Tudod mi az a Rip current? Pedig téged is életveszélybe sodorhat a nyaralás alatt!

Nyaralni készülsz és a nagy hőségben szívesen megmártóznál egy kellemesen hűvös, természetes vízben? Hallottál már a rip current jelenségről? Tudod mi a teendő, ha téged is elragad magával, vagy inkább a vakszerencsére bíznád magad? Gyere, elmondom a tudnivalókat!

rip_current.jpg

Most egy olyan természeti jelenségre hívnám fel a figyelmedet, amit a helyiek jól ismernek az összes óceán és tengerparton, de a turisták többsége még soha nem hallott róla. Angolul rip currentnek vagy rip tidenak nevezik, amit magyarul nagyon rondán "felhasadt hullámnak" is szoktak hívni. Mi maradjunk inkább a visszatérő áramlatoknál vagy hullámnál. Rendben?

2004 és 2013 között évente 50 ember haláláért volt felelős a visszatérő hullám. Helyesebben közrejátszott a halálukban, hiszen ha tudja az ember, hogy mi ez és mit kell tenni, biztonságosan kijuthat a partra.

Nem akarlak ijesztgetni, de botorság lenne, ha nem áldoznál 2 percet arra, hogy megismerd ezt a jelenséget és esetleg ezért kerülj bajba fürdőzés közben.

Mi kell róla tudni?

Ez egy nagyon gyorsan a partról a nyílt víz felé haladó hullám, ami gyakran magával ragadj a gyanútlan fürdőzőket, ha nem elég körültekintőek.

  • Legnagyobb számban az óceánokban képződik, de tengerekben és nagyobb tavakban is lehet vele találkozni.
  • Minden esetben a partra merőleges jelenség.
  • Az angol leírások az emberi nyak és fej formájához hasonlítják az alakját, ahol a fej a nyílt víz felé esik.
  • Sebessége általában 4-8 km/h között mozog, de nagyon ritkán elérhetik a 15 km/h sebességet is.
  • A szélessége legtöbbször csak néhány méteres, de létezik feljegyzés már 45-50 méter széles áramlatokról is.

rip-current-700.jpg

Hogyan lehet felismerni a visszatérő áramlatokat?

  • A víz színe itt egészen más, mint a körülötte lévő területeken, ahol jellemzően kék-zöld színű. Az ok roppant egyszerű a visszatérő áramlatok, nagy mennyiségű homokot és más üledéket sodornak vissza a tenger felé, ezért elszíneződnek.
  • A partra érkező hullámok sora szemmel láthatóan megtörik egy szakaszon.
  • Gyakran a hullámok habzása is eltérő ezen a részen.
  • A buborékok a vízben mozgásban vannak.

rip_current_2.jpg

Mi a teendő, ha belekerülsz egy ilyen áramlatba?

Ismerd fel a jelenséget és emlékezz vissza, arra hogy ilyenkor mit kell és mit nem szabad csinálni!

  • A legfontosabb, hogy próbáld meg megőrzi a hidegvéredet és ne kezdj pánikolni!
  • Tartsd fejben, hogy ez az áramlás nem fog lenyomni a víz alá, csak elsodor magával!
  • Ne küzdj az árral, ne akarj a part irányába úszni, mert nem fog sikerülni! Túl erős az áramlás, így egyetlen karcsapással sem fogsz közelebb kerülni a parthoz, csak kifárasztanád magad, ami megakadályozna a megmenekülésben. Ráadásul jó eséllyel kétségbe fogsz esni, amikor felismered, hogy nem haladsz a part felé. 
  • Ússz a parttal párhuzamosan! Egészen addig tegyél így, amíg nem érzed, hogy kiszabadultál az áramlatból, és már nem sodor a nyílt víz felé.
  • Csak akkor kezdj el a part irányába úszni, ha már biztosan kijutottál a visszatérő áramlatból!

rip_tide.jpg

+  Ha úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül kijutni a partra, akkor határozott integetéssel és kiabálással hívd fel magadra a vízi mentők (vagy a parton állók) figyelmét.

Miért nem jelzik az ilyen veszélyeket a partokon?

Sok helyen jelzik például az USA területén, csak a turisták nagy része nem tudja értelmezni a jelzéseket, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyja őket.

Te ne tartozz közéjük! Csak néhány zászlót kell megjegyezned, ami megmentheti az életedet.

A képen is látható táblát sok strandon kihelyezik, hogy a kevésbé járatos fürdőzök is tudják értelmezni a szélben lengedező zászlókat.

  • a zöld zászló azt jelenti, hogy kicsi a kockázat
  • a sárgánál közepes erősségű a figyelmeztetés
  • míg a piros zászló már komoly kockázatra hívja fel a figyelmet
  • a két piros zászló (alsónál egy úszó figura is át van húzva) arról tájékoztat, hogy a strand le van zárva, tilos a vízbe menni

rip_current_visszatero_aramlat.png

 Bár a cikkhez nem tartozik szorosan hozzá, de akkor már a lila jelzést se hagyjuk ki, ami veszélyes vízi élővilágot hirdet, ami a medúzától kezdve egészen a cápa jelenlétére is utalhat.rip_current_3.jpg

Most már mindent tudsz, amit a visszatérő áramlatokról tudni érdemes. Reméljük személyesen soha nem fogsz találkozni egyetlen eggyel sem. Ha mégis látnál egyet, akkor inkább a partról csodáld meg a természet erejét, de a vízben kerüld el jó messzire.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
Címkék: nyaralás strand
2018-08-12 20:00:59 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr914167475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.08.13. 13:27:51

Tehát akkor ez a külföldön, tengerparton nyaralóknak szól?

VT Man 2018.08.13. 14:13:29

@szepipiktor:
"Tehát akkor ez a külföldön, tengerparton nyaralóknak szól?"

Miert, melyik magyar nem nyaral kulfoldon, tengerparton manapsag?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.13. 14:16:04

@VT Man: ugyan kérem! Igaz magyarnak a Trianon előtti határok jelentik a határt... :D

BéLóg 2018.08.13. 14:48:54

Amikor Malajziában dolgoztam, egy hétvégén elmentünk kirándulni/fürdeni, de a tenger elég haragos volt és időnként eső is esett (eső=kb. özönvíz). A Dél Kínai tengerben nem lehetett fürdeni, de a parton sétálni igen. Egy-egy nagyobb hullám (a víz és a hab kb. térdig ért föl) szívóhatása olyan erős volt (előtte sose láttam/éreztem ilyet), hogy amikor találkozam vele, majdnem besz.....tam. Pánikba estem és valahogy úgy álltam meg, hogy sikerült a vízben a homokba beletaposni a lábam, így állva és helyben maradtam.
Hihetetlen élmény volt! Ez nem rip current, de hogy félelmetes volt, az fix.

Ja, hazafelé az árvizek miatt az oda 3 órás út 8 óráig tartott... :-)

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.13. 16:53:16

@chrisred: na ezt most fordítsd magyarra, mert így értelmetlen.

]{udarauszkasz 2018.08.13. 19:38:53

@VT Man: En. Utoljara a 90es evekben voltam, meg a gyerekkoromban, talan 90ben, 91ben, Jesoloban.

wombat wombatovics wombatow 2018.08.13. 23:40:43

A Balatonban is van rip current. A partmenti langossutok ripping you off...

chrisred 2018.08.14. 05:24:26

@Le a spammerekkel: De van, csak nem a tiédre, hanem az előtte levő hozzászólásra vonatkozott. :)

kommentes nikk 2018.08.14. 06:37:17

Hát medvéék, hatalmasat csalódtam bennetek, nem elég, hogy gyenge, off tartalmat nyomtok, de még a kritikus kommenteket is törlitek. Nagyon-nagyon gáz, a követéseteket befejeztem, ennyit rólatok, viszlát. Posztoljátok csak a Nők Lapja kontentet, majd nézek más társasházi blogot. Gondolom a bizniszt is így viszitek, ilyen sunyi módon. Gratulálok.

Reactor 2020.08.11. 22:22:46

Hosszú évek óta járok nyaralni mindenféle tengerek partjára, de még sose találkoztam a rip-current jelenséggel. Pedig azokon a partvonalakon hullámtörők is akadnak szép számmal.

A teendő gyakorlatilag ugyanaz, mintha örvénybe kerül az ember, csak itt még egyszerűbb a dolog, mert oldalt bármikor ki tud kerülni belőle, aztán kicsivel odébb a partra úszhat. Ha van matraca, gumikarikája stb., akkor még kevesebb a félnivalója.

Persze a 100 százalékos megoldás az, hogy aki nincs legalább középszintű úszótudomány birtokában, az csak addig merészkedjen, amíg leér a lába. Nem viccből vannak a jelzőbóják a strandokon egy bizonyos vízmélységen túl.

A horvát, görög, olasz stb. tengerpartokon nem jellemző a riptide-jelenség, ezeken a helyeken inkább a tengerisünök meg a buzifű (ez valami fenéken élő csalánozós csápú növény) jelent gondot.
süti beállítások módosítása