18 trükkös ébresztő, ami garantáltan nem hagy cserben!

Nem mindegy, hogy kelsz reggelente! Sok múlik azon, hogy hogyan indítod a napodat, ami rögtön az ébredéssel kezdődik. Ha már nagyon unod a vekker hangját reggelente és a hatékonyságából is veszített az évek alatt, akkor ébredj másképp!

reggeli_ebredes.jpg

Valószínűleg még egyetlen tárgyat sem fedeztek fel, ami akkora közutálatnak örvend, mint az ébresztőóra, mégis a rengetegen otthont biztosítanak neki az éjjeli szekrényen. Persze nagyon sokan már átálltak a mobilos ébresztő funkcióra, aminek az elve ugyan az mint a régi vekkereké, pusztán az egyik termék bekebelezte a másikat.

De ennél már léteznek korszakalkotóbb megoldások is, olyanok, amik az emberek egyéni igényeire fókuszálnak teljesen kizárva ezzel az elalvás veszélyét.

reggeli_felkeles.jpg

Ahhoz, hogy tudd melyikre van szükséged először nézz magadba és állapíts meg néhány tény az ébredési szokásaidról.

  • Gyakran elalszol, hiába bömböl az ébresztő a füled mellett?
  • Egyetlen dologra vágysz rögtön ébredés után egy csésze gőzölgő kávéra?
  • Bár ébren vagy mégis utálsz kikelni az ágyból így húzod ameddig csak tudod, amivel rengeteg időt vesztesz?
  • Morcos és nyűgös vagy, ha valaki vagy valami hirtelen rángat ki a legszebb álmaidból?
  • Ébresztés után egyből felkelsz ugyan, de a saját nevedet sem tudnád hiba nélkül kimondani még vagy fél óráig?

Most, hogy ezeket átgondoltad, lássuk milyen ébresztőórák tehetik hatékonnyá vagy épp csodássá a legfelhősebb reggeledet is.

Csak a kávé körül forognak a gondolataid

Nagyon sok emberhez egyszerűen szólni se lehet, amíg nem itta meg a reggeli koffein adagját, de utána mintha kicserélték volna, készen áll az aznapi kihívásokra. Hevesen bólogatsz, mert te is közéjük tartozol? Ez esetben egy olyan tárgyat hoztam neked, ami nélkül ezentúl nem fogod tudni elképzelni az életedet.

A Barisieur névre hallgató ébresztő és kávégép egyben megálmodója Josh Renouf, egyesek szerint egy zseni. Ezzel nem is akarok vitába szállni, valóban fantasztikus a találmánya, ami már 375 fontért a te szobádba is bekerülhet. A működése roppant egyszerű, este bekészíted a kávégépbe a szükséges kiegészítőket, majd szemkinyitás után egy frissen lefőtt kávé vár karnyújtási távolságon belül. Klassz nem?

kulonleges_ebresztoorak_kave_reggel.jpg

A kíméletes ébresztés híveinek

Ezek az ébresztőrendszerek igyekeznek a lehető legtermészetesebb módon felkelteni. Nincs hirtelen megijesztés, nincs radikális ágyból kirángatás. Ezt azoknak tudnám ajánlani, akik egész nap zaklatottak, ha valami hirtelen félbeszakítja az álmukat. Olyan fajta is akad, ami zenét játszik vagy telefonnal összeköthető. 

Abban megegyeznek ezek a típusú ébresztők, hogy fokozatosan egyre világosabb lesz a szobában, amitől automatikusan és kényelmesen felébredsz. Van olyan modell, ami fél órával a kért ébresztési idő előtt már elkezd halványan világítani.

Persze ha te a párnát nem a fejed alatt, hanem a fejedre szorítva használod, akkor nem ez lesz a leghatékonyabb módszer a számodra, de valószínűleg a hangos szomszédok miatt egyébként sem aludtál valami mélyen.

vilagito_ebresztoorak.jpg

Gyerünk, ki az ágyból!

Gyakran előfordul veled, hogy visszaalszol vagy hogy félórákat heverészel még az ébresztő jelzése után is? Egyszerűen fájó otthagyni a jó meleg ágyat? Teljesen meg tudom érteni az álláspontodat, de sajnos ezek a gondolatok és szokások, csak a te reggeleidet keserítik meg, és nyújtják el feleslegesen hosszúra. Itt a tökéletes megoldás.

Winson Tam feltalálta a Ruggie névre keresztelt ébresztő szőnyeget. A működése amilyen szimpla, olyan hatékony is. Nem hagyja abba a hangjelzést, amíg mindkét lábaddal nem állsz rá néhány percre. Egyszerűen rákényszerít arra, hogy elhagyd az ágyat. Jelenleg 70 dollárért kínálják a külföldi weboldalak.

modern_ebresztoorak.jpg

"Lelövöm azt az órát!"

Meg se tudom számolni hányszor morogtam rá magam is az ébresztőre reggelente, és fenyegettem meg, hogy minimum falhoz vágom.

Ez az óra csak akkor hagyja abba az idegesítő visítást, ha céltábla megfelelő helyén egy jól irányzott "lövéssel" eltalálod. Na persze nem akármilyen fegyverrel lehet nekiesni a gonosz kis ébresztődnek. Legalábbis ha azt akarod, hogy másnap is tegye a dolgát, a saját pisztolyára van szükség.

Egyszerre elégítheted ki a bosszú iránti vágyadat és egyúttal fel is ébredsz, 30 dollárért cserébe. Nem is rossz!

jopofa_ajandek_otlet.jpg

Ha a reggeli mozgást érzed az egyetlen megoldásnak

Kapd el, csavard meg, hozd vissza, emelgesd! Ezek nem a reggeli aerobic és nem is a kutya korai üldözésének hangjai. Ezekkel a szavakkal próbáltam meg leírni azokat az ébresztőórákat, amíg könyörtelenül arra sarkallnak, hogy minél gyorsabban életre keltsd a testedet.

Ne is számíts csendre, amíg nem csípted nyakon a szobában menekülő órádat, vagy raktad vissza a helyére a kilőtt rakétát. Persze vannak ennél fifikásabb darabok is, amik mérik, hogy milyen intenzitással végzed a gyakorlatokat, és ha nem csavargatod elég gyorsan, akkor nem tudod őket meggyőzni arról, hogy már elég éber vagy. Ha pedig a testedzés rendíthetetlen híve vagy, akkor a 30 súlyzóemelés szinte már adja magát. 

nehezen_ebredoknek.jpg

Ha a fókuszálással van a gond

Nem a felkeléssel van a gond, hanem a felébredéssel? Reggelente mindent reflexből csinálsz, mert szellemileg még sehol se vagy, amikor már fizikailag teszed a dolgodat?

Ha úgy érzed, hogy neked egy kis hajnali agytorna tökéletesen beindíthatná a napodat, akkor ez a kategória lesz a tiéd. Néhány ébresztőóra a memóriádat teszi próbára, míg mások a logikus gondolkodás felé terelgetnek. Ha hangzavarban nehezen tudsz koncentrálni, akkor velük gyakorolhatsz, mert kegyetlenül végig lármázzák azt az időt, amíg te feladatra próbálsz összpontosítani. Itt csak a tökéletes megoldást díjazzák egy kis csenddel.

trukkos_ebresztoorak_ajandek_otletek.jpg

Kijelenthetjük teljes magabiztossággal, hogy a hagyományos ébresztőórák felett eljárt már az idő? Talán. De mindig lesznek olyanok, akiknek a jól megszokott módszerek lesznek a kedvencei. Ha azonban te inkább valami másra vágysz, akkor válassz a fentiek közül egy kis rafinált segítőtársat, aki nem hagyja, hogy lemaradj a rád váró programokról.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

4 komment
2018-09-25 19:48:25 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6114262139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper_ 2018.09.27. 09:53:57

nem az a lényeg, mivel ébreszted magad, hanem az, hogy eleget és jó minőségűt aludtál-e. ha igen, a legtöbbször magadtól felébredsz, főleg mindig ugyanabban az időpontban.

werinter 2018.09.27. 10:31:28

@Plumper_: "hogy eleget és jó minőségűt aludtál-e" valóban és még hozzátenném, hogy az sem mindegy melyik alvási ciklusban ér az ébresztés! Ezért fontos jól belőni az alvási idő hosszát, hogy mikor fekszünk, mikor kelünk. Az utóbbit nyilván elsősorban a munkaidőnk határozza meg, szóval leginkább a lefekvés idejével tudunk "játszani". Mert hiába alszik valaki akár 9 órát, ha pont rosszul jön ki a felkelés ideje.

rnz 2018.09.27. 10:57:07

Soha nem értettem azokat a barátaimat, akik 1-1,5 órával korábbra állítják az órát, aztán még 4-5-6 alkalommal rányomnak a szundira. Nem jobb, ha azzal az egy órával többet alszanak? Mert minden reggel ugyanúgy mosott kakiként érkeznek, 1 óra szundi ide, vagy oda.
Én viszont teljesen mindegy, hogy mikor fekszem, szinte mindig felébredek a beállított időpont (5:40) környékén, de leginkább néhány perccel előtte. Ha jóval előbb fekszem le a megszokottnál, akkor néha korábban is ébredek, de ez nem túl gyakori.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.09.27. 13:04:40

Ezek az eszközök nagy része nem értelmes és hatékony, sőt, pár kifejezetten káros (ébredés után félkómás, bemelegítetlen állapotban mindjárt súlyzózás?). A lényeg: ahogy fentebb is írták, eleget kell aludni és lehetőleg jó alvásciklussal ébredni. Ébresztésre nekem most a fény (sima konnektoros kapcsolóóra és egy izző kombóval) és egy rezgéssel ébresztő okosóra jön be. Ez utóbbi ráadásul megmutatja az alvásciklusokat is, meg hogy mennyit alszunk valójában.
süti beállítások módosítása