Ezt a 6 kérdést mindenképp tedd fel lakásvásárlás előtt a leendő közös képviselődnek

Új otthon vásárlásánál, sokan csak a lakás tulajdonosával vagy az ingatlan közvetítőjével beszélnek, mielőtt ügyvédhez fordulnának az adás-vételi szerződés miatt, pedig rajtuk kívül van még egy legalább ennyire fontos szereplő a történetben, akit fel kell keresni.

lakasvasarlas_elotti_checklist.jpg

Miért érdemes felkeresni a közös képviselőt lakásvásárlás előtt?

A közös képviselő az a személy, aki pártatlan véleménnyel tud szolgálni az adás-vételben, mert neki nem érdeke a lakás eladása (vagy nem eladása). Tőle tudhatsz meg olyan apró részleteket a társasházról, amiket nem árt, ha ismersz, mielőtt a kiszemelt lakást megvennéd.

Egyetlen 10 perces telefonnal a legtöbb rejtett, de a jövőben igazán kellemetlen bosszúságot meg tudod spórolni. Akkor meg miért ne tennéd?!

1. Mekkora a közös költség és mi van benne?

Kezdjük a legnyilvánvalóbb kérdéssel, amit biztos, hogy magadtól is feltennél. Kérdezz rá, hogy pontosan mit tartalmaz, és mekkora ez az összeg! Érdemes megkérdezni azt is, hogy mikor változott utoljára és milyen gyakran szoktak emelni.

A magasabb és gyakrabban emelkedő közös költség sem jelent feltétlen rosszat, sőt! Ha azért magasabb, mert ezzel pl. folyamatosan a felújítási alapot növeli a ház, akkor az kifejezetten szuper! Ha olyan kezdeményezések vannak a házban pl., hogy cseréljék le a ház teljes világítását LED-ekre és ettől később kevesebb lesz a rezsi, akkor ez egy befektetés, ami mindenképp megéri!

Vannak lépcsőházak, ahol a közös költség a szemétdíjat is magába foglalja, máshol ezt külön kell fizetni.

A négy emeletnél magasabb lépcsőházakban általában magasabb a közös költség, többnyire a lift fenntartási és karbantartási költségei miatt, így ha az első két emeleten szeretnétek lakni, fontold meg, hogy megéri-e vállalni ezt a plusz terhet, vagy inkább lift nélküli házban kerestek új otthont!

Olyan lakótömbben is jártam már, ahol félévente van rovarirtás és ennek költsége is növeli a közös költséget. Az persze más kérdés, hogy ez jó, mert nem lesznek kártevők, vagy éppen ijesztő, hogy erre rendszeresen szükség van.

2. Rotschild vagy templom egere a ház?

A közös képviselő tud hiteles felvilágosítást nyújtani arról is, hogy a társasháznak milyen megtakarításai vannak, vagy, hogy éppen mekkora a hiány a közös számlán.

Ha hirtelen javításra szorul a fűtésrendszer a lépcsőházban, vagy meghibásodik a lift, fontos, hogy legyen miből megcsináltatni, és ez ne okozzon komoly fejtörést vagy váratlan közösköltség-emelést a lakóknak.

via GIPHY

A hiány sok minden miatt keletkezhet, például ha a lakók nem fizetik be havonta a rájuk eső részletet, vagy ha a ház túlköltekezett a korábbi években. Ezek kezelése, behajtása természetesen szintén a társasházkezelő feladata, ezért egyben arra is rákérdezhetsz, hogy mit tesz a közös képviselő a tartozások behajtása érdekében és jobb, ha még költözés előtt látod, hogy nem sokat várhatsz tőle.

3. Felújítás volt, szigetelés van? Lesz??

Az országban több városban dübörög a Panelprogram, Otthon melege program, stb., amik a társasház külső szigeteléséből, a nyílászárók cseréjéből, valamint a fűtésrendszer korszerűsítéséből állnak.

Ha a kinézett lépcsőházon még nem látod a változásokat, kérdezz rá, hogy megszavazták-e már a lakók (és folyamatban van-e), vagy itt egyáltalán nem is szeretnék a lakók (ki ne szeretné)? Előfordulhat az is, hogy a társasház rövid és akár hosszú távon sem tud élni ezzel a lehetősséggel. Rossz hír!

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy már panelprogramon átesett épületben sikerült lakást választani, akkor tudd meg a közös képviselőtől a legfontosabbakat.

  1. A kinézett lakásra eső rész rendezve van?
  2. Mennyi még a hátralék?
  3. A közös költéségbe építve vagy egybe kell rendezned?

4. Milyen karbantartások zajlanak? Milyenek várhatóak?

A jövő tervezése kulcskérdés egy társasház esetében is. Ha a lépcsőházba belépve túlkoros, elhanyagolt állapotban lévő postaládákba futsz bele, nem kell egyből kétségbe esni, mert lehetséges, hogy pont a jövő hónapban tervezik kicserélni őket. Tudd meg! 

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

A várható felújításokról és változásokról a közös képviselő tud nyilatkozni, ha azok már terítékre vagy elfogadásra kerültek a félévente/évente megtartott közgyűlésen. Ilyen lehet például a lépcsőházfestés, vagy a külső kukák tárolójának kiépítése.

5. Ki takarít? Klári néni vagy takarítócég?

Az éneklő hófehérkével takarító erdei állatok csak a mesében léteznek.

via GIPHY

Vannak olyan lakóközösségek, akik ragaszkodnak hozzá, hogy legyen egy takarító, aki rendbe tartja a lépcsőházat és a háztömb előtti járdát, hogy nekik ezzel ne legyen dolguk. Ha mindenki ezt akarja, az szuper, lezárt -és remélhetőleg jól működő- ügy.

Persze találkoztunk már olyan panellel is, ahol a takarítónő zsarnokként trónolt a pozícióján, és úgy őrizte a teherlift kulcsait, mint Frodó az Egy Gyűrűt, bosszús perceket okozva ezzel a költözködőknek, vagy az új bútort vásárlóknak. Persze az ő ellenőrzése is a közös képviselő feladata, így, ha az jó kezekben van...

Ha takarítócégnek adják ki a melót a lakók, akkor elkerülhetőek a saját szomszédunkra záporozó kérdések: "Miért nem mosott fel, ha ő a soros?" "Hogy mosott fel?", stb. Ne jusson el addig a dolog, hogy az emelet közepén észrevett, használt zsebkendőhöz vonalbírót kelljen felkérni, hogy megállapítsa, kinek a térfelére esik, és kihez tartozik a feltakarítása.

A hajnali hólapátolás sem túl jó móka, amikor épp te vagy a soros, úgyhogy én a megbízható, számon kérhető takarítócég mellett voksolnék.

6. Van önkormányzati lakás a házban?

A legtöbb lakástulajdonos nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy az adott épületben van-e önkormányzati tulajdonban lévő lakás vagy albérlet, és ha igen, mennyi.

Erről a kérdésről is feltétlen érdeklődj a közös képviselőnél. Nehéz úgy döntést hozni a lakógyűléseken, hogy a tulajdonosok egy része soha nem lesz ott, hiszen akkor egy önkormányzati képviselőre kellene várnotok, ők viszont nem minden esetben vesznek részt.

szavazas_tartozkodik.jpgSok ember idegenkedik olyan tömbbe beköltözni, ahol vannak önkormányzati lakások vagy albérlők is, a rossz tapasztalatok miatt. Sajnos az is elszomorító tény, hogy sokan, ami nem az övék, arra feleannyira sem vigyáznak. Természetesen nem minden önkormányzati lakásban élő szomszéddal vannak gondok, mint ahogy nem is minden albérlő egy újabb görbe estével győzi le a másnaposságot a fal túloldalán, de előfordul.

Független életünk kezdetekor sikerült egy olyan lakást kifognunk, ahol alattunk egy mentálhigiénés gondokkal küzdő fiatalember élt (önkormányzati lakásban), mert neki járt ilyen lakás, és pont hozzánk került. Ha jobban körbejártuk volna a témát, akkor lehet, hogy nem oda költözünk.

Na, most már biztos, hogy beszélsz a közös képviselővel, ugye?  

Nézd meg, mi mindent csinálhat rosszul egy közös képviselő és hogyan csinálja ugyanezt egy Házmestermedve.
Szólj hozzá!
2017-05-24 15:08:16 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5012537087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása