A helyes hörcsögtartás alapjai

Ha arra kerül a sor, hogy a család szeretne egy háziállattal bővül, akkor elég gyakran terelődik a figyelem a hörcsögök irányába. Cukik és kicsik ezzel nem lehet vitába szállni, de nekik is vannak igényeik, amik nem feltétlen vannak egyenes arányban a méretükkel. Te tudod mi a jó nekik?

horcsogtartas_4.jpg

Mielőtt bővebben belemerülnénk a hörcsögtartás részleteibe, először bemutatnám neked a különböző fajhoz tartozó hörcsögöket. Bizony, többen vannak.

5 különböző fajt érdemes megemlíteni:

 • szíriai aranyhörcsög
 • dzsungáriai törpehörcsög
 • roborovszki törpehörcsög
 • campbell törpehörcsög
 • kínai csíkos törpehörcsög

Ezek közül hazánkban az első kettő faj elsöprő népszerűségnek örvend, így jó eséllyel neked is ilyened lesz, ha hörcsögtartásra szánod el magad. Éppen ezért ebben a cikkben főleg az ő helyes tartásukkal fogok foglalkozni.

aranyhorcsog_torpehorcsog.jpg

Mit kell tudni általánosságban egy hörcsögről?

 • A legszembetűnőbb különbség az aranyhörcsög és a törpehörik között az a méretük. Az arany 12-18 cm hosszú, a többiek általában viszont fele ekkora méretekkel rendelkeznek.
 • A hörcsögök éjszaki állatok, így elsősorban este-éjjel bizonyulnak valóban aktívnak.
 • Az azonos nemű campbell és a roborvszki fajokon kívül, kizárólag egyedül, magányosan szeretnek élni. Ideig-óráig ugyan kijöhetnek egy másik hörcsöggel, de legtöbbször ez a békesség, a gazdi számára váratlan, de komoly harcokba fordul át, így együttartásuk nem ajánlott.
 • Sajnos rövid életű kedvencek. Az aranyhörcsög és a dzsungáriai törpe átlagosan 2-3 évig él.
 • Egy hörcsög is lehet beteg és kis termete miatt is különösen fontos, hogy ilyenkor egy egzotikus állatokban is jártas állatorvos kezelje.

Tudtad?

Rengetegféle színváltozatban találkozhatsz hörcsögökkel. A dzsungáriai törpehörcsögnél létezik az un. winter white típus. Ez azt jelenti, hogy a tél folyamán a bundájuk részben vagy egészben fehérré változik.

Milyen legyen az otthona?

A hörcsögök ideális lakhelye fajonként eltérő. Aranyhörcsög esetében minimum 80x50 cm-es, míg dzsungik számára minimum 60x40 cm-es alapterületű otthont kell biztosítani. Az emelet pusztán kiegészítés lehet, nem számít bele a fenti számokba. Az otthon lehet egy sűrűn rácsozott (nehogy kiférjen a réseken) ketrec, terrárium vagy esetleg műanyag tárolódoboz is. A tárolódoboz esetében fontos, hogy ne a doboz tetejének méretét (ezt szokták megadni a boltban), hanem a gyakori beszűkülés miatt, az aljának méretét kell figyelembe venni.

horcsog_ketrec.jpg

Bár néhány hörcsög ipari alpinistának és szabadulóművésznek képzeli magát, igazából a felfelé mászásban jeleskedhetnek, lefelé inkább potyognak. Éppen ezért ügyelni kell rá, hogy puhára landoljanak, és ne essenek nagyot, ami az ő esetükben 15-20 cm, valamint a ketrecüket is szökésbiztosra kell kialakítani.

Alomnak az illatmentes faforgács, papíralom vagy kenderalom a megfelelő. Mivel a hörcsögök természetes élőhelyükön gyakran föld alatti alagútrendszerekben élnek, így külföldön pl. 11-30 cm magas alomréteggel borítják a hörcsögök lakhelyét, hogy kedvükre áshassanak járatokat. Ilyenkor egy marék szénával kedveskednek a hörcsögüknek, hogy felhasználhassa, abból a célból, hogy az alagútjai ne omoljanak be.

Milyen felszerelések kellenek a hörcsöglakba?

 • Elsősorban itató és etetőtálka. Az előbbi lehet tálka vagy csapos kialakítású önitató is.
 • Egy, de inkább több búvóhely. A hörcsög zsákmányállatnak minősül, így szeret rejtőzködni. Egy nagyobb méretű ház esetében érdemes több kamrás felosztásút választani. Ez azért előnyös, mert így a hörcsög kialakíthat egy alvó, egy WC, és egy élelmiszerraktár helyiséget is. Ha ilyen fajta házat nem találsz sehol, nem kell kétségbe esned, ilyenkor több bújóra lesz szükséged. Az a legjobb ha a kégli berendezései fából vannak, így ha fogkoptatás céljából megrágcsálja, sem történik semmi baj. Akkora ajtó nyílásokkal kell számolni a búvóhelyeknél, amin teletömött pofazacsival is könnyedén tud ki-be mászkálni.

horcsog_ketrec_2.jpg

 • Fürdőhomokos rész. A hörcsögök szívesen tisztálkodnak, hemperegnek és ásnak benne. A boltban csincsillahomok vagy deguknak való homok néven árulják. Ha a hörcsögöd rákap arra, hogy itt végezze el a dolgát, akkor érdemes ezt ráhagyni és egy másik fürdőhomokos részt kialakítani neki a tisztálkodáshoz. A homokot teheted befőttesüvegbe, vagy egy tágas műanyag tartóba, esetleg mini kerítéssel leválaszthatsz egy részt ilyen céllal a forgácsos részből. A játszótérre szánt sima homok és a madárhomok nem megfelelő, mert szennyeződést tartalmazhat és a szemcséi túl durvák a hörcsögök számára!
 • A színes, össze-vissza kanyargó hörcsögcsövek csak a törpehörcsögöknek megfelelő méretben kaphatók, és a gazdin múlik, hogy szeretne-e a kedvencének vagy nem. Azonban jó ha tudod, hogy gyakran tele szemetelik, és csak szétszedés után lehet takarítani, ami egy komolyabb csőrendszer esetén elég macerás.
 • A nyári melegben szívesen hűsölnek félredöntött kerámia bögrében is a törpehörik.
 • Elengedhetetlen kelléke minden hörcsög rezidenciának egy minőségi futókerék. Minden esetben tömör hátlapú és tömör futófelületű darabot kell választani. A rácsos kerekek rendkívül balesetveszélyesek, és az esetek nagy többségében nagyon picik is. Aranyhörcsögnek minimum 28, törpének 20 cm-es futókerékre vagy tányéros futókorongra van szüksége. Esténként akár 10 kilométert is képesek ezen megtenni, így ennek fontosságát nem szabad szem elől téveszteni. A gyengén alvók jó ha tudják, hogy ez az esti motoszkálás bizony zajjal jár.

horcsog_hazikedvenc.jpg

 Mennyire szelíd állat a hörcsög?

A hörcsög képes arra, hogy kézszelíddé váljon, de ez sok mindentől függ pl. a genetikától, a korábbi életkörülményeitől, a hörcsög tapasztalataitól és a személyiségétől is. Kézbe vételkor figyelni kell arra, hogy nagyon aprócska állattal van dolgod, aki törékeny. Vannak olyan egyedek, akik imádnak a gazdin mászkálni és a simogatást is kedvelik, mások inkább kihagynák az emberrel közös időtöltést, és részükről a harapás is belefér a gazdival történő kommunikációba. De jó hír, hogy sok türelemmel, finom falatokkal, megnyugtató beszélgetéssel le lehet kenyerezni a legtöbb hörit.

Azonban ez csak szófordulat, mert a száraz kenyérfélék ártalmasak a hörcsögre. Ha eddig nem tudtad, akkor most szólok. Térjünk is át az etetésre.

Milyen finomságokat kell biztosítani a hörcsögnek?

A hörcsögök bár első ránézésre hasonlóak, a táplálásukban van különbség. A fő táplálék mindegyiknél a táp, amit előttük kell hagyni folyamatosan, de az aranyhörcsög és a törpehörcsögök eltérő összetételűre szorulnak. Jobb esetben ez legalább 20 magfajtát tartalmaz ellenben színezéket, ízfokozót, állati és növény melléktermékeket viszont nem kerülnek bele. Ne felejtsd el ellenőrizni a kinézett táp összetételét a csomagoláson!

A tápot kell naponta friss zöldséggel, növényekkel, csírákkal kiegészíteni. Törpehöriknek egyáltalán nem,  aranyhörcsögnek is maximum heti egy körömnyi darab gyümölcsöt szabad csak adni. A fehérjebevitelre azonban ügyelni kell, amit a gazdi  2-3 naponta élő vagy szárított lisztkukac, gyászbogár lárva, édesvízi hal vagy időnként pici tejföl, sajt és túró formában adhat kedvencének.

Ha kedveskednél hörcsögödnek valami extra finomsággal, akkor vegyél neki borsópelyhet, búzaköteget vagy fürtös kölest.

giphy.gif

Imádnak élelmet raktározni és így készülni a télre. Ez tipikus hörcsögszokás, nincs vele semmi baj.

Hogy pontosan milyen zöldségeket, növényeket, gyümölcsöket, magokat és nasikat fogyaszthatnak az aranyhörcsögök és a törpék, és mik vannak számukra a tiltólistán itt találjátok.

A hörcsögöt tényleg nem kell annyit takarítani?

Takarítani természetesen kell, ezt egyetlen háziállatot tartó gazdi sem úszhatja meg (na jó talán a szobatiszta kutyusok gazdái). Azonban hetente- két hetente teljes alomcserét végezni tilos. A hörcsög szagnyomokat hagy maga után, így tájékozódik és számára különösen nagy stresszt okoz, ha ezek hirtelen és teljes mértékben eltűnnek. Hasonló a helyzet a gondos munkával összegyűjtött dugi kajával is.

A hörcsögök jellemzően egy helyre végzik a dolgukat, éppen ezért ezt a helyet kell 1-2 naponta kiszedni és friss alomra cserélni. Az élelmiszer raktárat pedig szintén ilyen gyakorisággal át kell túrni és kizárólag a romlandó dolgokat eltávolítani. Ezen kívül elég havonta a hörcsög otthonának egy részében rendesen takarítani és almot cserélni, majd egy későbbi alkalommal áttérni egy másik területre.

cans_hamstersign_729603697_1.jpg

Ha úgy érzed még jobban szeretnél belemerülni a hörcsögtartás rejtelmeibe, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a facebook oldalt vagy ezt a honlapot (a hörcsögbirodalmakról készült képek is innen származnak). Utóbbin keresztül lehetőség van hörcsög örökbefogadásra is, ha már biztos vagy a dolgodban.

Így a végére annyi tennék hozzá a fent leírtakhoz, bár nagyon pici és cuki állat a hörcsög, de hatalmas szeretettet és boldog perceket képes adni annak, aki rászánja az idejét. Bármekkora is a mérete, a gazdi felelőssége ettől még nem lesz kisebb, Sőt talán még jobban is kell rá vigyázni, mint egy nagyobb házi kedvencre.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

3 komment
2018-08-16 17:54:45 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3014164617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2018.08.17. 19:56:08

Most , hogy megtudtuk a helyes horcsog tartasanak szabalyait, ird mar meg, a ronda horcsoget is. DDD

spinat 2018.08.18. 08:13:07

A patkányok sokkal érdekesebbek

Mohómanó 2018.08.18. 22:39:00

Tudom, hogy a szerző választja a témát, de azt hittem ez egy jó kis társasház/kezelős blog, nem tudom mi köze van a hörcsögökhöz, vagy rip current-hez. Mostanában mintha elfogyott volna a téma, de valami tartalom meg kell... Azt hiszem még megvárom a következőt, hogy érdemes-e követni továbbra is.
süti beállítások módosítása