Még több társasházi üzenet!

Minél nagyobb egy lakóközösség annál valószínűbb, hogy lesznek konfliktusok a lakók között, amit időnként üzengetéssel próbálnak meg rendezni egymás között. Többségében csak azoknak érdekesek ezek sorok, akiket érint, de vannak olyanok, amik stílusok és mondanivalójuk folytán érdekes olvasmányt nyújtanak a kívülállóknak is.

tarsashazi_uzenetek_problemak_konflikusok_lepcsohazi_uzenofal_vicces_lakok_egymas_kozott_1.jpg

Te mit üzennél a szomszédaidnak? És ehhez melyik stílust választanád?  A tudálékos paragrafusra hivatkozót? A viccesen célozgatót vagy inkább a bunkón szókimondót? 

Bármilyen problémáról is van szó több lehetőség is kínálkozik arra, hogy ezt milyen módon és stílusban kívánjuk a szomszéd(ok) tudtára adni. A társasház faliújságára tűzött cédulák bizony nagyon sokfélék. Itt van néhány (elrettentő) példa, hogy mások, hogy csinálták!

(A társasházi üzenetek időnként erősen kifogásolható stílusban, nyelvezetben és témában íródtak, amikért felelősséget nem vállunk! Kérjük ezek figyelembevételével folytassa az olvasást!)

Rács mögé a rendetlenkedőket!

Igazán kreatív formában hozta valamelyik lakó tudtára a a kiírás kifüggesztője, hogy eddig és nem tovább, elég az állandó hangzavarból!

firsss_hu.jpg

Csendet kérünk!

Kilógsz a sorból haver! Tessék elfogadható időben felújítani!

nk3.jpg

Ki nyeri el a fődíjat?

Vajon milyen érzés lehet megnyerni ezt a versenyt? Van egy olyan sejtésem, hogy nem lenne egy dicsőséges pillanat azzal szembesülni, hogy minden lakó a te lakásod környékére szavazott. Meglepődnénk, ha az is kiderülne, hogy van takarítónő a társasház alkalmazásában...

ib8.JPG

Itt jön a másik véglet...

A rendmánia is lehet idegesítő

Reméljük nem reggel 8-tól este fél 10-ig melózik az a szegény szomszéd, ráadásul minden hétköznap. Ha így is van egy seprű beszerzése a szomszédok szerint ildomos lenne.

lk9.jpg

Virágot lopni nem bűn

De ez csak a közmondás szerint van így, mert bizony a virágot gondozó tulajdonos szerint, igencsak lesújtó a növény hűlt helyét bámulni.

cafeblog.JPG

Megette a házim a kutya...

Ja nem, elvitte a könyvem egy tulok. Hát micsoda dolog ez? Nem elég a baja szegény egyetemistáknak?

ib.JPG

Problémát persze nemcsak a házban lakók tudnak okozni

Más pimasz gyerekét nevelni kész élvezet

Vajon akkor is így mosolyogna, ha az anyukája a fülénél fogva rángatná vissza egy felmosó vödör és egyéb tisztítószerek kíséretében?

nyultam_hu.jpg

Jött levélem?

Nagy kincs a jó postás. Bár mielőbb megtapasztalná ezt a lépcsőházi üzenet kiírója is. Úgy tűnik az analfabetizmus (vagy a magas fokú trehányság) már nem kizáró tényező ebben a pozícióban.

frisss_4.jpg

 Nemcsak az olvasás, az írás is lehet nehéz

Mindenkivel előfordul, hogy elgépel vagy téveszt, ha helyesírásról van szó, de időnként ez már nagyon zavaró.

ib4.JPG

Több megoldás létezik

Túl hangos a gyereked!

A babák bizony hangosak és a játék vagy az elkeseredés tud szomszéd zavaróan hangos lenni. A megoldás mindkét fél részéről az kölcsönös odafigyelésben, megértésben és igyekezetben rejlik. Vagy tévedek? 

ib6.JPG

Vigyázat a lépcső csúszik!

A kolléga kiírása igyekszik csökkenteni a baleseteket, ami elismerendő, de nem lenne jobb a bűnöst megtalálni vagy a takarítás fontosságát hangsúlyozni?

friss_5.jpg

Tesztírás komoly következményekkel

Nem irigyeljük azt a lakót, akinek a lépcsőházi üzenet szól, mert komolyan sikerült kihúzni a gyufát egy kreatív szomszédnál. Nem biztos, hogy a vizsgadrukk miatt, de valószínűleg remegne a kezében a toll, amikor az x-t behúzza a megfelelő négyzetbe.

player7.jpg

Végezetül az önkritika fontosságáról

Hibázni emberi dolog, amit célszerű belátni, de azért túlzásokba se kell esni.

ib5.JPG

Ha tetszett a képgyűjtemény a lépcsőházi üzenetekről, akkor nézd meg a sorozatunk korábbi részeit is itt és itt!

Az alábbi fényképek a frisss.hu, ingatlanbazár, látnodkell, nemkacsa, cafeblog, nyultam, player oldalakról származnak, így további felvilágosítást az üzenetekről nem áll módunkban adni!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

17 komment
2019-10-17 14:19:02 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr5815229284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ebella 2019.10.18. 04:20:25

És mi van, ha tájékoztatsz valakit, hogy hétköznap nyolctól, délután ötig felújítasz? Akkor csend lesz? Vagy akkor elköltözöl arra a három hétre?

Be kell tartani a házirendet és kész! Nem a tájékoztatástól lesz csend azokban az időszakokban mikor csendnek kéne lenni.

az_igazi_trebitsch 2019.10.18. 08:19:29

@ebella: Akkor az van, hogy megnyugodva veszed tudomásul, hogy _intelligens_ lakótársad van, aki _tudja_, hogy másokat zavarni fog, és aki ezért előre _megértést és elnézést_ kér. Normális ember igy sokkal könnyebben vészeli át azt az időszakot. Nem jókedvében veri szét a lakását a szomszéd, hanem szükségből. És igen, aki napközben otthon van - nyugdíjas, kisgyerek, beteg -, az lehetőleg úgy intézi a napi dolgait, hogy minél kevesebbet legyen otthon abban az időszakban. De még ha otthon is kell maradnia, akkor is jobb érzés tudni, hogy meddig fog tartani a felújítás, mint nap mint azt várni, hogy mikor lesz már vége.

Terézágyú 2019.10.18. 09:55:46

@az_igazi_trebitsch:
"Akkor az van, hogy megnyugodva veszed tudomásul, hogy _intelligens_ lakótársad van, aki _tudja_, hogy másokat zavarni fog"

Sajnos az emberek döntő többsége (9x%-a) két csoportba osztható.
1. TUDJA, hogy másokat zavar a hajnali "flexelés" (vagy bármi zaj) de leszarja.
2. NEM TUDJA/NEM HISZI EL/NEM FOGJA FEL, hogy másokat zavar...

Általában mindkét csoport viszont nagyon kemény tud lenni, amikor kiderül, hogy VALAMILYEN DOLOG őket is zavarja...

2019.10.18. 10:18:43

@ebella:
Akkor egyrészt tudod, hogy mire számíthatsz, ha leírja kb. meddig, akkor azt is, hogy csak idő kérdése, és újra csend lesz.

Speciális eset, de volt hogy mikor még a feleségem egyetemista volt, egy fontos vizsgájára készült, amikor egy héten át folyamatosan panelfúróval nyomta a szomszéd. Ha előtte héten kiírja, akkor meg tudtuk volna oldani, hogy máshol tanuljon.

CyberPunK 2019.10.18. 10:27:32

@az_igazi_trebitsch: Ez sajnos nem így működik. Olyan lakásfelújítás a világon nem volt még, ami időben befejeződött, viszont ha egy plan-t írsz csak ki és megcsúszol, márpdig meg fogsz, akkor jön a többi lakó, hogy átverted őket.

2019.10.18. 10:28:09

@Terézágyú:
Pontosan, én is ezt tapasztalom. Ugyanaz az ember, aki nem értesít senkit, hogy szétveri a lakását, máskor pitiáner dolgok miatt háborúzik a szomszédaival. Pl. volt egyszer a szomszédunkban egy bérbe adott lakás, ahol azon idő alatt 3 bérlő is váltotta egymást, amíg ott laktunk Abból 2 teljesen normális volt, csendes, 1 talán kicsit zajos. A fölötte lakó nőnek viszont mindhárom csípte a szemét, hogy milyen zajosak, lakógyűlésen engem is megpróbált ellenük uszítani, hogy hívjam rájuk a rendőrséget, nem bírta megérteni, hogy soha semmi bajom nem volt (őt gondolom már ismerték a renedőrségen...). Közben meg ugyanezen nőnek a hangjától zengett a ház, de a környék is, 1 utcával odébb egy csaladi házban lakó ismerős is ismerte a nő egyik gyerekének a nevét, mert sokszor azt ordítozta.

2019.10.18. 10:31:39

@CyberPunK:
Ezért érdemes felülbecsülni. De ha túl is csúszol, még mindig jobb, ha legaláb előre kiírtad, illetve mikor túlcsúszol, azért is elnézést kérsz, mint ha a szomszéd egyszer csak azt hallja, hogy hatalmas zaj van, amire nem számított, és fogalma sincs meddig, és ki csinálja.

CyberPunK 2019.10.18. 10:39:45

@Zabalint: Pontosan tudod jól, hogy ez bullshit. Ok, kiírod, hogy akkor most három hónapig felújítok, esetenként nagy zajjal fog járni (mert ugye pl a festés az nem hangos). Aztán mikor bejelentkezik az ajtós, hogy kész az ajtó, délután jövünk és szétvésik a bentont, vagy amikor az ablakos jelentkezik be egy nappal korábban, hogy holnap reggel jövünk, akkor vagy van még időd kirakni, hogy bocs, most hangosabb lesz és ez el is jut a szomszédokhoz, vagy nem. Inkább nem.

Hozzátéve, hogy a fő probléma nem is ezekkel van, mert ezeket rendszerint szakember végzi ipari eszközzel (példa, ajtócserémkor a beton tok szétvésése összesen volt 10 perc hangos esemény, két nagy ablak csere kb ugyanennyi), de amikor az átlag paraszt akar felfúrni egy új polcot az aldis hulladékkal és simogatja a betont egész nap, akkor az messze idegesítőbb, de cserébe nem is minősül felújításnak.

2019.10.18. 11:01:59

@CyberPunK:
Van ilyen, de még egyszer hangsúlyozom, szomszédként többre értékelem, ha meglévő információ alapján tájékoztatnak, de tévednek, mint ha leszarnak, és egyáltalán nem tajékoztatnak.

A kis Aldis bútoros vacakolás pedig semmi ahhoz képest zajban, mint mikor panelfúróval esnek neki a betonnak, és mindezt hetekig, úgy hogy a füldugó semmit nem ér már, 2 méterről ordítozni kell, hogy a saját lakásodban meghallja a családtagod.

CyberPunK 2019.10.18. 11:41:56

@Zabalint: Jogos amit mondasz, bár én el nem tudom képzelni, hogy mi a szart lehet hetekig fúrni folyamatosan panelban. Hacsak nem vezetéknek marnak, de még annak se kellene ennyi ideig tartani.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.10.18. 14:04:04

Mondjuk aki éjszaka dolgozik és nappal aludna annak nem lesz jó a 8-18 óráig tartó időszak amikor a feje fölött 1 emelettel fúrnak faragnak.
Mondjuk ők nem sokan vannak.

dr. vuvuzelafan 2019.10.18. 15:06:49

@CyberPunK: Az még hagyján, ha az aldis fúrókalapáccsal esik neki a betonnak egy polc miatt, igaz, esetenként kicsit hangos, főleg, ha közel van, és mondjuk a főfalat fúrja, de azért valószínűleg záros határidőn belül fog vele végezni. Attól sokkal rosszabb, ha a betonfúrásra teljesen alkalmatlan ütvefúróval próbálja meg, mondván "csak két luk", de azzal a két lukkal fél nap alatt elköszörül egy komplett csomag fúróhegyet, nyüszíttetve szerencsétlen gépet. Nekem leginkább ez a halálom, amikor teljesen alkalmatlan eszközökkel szenvednek.
Egyébként nálunk is volt olyan, hogy nem értettem, mit lehet heteken keresztül rendszeresen fúrókalapáccsal fúrkálni annyit, én arra tippeltem, hogy annyi idő alatt már egy 5x5 centis rácsban végig lehet fúrkálni az egész lakásban a lukakat, hogy aztán később odalegózhasson bármit, ahova éppen kedve szottyan...

dr. vuvuzelafan 2019.10.18. 15:13:56

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Egy panelházban, főleg olyanban, ahol 30+ lakás van egyben, sosem lesz mindenkinek alkalmas időpont. Ha valakit tényleg annyira zavar, hogy a többi család is éli az életét, ami időnként zajjal jár, akkor komolyan vegye fontolóra meg a kisebb tömegbe költözést. A mi lépcsőházunkban is van 100 lakás, szinte nincs olyan hét, hogy valaki ne költözne ki vagy be, ne lennének rámolások, liftmegfogások, bútorpakolással, kisebb átalakításokkal járó zajok. És erre jönnek még a nagyobb felújítások, illetve a falak rendszeres remegtetése tuc-tuc zenével. A földszinten a liftek közé kitett hirdetőtáblát én még az elmúlt 17 év alatt nem láttam úgy, hogy ne lett volna rajta felújítással kapcsolatos lakói elnézéskérés.

Spiritual 2019.10.18. 17:36:18

Parádés! Nekem a szartiskiverjükbelőled bt. tetszett a legjobban. Tudtam volna nekik munkát adni, amikor valamelyik barom karácsonykor, szenteste állt neki fúrni. Most is van olyan, aki fúr egy kicsit aztán abbahagyja, de ezt rendszeresen. A folyosón cigarettázás valószínűleg a másfelesek sportja, mert oda nem tartozik erkély (Újpest, Erzsébet utca). Az sem jó, amikor erkély van, mert akkor meg nyáron képtelenség szellőztetni és aki dohányos, az kel és megy éjszaka két óránként.

ebella 2019.10.19. 06:32:21

@az_igazi_trebitsch: Szerintem nem így van.Ezzel együtt én még mindig kiírtam, de ha valaki nem és normál időben végzi a felújítást, hát tegye azt! Nem kel hisztizni, miden szarért, vagy venni kell egy villát!

Reactor 2020.03.26. 17:26:51

Tavaly nyáron találkoztam ezzel a gyöngyszemmel. A Homárra is beküldtem, backdoor kommunikáció kategóriába, persze baszták kitenni. No semmi gond, itt van:

imgur.com/onUnH7l
süti beállítások módosítása