyzet, mert egy igazán kíváncsi medvével hozott össze a sors! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!

Ha te is dögösnek tartod azt, ahogy a medve gondolkodik, akkor hívd meg a házadhoz közös képviselőnek, vagy teszteld a sajátodat, hogy ő jól csinálja-e a házkezelést.

komment
2018-01-08 07:17:26 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6913500653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pál utcai fiú 2018.01.08. 13:07:34

Két kérdés hirtelen. A lift amúgy nem a társasház osztatlan közös tuladona? Ha egy mozgáskorlátozott elől zárják el a liftet, abból elég nagy botrány lehet

altimus 2018.01.08. 13:12:35

@Pál utcai fiú: nem zarjak el elole. hasznalhatja, de csak dijert, amit a kozgyules allapit meg. jelen esetben a hasznalati dij a kozos koltseg elmaradasanak az osszege.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2018.01.08. 13:20:27

Jó lenne ez a liftes dolog, a 90 napot meghaladó, és vagy x összeg feletti tartozásoknál.
Persze ha árnyalom, akkor különválasztanám az elvből nem fizetőt és az ellátórendszerben nem fellelhető rászorulót, aki azért nem fizetett, mert másodmagával anno jelzáloghitelt vettek fel, egyedül maradt, 90 ezret keresett, a bank pedig csoportos beszedései megbízással levont belőle 30-at. Villanyt, gázt ugye fizetnie kellett. Na, őt nem korlátoztam volna lifthasználatban, igaz, nem liftes házban lakott-lakik.

Aztán a harmadik megközelítés, képzeljünk el egy undok tahó, kiállhatatlan proli lakót. Nem fog cipekedni, megvár egy másik lakót és felviteti magát a liften.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2018.01.08. 13:23:04

@Pál utcai fiú: a mozgáskorlátozottakat szerintem senki nem zárná ki a felvonó használatából. Ahol komolyabb fogyatékossággal élő személy van, azt a családot finoman szólva nem veti fel a pénz. Az intézkedés célja nyilván az "elvből bliccelők" kiszűrése, mondván 18 ezer forintos díjért még a lépcsőházat se festik ki a panelban, csak a liftet járatják és a szemétledobóban fut két fűtéscső.

Girhes 2018.01.08. 13:23:22

Ha Cecil néninek 3 hónapon túli elmaradása van, járjon gyalog. De ha 12-e helyett 13-án fizette be a közös költséget, használhassa a liftet. A háznak amúgy is van szerződése a liftkarbantartásra, ebbe bele kell venni a havi adatbázis-frissítést, a kk meg szolgáltasson adatokat. Havi egy plusz munkafázisba nem hal bele senki.

Burgermeister 2018.01.08. 13:23:29

Ezt meg kell szavazni a társasháznak, ahol sokan tartoznak ott ez nem fog átmenni!!!

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2018.01.08. 13:25:52

Viszont ha már itt olvasgatom a posztot: biztonsági célt is szolgálhatna a kulcsos/kártyás lift. Ahol lépcsőn kell hurcolkodni és emiatt sokáig tart, nagy a mozgás a lépcsőházban, oda betörni sem éri meg. Főleg ha a földszintre felraknak egy térfigyelőt. A társasház nem közterület, akinek joga van ott lenni, az figyeltetheti a saját területét.
Még mielőtt valaki azt mondja: nincs visszatartó ereje, meg kell cáfoljam. lépcsőházi kamerák nem egyszer buktattak le tolvajt.

Torz 2018.01.08. 13:29:19

Ha nincs lift (4 emelet)?

altimus 2018.01.08. 13:38:59

@Burgermeister: egy olyan hazban ahol sokan tartoznak eleve nem jar a lift, mert mar regen kikapocsoltak.

altimus 2018.01.08. 13:42:00

@Névtelen betelefonáló: ha valaki sokallja a kozos koltseget annak joga van ahhoz, hogy tetelesen atnezze pl. a tarsashaz elszamolasat ... minden tarsashazban van szamvizsgalo bizottsag, a tagokat a lakok valasztjak meg ... a tarsashazakban a beszedett kozos koltseg teljes osszeget a haz koltsegeinek a fedezesere kell forditani (nameg felujitasi alapot kepezni ...) aki nem fizeti a kozos koltseget annak a lakasara a haznak be kell jegyeztetnie a jelzalogot.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2018.01.08. 13:57:36

A legeggyszerűbb módszer jelzálogra felírni a tartozást.

Így nem adhatja el, és tuti meglesz a pénz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.08. 13:59:33

Ha velem ilyet csinálnának, elrintanám a liftet, aztán röhögnék a szomszédokon.

Parajpuding 2018.01.08. 14:03:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: igazi aéjasg*ci magyar vagy. Egyívású a felcsútival.

Parajpuding 2018.01.08. 14:03:51

Tuti a módszer, főleg olyan társasházakban, ahol nincs lift :DDD

Mr. Waszabi 2018.01.08. 14:19:16

Nálunk évek óta ráírják a közgyűlési határozatokra a tartozókat és az adósságok összegét is. Ennek van némi szégyenkeltő és adósságkiegyenlítő hatása - senki nem szereti a nevét ezzel kapcsolatban olvasni.
A dolog nem feltétlenül pejoratív - vannak, akiknél véletlenül marad el egy-egy közös ktg befizetés, amit észre sem vesznek.

2018.01.08. 14:20:41

Engem lifthasználat korlátozásával sose tudnának fizetésre bírni (bár nem volt tartozásom soha). Egy időben a hetedik emeletre lépcsőztem fel naponta, csak úgy. Amíg nem nyomorék, öreg, beteg az ember, addig a lépcső simán helyettesítheti a liftet.

room_101 2018.01.08. 14:23:52

Társasházban lakni már eleve a lúzerség bizonyos fokát jelenti.

halaloszto 2018.01.08. 14:42:59

Es hogyan kersz dijat egy olyan szolgaltatasert, amit nem vett igenybe?

Amineknevetadokelveszik 2018.01.08. 15:12:25

Javaslom a lámpát is rifid kártyához kötni, és 2 legyet ütünk egy csapásra:
1: Csökken a közös villanyszámla, mert csak azok a lámpák égnek, ahol éppen ember is tartózkodik
2: a sötét rohadék, aki direkt nem fizet majd sötétben battyog, jól kitöri a nyakát és akkor az örökösödési eljárás se zajlik le anélkül, hogy valaki kifizetné a tartozást.

Amineknevetadokelveszik 2018.01.08. 15:14:17

sőt: a bejárati ajtóhoz is lehet késleltetést rakni, a tartozóknak 5 percet a kapu előtt kelljen szobrozni, mielőtt be tudnak menni.
Vezérelt mágneszár a szemétledobóra, és akkor viheti le a szemetet is.
Vannak még ötleteim, ha kell.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.01.08. 15:36:18

@Torz: Ez nyilván nem erre vonatkozik. Háromemeletes társasházak is vannak lifttel.
Ez a megoldás tehát a liftes társasházakra vonatkozik.

erol 2018.01.08. 15:46:21

@room_101: Ne mondd, és hol menő lakni, tanyán?

Grenadir11 2018.01.08. 16:19:48

Törvény írja elő a liftet bizonyos magasság felett. Azt is tartalmazza, hogy műszaki okon kívül semmilyen okkal nem lehet a működtetését megtagadni.
BTK 194 Személyi szabadság korlátozása
Ilyen például, ha egy mozgásában korlátozott embertől elveszed a botot, a kerekes széket ( a liftet )
Ha ráadásul ezt egy társasházi közgyűléssel megetetik, azzal, hogy ez szabályos és hivatalos, akkor ez súlyosbító körülmény. A törvény nem vesz figyelembe olyasmit, hogy az illető tartozott, az nem bűncselekmény, lehet perelni polgári úton. (Az etikai részéről ne beszéljünk, hiszen ha már használ valamit, akkor fizessen is!!! De ez nem megoldás. Csodálom, hogy még nem volt per belőle.)

DFK 2018.01.08. 16:27:29

Olya kk kell, aki rögtön lép, ha valaki nem fizet.

kissiú 2018.01.08. 16:50:46

@altimus: @Legeslegalja: "A legeggyszerűbb módszer jelzálogra felírni a tartozást."

Na ez van nálunk. (lift nincs). Kapaszkodjatok meg: 2038-ra igérik, hogy elárverezhető lesz a renitens lakás. Addíg csak eladáskor juthatunk a pénzünkhöz, az meg nemigen lesz.

varjojenvirta 2018.01.08. 17:01:16

mivel a földszintiek előszeretettel nem fizetnek, arra hivatkozva, hogy nem használják, ezért ez nem annyira hatékony, mint amennyire bonyolult bevezetni és használni

Burgermeister 2018.01.08. 17:14:06

@altimus: ezt gondold át...ez egy elmélet. példa? Majd ha a közgyűlés megszavazza.

mbazs 2018.01.08. 17:37:04

@Grenadir11: Sajnos valszeg igazad van, ekkor szokás szerint a rendesen fizetők szopnak.

Tehetséges ugandai buzi 2018.01.08. 17:41:50

Medve! A mi házunkban az egyik FÖLDSZINTI lakó tarotzik haccá'ezer közös költséggel! Baszhatom, ha elzárom előle a liftet.!

:-(

Bobby Newmark 2018.01.08. 17:44:58

@Grenadir11: Ez kibaszott nagy faszságnak hangzik. A személyes szabadság korlátoazása tutikurvaúristen, hogy nem vonatkozik a liftekre, hacsak nem abba zárnak be és nem engednek ki. Az a törvény emberrablásról és fogvatartásról szól, picsára nem lifthasználatról, és még érintőlegesen sincs hozzá köze.

Ellenben a liftes kormányrendeletben (146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet
a felvonókról, mozgólépcsőkről és mozgójárdákról) van egy ilyen, hogy:
"19. §54 A képzett vagy betanított felvonóvezető kötelezettségei:
(...)
c) annak megakadályozása, hogy a felvonót arra jogosulatlan személyek vezessék,"

Nos, ha létezik olyan, hogy valaki jogosulatlan a felvonó vezetésére, és ember ezt megakadályozhatja, akkor biztos, hogy műszaki berendezés is.

De várom a cikkely idézését, ami téged támaszt alá...

Bobby Newmark 2018.01.08. 17:50:32

Egyébként a jelzálog kb az egyetlen megoldás. Van egy szomszéd, aki nem fizet közös költséget, gázt (már kikapcsolták), vizet. Két éve még két lakásuk volt, egyik a házban ahol lakom, a másik kicsit odébb az utcában egy másik társasházban. Ma már csak ez a lakásuk van. Ha így folytatják, ez sem sokáig. Nem tudom, hogy mi a faszra számítanak, hogy meghalnak mielőtt elviszik a fejük felől? Az mondjuk tény, hogy évente csak kb 150ezerrel nő a tartozásuk, és az sokáig tart, mire eléri a lakás árát, plusz mindketten idősek, hatvan fölött. Szóval még az is lehet, hogy működik a taktikájuk...

Nouby 2018.01.08. 18:34:34

Ennél eggyel jobb a bejáratnál a késleltetett belépés. Bemehetsz csak vársz 5 percet.

Sok esetben a nyílvános korbácsolásig is elmehetne az ügy ha a lakókon múlik. De a nyuggerek úgyis megtorpedóznak mindent...

Netuddki. 2018.01.08. 18:42:51

Hamvába holt ötlet. Akkor mindenki fizet mint a katonatiszt, kivéve az 1-4. emeletig?

Powerslave 2018.01.08. 19:11:42

Röviden, tömören: Irdatlan baromság. Például akkor a földszintieknek nem olyan fontos fizetni?

Almandin 2018.01.08. 19:22:22

@Bobby Newmark: Elszegényedett emberekről lehet szó. Sokan nem azért nem fizetnek, mert nem akarnak, hanem mert nem tudnak. Ők lejtőre kerülhettek. Lehet, hogy az utcán végzik be szerencsétlen életüket.
Természetesen attól még a másik oldal jogosult behajtani a tartozást, mert a társasház ellehetetlenülhet anyagilag, ha többen lógnak nagy összeggel. Nem egyszerű az élet.

Almandin 2018.01.08. 19:23:43

Nekem is ez jutott eszembe. Az emeleti lakók felé ez lehet igazságtalan lépés, hiszen a földszintieket nincs mivel ösztökélni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.08. 22:53:56

@varjojenvirta: Talán a földszintiekkel nem kéne a lift használatát kifizettetni, használattal arányosan kell elosztani, mint egyedi mérés hiányában a vízdíjat vagy a távhőt.

@Grenadir11: Nem hiszem, hogy a liftre vonatkozna ez a törvény, hiszen még a régi házakban se tették kötelezővé a liftet, csak az újaknál. Egyébként az milyen, amikor kiírják, hogy a liftet beteg ember nem használhatja és 18 év alatti is csak felnőtt kíséretében?

@Nouby: Én akkor adtam fel a lakógyűlésekre járást, amikor a nyugdíjas csapat megtorpedózta, hogy 10% felárért cserébe ne csak esztétikailag javítsunk a vakolaton, hanem tegyünk fel hőszigetelést is, hiszen arra volt pályázati pénz is. Persze családi házban már nem kell ennyi szomszéddal vitatkozni...

Nouby 2018.01.09. 08:10:12

@Online Távmunkás: Jó látni hogy a nyugdíjasok máshol is a társadalom selejtjei/legaljai.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2018.01.09. 11:50:49

@Online Távmunkás: na ja, de a kéménybélelést a földszinti ugyanúgy közös költségből fizettetné, mint aki a padlás alatt lakik. Szóval nem lehet mindent arányosítani egy lakóközösségben....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.09. 21:47:01

@Meister: Van olyan társasház, ahol nem maguknak fizetik a tulajdonosok a kéménybélelést? Ilyen esetben is könnyedén szét lehet dobni a költségeket az alapján, hogy melyik lakástól milyen messze van a tető és a hány kémény van. Vagy mondjuk azt mondani, hogy egy fix összeget kap a közös kasszából mindenki és a többit pótolja ki saját zsebből.

Reactor 2021.01.14. 16:37:09

@Amineknevetadokelveszik: Akkor az ablakon fogja kikúrni a szemetét az utcára. Nagyon sok környéken alapból ezt csinálják.

Kata58 2021.01.16. 11:30:25

@Nouby: Már maga a mód ahogy beszélsz a nyugdíjasokról szégyen!

Egyszer te is leszel az. Az a szégyen hogy sok nyugdíjasnak alapból gyalázatosan kevés a pénze, és nem azért mert nem fizetett, hanem mert alapból pl. minimálra voltak bejelentve!
Vagy csak 4- 5 órás munkalehetőségeik voltak. Meg sok minden más is! Én most a jóindulatuakról, az önhibájukon kívüli esetekről beszélek! Vannak dolgok, amik sajnos nem mindig találnak megoldásra közösségi szinten, de azért kell értelemmel, nyugodtan érvelni. Az hogy valakinek lehetősége van lakóközösségbe elmenni és szavazni, de nem éle vele, nos az is egy nem éppen pozitív hozzáállás! Mindenképp meg kell találni a megoldásokat ! És különbséget kell tenni a fizetni nem akarók /de cigire van pénz meg italra/ és azok között, akik szeretnének de nincs miből. Itt kell megtalálni még az elején a megoldásokat, és nem megvárni a hajléktalansággá válást, és a ház, közösség ellehetetlenülését a köztartozások és az amortízációk miatt! Remélem sok minden sikerül ebben az évben, jó egészséget mindenkinek!
süti beállítások módosítása