Az ideális tanulósarok nyomában, avagy kezdődik az iskola

A visszaszámlálás már megkezdődött, jövő héten becsengetnek! A gyerekek azonban nemcsak az iskolában tanulnak majd, hanem otthon is és nagyon fontos, hogy ezt milyen körülmények között teszik. Most sorra vesszük azokat tényezőket, amikkel szuper tanulósarkot alakíthatsz ki a kis bocsodnak.

tanulosarok_kialakitas_otthon_tanulas_lecke_iras_iskola_utan_gyerekszoba_berendezes.jpg

 Az otthon tanulás szerves részét kell, hogy képezze a mindennapoknak egy iskolás korú gyerek esetében. A tanulási folyamat hatékonyságát és hosszát nagyban befolyásolja, hogy a tanuló ezt milyen otthoni körülmények között teheti meg éppen ezért most ezzel a kardinális kérdéssel foglalkozunk.

Mekkora íróasztal szükséges?

Akkora minimum, hogy a gyerek legszükségesebb eszközei kiférjenek az asztalra. Egy tankönyv és vele egy időben egy füzet is nyitva lehessen. Receptkönyv tartóval lehet egy kicsikét csalni kisebb asztal esetében, de ügyeljünk, hogy ne kelljen a kis bocsnak azzal birkóznia, hogy mit hová pakoljon, ahelyett, hogy tanulna, mert folyton lepotyog minden az asztal széléről.

Szélességre legalább akkora legyen a tanulófelület, hogyha a gyerek az alkarjait az asztal szélével párhuzamosan lefekteti, akkor éppen összeérjenek a bal és jobb ujjhegyei egymással. A mélység tekintetében a túlzás sem túl szerencsés, hiszen, ha kinyújtott kézzel sem éri el az asztal belső szélére csúszott apróságokat ülő helyzetből, akkor következnek az olyan hajmeresztő mutatványok, hogy feláll majd a görgős székre, ami hirtelen kicsúszhat alóla és már kész is a baleset.

Legyen kényelmes ott tanulni!

Igazodjon a gyerkőc testi adottságaihoz a felszerelés! A gyerekek órákat is tölthetnek a tanulósarokban a leckéjük fölé görnyedve, éppen ezért fontos, hogy a szék ideális méretű és magasságú legyen, és a megfelelő pontokon támassza meg a kis bocs hátát. Az asztal széle ne vágja a kis bocs karját, ha rátámaszkodik, és ne legyen se túl alacsony, se túl magas az asztal-szék páros. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy kényelmesen puha ülőpárnás és stabil széket kapjon. Elvégre ki szeretne egy billegő, kemény ülőfelületű széken ücsörögni fél délután?

A gyerek könnyűszerrel érje fel a környező polcokat, amikre a tanszereit kell pakolnia. (Nem mindegy, hogy a földön állva vagy inkább az asztalnál ülve és azon áthajolva kell majd használnia a polcokat, erre figyeljetek a tervezésnél.)

tanulosarok_kialakitas_otthon_tanulas_lecke_iras_iskola_utan_gyerekszoba_berendezes_3.jpg

Milyen legyen a tanulófelület?

Valószínűleg a kérdés hallatán most többen felszisszentek, hogy micsoda buta kérdés ez, pedig nem. A gyerekek hajlamosak kiönteni dolgokat még iskolás korban is, és a mindennapi igénybevétel is azt követeli meg, hogy könnyen tisztítható legyen a tanulófelület. Ne legyen bordázott, mintás, egyenetlen, aminek a réseibe beleülhet a kosz vagy nehéz belőle kibányászni a radírt, esetleg billeg rajta a könyv. Legyen strapabíró, bár azt is meg kell tanítani a gyereknek, hogy pl. a körzővel való vésés sem jó buli, hanem büntetést maga után vonó tevékenység. Ha régi az íróasztal, akkor a szálkásodási szempontból is át kell nézni mielőtt a gyerkőc odaülne birtokba venni! Színes asztal esetében pedig előfordulhat, hogy megfogja a könyveket és a kis bocs bőrét is, ha a minősége (már) nem az igazi. 

Többször láttam már olyan gyerek íróasztalt, amire a szülők egész asztallapot befedő papírtömböt vagy plexi vagy üveglapot fektettek, a magam részéről (és tapasztalatból) ezt nem találom követendő példának. A gyerek ne szokja meg, hogy "firkálhat" a felületre, rajzolhat, amikor jól esik neki tanulás helyett, hiszen ott a sok ceruza és a papírlap is előtte fekszik... Ráadásul az így oda került jegyzetekről és rajzoktól folyamatosan maszatos lesz a keze és a tanszere is.

Az üveg/plexi  felület bár könnyen takarítható, könnyen karcolódik és az alá rakott kedveskedő fényképek, képeslapok stb. szintén nagyon zavaróak és figyelemelterelőek tudnak lenni. Ráadásul az üveglap minden asztalhoz ülésnél hideg és semmi szükség rá, hogy a gyerek egy negatív élménnyel kezdjen minden tanulást.

Fontos a jó megvilágítás!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyivel egészségesebb, kényelmesebb egy jól megvilágított asztalnál tanulni, mint egy félhomályos zugban. Tavasszal és nyár elején elég lehet a délutáni órákban a természetes fény is, ami az ablakból érkezik, de télen és késő délután már biztosan kell egy erősebb fényű lámpa. Célszerű olyan lámpát választani, aminek forgatható a feje és a magassága, így könnyebb beállítani, hogy pontosan honnan kell a megvilágítás. A bal kezeseknek a világítás felülről és egy kicsit jobbról kell, hogy érkezzen, hogy lássa, hogy mit ír éppen.

Vitatott, hogy az íróasztalnak jó-e, ha az ablak alá kerül vagy sem, mert a gyerek szívesen bámészkodnak ki az ablakon, amiből minden lesz csak tanulás nem viszont ott a legerősebb a természetes fény. A legtöbb lakásban nem túl nagy a mozgástér, így mondhatni fixen egy sarok áll rendelkezésre a gyerekszobában, ahová pont be lehet nyomorgatni egy íróasztalt.

tanulosarok_kialakitas_otthon_tanulas_lecke_iras_iskola_utan_gyerekszoba_berendezes_4.jpg

Legyen kialakítható és fenntartható a rend a tanulósarokban!

Felesleges azt várni, hogy folyamatosan katonás rend uralkodjon a tanulósarokban, de azért az alapvető rendet és rendszerezést már iskolás korban is meg kell tanítani, majd megköveteli a gyerkőctől! Például nem kell színek szerint kategorizálni a színes ceruzákat, de a felett nem szabad elsiklani, hogy a ceruzáknak legyen egy kijelölt helyük és használat után oda is kerüljenek vissza!

Legyenek az íróasztalnak kisebb-nagyobb, nyitott és zárt tárolói vagy kiegészítői. Ne legyen minden elől az asztalon, mert az kaotikus lesz és figyelemelterelő, a zsúfoltságról nem is beszélve, de teljesen lepucolva sem kell tartani az asztalt, mert a leggyakoribb kellékekért bizony percenként kellene, akkor az íróasztal fiókot húzkodni.

A gyerekkel együtt vedd át a tanulósarok felavatásakor, hogy minek hol van/lesz a helye. A kezdeti időszakban bizony többször nézz rá erre a helyre, hogy lefekvés előtt vállalható állapotban van-e! Ha nincs, együtt rakjatok rendet és nap nap után egyre nagyobb rendrakási részt hagyj szemed fényére.

Kedvelje a gyerek a tanulósarkot!

Ezt nagyon nehéz elérni, főleg ha már töltött ott jó pár délutánt és elvesztette az újdonság varázsát, de akkor is érdemes rá törekedni. A figyelem elterelés veszélye nélkül, ideális mennyiségben a kis bocs kedvenc rajzfilm figuráival díszített kiegészítőkkel feldobhatod a helyet. Pl. az asztali tolltartó  nyugodtan lehet Micimackós, és a szék háttámlájára is ragaszthattok (egy lemosható) minionos matricát.

Hol legyen a tanulósarok?

Nem véletlenül szajkózzák folyamatosan, hogy a tanulósarok otthon legyen csendes és nyugodt környezetben, mert így lehet igazán odafigyelve és hatékonyan tanulni. Az elsősöknek még egy-egy kedvenc plüss állatka figyelhet az asztal sarkán (az sem baj, ha a macinak magyarázza a kicsi a leckéjét, közben is tanul), de a játékok java részét, ami után vágyakozna el kell pakolni a szeme elől, hogy amikor leül tanulni ne lássa őket.

Próbáld meg olyan helyen elhelyezni a tanulósarkot, ahol nincs folyamatos jövés-menés, ahol a gyerek tényleg a leckéjére koncentrálhat és nem a mellette bömbölő TV-re vagy arra, hogy a család többi tagja folyamatosan mászkál közvetlenül mellette.

Egy kis gyerek nehezen fogadja el, hogy a két kisebb tesója hangosan kacarászva játszik a szőnyegen a háta mögött, miközben ő kénytelen unalmas, iskolai feladatok csinálni, így könnyen dacolásba vagy hisztibe csaphat át a délután. Vedd ezt számításba és több kis bocs esetén is igyekezz az iskolásnak teret és időt biztosítani, amikor a kisebb tesói nem piszkálják vagy zavarják őt a tanulásban! Amennyire csak a lakás adottságai engedik legyen minden iskolás lurkónak külön kis tanulóhelye/ asztal része, ahol nem zavarják egymást és nem vonják magukra a másik figyelmét.

Az első pár hónapban/évben persze előfordulhat, hogy együtt kell tanulni a kicsivel, de akkor is inkább negyed óránként menj be hozzá a szobájába (ha neki ennyi is elég) vagy ülj le vele egyhuzamban akár 1-2 órát is tanulni, ahelyett, hogy kiülteted magad mellé konyhába, ahol minden izgalmasabb a mateknál és elkalandozásra hív és te is csak fél gőzzel tudsz rá figyelni, mert közben odaég a vacsora.

tanulosarok_kialakitas_otthon_tanulas_lecke_iras_iskola_utan_gyerekszoba_berendezes_2.jpg

Sajnos nagyon szomorú tény, hogy sok gyereknek messze nem ideálisak a feltételei ahhoz, hogy a leckéjét megírhassa vagy hogy nyugodtan, kényelmesen készülhessen a másnapi órái. Szülőként azonban törekedni kell rá, hogy minél ideálisabb környezetet biztosíthassunk a szükséges ismeretek elsajátítására. Bár valóban lehet tanulni a buszon suliból hazafelé jövet (vagy iskolába menet), az autóban amíg a mami bevásárol, esetleg a bankban várakozva a sorra kerülésre stb. de azért lássuk be, hogy ennél jóval szerencsésebb egy körültekintően kialakított tanulósarok a gyerekszobában. 

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2019-08-30 10:47:06 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2315023988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása