Hihetetlen társasházak a nagyvilágból: Reversible Destiny Lofts

Szeretsz szokatlan épületekről és különleges látnivalókról olvasgatni a nagyvilágból? Pont utazást tervezel és a helyi érdekességeket írod össze? Élvezed összehasonlítani a magyar életkörülményeket más országok lehetőségeivel? Ha valamelyikre igennel válaszoltál, akkor a hihetetlen társasházak sorozatunk pont neked készül!

hihetetlen_kulonleges_epuletek_tarsashazak_reversible_destiny_lofts.jpg

A hihetetlen társasházak első részében a Japánban található Reversible Destiny Lofts épületével ismerkedünk meg. Japánon belül Tokió (Tokyo) külvárosának határában Mitakában van. Az épület különlegességét az adja, hogy mind megjelenésében mind struktúrájában teljesen egyedülálló. Az első állandóan lakható műalkotás jellegű építészeti alkotás. A berendezések, a színek, az anyagok az átlagos épületekhez szokott szemnek megdöbbentőek és szokatlanok.  A méretét tekintve 585 négyzetméter. 

e212ba92b9b1f8b24b467b6c1a730a4f.jpeg

Ilyet még biztos nem láttál...

A lakások konyha centrikusak, amikből nyílnak a különféle alakú és méretű további helyiségek.

hihetetlen_kulonleges_epuletek_tarsashazak_reversible_destiny_lofts_6.jpg

A lakásokban gömb alakú szobák is vannak, több helyen létrák és kötelek törik meg a tereket és dudorokkal és hullámokkal tarkított, nem mindenhol vízszintes betonpadló várja a kihívást keresőket.

hihetetlen_kulonleges_epuletek_tarsashazak_reversible_destiny_lofts_2.jpg

A villanykapcsolók és a konnektorok sem a megszokott módon és helyen lelhetők fel a lakásokban. A használatot tovább "nehezíti", hogy 14 különböző és élénk színnel festették le az épületet mind kívülről, mind pedig belülről.  Érdekes tény, hogy meglepő módon a furcsa design ellenére az összes lakás a gyerekbiztonsági előírások figyelembe vételével készült.

(Kattints a képre ha nagyobb méretben is szívesen megnéznéd.)

hihetetlen_kulonleges_epuletek_tarsashazak_reversible_destiny_lofts_4.jpg

Ha úgy érezed, hogy tovább már nem fokozható a különlegessége a szóban forgó háznak, akkor nagyon tévedsz. A kilenc lakás egyike sem tartalmaz eredetileg tárolóegységeket vagy szekrényeket, amivel az volt tervezők célja, hogy takarékosabb (és tárolás szempontjából kreatívabb) életvitelre ösztönözzék a szerencsés bérlőket.

hihetetlen_kulonleges_epuletek_tarsashazak_reversible_destiny_lofts_8.jpg

Miért volt szükség egy ilyen épület életre hívására?

A tervezők nem titkolt célja az volt, hogy mind fizikailag, mind mentálisan folyamatosan stimulálják a lakásokban élőket, ezáltal jelentős mértékben lassítva az öregedési folyamatokat. Itt egy percre sem lankadhatnak az érzékszervek és a testünket is rendre próbák elé kell állítani a lakóknak, még akkor is, hacsak egy pohár vízért mennének ki az éjszaka közepén.

hihetetlen_kulonleges_epuletek_tarsashazak_reversible_destiny_lofts_7.jpg

Az épület történelme

Az épület végleges formájának kidolgozását rengeteg, komoly szakmai kutatás előzte meg, hogy valóban megfelelően stimulálhassák a lakásokat használókat. A társasház 2005-ben került átadásra és azóta is részben bérelhető lakásokként, részben pedig oktatási és kulturális programok helyszínül használják. A épület 9 lakásnak ad otthont, amik két különböző típusban készültek.

hihetetlen_kulonleges_epuletek_tarsashazak_reversible_destiny_lofts_9.jpg

A New York-i helyszínű innovatív építészettel foglalkozó cég két híres építészének Madeline Ginsnek and Shusaku Arakawának köszönhetjük, akik a Yasui Architects & Engineers, Inc. céggel vállvetve valósították meg ezt a történelmi jelentőségű alkotást. Házukkal az úgynevezett öregedésgátló építészet egy hatalmas lépést tett előre.

Az épületet Helen Keller emlékének ajánlották, aki inspirálta a tervezőket oly módon, hogy már a saját életében is képes volt reversible destiny (azaz visszafordító sorsot) gyakorolni.

A környékbeli otthonok egyébként teljesen átlagosak. Kíváncsi lennék, hogy a szomszédok mit szóltak a nem mindennapi épülethez a szomszédjukban, ami nem csekély turisztikai tömegeket is bevonzott az addig hétköznapi utcájukba.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

3 komment
2019-05-15 15:11:50 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1114828136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.05.16. 14:12:40

Attól miért öregszem lassabban, hogy rikító ocsmány színek és okádék formák vesznek körül?

sóhegy049 2019.05.16. 22:22:04

Japán minden értelemben más, vagyis köszönőviszonyban nincs Európával, de még Kína sem ennyire "szélsőséges". Teljesen más kultúra, teljesen más értékrend. Azonban a posztírónak jelzem, hogy ez ott csepp a tengerben! Lyukakban laknak, mert nincs hely (ez nem a magyar mocskot jelenti) és nem piti árak vannak. Mindemellett egy érdekes és biztonságos ország.
süti beállítások módosítása