Így dobozolj költözéskor!

Roham léptekkel közeledik a költözés kitűzött időpontja? Lassan nem lehet tovább halogatni, hogy nekiállj elcsomagolni az életedet? Adunk néhány tippet, hogy jobban sikerüljön a dobozolás!

koltozes_dobozolas_csomagolas_tipp_trukk_jo_tanacs.jpg

Ebben a cikkben igyekszünk al leggyakoribb költözéskor felmerülő csomagolós kérdésekre választ adni. Adunk néhány jó tippet, amivel egy fokkal kevesebbet kelljen majd bosszankodnod az egyébként is nagy próbatételnek számító költözés közben.

Milyen dobozokat válasszak?

 • Strapabíró, masszív kartondobozokat gyűjts (nehogy leszakadjanak a súly alatt)!
 • Tiszta dobozokkal dolgozz! Ez elsőre alapnak tűnik, de ha boltból kaptad a dobozokat nem árt alaposan átnézni, kirázni belőle az esetleges morzsákat és ne felejts el beleszagolni se! Biztos nem örülnék, ha az összes könyved lisztes lenne vagy bűzlene a különféle kaja vagy kemikália szagoktól.
 • Ha van más választásod, akkor kerüld a lyukas aljú banános dobozokat! (Nagyon bosszantó bepakolásnál erre külön figyelni, ráadásul hacsak nincs otthon 10-20 gyúródeszkád, akkor nem könnyű a lyukat úgy betakarni, hogy a dobozok alja biztos kitartson a költözés végéig és ne potyogjon ki semmi.)
 • Lehetőleg 2-3 különböző, közepes-nagy mérettel dolgozz! (Ha csak egy méret van, akkor vagy félig rakod a nehéz holmikkal, vagy nem lesz olyan ember, aki képes lesz egyedül megemelni őket vagy a sok apró dobozkával fog fölöslegesen sok időtök elmenni. )

koltozesi_tippek.jpg

Hogyan pakoljak a dobozokba?

 • Először mindig azok a holmik kerüljenek a dobozba, amik ritkábban (vagy a költözést megelőző/követő hetekben) nem fognak kelleni! A napi rendszerességgel használt tárgyak a csomagolás utolsó napjába kerüljenek csak dobozba. Nagyon bosszantó, amikor te próbálsz mindent eldobozolni a család többi tagja pedig sorra nyitogatja ki a már kész dobozokat, mert ez vagy az pont most kell.
 • Alapszabály, hogy sérülést kerülően! Tudom furán hangzik, itt arra gondolok, hogy a tárgyak ne ütődjenek/koccanjanak össze. Az éles sarkok ne szakítsák ki a többi holmi csomagolását, ne karcolódjanak, amikor a doboz mozgatva van. Ide tartozik az is, hogy az éles tárgyak ne tudják kivágni a doboz oldalát vagy alját, ne álljanak bele senkinek a kezébe a dobozból kilógó alkatrészek.
 • Használd a tárgyaidat egymás védelmére! Ha nem muszáj ne használj fölösleges térkitöltő vagy sérült csökkentő újságpapírt, buborékos fóliát stb. Ezeket csak kidobnád, amikor odaérkezel az új helyre, de ugyan annyiba került az ő elszállításuk is mint a többi hasznos holminak. A tányérok, poharak stb. bélelésére inkább fogd be a törölközőket, konyharuhákat, télikabátokat, sálakat és sapkákat. 
 • Leszámítva az eggyel korábbi pontban foglaltakat igyekezz logikusan pakolni! Amennyire a helyzet engedi helyiségenként dobozolj pl. a nappali holmikat ne keverd össze a gyerekszoba holmikkal, mert hamar kitör majd a káosz kipakolásnál.

koltozes_dobozolas_csomagolas_tipp_trukk_jo_tanacs_4.jpg

 • Próbáld meg kitölteni a dobozokat! Igyekezz elkerülni, hogy a holmik önálló életet élhessenek, ne tudjanak felborulni, eldőlni stb.! Minél kevesebb olyan doboz legyen, amiben csak úgy "kóvályognak" a holmik és kétszer ennyi tárgy is bőven beleférne. Persze lesz ilyen is, de minimalizáld a számukat! Minél üresebb a doboz annál nagyobb az esélye, hogy felborul benne a rend és sérülnek a cuccok.
 • Helytakarékosan! Ha valami túl nehéz a nagyobb dobozhoz vagy más ok miatt saját dobozt érdemel, akkor kerüljenek elő a kisebb dobozok! Több kisebb dobozt lehet egyszerre vinni. ;) Ha sok doboz van csak félig pakolva, akkor fölöslegesen kell jóval nagyobb szállítóautót bérelni, és többször fordulni a ki és be pakolásoknál.
 • Ne terheld túl a dobozokat! A könyveket és más nehéz tárgyakat, inkább több közepes mint egy nagyobb dobozba tedd be vagy felesbe dobozold el valami jóval könnyebb holmival! Ha kiszakad/leszakad a doboz alja, mert nem bírja a súlyt, akkor nem, hogy nem nyertél időt a kevesebb dobozzal, de még plusz feladatot is fog adni és meg is sérültnek a csomagjaid.
 • Készíts egy "első nap" nevű dobozt! Ebben pakold azokat a dolgokat, amiket a megérkezés után, de még a kicsomagolás előtti időben feltétlen használni szeretnél. Lehet benne fogkefe, törölköző, pizsama, tisztítószerek, harapnivaló a cipekedés utánra stb. Hidd el szörnyű tudd lenni, amikor hulla fáradtan 13 különböző dobozból kell összevadászni azokat a holmikat, amikre égető szükséged lenne az első este.
 • Csak akkor zárj le egy dobozt, ha már tuti nem kell kinyitni többet! Az is megoldás, ha utolsó nap mész végig az összes dobozon és akkor zárod le őket, de legtöbbször az egymásra (sarokba) halmozás miatt a fele úgyis korábban lezárul.
 • Ne spórolj a celluxxal! Amikor lezárod a dobozokat használj bőven vastagabb fajta ragasztószalagot! Gondolom nem kell külön magyarázni az okokat.

koltozes_dobozolas_csomagolas_tipp_trukk_jo_tanacs_3.jpg

Azonban mielőtt eljutnál a dobozba pakolásig és főleg annak lezárásáig, olvasd el a következő pontot is!

Mit érdemes ráírni a dobozok külsejére?

Tömören a következőket: sorszám, helyiség ahová tartozik, nehéz-e, törékeny-e. Biztos csodálkozol, hogy a doboz tartalma nem került fel a listára, de ennek okát mindjárt kifejtem.

Minél több információ van felírva egy költözős dobozra, annál kevesebb információt ad a költöztetőknek! Ez elsőre helytelen megállapításnak tűnik, pedig csak bele kell gondolni. Melyik feliratot fogják inkább elolvasni a kapkodásban, azt ami 2 szóból áll vagy azt ami 3 egész mondatból? Na látod! Éppen ezért kerülni kell a felesleges locsogást a dobozokon és csak a valóban szükséges adatokat ráírni!

Na de nézzük sorba a felsorolt pontokat, hogy akkor mégis mi jelenjen meg a dobozok külsején.

Sorszám

A sorszámozás azért fontos, hogy amikor a költöztetők (vagy a haverok) az új lakásban leszórják a dobozokat, akkor könnyűszerrel ki tudod pipálni, hogy ez a doboz is megvan és az sem kallódott el. További előnye a sorszámozásnak, hogyha  bepakoláskor veszed a fáradtságot és felírod, hogy melyik számú dobozban mi van, akkor másodpercek alatt előkeresheted, amire épp szükséged van.

koltozes_dobozolas_csomagolas_tipp_trukk_jo_tanacs_51.jpg

Melyik szobába való az adott kartondoboz

Költözéskor az új lakásba bepakolni többféleképp lehet vagy mindent egy kiszemelt szobasarokig és majd onnan elosztjátok ti később vagy egyből a megfelelő szobába irányítjátok a dobozokat. Ha rá van írva a dobozra, hogy "konyha", akkor egyből ott is le lehet tenni a teherautóról pakoláskor, nem kell kétszer mozgatni.

Nehéz vagy könnyű a doboz?

Ennek főleg akkor van jelentősége, ha nem csak keménykötésű fiúk fogják emelgetni a dobozokat, hanem bizony a hölgyek is kiveszik a részüket a doboz mozgatásból. Az én javaslatom az, hogy ezt az információt ne betűkkel írd rá a dobozra, hanem a feliratok (ki)vastagosításával. Pl. ha az infó került a dobozra, hogy konyha, akkor ha vékonyak a betűk, akkor könnyű a doboz, de ha erősen kivastagított betűkkel van a konyha szó ráírva, akkor bizony ahhoz markos legények kellenek majd.

Egy szó két információ, egyszerűen követhető mégis egy pillantásra leolvasható a fontos infó.

Törékeny a doboz tartalma?

 Nagy a csábítás, hogy minden egyes dobozra vastagon rávésd azt a szót, hogy törékeny, de hidd el nem jó az úgy. Csak arra írd rá, amivel tényleg óvatosan kell bánni. Ha még kevesebb feliratot szeretnél a dobozokon látni, akkor a törékenyt jelölheted csak (piros) színnel is.

Végül valahogy  így fog festeni egy-egy doboz felirata, ha alkalmazod a fenti pontokat:

12 Fürdőszoba vagy 34 Hálószoba

A feliratok célszerű a doboz tetejére és minimum két szemközti oldalára is felírni, hogy könnyebben leolvasható legyen, a doboz mozgatás közben.

koltozes_dobozolas_csomagolas_tipp_trukk_jo_tanacs_2.jpg

A költözésen túl kell lendülni összeszorított fogakkal és arra gondolni közben, hogy milyen jó lesz majd az új helyen. Ha a fenti tanácsokat megfogadod biztos vagyok benne, hogy legalább a költözés dobozolás része miatt nem kell aggódnod és simán fog menni.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2019-07-26 20:00:51 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr114976644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetves Dög 2019.07.28. 14:11:05

Ikeás szatyor.
- Alig 200 Ft (OBI-s doboz ~900);
- töredéke helyet foglal;
- sokkal többször használható;
- nagyságrenddel könnyebb mozgatni: a könnyebb cuccokkal 2-2 szatyrot fölkapsz mindkét kézbe; a nehezet meg sokkal jobban meg tudod fogni (a fül miatt).
süti beállítások módosítása