Hűsítő italok, amik segítenek átvészelni a nyári forróságot

A nyári kánikulában különösen fontos, hogy sok folyadékot fogyassz. Persze van az a pont, amikor az ember, már unja az ásványvizeket és valami másra vágyik. Most 4 olyan ital receptet hoztam, amik feldobják egy kicsit a tikkasztó nyári napokat. Ráadás gyanánt pedig két könnyű alkoholos medve itókát is bemutatok. husito_nyari_italok.jpg

Jéghideg angol stílusú tea

Forrón is nagyon finom, de hidegen is ínycsiklandó. Főzz egy igazi fekete teát és hideg tejjel öntsd fel (később jégkocka is mehet mellé). Semmi ördöngösség, ennek ellenére mégis kicsit más, mint a jól megszokott nyári ice teák.

Ha csalni szeretnél egy pici cukrot is szórhatsz bele, de erről brit barátaidnak inkább ne mesélj, mert ferde szemmel fognak rád nézni. (Tudom én annak idején megtettem, a szemük láttára cukroztam meg, és igencsak elcsodálkoztak.)

angol_tea.jpg

Levendulás limonádé

A limonádé talán az egyik legnépszerűbb nyári üdítőféle, de az alap citromos változaton kívül, számos variációja létezik. Most a kevésbé elterjedt levendulás limonádét ajánlom a figyelmedbe. Hidd el nem fogod megbánni, ha elkészíted.

levandulas_limonade.jpg

A levendula híres a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, stresszoldó, továbbá görcsoldó tulajdonságáról, és az alvászavarokra is jótékony hatással van. Szóval még az egészségednek is jót teszel, ha időnként fogyasztasz ebből a csuda fincsi limonádéból.

Hozzávalók:

  • 1-2 teáskanálnyi szárított levendula
  • pici cukor vagy méz
  • egy kancsónyi víz
  • fél citrom frissen kifacsart leve
  • fél citrom karikázva

A forrásban lévő vízbe szórd bele a szárított levendulát. Érdemes csínján bánni az adagolással, mert elég intenzív ízű lesz. Lefedve forrald (ez azért fontos, hogy az illóolajok ne szökjenek el belőle)  és néhány perc eltelte után szűrd le majd hagyd kihűlni. Amikor ez megtörtént add hozzá a citromlevet és a mézet is.

Ennyi volt, már kész is van. Ha ügyes voltál egy enyhén lilás-rózsaszínes színben játszó ital lett a jutalmad. Tálaláskor érdemes jéggel és néhány bio citrom karikával feldobni.

Brazil limonádé

Ha egy igazán kivételes nyári frissítőre vágysz, akkor a brazil limonádét kerested. Sokáig én még a létezéséről sem tudtam, de az első kóstolás után azonnal beépült a nyári vendégváró italaim közé.

brazil_limonade.jpg

Hozzávalók:

  • víz (szénsavas ásványvízzel talán még jobb, de mentesből is el lehet készíteni)
  • egy kis sűrített tej
  • lime kifacsart leve

Ha nem akarod újra (fel)keverni, akkor érdemes hamar meginni, mert egy idő után kettéválnak az összetevői és úgy már nem mutat olyan szépen.

Bár a bolti sűrített tejek is megfelelők, de a házinál nincs finomabb (és olcsóbb). Ha még soha nem készítettél saját kezűleg, akkor itt mókus barátomnál találsz hozzá leírást.

Uborkás víz

Ódákat zenghetnék arról, hogy milyen magas az antioxidáns tartalma vagy, hogy segít kordában tartani a vérnyomást és, hogy csökkenti a rád törő éhségérzetet, de nem teszem. Számunkra most csupán annyi a lényeg, hogy nagyon jól felfrissít a nyári kánikula idején és még finom is.

uborkas_viz_nyari_italok.jpg

Elkészítése nem bonyolult, néhány szelet kígyóuborkát dobj a vízbe és hagyd állni néhány órát. Amikor kész tegyél még bele néhány jégkockát és már kortyolgathatod is.

Tipp: Mentalevelekkel kiegészítve még istenibb.

Innentől két, kizárólag a felnőtteknek szóló hűsítő következik, hiszen alkoholt is tartalmaznak.

Macifröccs

Minden medvék örök kedvence. Egy kellemes baráti találkozó remek kiegészítője lehet, némi rágcsával felszolgálva.

raspberrywine-620x620.jpg

Hozzávalók:

  • vörösbor (vagy ha jobban szereted akkor rosé)
  • málnaszörp
  • jégkocka
  • + igény szerint szódával könnyítve

Az elkészítése annyiból áll, hogy össze kell keverni az alkotó elemeket és kitölteni egy pohárba. Egy helyes kis szívószállal még élvezetesebb az elfogyasztása.

Zöld macifröccs vagy Shrekfröccs

Különböző néven találkozhatunk vele, de ugyan azt az italt jelöli. Lényegében a fenti macifröccs kistestvére.

kivisfroccs.jpg

Hozzávalók:

  • fehérbor
  • kivi szörp
  • jégkocka
  • + ha szeretnéd tegyél bele egy kis szódát is

Nagyon finom és itatja magát, éppen ezért különösen figyelni kell rá, hogy a nagy melegben ne vidd túlzásba a fogyasztását!

Ilyen klassz nyári italok mellett már nincs is másra szükség, mint néhány medve barátra, akik szívesen átugranak tesztelni az új nedűidet, egy hangulatos esti összejövetel alatt.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
Címkék: nyár hűsítő
2018-07-30 15:15:42 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2714148337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.t. 2018.08.01. 09:24:03

3 liter sor

tuskevel
süti beállítások módosítása