Árgus szemekkel figyelik még a szemetet is

Valószínűleg mindenki belefutott már olyan szomszédba élete során, aki minden lében két kanál típusú volt és egyszerűen az ember agyára ment a folyamatos sürgölődésével. Nagyon fárasztó, bosszantó és idegőrlő tud lenni egy ilyen szomszéd, lássuk egyik olvasókat mivel terrorizálják.

szemetdij_tarsashaz_lepcsohaz_szelektiv_hulladek_gyujtes_szomszed_tipus_idegesito_szomszed.jpg

Előfordul, hogy a társasház lakói közül valaki szívügyének érez egy-egy lakóközösséget is érintő kérdést. Ezzel nem is lenne baj, de időnként kissé túlzásba esnek a szomszédok, ha egy feladatot kitűztek maguk elé, amit különféle eszközökkel próbálnak a többiekre is ráerőltetni. Az már csak a hab a tortán, ha senki nem kérte meg őket erre és még ráadásul az igazuk is vitatható a témával kapcsolatban.

Következzen Eszter nekünk írt levele, akinek a nevét természetesen megváltoztattuk és a lakcímét nem közöljük a személyiségi jogok védelme érdekében.

"Hello Házmestermedve!"

Régóta követem az oldaladat, mert tetszenek a cikkek. Láttam, hogy olvasói levelek is szoktak lenni, ezért gondoltam írok egyet én is neked. Nem is nagyon tudom, hogy tanács kellene vagy inkább csak jól esik elmesélni, mert tenni nem tudom mit lehetne, szerintem már megpróbáltam mindent.

Az a gondom, hogy lakik a társasházunkban néhány nyugdíjas hölgy, akik elég sokat vannak az ablakban és nézegetnek (alsóbb emeleteken laknak) vagy a ház előtti padon és beszélgetnek. Engem mondjuk eddig nem zavarnának, de folyton azt figyelik, hogy ki visz szemetet a kukákba, amik a ház bejárati ajtaja előtti járdán vannak. Ha valaki meg meri közelíteni, akkor egyből ráordítanak, hogy mit képzel, azonnal vigye a szemetét a szelektív hulladékgyűjtőbe, ami kb. egy utcányira van a házunktól. Nagyon kínos tud lenni ez a helyzet, meg a veszekedést is utálom. Mondhatnánk, hogy végső soron igazuk van, védjük a bolygót, gyűjtsünk szelektíven, eddig oké is lenne a történet, de. És itt jön a nagy betűs De, ők minden szemetet oda dobnak ki, és oda akarnak kidobatni másokkal is. Nem foglalkoznak ők azzal, hogy mi műanyag és mi üveg a lényeg, hogy lehetőleg semmi ne kerüljön a társasház kukáiba, mert azért nekik (is) kell fizetni, a szelektív meg az önkormányzat gondja és pénze. Próbáltam velük beszélni érvekkel, magyarázattal, de rájuk nem lehet hatni. Olyan oltári nagy balhékat és cirkuszt le tudnak vágni, ha valakit szerintük rajtakapnak, azon, hogy szemetelni mer a kukába, hogy a tíz körméről lekapják.

Találkoztál már hasonló esettel? Voltak már elég komoly vitáink, mert én az ő kedvükért biztos nem fogok mindenféle a szelektív gyűjtőbe nem való szemetet is oda dobálni. De mielőtt elítélnél én nemcsak a 4 kukába való hulladékot gyűjtöm külön, hanem az elemeket, visszaváltható üvegeket, használt ruhát stb. megteszem szerintem, ami tőlem telik.

Köszönöm ha tudsz segíteni. Üdv:

Eszter"

Először is had mondjam el, hogy mennyire szeretek olvasói leveleket kapni. Minden kedves medve olvasót csak biztatni tudok, hogy ragadjon tollat és írjon nekem, ha érdekes társasházi története van vagy épp meggyűlik a baja egy lakóközösségi problémával.

szemetdij_tarsashaz_lepcsohaz_szelektiv_hulladek_gyujtes_szomszed_tipus_idegesito_szomszed_2.jpg

Eszter esete szerencsére nem nevezhető túl gyakorinak és reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz. A környezettudatos gondolkodás mód fontos és egyre hangsúlyosabb szerepet játszi mindennapjainkban, de a levél alapján úgy tűnik a buzgó szomszédokat nem épp a bolygó megmentése igazgatja, hanem inkább szeretnének minél kevesebb szemétdíjat fizetni. Legalábbis a levélből így tűnik.

Látatlanban azonban nehéz erről véleményt mondani, hiszen lehet, hogy egészen más okok húzódnak meg a háttérben, amire mi nem látunk rá. Jó lenne kideríteni, hiszen mindenki számára elfogadható megoldást, csak úgy lehet kieszközölni, ha egyértelműek a célok. Például lehet, hogy csak veled, Eszter van gondja a hölgyeknek, egy korábbi sérelem miatt, és ott próbálnak rajtad fogást találni, ahol tudnak. Volt már erre példa a történelemben, de ezek jobbára elsimíthatók. Lehet, hogy szimplán egy szelektív gyűjtést félreértelmező vagy még nem egészen tökéletesen elsajátított idősebb generációról van szó, akiknek még kell egy kis idő és segítség ehhez és pusztán a jó szándék vezérli őket.

Első körben a türelmes, higgadt beszélgetést javasolnám a szemét kérdésre ilyen nagymértékben érzékeny lakókkal. A levél alapján úgy tűnik ezen már túl van a levél írója, de azért nem árt adni neki még egy utolsó esélyt. El kell ismeri a lakónak, hogy van abban igazság, hogy a szelektív hulladékgyűjtőket jó dolog használni, és a lakókat ösztönözni kell ezek rendeltetésszerű, de minél gyakoribb használatára. A sok negatív beszélgetés után biztos jól esne neki egy pici elismerés, hogy lényegében jót akar ő mindenkinek, csak egy kis kiigazításra lenne szükség. Ha így közelíted meg a kérdés valószínűleg célravezetőbb lesz a beszélgetés. 

szemetdij_tarsashaz_lepcsohaz_szelektiv_hulladek_gyujtes_szomszed_tipus_idegesito_szomszed_3.jpg

El kell nekik magyarázni, hogy a szelektív hulladékgyűjtésnek is megvannak a maga szabályai, és mindenféle háztartási hulladékot nem lehet válogatás nélkül belehelyezni ezekbe a gyűjtő edényekbe.

Ha a négyszemközti beszélgetés nem válna be, akkor érdemes több lakóval összefogva, együtt beszélni a szóban forgó hölgyekkel. Ha ez sem segít, akkor én azt tanácsolom, hogy forduljatok a többi lakóval együtt a közös képviselőtökhöz, mert ő biztosan szívesen fog nektek segíteni a konfliktus elsimításában.

A szemét kérdés kibeszélésére egyébként nemcsak a hétköznapi összefutáskor a lépcsőházban, hanem a közgyűlésen is van lehetőség. A közgyűlésen az is felmerülhet, hogy legyen a társasháznak saját szelektív hulladékgyűjtője, hátha be válik, bár az egy utcányira (kérdés, hogy milyen hosszú utcányira) lévő szelektív sem tűnik elérhetetlennek, tehát a lakóknak ott van a lehetőség, hogy használják a szabályoknak megfelelően. Lehet, hogyha a mostaninál többet vennék igénybe, akkor olyan mértékben csökkenne a ház által termelt szemét mennyisége, hogy a témára érzékeny lakók is megnyugodnának.

Minden esetre, ha a fenti tanácsokat betartva megpróbáljátok a lakókkal mélyebbre ásva rendezni a probléma gyökerét, akkor szívesen veszünk egy visszajelzést, hogy hogy és mennyi idő alatt sikerült orvosolni a problémát.

Nálatok mennyire kulcskérdés a szemét ügy a társasházban, ahol laktok? Szokott konfliktus lenni  a lakók között ezzel kapcsolatban?

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

20 komment
2019-09-18 16:04:53 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr115113758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zirowe 2019.09.19. 10:43:13

Ja, persze, türelem meg megértés, ők meg nyugodtan őrjöngjenek.

Az én házamban is van egy hasonló vén kurva.
Kétszer próbált akadékoskodni, az első után jött szembe vele és erélyesen mosolygott.
Úgy leordítottam a fejét, hogy megszólalni se tudott.
3 hétig kuss volt.
Aztán megint bepróbálkozott egyszer, ekkor az első adag dupláját kapta+szóba hoztam, hogy legközelebb már rendőr is csatlakozni fog.

Azóta csend van.

Senki ne hagyja magát az ilyen vén szarokkal szemben.

Kai Allard Liao 2019.09.19. 11:20:24

Szeretem ezt a blogot, de irreális hülyeségeket adnak időnként tanácsnak. Logikusan beszélni nyuggerekkel? Hahahaha!

Szépen meg kell keresni, amikor egyedül van, és halkan elmondani neki, hogy ha így folytatja, akkor télen nagyon vigyázzon a jégen, mert a combnyaktörés az ő korában már nagyon veszélyes. Megfelelően előadva az utca túloldalára át fog menni, ha meglát, nemhogy kiabálni merjen.

Az ember egy agresszív állat, és csak az erőből ért... az ilyen unatkozó nyuggerek meg főleg.

Remol 2019.09.19. 12:06:00

en szepen az arcaba mosolyogva lassitott mozdulattal dobtam volna a zaakot a kukaba, azzal a szoveggel, ha nem tetszik neki, nyugodtan kiveheti, es elviheti maga a szelektivbe

Billy Hill 2019.09.19. 13:36:12

Bocs mindenkitől, de már aláírás nélkül is látszott, hogy a levelet egy nő írta. Férfiak általában magasról lesz@rják a pampogást. :-)

CSOKKI MÁLNA 2019.09.19. 13:49:36

Ide vezet a klímahiszti..Az Indexen most nagyon nyomatják a témát.."Érzékenyítik" a népet..
Érdemes elolvasni az alábbi interjút, hogy ne váljunk klímadogmatikus idiótákká:

magyarnarancs.hu/tudomany/nem-a-szenlobbi-ugynoke-78989

"Többféleképpen is meg lehet fogalmazni. A lényeg, hogy a ma használatos üvegház-modell alapvető fizikai meghatározottságokról nem ad számot. A légkör hosszúhullámú sugárzási szerkezetét - amely az üvegházhatást meghatározza - globális skálájú energetikai kényszerek vezérlik. Szakszerűen szólva, a légkör hosszúhullámú átlátszósága, opacitása, infravörös optikai mélysége - amelyek valamennyien a köznapian üvegházhatásnak, avagy "hőcsapda-hatásnak" nevezett jelenség szakmai mérőszámai - a földi rendszerben egy hosszú távú, stacionárius, elméletileg is levezethető konstans érték körül ingadozik, melyet nem lehet a légkör üvegházhatású gázainak hozzáadásával vagy kivonásával szabadon változtatni. Miskolczi levezette ezt a konstanst, és megmutatta, hogy a földi légkör tényleges üvegházhatása valóban egyenlő ezzel. A projektemben sikerült igazolni mind az elméleti levezetést, mind pedig - független adatbázisokon - a valós adatokkal való egyezést. A konklúzió hétköznapian szólva: a jelenlegi globális felmelegedés NEM ÜVEGHÁZ -MELEGEDÉS.."

Kai Allard Liao 2019.09.19. 14:17:52

@CSOKKI MÁLNA: LOL

2012-es cikkre hivatkozol, ráadásul a szerzője NEM vitatja a klímaváltozás tényét, pusztán mérési pontatlanságokra mutat rá. Álláspontja szerint 2030-2050-re következhet be az a 2-3 Celsius fokos változás, ami a Golf áramlat megváltozásához szükséges volna.

Túlélésünk szempontjából tulajdonképpen rohadt mindegy, hogy a klímaváltozás modellek +/- hány évet tévednek, amikor a pálya, amin haladunk exponenciálisan romlik. Majd ha megfordul a trend, akkor már lehet azon mazsolázni, hogy 2035-re vagy 2037-re érjük el a zérő emissziós szintet. :-D

élhetetlen 2019.09.19. 16:36:31

Én csak azt nem értem, hogy miért gondolja minden MÉG nem nyugdíjas, hogy minden nyugdíjas hülye. Úgy gondolják, hogy, ha átlépik a korhatárt, ők is hülyék lesznek? Ja nem, ők majd kivételek lesznek. Undorító. Hülyék a negyvenesek között is vannak, ez nem kor kérdése. Ismerősöm csenget a kaputelefonon, beengedem, és kimegyek az ajtó elé, várom. Aztán hallom a műsort az ötödikről. A barátom beszállt a liftbe, megnyomta a hetediket, és ez nem egy forgalmas ház, nem figyelt. Az ötödiken kinyílt az ajtó, mert hívták a liftet, és ő kilépett. És ekkor jött a negyvenes nő üvöltése, hogy ki maga, hogy került ide, ki engedte be, stb. Ja, és a barátomnál a javítás utáni PC-m, nem vitte, hanem hozta felfelé. De a nyugdíjkorhatár alatt nincsenek hülyék, ugye?

mbazs 2019.09.19. 18:30:12

Mi decemberben költöztünk egy társasházba. Az ügyeletes vén K a fizikai ottlétünk első 5 percében (!) cseszett le nagy hangon, hogy mi mit dobáljuk szét a csikket az udvarban. Mondtam neki: öreganyám, most vagyunk itt először, ha akartam volna se tudtam volna ilyen térdimenzió-váltásos műveletet végrehajtani, az egyelőre még csak a Star Trekben működik. Még párszor szemétkedett, a másodiktól már le lett ordítva a feje, azóta előre köszön. Az ilyen hardverhibás szutykokkal nem nagyon lehet másképp, úgyhogy ebben nagyon egyetértek Zirowe-val.

mbazs 2019.09.19. 18:39:17

@élhetetlen:

De vannak nem nyugdíjas hülyék is bőven, ez igaz. Viszont sokan eléggé meg tudnak buggyanni vénségükre (üldözési mánia, egyéb nyavalyák), már nem mai csirke az agy olyan korban. Valamint véleményem szerint még az unalom, ami arra készteti őket, hogy bőszen kavarják a szart. Egész életében csinált valamit, most meg csak otthon ül - hát ilyenkor milyen szórakoztató program belekötni az élő fába is. Vagy marad a Barátok Közt, de azt meg nem mindig adja a tévé.

Török törp hörcsögöt bökő bögöly 2019.09.19. 19:32:06

Ilyenekkel nem kell foglalkozni, szét kell taposni a csöcsüket, oszt kész.

élhetetlen 2019.09.19. 21:21:10

@mbazs: “Az ügyeletes vén K a fizikai ottlétünk első 5 percében (!) cseszett le nagy hangon”. Ez csak az az eset, mint mikor új tyúk kerül a baromfi udavarba. Az ott levők kipróbálják, hogy mit visel el, ha tűri, hogy tépik, akkor megkopasztják, de ez nem korfüggő.
Drukkolok, hogy az elképzeléseid szerint alakuljon az életed. Nyugdíjas korodra buggyanjál meg, legyen üldözési mániád, stb. Te már most hardver hibás szutyok vagy, ha így látod a világot. Idős korban jöhet a demencia, mikor az ember felejt, de aki 30 éves korában nem volt szarkeverő, az 70 éves korában sem lesz az, unalmában sem. És nem cserélném el az agyamat a tiéddel, mert részemről rossz üzlet lenne, bár én már nyugger vagyok.

CSOKKI MÁLNA 2019.09.19. 21:30:47

@Kai Allard Liao: Én sem vitatom a klímaváltozás tényét, és Miskolci sem. Csupán azt, hogy ez egy üvegház hatás jellegű felmelegedés lenne..

mbazs 2019.09.19. 22:02:46

@élhetetlen:

Személyeskedésből ötös. Valami komolyabb érv esetleg? Amúgy tapsolnom kéne, hogy egy ilyen demens figura rámtapad és folyton baszogat? Mert ez a nő ezt csinálta. Menjek le kutyába neki, csak mert ő pszichiátriai beteg és emiatt bármit megtehet? Köszönöm, nem. Nem haragszom rá, csak hagyjon békén.

élhetetlen 2019.09.20. 00:24:40

@mbazs: Személyeskedés? Lehet, de te a nyugdíjasokat minősítetted, “sokan eléggé meg tudnak buggyanni vénségükre”. Én csak azt mondtam, legyen úgy a te életedben, ahogy te képzeled. Hardverhibás szutykoknak neveztél időseket. Tényleg személyeskedtem, mert ezek után én csak téged neveztelek annak. Az már írtam, hogy az emberek egyénisége nem korfüggő. Milyen érvet akarsz még hallani, ha ezt sem érted? És a további személyeskedés most is az, hogy nem cserélném el az agyamat a tiéddel, mert ….
Na, akkor kicsit hosszabban, hátha megérted. Én is átéltem ezt, mikor beköltöztem abba társasházba, ahol a többség régóta élt. Az egyik pasas, az alattam lakó csípett belém. Elkérte az illetékestől a tetőre vezető feljáró kulcsát, hogy megnézhesse, mit csinálok a teraszon. Észrevettem, felszóltam, hogyha becsenget, megmutattam volna a teraszon is. Nem volt elég, az utolsó csepp az volt, hogy ott volt, mikor csak elengedtem az önzáró ajtót, ami nem zárt, és az ismerősöm előtt hordott le, hogy nem vagyok képes becsukni egy ajtót. Ott hagytam. A következő találkozás a ház előtt, köszönt, én nem köszöntem vissza, egy méterről visszafordult, hogy miért nem. Válasz, hogy, mert eddig, ha visszaköszöntem, mindig belém kötött. Ott hagytam, azóta kezét csókolommal köszön. Nem üvöltöttem le a fejét, nem mentem le kutyába sem, nem volt rá szükség, csak kezelni kellene tudni a helyzeteket, embereket durvulás helyett.

élhetetlen 2019.09.20. 00:31:15

@Török törp hörcsögöt bökő bögöly: Neked meg ezért a szövegért, ha van nemi szerved, azt kell széttaposni, hogy ne szaporodjál, oszt kész.

SarahConnor 2019.09.20. 06:03:28

Hú, hirtelen azt hittem, írtam a Házmestermedvének - hasonló gondom van egy első emeleti, állandóan az ablakban leselkedő vén szipirtyóval, és ráadásul Eszternek hívnak, úgyhogy hirtelen azt hittem, valami durva ginázás után megírtam a panaszomat :)

Szóval nálam is lakik egy szipirtyó, akinek a kuka a mániája, mert arra a ajárdaszakaszra nyílik az ablaka. Hát akkor már leselkedik, miért ne. Lakásfelújítás után az új gázfőzőlap kartondobozát vittem ki a kukába, harmonikaszerűen összehajtva laposra, és gondosan benyomkodtam a kuka oldalához a szemét mellé - nem rávágtam a tetejére, oszt kész, hanem tényleg eltüntettem, ráadásul még arra is figyeltem, hogy csütörtök este vittem le, mivel péntek reggel viszik az egészet. Szelektív kuka nincs a közelben.
Egyszer csak hallom a visítást a hátam mögött, a fenti ablakból. Hogy én azt miért oda, és akkor a lakóknak nem lesz hely. Mondom, csók, én is lakó vagyok, a héten más szemetem nem volt (a felújítás miatt nem laktam otthon), ennyi az egész heti, és ezzel is elég diszkréten bántam, úgyhogy ennyi. Csak visít tovább. Hogy én nem is lakom itt, mit képzelek. Na itt elszakadt minden - egy héttel korábban a lakógyűlésen egymás mellett állunk, most meg vak denevért játszik, hogy az első emeletről nem ismer fel. Mondom, 12 éve lakom itt és tulaj vagyok, még csak nem is albérlő, nem mintha az albérlő nem dobhatná ki a szemetetét. Szipirtyó csak üvöltözik tovább, körülöttünk a járókelők néznek, elunom, felkiabálom, hogy ha baja van, jöjjön le, kettes lakás, várom sok szeretettel.
Persze nem jött, pár nap múlva a virágoskertben találkoztunk és ott folytatta (önként kertészkedik, és mindenkit elítél, aki nem, mintha kötelező lenne).
Mondtam neki, hogy ha nem tetszik neki, hogy oda tettem egyetlen alkalommal egyetlen papírszemetet, akkor legyen nagylány, szedje ki és vigye el, ahova tetszik. Ha baja van, az az ő baja, nem az enyém, nem érzem magaménak a problémát. Erre csak fújtat.
Ezt javaslom neked is.
Simán elengedném a fülem mellett, egyszerűen nem tud olyasmivel megfenyegetni, aminek valami tényleges parája lenne. Mi az, hogy lekap a tíz körmödről? Felnőtt vagy, nem? Akkor? Állj bele, ordítsd vissza, hogy fizetsz a szemétszállításért, és ide dobod a szemetet, de ő nyugodtan fogja meg és vigye ahova akarja, ha nem tetszik. Esetleg be lehet lógatni, hogy mivel ő szelektívbe dobja a kommunálist, levideózod, és akkor neki lesz félnivalója, ha nem halkítja le a lepénylesőjét.
Hát nehogy már a nyúl vigye a puskát.
Minden házra jut egy, rosszabb esetben két-három összeszövetkezett elmeháborodott. Semmit nem tudsz tenni, csak letojni a létezésüket. Nekik is csak a pofájuk nagy, ha ki tudsz állni magadért, fegyvertelenek. Mert különben mi lesz? Feljelentenek, és a fekete autó visz el, mert a saját kukátokba dobod a szemetet? Ugye, hogy nem. Ez vergődés, egyszerűen fordíts hátat és kész.

kiskutyauto 2019.09.20. 22:19:22

Türelmes higgadt beszédes olyan sallert vágok le a kötekedő öreglányoknak, ha akár csak rám is néznek netán, hogy a műfogsora orbitális pályára áll a Föld körül... aztán jelentsen fel baszki a vén idióta...

Amineknevetadokelveszik 2019.10.18. 11:20:44

@élhetetlen: az IQ a korral előrehaladva folyamatosan csökken. Sajnos akik alacsonyabb szintről indultak, azoknak életvitelbeli okokból ráadásul gyorsabban is mint az átlag.
Szóval hja, a "nyuggerek" között több az idióta mint a 30-as 40-es korosztályban. Ha te nem ezt tapasztalod a saját környezetedben, akkor van egy rossz hírem arról hogy a környékeden ki az idióta "nyugger" :P

élhetetlen 2019.10.18. 16:39:11

@Amineknevetadokelveszik: Hú, ez ütős volt, gondolod te. Átlagban lehet igazad, mert a demencia idős korban jelentkezik. De akit nem kapott el, az lehet okosabb hetven évesen, mint,te, mert te is írtad, hogy az induló szint. Hát ez nálad elég alacsony lehet, mert, ha én azt látom, hogy a nyugger korú barátnőm sikeresen vezeti az IT cégét, és a 77 éves barátnőm sem hülyébb, mint negyven éve volt, akkor szerinted én vagyok az “idióta nyugger", nem te vagy fiatalon is sötét. Szegénykém, mi lesz veled, ha megéled, hogy megöredszel. Mi marad ennyiből?

Reactor 2020.03.26. 17:48:46

Ezek a minden szarban két kanál alakok, akik mániákusan azt kéBzelik [sic], hogy nekik kötelességük fenntartani a nagybetűs RENDet, legalább ugyanolyan idegesítőek és kártékonyak, mint a mindenki másra magasról szaró véglények...elég szar élete lehet annak, aki kéretlen önkéntes társadalomrendészkedésben tud csak kiteljesedni.
Először civilizált ember módjára meg kell beszélni vele, hogy álljon le, találjon magának valami produktívabb hobbit, akad épp elég. Másodjára fel kell hívni a figyelmét kevésbé civilizált módon, hogy addig rázogatja a pofonfát, amíg le nem esik róla pár igen-igen érett pofon. Aki még ebből se ért, annál pedig harmadjára pedig be kell váltani a fenyegetést.
süti beállítások módosítása