"Az én parkolóhelyem" tévképzet nyomában

Napjaink egyik nagy probléma a parkolóhelyek hiánya a legforgalmasabb városrészek területein. A helyzetet tovább nehezíti néhány ember magatartása, akik úgy vélik, hogy bizonyos parkolók az ő kizárólagos tulajdonukat képezik, hiába vannak közterületen, és ezért "büntetnek" is a saját módszereik szerint.

osszetortek_az_autom.jpg

Ebben a cikkben egy olyan égető gonddal foglalkozunk, amiről leginkább csak helyi közösségi oldalak csoportjaiban beszélnek, pedig a probléma valós és elterjedtebb mint elsőre gondolnánk. A megoldás a közösség odafigyelésében és a hatóságok bevonásában rejlik, mert az elkövetők belátására csak minimális esély van.

Köztudott tény, hogy a panellakásokat évtizedekkel ezelőtt építették, amikor még fele ennyi autó sem rótta az utakat. A parkolók számát többé-kevésbé az akkori igényekhez igazították. Manapság azonban nem ritka, hogy egy háztartáshoz több autó is tartozik, a társasházakhoz érkező vendégekről, szerelőkről vagy a könyék boltjaihoz érkező idegenekről nem is beszélve.

parkolas_a_fovarosban.jpg

A mostani forgalmat azonban messze nem képesek kiszolgálni a társasházak előtti falatnyi parkolók, és nem ritka, hogy félórákat kell a kocsival körözni a közelben munka után hazafelé tartva, mire végre sikerül letenni az autót.

A fenti állapotok javulása is égető probléma, de egyre gyakrabban, és egyre többen, panaszkodnak egy ehhez az állapothoz szorosan kapcsolódó másik gond miatt is. Már a fent vázolt helyet is elég borsot tör az emberek orra alá, de tetézi a problémákat, hogy ha a környéken él egy olyan ember, aki megpróbál kisajátítani egy számára szimpatikus parkolóhelyet.

parkolasi_szabalyok.jpg

Ezek a lakók a fejükbe vették, hogy arra a helyre csak és kizárólag csak ők jogosultak parkolni és mindenki más, aki megkísérel oda beállni az a személyük és tulajdonuk elleni merényletet követ el. Annak érdekében, hogy ezt a későbbiekben elkerüljék gyakran kárt tesznek a szerintük illetéktelen betolakodók autójában pl. összekarcolják az autót, vagy leöntik valamilyen maró hatású anyaggal a motorházat.

Akik a környéken laknak legtöbbször tudják, hogy melyek ezek a parkolóhelyek és tulajdonukat féltve inkább másik parkolóhelyet keresnek. Akkor is így járnak el, ha ezek a parkolóhelyek éppen üresen állnak, de lényegében ezzel a viselkedéssel kiszolgálják a szóban forgó személy akaratát.

parkolasi_gondok.jpg

A rongáló kilétét nem minden esetben lehet ismerni, de ahol tudják, hogy ki az legtöbbször ugyan azt a magyarázatot adja a tettére. Mégpedig azt, hogy onnantól kezdve, amikor az adott paneltömb felépült ő mindig is oda állt az autóval és megannyi évtized után bizony ő továbbra is ragaszkodik  a helyéhez.

A probléma csupán annyi, hogy jogilag egyáltalán nincs igazuk. Attól, hogy évtizedek alatt megszoktak valamit, még nem azt jelenti, hogy az adott parkolóhely hozzájuk tartozik. Az önbíráskodás és a másuk tulajdonában okozott kár viszont törvényileg is büntetendő!

megrongaltak_az_autom.jpg

Bár a saját gépjármű védelme nagyon fontos, közel sem elég! Ha tudjuk, hogy ki rongálja a többi autót a környéken, netalán szemtanúi voltunk az esetnek, azt jelenteni kell a hatóságoknak! Ez nemcsak a kárt szenvedett autótulajdonosnak nagy segítség, de hosszútávon segít megszüntetni ezt a fajta problémát.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

15 komment
2019-01-25 21:16:52 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5914588122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humorpalanta 2019.01.27. 11:50:14

Akik a pöcsük helyett az autójukat tartják, azoknak mondhatod, hogy nincs igazuk. Szerencsétlen nyomorékok.
Az emberek manapság azt hiszik, hogy a parkoló a házuk előtt jog. Legyen szó panelről vagy kertes házról. Mi utóbbiban lakunk, s az 360 napján a garázsban parkolunk. 5 nap szeretnénk az utcán, de nem lehet, mert az összes barom állandóan kint áll 6 autóval.

2019.01.27. 11:51:13

ha tényleg tudod ki az, akkor szemet szemért

lutria 2019.01.27. 13:42:44

Nálunk,a panelunkal szemben egy kertes ház helyén épült egy kocsmaépület,felette 4 lakással .
A 4 lakáshoz tartozik vagy 3 jármű de ők nem használhatják (talán a lakó/bérleti szerződés is tiltja nekik)a kocsma előtt lévő 3db parkolóhelyet(amiből egyet a kocsma egyik alkalmazottja még ki is sajátított magának)mert az kell a vendégeknek,ezért mindig átparkolnak hozzánk + még minden vendég is aki kocsival jön piálni és oda már nem fér.
Mostanra unta meg pár lakó nálunk hogy este 11-ig nem tudnak a parkolónkban megállni és tüntetőleg rendszeresen ők meg a kocsma elé parkolnak akár napokra is-kíváncsi leszek mikor sérül meg a kocsijuk vagy viteti el a kocsma tulaja-mert a hírek szerint igencsak jóban van a fideszes önkormányzattal/közteresekkel...

djpeter 2019.01.27. 15:25:47

Nàlunk is volt ilyen és a rendőrségen végződött. 15 évig senki sem merte vele felvenni a kesztyűt aztán beköltöztem én. Azt hitte az övé a parkoló még fel is jött este alvás időben ordítva fenyegetve hogy neki rendőr ismerősei vannak. Az ügy után meg jött volna az egész család bocsiért de sajna nem nyert. Azóta mást is békén hagynak.

Jossarian 2019.01.27. 19:17:01

Erdekesek es szorakoztatoak a zartketreces tartasban elo fogyasztok problemai...

Void Bunkoid 2019.01.27. 19:26:56

Ez egyszerű, mint a péklapát.

Ha te jöttél előbb, tied a parkolóhely. Ha ki akarja sajátítani, ne álljon ki sosem a kocsijával. Igaz, akkor meg minek tart autót :)

Ha rongál, akkor meg feljelent, csitcsatt, rongálás (Btk 371), ha fenyegetőzik is, akkor garázdaság (Btk 339), bünti. Ha szabálysértési értéken felüli a rongálás mértéke - egy autónál általában mindig túllépi - akkor azért bezony első bűntényként is jóféle böri jár, igaz elsőre még csak x év próbaidőre felfüggesztve. Ez általában meg is szokta javítani a parkolóvédő hősöket, mert ha még egyszer megtennék, akkor azonnal végrehajtják a büntit, és azért a legtöbb ilyen parkolóvédő hős többnyire csak nagyszájú nyárspolgár, aki nemigazán szeretne bekerülni a kalitkába az igazi hardcore, erőszakos bűnözők közé.

gabardin 2019.01.27. 19:46:59

@Void Bunkoid: nálunk van egy család (4 emeletes panel, kevés parkolóval), akik három autót tartanak. Ha épp elmennek az egyikkel, gondosan odahúznak egy kukát a helyre. Érkezel kocsival, állnál be, de ott virit egy kuka. Ha valaki odébbhúzza és beáll, akkor jön a büntikarc.

djpeter 2019.01.27. 20:14:02

@gabardin: El venném a kedvét gyorsan,csak tudni kell a módját. A testvérem lakása előtt volt akit meg is vertek ezért.

2019.01.28. 06:23:19

@gabardin: Nem értem a problémát. Büntikarc után odaáll a saját autójával? Hát ha a lakók tudják hogy melyik az övé, sőt melyik három az övé, akkor már csak kromofág meg drótkefe kérdése a kompenzáció. De láttam olyan képet is egyszer, ahol téglával beverték az ablakot, és egy vödör sz*rt hajítottak be a kocsiba. Szerintem ebből bárki megértheti, hogy a lakóközösség nem tolerálja a kisajátítást.

Hegge Balázs 2019.01.28. 07:30:32

Engem is idegesít, ha vki leparkol a házam elé, de nem tehetek semmit, mert nem az enyém az utca. Viszont ha vki a kapumba áll, az pórul jár. mind a 4 kerek felnin lesz. Az nem rongálás, ha nem veszem ki a szelepeket.

Semper Fidelis 2019.01.28. 10:16:25

Eccer még a régi telekjárómmal áthajtottam a Vörösmarty utcában egy ilyen felmosófa-tejesláda-háromlábú szék tákolmányon. Jött az ember nyannyogni, de pont sz.rtam telibe. A kocsin volt elég karc, nem féltettem, mondjuk nem került rá újabb, pedig számítottam rá :)

Void Bunkoid 2019.01.28. 14:45:37

@gabardin: ha néz arra ablakod, rakj ki egy kamerát ami odanéz, felveszi ahogy karcol a drága, ha elég ügyes a delikvens, elég hosszan végigkarcolja,hogy okozzon akkora kárt amivel már kiosztják neki a próbaidőre felfüggesztett börit. Onnantól kezdve ha az illető nem trú bűnöző, te meg elég gonosz vagy, akár még szopathatod is, és még csak csúnyán sem nézhet rád, mert azonnal kattanna a bilincs és mehet letölteni a büntetést :P

2019.01.29. 12:17:42

Egyszer egy olyanba futottunk bele, hogy leparkoltunk egy lakótelepi parkolóba, az arc meg megkérdezte, hogy ott lakunk-e, mondtuk nem, erre ő, hogy akkor parkoljunk máshová.

xndpt 2019.01.29. 21:46:42

Egy olyan lakótelepre költöztem, amelynek az utcájának a másik oldalán kertes házak vannak, egyirányú az utca és csak az egyik oldalra lehet parkolni, beálltam egy üres helyre és elkapott az egyik házban lakó, hogy ne parkoljak a kapujával szemben, mert nem tud kényelmesen bekormányozni a kertjébe. Egyszer nem is oda álltam, hanem egy hellyel arrébb és végig volt karcolva a kocsim. Ez az ember 2 parkolóhelyet sajátított ki magának, mert nem tud vezetni. Mástól is hallottam, hogy végig volt húzva a kocsija, amikor odaállt. Azt mondanom sem kell, hogy ő az, aki vasárnap reggel flexel a műhelyében nyáron.

Reactor 2020.03.26. 22:03:01

Vannak személyre szabott parkolóhelyek, ahol csak az adott rendszámú jármű parkolhat (meg hatósági gépjármű). Ahol nincs ilyen, oda lehet parkolni. Pláne, ha ki is van rakva a nagy "P" betűs tábla.
Hogy valamelyik panelprolinak nem tetszik? Hozzon tulajdoni lapot arról, hogy az az ötször két méteres terület az övé, és akkor máris elállok. Ha nem tud, akkor jogszerűen leparkolhatok. Ha pedig nekiáll karcolgatni a kocsimat, én is megkarcolgatom az okos kis buksi-fejét bajonettel.
süti beállítások módosítása