Miért szeretjük az amerikai konyhát? Érvek mellette

Az amerikai konyhás lakások egyre elérhetőbbek hazánkban és rohamosan terjednek ezek a fajta otthonok az ingatlanpiacon. Népszerűségüknek számos oka van, a pozitív tulajdonságokat most mind egy csokorba szedjük ebben a cikkben.

amerikai_konyha_modern_konyha_konyha_felujitas_elonyei_elonyok.jpg

Néhány évtizeddel ezelőtt Magyarországon még ritkaságszámba mentek az amerikai konyhás házak, hát még a társasházi lakások. Mára azonban szinte lehetetlen olyan új építésű társasházat találni az ingatlanpiacon, amit ne ezzel a típusú konyhával terveznének. Tényleg ennyivel jobb? Meglátjuk hány érvet tudunk felsorakoztatni mellett, előtt azonban egy fontos kérdést még át kell beszélünk.

Mi is az amerikai konyha?

Nem egyébről van itt szó, mint hogy a nappali (étkező) és a konyha egy légterű lakás elrendezéséről. Azaz nem választja el fal a konyhát és a nappalit.

Jogos a kérdés, hogy aztán ez miért is lenne jó bárkinek. Hát igen néha nehéz elszakadni a jól megszokott, és oly  sokaknak bevált hagyományos külön konyha és külön nappali kialakítástól. Mielőtt zsigerből rávágnánk, hogy köszönjük szépen, nekünk holmi újítgatásra nincs szükségünk vizsgáljuk meg alaposabban, hátha a végén mégis kiderül, hogy nem is ördögtől való gondolat ez.

amerikai_konyha_modern_konyha_konyha_felujitas_elonyei_elonyok_2.jpg

Ezekért érdemes megbarátkozni egy amerikai típusú konyhával

Mielőtt olyan lakást vagy házat szeretnél venni, amiben ilyen típusú konyha került kialakításra, érdemes alaposan átgondolni, hogy számodra mik azok az érvek, ami miatt ilyen otthon mellett döntenél. Ha még soha nem tartózkodtál huzamosabb ideig amerikai konyhás lakásban, és a mostani albérleted vagy otthonod sem büszkélkedik ezzel a megoldással, akkor most felsorolom, hogy szerintünk meg a tagadhatatlan előnyei az amerikai konyhának.

Nem engedi elaprózódni a teret

Annak köszönhetően, hogy nappali, étkező és konyha közötti "fölösleges" fal eltűnik, optikailag jóval nagyobbnak tűnik a lakás, különösen ezek a helyiségek. Sok kis alig használható zug helyet, kapsz egy nagy tágas keret, ahol kényelmesen tudod élni a mindennapjaidat. Nem lesz többé olyan problémád, hogy vagy a mosogatógép vagy a hűtő nem fog beférni a konyhába, mert rugalmas(abb), hogy melyik lakás funkcióra mekkora helyet szeretnél majd áldozni. Szellősebb, jobban átlátható lesz az egész.

Erről jut eszembe...

Figyelheted a kis bocsokat főzés közben

Megvan még a fejedben az a nosztalgikus jelenet, hogy anya épp a vacsorát kavargatja a tűzhelyen, próbál a minimális konyhaméret ellenére elférni főzés közben, a gyerek pedig a konyhapulton írja a háziját vagy hangosan felmondja a leckét anyának?

Most már csak akkor kell a kis bocsnak a konyhapultnál kuporognia, hogy ti így akarjátok, mert ezentúl az amerikai konyhának hála, akkor is szemmel tudod tartani, ha az étkezőasztalnál szorgoskodik vagy a nappaliban játszik. Jobb esetben nem arra a jelenetre fogsz megfordulni az egyik hűtőajtó nyitás után, hogy a plazma TV képernyőjét szemelték ki a kis gézengúzok festővászonnak.

amerikai_konyha_modern_konyha_konyha_felujitas_elonyei_elonyok_4.jpg

Háború az ablakokért

Az lenne a mesébe illő álom, ha minden lakás, minden helyiségének lenne (normális méretű) ablaka. De a valóság nem így működik, kompromisszumokból áll az élet. Vannak olyan lakások, ahol csak akkor lehet ablaka a konyhának, ha az amerikai konyhás nappalivá válik, mert leválasztás után nem maradna más csak egy szagelszívó. Nem túl csábító nem? Egy nulla természetes szellőzéssel bíró helyiség, ráadásul pont ott ahol a szagterhelés igencsak erős.

A halos elrendezésű panellakások esetében pedig, ha a halba átszervezed a konyhát és így lesz egy amerikai konyhás nappalid, akkor nyertél plusz egy ablakos félszobát a konyha régi helyén.

Ha már a pici lakásoknál tartunk...

Csak ilyen lehet és kész

Ne szépítsük vannak olyan pici lakások, ahol fizikailag ez az egyetlen (élhető) megoldása annak, hogy a lakás konyhát is tudhasson a magáénak. Egyszerűen nem férne be egy 30 négyzetméteres lakásba egy hagyományos fallal elkülönített konyhás helyiség, ha a tervező megfeszül se, főleg ha a hálófülke is a kívánságlistán van. Pedig vannak olyan élethelyzetek, amikor ezek a méretű lakások nagyon is szerencsések és kapósak, szóval rebegjünk hálát az amerikai konyháért, hogy "feleslegesen" nem kell plusz 10-15 négyzetmétert kifizeti azon a környéken, mert könnyen lehet, hogy a pénztárcánk bele rokkanna.

amerikai_konyha_modern_konyha_konyha_felujitas_elonyei_elonyok_3.jpg

Egyre keresettebb ez a fajta lakás az ingatlanpiacon

Vitatkozhatnánk azon, hogy a kereslet vagy a kínálat húzta kezdetben maga után a másikat, de tény, hogy mára sokan keresik ezt a fajta otthont. Az emberek felismerték az előnyeit és éppen ezért vadásznak is rá, ha lakás vásárlásról van szó. Ami nem jelent mást, mint hogy könnyen és jól eladható lesz az az otthon, ami amerikai konyhás nappalit tudhat a magáénak.

Persze az amerikai konyhás lakásokban sem csak fenékig tejfel az élet, hamarosan fogunk írni egy cikket az amerikai konyhás lakások hátrányairól is, hogy átgondoltan dönthess mellette vagy ellene. Addig is írd meg nekünk, hogy te miért szeretnél amerikai konyhát, vagy miért ilyen lakás mellett döntöttél, amikor ingatlant vásároltál vagy átalakítottál.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-09-21 19:26:47 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9515137424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása