5 egyszerű lépés, hogy környezetbarátabb életet élj te is!

Gondoltál már arra, hogy zöldebb életet élj? Többször is megfogadtad már, de folyton visszatáncolsz a kényelmetlenségek miatt? Itt van 5 egyszerűen betartható tanács, ami segít elindítani az úton!

zold_eletmod_kornyezettudatos_dontesek_kornyezetbarat_haztartas_szelektiv_hulladekgyujtes_7.jpg

Manapság nagyon népszerű téma a környezetbarát életmód és bár az emberek többsége megérti ennek jelentőségét és elméleti szinten egyet is ért vele, a hétköznapokban túl sok fáradsággal és lemondással járó nyűgnek tartja. Vannak olyan szintek a környezettudatos életmódban valóban, ahol már ez igaz is lehet, de most foglalkozzunk inkább az alapokkal! A mindenki számára könnyen megfogadható pontoknál!

Ne járj egyedül munkába!

Természetesen nem azt értem alatta, hogy toborozz össze néhány önkéntest az utcáról munkahelyedre reggelente, nem. Arra gondoltam, hogy a kollégákkal beszéljetek össze, hátha közös útvonalon jártok autóval munkába és elég lenne, ha egyikőtök hozna autót és megfeleznétek a benzinpénzt. Anyagilag is jól jársz ráadásul lesz társaságod is, és a környezetnek is jobb!

Én már találkoztam olyan vidéki közösségi csoporttal, ahol szóltak az emberek, hogy rendszeresen jár innen, ide, ekkor autóval és szívesen vinne utasokat is. Állítólag így nagyon szimpatikus emberekkel lehet összeismerkedni és érdekesé válnak az amúgy elfásult hétköznapok is.

zold_eletmod_kornyezettudatos_dontesek_kornyezetbarat_haztartas_szelektiv_hulladekgyujtes_5.jpg

Több olyan oldal létezik, ahol ha vállalod vagy valakit vagy valamit (csomagot, ajándékot, kisebb tárgyakat stb.) magaddal viszel az úton és egy bizonyos ponton felveszed, majd máshol átadod fizetnek is érte. Neked háromszor 5 percedbe kerül (megbeszélitek a neten a részleteket, felveszed a küldeményt, átadod a csomagot ennyi az egész), hogy pénzt keress és jóérzéssel töltsön el a tudat, hogy segítettél másokon. Jól hangzik nem? Nekem például már kétszer is küldtek, így másik városban olyan tárgyat, amit a posta nem tudott (vagy akart) vállalni.

Annyi műanyagot vigyél haza, amennyit muszáj, ne többet!

A boltokban kapható nejlon zacskók elleni háborúról már gondolom mindenki hallott. Nem könnyű teljesen bojkottálni a műanyag csomagolást bevásárláskor, de amik tudod válassz inkább más alternatívát! Mosózsákban, saját magad varrt vászonzsákban stb. ugyan úgy haza lehet vinni a kiflit és körtét, mint a műanyagban.

zold_eletmod_kornyezettudatos_dontesek_kornyezetbarat_haztartas_szelektiv_hulladekgyujtes_4.jpg

A kocsi csomagtartójában, női válltáskában egy-egy bevásárló táska bőven elfér, nem kell minden nap újat tépni a kassza melletti gyűjtőről. Ha elfelejtetted magaddal vinni, akkor meg egy kiürült tejes kartont vagy csokis dobozt fogjál be zacskó helyett és cipeld haza abban a megvásárolt termékeket (kisebb is az esélye, hogy leszakad egyébként).

A már nem kellő ruhákat ne dobd ki!

Mindenkivel előfordul, hogy már nem tetszik, kihízta, kifakult vagy egyszerűen elhasználódott a kedvenc ruhadarabja. Ilyenkor azonban ne a kukába dobd ki, hanem a még jó minőségű darabokat használt ruhagyűjtőbe tedd vagy ajánld fel közösségi oldalon rászorulóknak. Ha jól emlékszem tavaly bejárta a netet az felvétel, ahol egy családi ház kerítésére kiakasztották a hajléktalanoknak a már nem kellő kabátokat. Nagyon kedves gesztus volt, és sokan követték a példát vagy ajánlottak fel meleg ruhát a szóban forgó kerítésre.

Manapság a már feleslegesnek ítélt ruhákat több ruhaboltban beveszik és bizonyos mennyiség vagy súly után vásárlási kupont adnak cserébe.

Persze a ruhákon kívül működő, de régebbi elektronikai eszközökre ugyan úgy vonatkoznak a fenti tanácsok. A gyerekjátékoknak, plüssöknek, kisebb használati cikkeknek, könyveknek stb. is megvan a neten a felvevő piaca, ahol olyan sok ember hálásán fogadná, amit te épp halálra ítéltél, szóval kuka előtt mindig tégy egy próbát, hogy inkább új gazdára találjon!

Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

Bár elsőre bonyolultnak tűnhet a helyzet 2 hét alatt már rutinná tud válni a szelektív hulladékgyűjtés. Nincs vele olyan sok macera mint első hallásra tűnik, de én mindig egy kicsit elégedettebb vagyok magammal, ha a tükörbe nézek, ha ma is egy kosárnyi szemetet a megfelelő helyre tettem. Lehet, hogy nem ettől fog a bolygónk felsóhajtani, de sok kicsi sokra megy, és ez igazán vállalható feladat.

Erről jut eszembe, hogy nemrég láttam egy videót a szelektív hulladékgyűjtés alapjairól a neten. Bár nem mi készítettük, hanem az index munkatársai, egy szuperül összeállított anyagról beszélünk, így megmutatom neked is, hátha lemaradtál róla. Itt megválaszolják a leggyakrabban elhangzó kérdéseket a témában:

Ételt soha ne dobj ki!

Én felnőtt koromban szembesültem azzal először, hogy vannak olyan háztartások, ahol ha nem fogyott el az étel aznap, akkor kiöntik a WC-be a maradékot. Még mindig emlékszem, hogy engem ez teljesen sokkolt! Ha túl sokat vásároltál vagy főztél egy ételből az alábbiakat teheted:

  • a száraz kifliből mákos guba/ zsemlemorzsa és napestig lehetne sorolni a hasonló példákat...
  • egyétek ugyan azt holnap is ebédre, vacsorára (ki lehet bírni :) )
  • megannyi recept foglalkozik a valamilyen ételből valamit mást kérdéssel keress rá
  • fagyaszd le, meglátod lesz olyan rohanós nap, amikor nagyon jól fog jönni
  • nézz szét a környező utcákban valószínűleg találni olyan éhes szájat, aki imába foglalná a neved, ha neki adnád a maradékot, ha máshogy nem akaszd a kuka szélére, írd rá mi az és majd elviszik
  • tedd be ételgyűjtő dobozokba a városban (szerencsére egyre több városban, egyházi közösségben működik, így a rászorulókhoz juthatnak a plusz falatok)

zold_eletmod_kornyezettudatos_dontesek_kornyezetbarat_haztartas_szelektiv_hulladekgyujtes_6.jpg

Az erkölcsi kérdésen kívül, az ételeket előállítani nem egyszerű feladat, sokba kerül és nemcsak anyagilag, de időben, energiában, emberi munkában is, így megérdemli, hogy maximálisan megbecsüljük, és ne dobjuk ki.

Mielőtt bárki más fölött pálcát törnénk az életmódja miatt, először próbáljunk meg mi is jobb emberekké válni! Ha a fenti öt pontot szem előtt tartod a mindennapokban, akkor elmondhatod magadról, hogy sokat tettél a jövőért, a bolygóért, a lelki jóllétedért és időnként még a pénztárcádért is! Ki tudja lehet olyan egyszerűnek fogod találni néhány hét alatt a fenti tanácsokat, hogy utána már tovább szeretnél lépni egy következő szintre.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2019-10-02 13:19:29 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1415187430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.02. 20:58:50

A legkörnyezetkimélőbb bevásárló táska a fonott vesszőkosár. Bármi más rosszabb.
A pékárú a vászontasakban 1 nap alatt kiszárad, tehát vagy keveset kell venned és többször járni vásárolni vagy több élelmiszer-hulladékod lesz, esetleg kétnaponta mákosgubát kell enned. Műanyag zacskóban tovább puha marad.
A szelektiv hulladékgyűjtés egy nagy parasztvakitás. A gyűjtött hulladékok 20-40 százaléka lerakóba kerülő szemét. A gyűjtés és válogatás is csak akkor éri meg pénzügyileg, ha az állam dotálja. A begyűjtés, a válogatás, a szállitás, a hasznositás mind környezetszennyező.
Más által kirakott élelmiszer maradékot enni? A megromlott tejet is adjam oda? Fertőző beteg által evett ételt is adjam oda? Erre van a kutya és a macska, falun a disznó.
Közösen egy kocsiban? Ezt sem gondolhatod komolyan. Ha viszek valakit, akkor haza is kell hoznom, tehát nem mehetek munka után vásárolni, edzőterembe, stb, ahogy ő vagy ők se.
Nem ezen tanácsok megfogadása jelenti a környezetbarát életet, ezek csak porhintések.

midnight coder 2019.10.03. 07:48:55

Igazából a szelektív hulladékgyűjtés helyett az lehetne a megoldás, ha nem egymillióféle különböző csomagolóanyagot használhatnának a céget, hanem max. 5-6, jogszabályban lefektetett anyagot. Olyat, amit aztán jól automatizálható módon el lehet választani a szerves hulladéktól és egymástól, és amiket aztán 100%-ban újra fel lehet dolgozni. Aztán Pl. tartós fogyasztási cikkekre kötelezően 10 év garancia, e nélkül ne lehessen ilyet forgalomba hozni. Amik szoftvert tartalmaznak, arra ugyanennyi időre szoftverfrissítési kötelezettség.

Segna 2019.10.03. 14:29:41

@roli101: az első lépcső a tagadás. A kész javaslatokra az első reakció, h jaj azt ugy nem jó, mert.. Kényelmes, lényeg, h ne kellejen semmit sem tenni.
Pl. a kenyér vászonzsákban nem jó, mert kiszárad... Gondolj már tovább egy lépéssel! Ki mondta, hogy otthon is abban kell tartani. Klassz fa és fém tároló dobozok állnak rendelkezésre... Stb.
A fikázás helyett ötleteket keresni persze macerás...
Nem akartam kioktató lenni, de nagyon zavar ez a tiltakozó attitüd...

2019.10.03. 18:59:38

@Segna: Nem tudom mivel foglalkozol, de én hulladékhasznosítással, főleg műanyag hulladékokkal. Nem tagadom a dolgokat, hanem reálisan látom. Pont a cikk írója él egy álomvilágban és ezt igyekszik másokra is ráerőltetni. Csak a miheztartás végett, a Földön keletkező hulladék kb. 8 %-a keletkezik a lakosságnál. Ez a 8 % van az ilyen cikkek kereszttüzében és ennek a 8 %-nak az egy emberre jutó részének egy kis része hasznosítható. Tényleg ezek a fent leírt módszerek fogják jobbá tenni a Földet?

Segna 2019.10.05. 11:28:10

@roli101: Kedves hulladékhasznosító! Egyrész a 8% is rengeteg, másrészt szemléletformálás nagyon fontos lenne, h a jövő döntéshozóinak ez a fajta takarékos és környezetkímélő életmód a vérében legyen és ezeket a szempontokat figyelemvevéve gyártson, szállítson stb. Másrészt a blog írója nem csak a háztartási hulladék újrahasznosításával ill. csökkentésével foalalkozott, hanem az ésszerű takarékossággal is. Különféle ötleteket adott, és nem mindet egyeszerre, hanem ami használható a te élethelyzetedre. Nem értem, miért kell rögtön álomvilágozni...
Az étel aradék felhasználásánál is rögtön jött az ÁNTSZ szakduma... Képzeld mi pl. A kolleganő kutyájának gyűjtjûk az irodai kis maradékkákat, vagy az anyukámnak adom a kimaradó 2-3 gombát vagy 1 szál zellert, mert az ő egyszemélyes háztartásába pont elég... Stb. De a száraz kenyeret tiszta zacskóban a kirakott kuka tetejére tesszük és mindig elviszik.
süti beállítások módosítása