Mielőtt légkondit vennél ezt olvasd el...

Szenvedsz a melegtől? Úgy érzed még plusz egy fokot nem bírnál el elviselni, pedig a lakás hőmérőjében a csík kitartóan tör a magasba? Klíma vásárláson töröd a fejed? Mielőtt rohannál vásárolni egy légkondit olvasd el az általunk gyűjtött tudnivalókat!

legkondi_vasarlasi_tippek_tanacsok_tipus_tudnivalok_klima_melyiket_valaszam.jpg

A légkondicionáló kínálat hatalmas, a tudnivaló tengernyi, a beszerelő szaki kevés és elfoglalt, az időjárás kibírhatatlan tud lenni, a türelem meg egyre fogy...Ismerős? Azt nem ígérem meg, hogy elintézem neked már holnapra az egész ügyet, de szívesen körbevezetlek az alapvető tudnivalók körében és néhány infóval szívesen támogatom a légkondi beszerző körutadat. Ebben a cikkben most az inverteres split (külső és belső egységből álló) háztartási használatra szánt klímákra térünk csak ki és ezekkel kapcsolatban segítünk.

Melyik légkondit válasszam?

Hát igen, nem egyszerű a döntés, hatalmas a választék. Bár tudom, hogy nagyon örülnél ha ide leírnék egy konkrét klímát, hogy ez a tuti, csak ezt vedd meg, de az az igazság, hogy mindenkinek más lehet a legjobb, mert mások az igényei és a lakás adottságai. Általánosságban azonban adnék pár tippet, amivel könnyebben tudsz döntést hozni.

  • Nem biztos, hogy az a márka szuper klímákban, aki szuper TV-t, hűtőt vagy telefont gyárt, (vannak kimondottan légkondira specializálódott cégek is). Az ár növekedése sajnos nem feltétlen garancia a minőségre, inkább érdeklődj utána és olvass róla véleményeket. A teljesség igénye nélkül itt van néhány légkondival foglalkozó márka: Hisense, Fisher, Fujitsu, Midea, Mitsubishi, Daikin, Gree, Polar stb. Létezik magyar, kínai, német, japán stb. gyártmány is, tényleg megszámlálhatatlan klíma létezik.
  • Az ár is mindig előtérbe kerül és bizony érdemes róla írni egy fél mondatot. A legalapabb légkondik is 100000-150000 Ft körül mozognak, 180000-350000 között már jó eséllyel lehet legtöbb igényt kielégítő, megbízható gépeket kifogni, de extra körülményekhez és elváráshoz igazodva egy millió forint felett is lehet klímák között keresgélni. Az ár esetén ne felejtsd el a beszerelési költségeket, amik nagyjából 50000-70000 Ft között mozognak és az egészséged érdekében éves tisztítást is igényelni kell a szakiktól kb. 10000-15000 Ft-ért. (Ezek tájékoztató információk voltak, rengeteg mindentől függnek, csak azért írtam le, hogy legyen egy irányár a fejedben.)

legkondi_vasarlasi_tippek_tanacsok_tipus_tudnivalok_klima_melyiket_valaszam_7.jpg

  • Szinte minden klíma tud hűteni és fűteni is. Amennyiben téged az első fele igazgat, akkor a SEER  számot keresd a műszaki leírásban, minél magasabb a szám annál kisebb a légkondi fogyasztása (tehát jobb neked). Ha a fűtés is érdekel, akkor feltétlen győződj meg róla a fogyasztáson túl, hogy milyen alacsony, kinti hőmérséklet mellett használható a kültéri egység.
  • A garanciában például hatalmas eltérések vannak létezik az egy évet tartó típus, de a piacon könnyen belefuthatsz 10 év teljeskörű garanciát kínáló márkákba is. Vannak márkák, akik egy internetes honlapon történő regisztrálás után +2 év garit is dobnak az alapra, érdemes utánajárni ennek a lehetőségnek.
  • Mennyire szeretnél extrákat? Legyen extra csendes? Jegyezze meg a beállításokat? Létezik wifis légkondit, amit hazaérkezés előtt is vagy távozás után is irányíthatsz, ezt egyes modellek "ingyen" biztosítják az eredeti vételárban, míg más típusok 4000 Ft-ért vagy 15000 Ft-ért bővítik vele kérésre az alap modelleket. A follow me technika például azt biztosítja, hogy a távirányító segítségével méri a szobahőmérsékletet, ami így jóval pontosabb mintha a beltéri végezné a munkát. Az oldalirányú légterelés is egy jó dolog, amit manuálisan vagy gépileg érhetsz el bizonyos márkáknál. Létezik egy külsőre több belsőt csatlakoztatható légkondi típus itt, itt azonban fontos megegyezni, hogy ezekre kell a több belső egység, nem pedig opcionális.
  • Engem például bevonzottak az ilyen-olyan légszűrős, levegőtisztítós technikákkal, de ahány szakit megkérdeztem mind azt mondta, hogy akkora jelentőség nincs, mert minimális a filterméret a gépekben, amit ráadásul sokszor cserélni kell, ráadásul az ár-érték aránya nem a legjobb, ha csak 12 hónapból 2 hónapban használom a gépet. Talán igazuk van? Hm.

legkondi_vasarlasi_tippek_tanacsok_tipus_tudnivalok_klima_melyiket_valaszam_6.jpg

+1 tipp: Árilag annyira kicsi a különbség a 2,5 kW-os és a 3,5 kW-os termékek ára között egy azon típuson belül is, hogy ár-érték arányban érdemesebb a utóbbit választani a jobb teljesítmény érdekében. Persze ez azoknak fontos,akik a két típus között vacillálnak (átlagos panellakás méretet és körülményeket véve alapul jó eséllyel rád is igaz).

Most, hogy körvonalazódik benned, hogy nagyjából milyen légkondit szeretnél haladjunk tovább a folyamatban.

Használd ki a helyszíni felmérés előnyeit!

A legtöbb cég/szaki szívesen kimegy a lakásodra és egy ingyenesen helyszíni felmérés keretében megnézni, hogy pontosan milyen szerelési nehézségekre számíthat, mennyi csőre lesz szüksége, és tanáccsal is szolgál, hogy milyen típusú klímát javasolna és hová lenne érdemes telepíteni a beltéri egységet végül egy írásbeli ajánlatot is küld neked, ami a teljes költségeket tartalmazza tételesen lebontva és elmondja, hogy mikorra tudná vállalni a munkát. Ha már ugyis nálad jár a beszerelő szakember, akkor azt is vitassátok meg, hogy az éves légkondi karbantartás/tisztítás kört is vállalja-e és mennyiért.

Tudnod kell, hogy a helyszíni felmérés nem kötelez téged vásárlásra vagy szolgáltatás igénybevételére! Én azt tanácsolom, hogy keress egy szimpatikus céget, akire szívesen rábíznád a munkát és amennyiben náluk is van ingyenes helyszíni felmérés, akkor mielőtt bármire költenél egy fillért is foglalj egy időpontot helyszíni felmérésére!

legkondi_vasarlasi_tippek_tanacsok_tipus_tudnivalok_klima_melyiket_valaszam_3.jpg

+ 1, Infó: Egy panellakás nappalijában a szakik inkább a kanapé fölötti és ablakhoz közeli, felső szobasarkot javasolják a belső egység telepítésére, ami furcsa lehet, mert laikusként az ember hajlamos inkább a TV fölötti falat becélozni.

+ 2, Infó: A beszerelő szaki is elfogja mondani, de azért számíts rá, hogy a homlokzatra engedélyköteles a kültéri egység kihelyezése, bár a gyakorlatba legtöbbször csak akkor történik meg, ha utcafronti falra kerül vagy műemlékvédelmi az épület, pedig tekintélyes bírság szabható ki, ha nincs rendben a dolog.

+ 3, Infó: A lecsöpögő kondenzvíz elvezetéséről és gyűjtéséről neked kell gondoskodnod, és ha a járdára csöpög tuti, hogy előbb utóbb valakivel bajuszt fogsz akasztani és előre szólok, hogy a másiknak lesz igaza...

Bírni fogja az elektromos hálózatod?

A sok információ között gyakran elveszik ez a fontos kérdés pedig könnyen borsot törhet az orrod alá, ha nem gondolsz rá. A régebbi panellakásoknál különösen nagy odafigyelést igényel, mert előfordulhat, hogy nem fog menni a dolog a mostani rendszeren. Lehet, hogy pont a légkondinál telik be az a bizonyos pohár szóval beszéld meg a klímás szakival:

  • hogy mikor volt utoljára felújítva az elektromos hálózat (ha fel volt)
  • szokott-e gond lenni vele
  • mond el neki, hogy az adott hálózatra még milyen rendszerek vannak csatlakoztatva

Most, hogy a szakival mindent alaposan átbeszéltetek lassan el kellene dönteni, hogy pontosan melyik klíma legyen és ki szerelje be.

legkondi_vasarlasi_tippek_tanacsok_tipus_tudnivalok_klima_melyiket_valaszam_4.jpg

Egy helyről a gépet és a beszerelést?

Csábító a gondolat, hogy a lehető legkisebb rohangálással és idő elvesztegetéssel egy helyről vegyél gépet és velük szereltesd be? Hát igen nem jársz rossz úton, mert így egy esetlegesen felmerülő probléma esetén nem lehet egymásra mutogatni, hogy a klímát eladó bolt vagy a szerelő-e a ludas, oldják meg ők, továbbá elképzelhető, hogy adnak kedvezményt, ha egy tőlük vásárolt gépet kell beszerelniük. Viszont sajnos mi több olyan cégbe is beleszaladtunk már, aki nem kedvezményt ad, hanem egyszerűen annyira sok a meló, hogy mazsolázgatnak a kedvük szerint, így ha nem tőlük veszed a gépet, nem vállalják "csak" a beszerelést. Persze indokok mindig vannak pl. ő tudja melyik gép megbízható, ő vállalja hogy időben megjön a légkondi, így nem fog csúszni a beszerelés stb. Tagadhatatlan előny azonban, hogy a légkondihoz szükséges kötelező tanúsítvány nyügét szépen leveszik a válladról, ha egy kézben fut a dolog, ha azonban mindent máshonnan szeretnél, akkor viszont olvass utána a tudnivalóknak!

Azért én bogarat ültetnék a füledbe, mert előfordulhat, hogy több tízezer forint árkülönbséget tapasztalhatsz a légkondicionálók esetében és talán megéri máshonnan megvenni és keresni egy nyitottabb szakit. Rád bízom, hogy melyik opció tetszik jobban.

Tudod, hogy melyik gépet, honnan veszed majd meg és azt is tudod, hogy kivel akarod beszereltetni. Még ne dőlj hátra fixre egyeztess le mindent!

legkondi_vasarlasi_tippek_tanacsok_tipus_tudnivalok_klima_melyiket_valaszam_2.jpg

Ne halogasd túl sokáig!

Városonként van némi eltérés, de többségében a szakik már csak egy hónap múlvára tudnak új beszerelési időpontot adni, annyira tele vannak megrendeléssel, hogy nem tudnak többet vállalni. Persze készségesen felajánlják általában, hogy ősszel kisebb a tumultus, hátha pont te leszel az, aki rábólint. Utóbbinak megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Előnye, hogy szeptembertől már te válogathatsz a szakik között és ha tetszik hétköznap késő délután vagy hétvégén is kimennek, (talán kedvezményt is adnak a beszerelés költségeiből) hátránya viszont, hogy jó eséllyel nem fogod sokszor beindítani a légkondit közel fél évig, így az esetleges problémák meglepetésszerűen fognak kijönni a nyár elején, amikor megint tömeges rohamozás lesz, ráadásul a klíma garanciád is a "semmire" fog ketyegni.

A nyár forrósága kínozza az embereket, így akik az elmúlt években még kitartottak, hogy nekik bizony nem kell légkondi, már kezdik feladni az elveiket némi kellemesen hűvös felüdülésért cserébe és nincs ezzel semmi gond. A légkondi manapság már nem számít úri huncutságnak, inkább a szükséges háztartásban található elektronikai cikkek kategóriába kezd átcsúszni. Remélem hasznosnak találtad a cikket, olvastál olyan dologról, amik eddig nem jutottak eszedbe és közelebb kerültél a megoldáshoz!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-07-10 15:32:42 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1214936410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szepikutya 2019.07.14. 13:22:38

Jó lett volna a fűtést is beleszőni. A H tarifa előnyeit, annak kiépítési feltételeit, költségét stb.

Mert bizony H tarifával biztosan olcsóbb fűteni egy lakást, mint gázzal.

az_igazi_trebitsch 2019.07.14. 13:31:35

Az ma már nem megy, hogy megveszem a klímát, aztán majd valaki beszereli. Vásárláskor be kell mutatni a telepítő cég, vagy vállalkozó igazolását arról, hogy ő majd felszereli a megvásárolt klímát.

igazi hős 2019.07.14. 13:37:12

"Árilag annyira kicsi a különbség a 2,5 kW-os és a 3,5 kW-os termékek ára között egy azon típuson belül is, hogy ár-érték arányban érdemesebb a utóbbit választani a jobb teljesítmény érdekében." Ne legyünk okosabbak a szakembereknél. Én 3 cégtől kértem ajánlatot, 2 kisebb és 2 nagyobb szobára, mindhárom azt mondta, hogy 28-30 nm-hez nem kell 3,5 kW-os a nevesebb készülékből, az olcsóból igen.
Mono- vagy multisplit: a kisebb (6-7 kW) multisplitek egy fázisról mennek és induláskor felvesznek 20A-t. Ez volt az egyik oka, hogy nálunk nem ez lett. A másik, hogy drágább a multisplit, mint több mono. Nem így logikus, de ilyen a piac: mono klímából sok van, sokat adnak el és nagy a verseny.
Wifi: a legjobb dolog, amit klímával tehetsz, hogy akkor megy, amikor nem vagy a közelében. Bent a cégtől délután ránézek a lakásra, ha meleg van, akkor bekapcsolom, amikor hazaérek, akkor pedig kikapcsolom. Feláras volt, de örülök, hogy megrendeltük, minden forintot megért.

Gour 2019.07.14. 14:02:30

Egyetlen megállapítása az írásnak amit erősen vitatnék az a "itt veszem es ott szereltetem". Ilyenkor lehet a garanciát végleg bebukni az egymásra mutogatás miatt.

konrada 2019.07.14. 15:06:43

Nem ördögtől való a klímástól venni a készüléket, mert azok évente százas nagyságban vásárolnak, így van árkedvezményük, meg gyakorlatuk az adott típussal.
...és egyedi fűtés esetén érdemes nézni a fűtési hatékonyságát, mert átmeneti időszakban olcsóbb, mint gázzal fűteni.

LabradorMatador 2019.07.14. 15:13:45

Elfogadható áron lehet egy alapklímát "utólag okosító" megoldást telepíteni. (pl. Sensibo) Egyúttal megoldódik a follow me funkció is. Szerintem is szuper.

LabradorMatador 2019.07.14. 15:15:46

@konrada: igen, és mi is utólag téliesíttettük a klímát, így jóval nulla fok alatti külső hőmérséklet esetén is működik.

igazi hős 2019.07.14. 15:58:43

@Szepikutya: @konrada: Klímával olcsóbb fűteni, de tartósan fűteni kényelmetlen. (Persze, ha épp jön egy hidegfront és nem indítod be a kazánt 1-2 napra, hanem klímával befűtöd a hálószobát. Olyankor kényelmesebb.) A radiátor (pláne a padlófűtés) sokkal egyenletesebb hőmérsékletet biztosít, ráadásul radiátor olyan helyiségekben is van, ahova klímát nem akar az ember, pl. előszobában.
A H tarifa bonyolult ügy, a klímások csak konnektorba szeretik bekötni a háztartási klímákat, konnektor viszont nem mehet H vagy vezérelt áramról. Ha mégis bekötik, ahhoz többnyire vezetékelni, rosszabb esetben vésni is kell. Persze, ha most építesz vagy felújítasz, akkor nem probléma.

konrada 2019.07.14. 17:03:28

@igazi hős: Ezért is írtam az átmeneti időszakot, amikor még nincs igazi hideg, már rá kell fűteni, de még nem kell a lakást folyamatosan melegíteni.

Nancsibacsi 2019.07.14. 17:09:44

@igazi hős: Az előszobába minek radiátor? A levegő nem áll meg a (nyitott) ajtóknál - keveredik. Nem kell minden helységbe klíma, hogy minden helység fel legyen fűtve. Ahol egyébként a klíma nem jó, és oda kell valami más (elektromos) fűtés az a fürdőszoba. De a többibe teljesen okés a klíma. A klímás fűtésnél ellenérv az szokott lenni, hogy van légáramlat, és van akit ez zavar. Azonban egy normális klímánál ez a légáramlat minimális, és vízszintes - szóval maximum létráról érzed.
A H tarifa lényege hogy a mérőórától a klímákig külön áramkört kell kiépíteni. Nyilván alapban a végén ott egy konnektor, amibe bedugja a klímás, a másik végén meg a sima villanyóra, közte meg semmi. A vésés nem követelmény, a lényeg hogy külön drót menjen. Pl. nálam a holker díszlécbe kellene bedugni a vezetéket, a másik mellé. Amikor ezzel megvagy, akkor szólsz a regisztrált villanyszerelőnek, és elintézi amit el kell a mérőhelyen belül (pl. konnektor helyett direkt kötés), és a mérőhelyen is. Ha fűteni akarsz ezzel, akkor nagyon nem mindegy az a 40% kedvezmény amit a H áram ad.

Nancsibacsi 2019.07.14. 17:23:00

Klímát nem vehetsz magadnak - mindenképpen kell egy szerelő is, aki felszereli. Az a szerelő aki jelenleg nincs minimum 1 hónapra lekötve, az vagy méregdrága, vagy nem jó. Szóval idén nyáron már úgyse lesz klímád, ha most kezdesz el szerelőt keresgélni. Mivel a szerelő a készüléken is keres, így nem fog olyan munkát elvállalni, ahol a készüléket nem ő hozza. De ha nem keresne, akkor se vállalná el, mert ha mondjuk rossz a készülék, akkor intézze ő a garit, ki tudja hol (mondjuk a webshop szombathelyi). Szóval azt hogy magunknak vesszük a klímát nyugodtan el lehet felejteni.
Aki klímával akarja megoldani a fűtést, az a COP értéket nézze, mert sokkal többet fog vele fűteni, mint hűteni. Vagyis neki egy fűtés optimalizált klíma kell, ami mellékesen tud hűteni is.
Bár a szerző felsorolt egy rakás márkát, és szerinte az ár nem mérvadó, azért azt kb bármelyik klímás alá fogja írni hogy a toshiba jobb mint a gree :-) Igazándiból kínaiból a Daikin ami vállalható, a többit el kell felejteni. Lehet hogy adott felhasználónak nem éri meg a felárat, de pl. a fűtésre valamiért japán klímát szokás választani.
Az egy kültéri több beltéri jól hangzik, de ha több beltéri, több kültéri megoldást választjuk, akkor van backupunk is, egy kültérinél meg nincs.
A 70ezer+áfa (számla nélkül áfa sincs) felszerelés általában csak 5 méter csövezést foglal magában, és 2 méter akkor is kell, ha ugyanannak a falnak a 2 oldalán vannak. Utána méterenként 14eFt. Szóval túl messzire nem érdemes tenni a kültérit a beltéritől, mert drága, illetve a távolsággal romlik a hatásfok is. Ezzel szemben a 10-15eFt éves tisztítás meg brutál sok, figyelembe véve hogy ha tényleg ennyi volna, akkor másodjára már mindenki magának csinálná meg, olyan egyszerű (és nem garivesztő).

]{udarauszkasz 2019.07.14. 17:26:47

Nekem nehany hete jutott eszembe a klima, ha marad oszre a nyaralasi penzbol, kicsit hozzadobok, es szerintem osszel betervezek egyet. Lehet, parezerrel megdobja a villanyt, de ha cserebe egy tizessel, tizenotossel lejjebb viszi a gazszamlat, mar beljebb vagyok vele, es meg nyaron se kell megpusztulni a melegtol. Nalunk nyaron viszonylag gyakran van 60-80%os paratartalom kint, ez itt az orszag legszelesebb, es legcsapadekosabb videke, szoval a para ellen se art.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2019.07.14. 18:53:32

Nekem Panasonic van, a "jobbikból", lehet szabályozni a hűtés intenzitását, a lapátot vízszintesen is, meg elvileg előre is lehet programozni, bár azt még nem próbáltam. És nagyon-nagyon csendes...
Tavaly szerelte a szaki, augusztusban "életet mentett", októberben meg jól jött a fűtés a hűvös reggeleken.

És nem ősszel, hanem tavasszal kell szereltetni, április-májusban még senki sem gondol arra, hogy meleg lesz, így a szakik elérhetőek. Így nem vész el a semmibe fél év gari... ;-)

eztkapodd 2019.07.14. 19:08:39

Az a "vállalható kínai" Daikin a valóságban egy igen régi és megbízható japán márka amit Európában a csehek gyártanak. Daikinnal nemigen tud az ember melléfogni,

Üdv.

ekat 2019.07.14. 19:20:20

Nem ártott volna kitérni az on-off és inverteres klímák közötti különbségre is. Mivel itt az egyik szobában ilyen, a másikban meg olyan van, így tudom, hogy zongorázni lehet a különbséget. Utólag is áldom magam, hogy a kicsi hálószobánkba kívül-belül csendes és jól leszabályozni tudó (a teljesítménynek sem csak a maximuma fontos!) inverterest szereltettem. :) Fujitsu márkájú, imádjuk. :)

Acmee 2019.07.14. 20:45:00

Épületgépész mérnök vagyok, 2,5kW-os Gree klímám van 20m2-es legfelső emeleti nappalimban.
A cikk és 1-2 kommentelőre hallgatva hülyének kellene éreznem magam. Aztán mégse...
Számoljuk már ki, hogy 3-4 hónapos szezonnal (ami nem egyenlő az üzemidővel) mikorra is fogy el a beszer ár közti különbség egy Daikinhoz képest? Ja, hogy addigra lesznek fúziós reaktorok is...

Alick 2019.07.14. 21:47:21

"a homlokzatra engedélyköteles a kültéri egység kihelyezése"

Jópár helyen csak a kültéri egység nélküli klímák jöhetnek szóba.

efi 2019.07.14. 22:13:39

Azért a fűtéstől ne ájuljunk el. Addig van meleg, amíg fúj, mert a falak átmelegítéséhez bizony órákig-napokig tartó melegítés kell, vagyis központi fűtés. A meleg ráadásul felfele száll, vagyis ha 1 klíma van a házban, akkor annak melege igen soká fog keveredni a többi helyiségével, mert ugye az ajtó felett ott az "akadály". Egész lakást fűteni vele biztos nem olcsóbb - még átmeneti időszakban sem - mint pl esténként 20-25 percig rányomni a gázt.
follow me hőmérés: csak nehogy az ember ledobja a távirányítót a kanapéra, amire rásüt a nap. Vagy: majd rásüt. A beltérin lévő hőmérő amíg nem megy, vagyis nem jár a levegő, általában többet mér, de aztán pontos.
H-tarifa: ahhoz ugyan szerintem nem csinálnak konnektort, hogy rákösd az egész lakást az olcsóbb áramra. És elvileg csak napenergiából vagy más, megújuló energiaforrásból kiépített fűtéssel alkalmazható, a klíma alapból ugyebár nem ilyen.
Szerelők: azzal nekem is tele van a tököm, hogy nem hajlandók mást szerelni, mint amit ők forgalmaznak, sőt ők hoznak. Márpedig sok csak 3-4 márkában utazik és azoknál is több, mint valószínű, hogy nem náluk a legolcsóbb, ha mégis köztük van az áhított típusú, színű, szagú készülék.
Venni, szerelni, meg nem ősszel, meg tavasszal kell, hanem télen. -80 ezerrel vettem klímát, a szerelés is -10 ezerrel volt.

eßemfaßom meg áll 2019.07.14. 23:16:59

@efi: "És elvileg csak napenergiából vagy más, megújuló energiaforrásból kiépített fűtéssel alkalmazható" ??? Ennek igy semmi értelme. H tarifát COP3-nál jobb villanyfűtésre lehet kérni, ezt valamilyen höszivattyús megoldással lehet elérni, pl levegő-levegő hőszivattyúval aminek a hétköznapi neve klíma vagy légkondi.

fda 2019.07.14. 23:31:37

"nem kell 3,5 kW-os a nevesebb készülékből, az olcsóból igen."
Neves készülék által leadott 3.5kW teljesítmény nagyobb, mint ami az olcsóbból jön ki?

fda 2019.07.14. 23:36:06

"Azért a fűtéstől ne ájuljunk el. Addig van meleg, amíg fúj, mert a falak átmelegítéséhez bizony órákig-napokig tartó melegítés kell, vagyis központi fűtés."

- Más fűtési módok sem csinálnak rövid idő alatt örök meleget.
- A központi fűtés teljesen mást jelent, mint amit a fenti megfogalmazás sugall és semmi köze a témához

"ha 1 klíma van a házban, akkor annak melege igen soká fog keveredni a többi helyiségével"
- Elég logikus, radiátorból sem egy szokott lenni a lakásban, a padlófűtés sem egyetlen helyiségben megy.

Balambér Kovács 2019.07.15. 00:16:53

Írtatok sok mindent, de egy dologra nem kaptam választ:
Miért kell a klímát védeni?
Lopják?
Az utóbbi időben tele van minden a klíma védelemmel!
Sőt, még hatósága is van:
Klíma védelmi Hatóság!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.15. 06:11:14

Felesleges a klímaberendezés. Meg kell szokni az időt.

Egyedül autóban tartom értelmesnek.

kissaby 2019.07.15. 06:25:23

@az_igazi_trebitsch: már nem... De senki nem szeret olyan klimát beszerelni amit valahonnan beszereznek.

kissaby 2019.07.15. 06:33:17

@ekat: on-off már nincs.....

lobster thermidor 2019.07.15. 08:18:53

A klíma pont úgy nem alkalmas télen egy lakás kifűtésére, mint egy hordozható háztartási elektromos radiátor, vagy egy ventillátoros hősugárzó. Kisegítő, vagy tartalék fűtésnek jó példàul akkor, ha elromlik a cirkó, vagy ha éppen egy hűvösebb napon csak 2 - 3 fokot akar emelni valaki a szoba hőmérsékletén.

lobster thermidor 2019.07.15. 08:27:24

@MAXVAL bircaman közíró:
Lehet, hogy a birkák hozzászoknak a nagy hőséghez, bár a te példád azt mutatja, hogy a szellemi képességeiket erősen korlàtozza, ezzel szemben az emberek egészségét veszélyezteti a túlzott felmelegedés. Ezért használnak klímaberendezéseket.

Nancsibacsi 2019.07.15. 08:51:51

@eztkapodd: Akkor azért jó kínai, mert japán:-) Ez alapján egy jó kínai sincs.

Nancsibacsi 2019.07.15. 08:53:14

@Acmee: A Gree beszerzési árának előnye akkor fogy el a Daikinhoz képest, amikor meghibásodik.

Nancsibacsi 2019.07.15. 09:00:07

@efi: "Addig van meleg, amíg fúj, mert a falak átmelegítéséhez bizony órákig-napokig tartó melegítés kell, vagyis központi fűtés."
Kevered a szezont a fazonnal. A radiátor ugyanúgy meleg levegőt csinál, mint a klíma. A falak, házban lévő tárgyak hőtárolók: az átmelegítésük/hűtésük napokig tart, mivel a tömegük sokkal nagyobb mint a levegő tömege. Ha egy teljesen kihűlt házban kezdesz el radiátorral fűteni, azzal ugyanúgy napokig tart felmelegíteni a falakat, mint klímával. A fűtésnél semmi mást nem kell figyelembe venni, csak azt hogy az adott készülék hány kW fűtési őteljesítményű, és mennyi a hatásfoka maximális és részterhelésen is. Ez meg sima matek: a ház fekvése, szigetelése, alapterülete kiadja hogy hány kW fűtési teljesítményre van szükséged.
Az inverteres klíma pl. részterhelésen, nem túl hidegben sokkal jobb hatásfokú mint a gáz. Nagy hidegekben rosszabb, de akkor is kielégítő - csak sokat fogyaszt. Viszont ha megnézed hogy egy fűtési szezonban hány igazán hideg nap van, akkor az fog kijönni, hogy megéri. Aki kipróbálta, annak is az jött ki hogy olcsóbb.

eßemfaßom meg áll 2019.07.15. 09:02:06

@MAXVAL bircaman közíró: téged még az autódban sem tartanak értelmesnek mégis vagy

Zirowe 2019.07.15. 09:03:26

@lobster thermidor: akkor ideje lenne szólni a klímámnak, hogy az elmúlt télen hiába fűtötte ki egymagában folyamatos 24 fokra a 41nm-es lakást, ő alapvetően alkalmatlan erre a feladatra és szégyellje magát.

Annyira bírom az ilyen "megmondom a tutit" embereket.

Nancsibacsi 2019.07.15. 09:03:36

@fda: Ugyanolyan 3.5kW jön ki a neves készülékből is - a különbség az, hogy a neves készülékbe ehhez be kell mennie 800W áramnak, a gagyinál meg 1200W-nak. Illetve ami még különbség az az elromlott készülékek aránya.
Aki nekünk klímát szerelt az mindenhová Mitsubishit rak (most 1 helyre rakott Daikint, mert annak a beltérije 4cm-el kisebb, és a Mitsu simán nem fért el). Azt mondta hogy azért Mitsu, és azért nem mondjuk Gree, mert neki egy klíma felszerelésen fix nyeresége van, viszont míg Mitsuból felrak egy évben 995-öt, és 5-öt meg szerel gariban, addig Greeből felrakna 950-et, és 50-et meg szerelhetne gariban. Szóval egyiknél 995*x, a másiknál 950*x a nyeresége, így ő a Gree szerelést meghagyja másoknak.

eßemfaßom meg áll 2019.07.15. 09:04:55

@lobster thermidor: Ezt azért illene valamivel alátámasztanod. Milért is nem tudja egy 3,5KW-ot leadó klíma felfűteni azt a lakást amit egy 3,5KW-ot leadó konvektor fel tud?

Nancsibacsi 2019.07.15. 09:11:13

@lobster thermidor: Miért ne lenne alkalmas? A radiátor/hősugárzó hatékonysága (1W áramból hány W meleget csinál) 1 alatti, a fűtésre optimalizált klímáké 4 fölötti. Simán lehet klímával fűteni, csinálják is már jónéhányan. Új építésű házaknál a gázt már nem szokás beköttetni.

eßemfaßom meg áll 2019.07.15. 09:22:19

@Nancsibacsi: A Mitsura 2 év gari van az greere 5 év. Én is azt szeretném eladni amit csak 2 évig kell ingyen javítanom, és igyekeznék meggyőzni minden érdeklődőt, hogy azt vegye. Komolyan nem értem, ha ezek a japánok úgyis sohanemromlakel akkor miért nem adnak rájuk 10év jótállást akár a forgalmazók saját zsebre ha már a gyár smucig. Rögtön szivesebben adnának ki az emberet 30-50%-al többet értük.

Acmee 2019.07.15. 09:39:34

@Nancsibacsi: Az általam telepített és üzemeltetett 2db 1MW-os, frekvencia szabályozott Daikin folyadékhűtő közül az egyik az első szezon végére vizes közeget produkált, 12db hőcserélő cső lyukas volt (köteg közepén, mielőtt -- nem először -- előkerülne a szemetes hűtött közeg gondolata)
Szerintem a meghibásodás rizikója minden berendezésnél fennáll. Nyilván nem ugyanaz a kockázat, de az árkülönbséget nem minden esetben lehet ezzel alátámasztani (nyilván ez is lehet marketingfogás).

Acmee 2019.07.15. 09:47:01

@Acmee: Ja, a non plus ultra: McQuay kompresszorok vannak benne jókora "Made in Italy" felírattal.
Jó cucc a japán, ha japán...
Ha az ekkora gépet az olaszok gyártják, akkor a kicsi gépet kicsi haszonkulccsal majd Japánban fogják?
Lóf...

lobster thermidor 2019.07.15. 10:20:18

@MAXVAL bircaman közíró:
A magadfajta birkák mióta apellálnak az emberségre?
@Nancsibacsi:
Ne velem vitatkozz, hanem próbáld ki milyen hőérzetet ad egy levegőbefújással működő fűtés. vagy egy forró vizes radiátor. A gázt többnyire ott nem kötik, be, ahol nem gazdaságos a bevezetése, vagy nincs kiépítve a hálózat. Az új építésű, több lakásos társasházakban pedig központi kazánokat telepítenek, azok is rendszerint gázzal üzemelnek. Itt most nem beszélek a hőszivattyús fűtés - hűtésről, mert az fajlagosan sokkal drágább, ezért kevéssé elterjedt.
@Zirowe:
Bírhatod is, hiszen magad is az ilyen "megmondók" közé tartozol ha egy véleményt így minősítesz. Persze ahány ház, annyi szokás...
@eßemfaßom meg áll:
Egyrészről nem konvektorról beszéltem, hanem a cirkónál alkalmazott padlófűtésről, és hálókban lévő radiátorokról, másrészről fentebb már leírtam, hogy a levegőbefúvásos fűtés soha nem ad olyan komfortérzetet, mint a padlófűtés, főleg a vizes helyiségekben nem, és a falra szerelt radiátor.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2019.07.15. 10:20:55

@efi: Ja, csak amikor szeptemberben hirtelen beszalad egy-két hűvösebb reggel, az évi rendes cirkókarbantartásra a szaki meg pár hetet ígért, akkor jól jön ám, hogy egy kicsit be lehet "durrantani" a klímával... ;-)

2019.07.15. 11:25:07

@lobster thermidor:
Pedig jó hasonlat a konvektor. Nálunk az van, mégis átmelegednek a falak. Nem annyira egyenletesen, mint ha cirkó lenne, mert kevésbé egyenletes a fűtőtestek eloszlásay de ettől még ha levesszük minimumra, jópár nap kellene, hogy komolyabban kihűljön a lakás (viszonylag vastag tégla falak vannak, egyik oldalon külső szigeteléssel). Az oka az, hogy nem maga a fűtőtest melegíti át belül a falakat, hanem az állandóan felfűtött levegő. Légkondinál ugyanez lenne. Egyetlen okból lehet rosszabb a hőérzet légkondival folyamatos fűtés mellett, ez pedig a légmozgás.

horex · http://horex.uw.hu/ 2019.07.15. 11:40:34

@MAXVAL bircaman közíró:
Persze nem kell klima, nem kell az autóba sem. Minek? Motoron, bicoklin sincs klíma!
Azért van annyira meleg manapság mert beinditják a klimát a liberálbolsik , az meg ontja a meleget a közterekre

Nancsibacsi 2019.07.15. 12:12:03

@lobster thermidor: Ja, hogy már hőérzetről beszélünk, mert ugye a TÉNYEK ellenünk szólnak, akkor vegyünk elő valami szubjektív dolgot - jól van. Aláírom, hogy a radiátorra könnyebb ráülni fagyott seggel, mint a klímával, mert azt általában magasra szerelik :-)
Aki ismerősöm épített HÁZAT - nem társasházat, családit - az utóbbi 2-3 évben, egy se köttette be a gázt. Nem azért mert nem volt ott az utcában, esetleg a telken a gázcsonk, hanem azért, mert kiszámolták, és fehéren-feketén kijött hogy BUKÓ. Irodaházakban már nagyon régen nem divat a gázos fűtés. Vagy távhő - ha van rá lehetőség -, ha nincs akkor meg klíma fűt, mivel klímát így is úgy is be kell szerelni, és nem visz el az értékesíthető helyből plusz nm-eket a fölösleges központi fűtés.

igazi hős 2019.07.15. 12:49:37

@Nancsibacsi: "A levegő nem áll meg a (nyitott) ajtóknál - keveredik. " Pontosan ezért van ajtó az előszoba és a szoba/konyha között. Mert nem szeretnénk ezt a keveredést. Hanem minden helységet a használatnak megfelelően fűtünk: van olyan, amit 22-re, van, amit 20-ra, van, amit 15-re és olyan, amit csak 7-re.

igazi hős 2019.07.15. 12:58:40

@Acmee: A Gree gyárt olcsóbb modelleket is, de a rendes (Comfort X) alig olcsóbb (10-15%), mint a belépő szintű Daikin. Megjegyzem a Green és a Daikin partnerek, azóta vannak olcsóbb Daikin és minőségi Gree modellek. Sőt a Gree az igazán olcsó termékeit már nem Gree néven forgalmazza, hogy erősítse a brandet.

igazi hős 2019.07.15. 13:26:51

@Acmee: Daikin is Kínában gyártat. Nem a hely számít, hanem a minőségbiztosítás. Japánban is, Kínában is, itthon is attól lesz jó egy termék, hogy jól tervezett folyamatot rendesen betartatnak.

eßemfaßom meg áll 2019.07.15. 18:44:41

@MAXVAL bircaman közíró: normálisemberszemszögből

(nácifaszistaantiliberálisantidemokratamocsok vagyok)

eßemfaßom meg áll 2019.07.15. 18:56:17

@lobster thermidor: nem beszéltél padlófűtésről, kizárólag cirkorol beszéltél ami gyakrabban sima radiátor mint padlófűtés. A padlófűtésnek persze megvan a komfortja amit jól meg is kell fizetni.

eßemfaßom meg áll 2019.07.15. 19:07:45

@igazi hős: Ja a barkácsáruházas Tosot klimákon ott virit a Gree product (vagy valami ilyesmi) felirat

KékFény6 2019.07.15. 19:43:42

Kérdés, hogy H-tarifa meddig lesz... Semmi sem garantálja, hogy örökké. A szolgáltatók buknak rajta, erős lobbizással elérhetik, hogy emelkedjen az ára...

eßemfaßom meg áll 2019.07.16. 08:41:47

@Tesztelo.hu: Amig az EU-ban a globalisfelmelegedéselleniharc meg megujulótámogatás az elvárás addig lesz H tarifa

efi 2019.07.18. 21:17:50

@Nancsibacsi:
Bizony, 100 m2-es házhoz kb 20 kW-os gázkazán kell, 6 klímával fűtögetni sokkal drágább lenne.
süti beállítások módosítása