Mit lehet tenni a közös költséget nem fizetőkkel szemben?

Nemcsak bosszantó, de anyagilag erősen problémás lehet a társasháznak és a benne élőknek, ha néhány lakó nem fizet közös költséget. De mit lehet velük kezdeni? Létezik megoldás? Most elregéljük, amit a témában tudni érdemes!

kozos_koltseg_tartozas_hatralek_adosssag_megoldas_lehetosegek_mit_lehet_tenni_tarsashaz_szomszedok_gondok.jpg

A társasházban vannak olyan költségek, amiket a lakóknak együtt kell állniuk, éppen ezért közös költségeket szokás szedni. Igen ám, de rendre előfordul, hogy néhány lakó megpróbál kibújni ez alól a kötelezettség alól, mondván ha villanyt nem fizet kikapcsolják, de a közös költség az simán belefér. Ez nem így van! A közös költség tartozás beszedésének is megvannak a hatékony módszerei.

Mi kell ahhoz, hogy kiderüljön, hogy vannak simlisek?

Merem remélni, hogy ezzel a ponttal még nem lesz gond egyik lépcsőház esetében sem, de lehet, hogy naiv vagyok egy picit. Ahhoz, hogy kiderüljön, hogy melyik lakónak van valami a füle mögött pontosabban közös költség tartozás, szükséges egy precízen vezetett nyilvántartás a közös képviselő részéről, hogy melyik lakónak mennyit kell fizetni, mikor és ebből mennyit teljesített már.

Mikor kell bármit is tenni?

Itt a kezünkben lévő törvényes lehetőségek vs. emberség között kell igazságot tenni. Elméletileg ha valaki nem teljesíti a fizetési kötelezettségét, akkor szinte azonnal beindulhatnak annak a bizonyos malomnak a fogaskerei, de. És itt jön egy szép nagy De. De bárkivel előfordulhat, hogy elfelejtette, megcsúszott, nem vette észre a dátumot stb. akár még veled is kedves olvasó. Remélem egyetértünk abban, hogy 2-3 nap csúszás miatt még nem kell a törvény adta lehetőségek teljes szigorával lecsapni senki sem.

kozos_koltseg_tartozas_hatralek_adosssag_megoldas_lehetosegek_mit_lehet_tenni_tarsashaz_szomszedok_gondok_7.jpg

Azonban ha a közös költséget már 2-3 hónapja nem egyenlíti ki a szóban forgó illető, akkor ott bizony már résen kell lenni. Ott már valamilyen komolyabb probléma húzódik a háttérben, amit szem előtt kell tartani és intézkedni kell. Véleményem szerint nem szabad megvárni míg adósságszörnyeteggé növi ki magát a közös költség tartozás, ezért 3 hónapnál tovább nem szerencsés húzni az intézkedéseket.

Mi legyen az első lépés?

Házmestermedveként mindig is fontosnak tartottam a kommunikációt a tulajdonosokkal, amelyet nekünk is folyamatosan fejlesztenünk kell, így most is erre szavazok első körben. Fel kell keresni és beszélni kell az adott lakóval, mielőtt kezdene elfajulni az adósság! Át kell vele beszélni az okokat, az ide vonatkozó tényeket és a lehetőségeit a helyzet rendezésére pl. részletfizetés lehetősége stb. Sok esetben kiderül, hogy kisebb (khm nagyobb) figyelmetlenségről van csak szó, vagy átmeneti nehézség lépett fel, ami hamar rendezhető különösebb nyomás gyakorlás nélkül.

Ez a beszélgetés történhet egy írásban előzetesen egyeztetett találkozón is.

kozos_koltseg_tartozas_hatralek_adosssag_megoldas_lehetosegek_mit_lehet_tenni_tarsashaz_szomszedok_gondok_4.jpg

Jó, gondolom eddig eljutottatok te és a közös képviselőd is és azért nyitottad ki ezt a cikket, mert a fenti lépés nem vált be. Akkor térjünk át a következő fokozatra.

Írásbeli felszólítás

Ha az idő és a fenti beszélgetés nem hozza meg a várt eredményt, akkor következik az írásbeli felszólítás, amit a közös képviselő küld a tulajdonosnak. A tértivevényes levél formában kiküldött fizetési felszólítás tartalmazza a befizetéshez szükséges tudnivalókat pl. tartozás összege, fizetési határidő, az átutaláshoz vagy befizetéshez szükséges adatok: bankszámlaszám stb.

A megszégyenüléstől való félelem

A közgyűlési határozat értelmében a közös képviselőnek jogában áll feltárni a társasház lakói előtt, hogy mely lakók tartoznak a több hónapja nem fizetők közé és kik mekkora adósságot halmoztak fel eddig. Az persze megint más tészta, hogy túl nagy összeget nem szabadna látnia a lakóknak a nevek mellett, mert ott felmerül a kérdés, hogy miért engedte a közös képviselő eddig fajulni az esetet...

Figyelembevéve az adatvédelmi szabályozásokat évente egyszer a beszámoló közgyűlés mellékleteként található összevont tulajdonosi listában megtalálhatók a fizetési hajlandóságra vonatkozó adatok a tartozások számszaki információival egyetemben. Természetesen ne becsüljük le a közösség erejét, ezért ez is lehet hatással egyes tartozókra. Az emberek nem szeretik ha a többi tulajdonos előtt kerülnek kellemetlen helyzetbe az adóságuk miatt. Ugyanakkor ne kergessünk hiú ábrándokat, van ahol már ez sem segít.

Szintén az írásbeli, de már jóval erélyesebb közös költség követelési módszer az fmh, lássuk mit is takar ez a rövidítés.

Fmh avagy a három betűs siker

Az fmh fizetési meghagyásos eljárást jelent. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy pereskedés nélkül juthat a pénzéhez a társasház. Az SZMSZ vagy a közgyűlési határozat ruházza fel ezzel a joggal a közös képviselőt. Bár fmh-t 3 hónapi tartozás fennállásnál hamarabb is lehet kezdeményezni, a korábban kifejtett okok, miatt ritkán kerül rá sor. Az fmh pénzbe kerül, ám az összeg áthárítható az adósra, így emiatt nem kell aggódni a társasház többi lakójának. 

Persze itt is vannak törvényes lehetőségei az adósnak is, aki 15 napon belül ellentmondással élhet, azaz vitathatja a követelést vagy annak valamelyik részletét.

Az fmh előnye, hogy a jogerős fizetési meghagyás ugyanolyan hatállyal bír, mint egy jogerős bírósági ítélet és jogerőre emelkedés után rögtön végrehajthatóvá válik. Az eljárás megindításához közjegyzőhöz kell fordulni, de ennek pontos menetéről a közös képviselőd biztos tud tájékoztatást adni, illetve ő is intézi ezt.

Ha továbbra sem fizet közös költséget a tulajdonos, akkor a folyamat folytatódik.

Végrehajtás következik

A szükséges dokumentumok kitöltésével a közös képviselő igényelheti a végrehajtási eljárás elindítását a közjegyzőnél. Ha minden a valóságnak és az előírásoknak megfelelő, akkor akár néhány héten belül pont kerülhet az ügy végére és pénzéhez juthat a társasház. A végrehajtási procedúra szintén pénzbe kerül, ami megint csak az adós problémája lesz, így nem érdemes eddig halogatni a közös költség befizetést a saját érdekében.

Az, hogy a végrehajtásból mikor nyer követelésének teljesülését vagy részbeni teljesülését a Társasház mindig az egyedi esettől függ. Hatással lehet rá egyéb tartozások száma mértéke, amelyek kiegyenlítése megelőzheti a Társasház követelését. Ilyen például NAV tartozások és jelzáloggal biztosított követelések.

kozos_koltseg_tartozas_hatralek_adosssag_megoldas_lehetosegek_mit_lehet_tenni_tarsashaz_szomszedok_gondok_3.jpg

Még tovább is lehet fokozni a közös költség tartozás beszedéséhez szükséges nyomást.

Jelzálog bejegyzés

A közös költséget nem fizető lakó tulajdonában lévő ingatlanra jelzálog bejegyezhető. Ennek törvényi feltétele 2016 január egytől egy picit megváltozott. Most a lakás jelzáloggal való megterheléséhez vagy az adósságban úszó tulajdonostárs egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozata szükséges vagy jogerősen kibocsátott fizetési meghagyás kell a bejegyzéshez. Az előbbi kissé életidegen, hiszen melyik adós könnyítené meg az ellene folytatott harcot azzal, hogy a rendelkezésünkre bocsát egy tartozáselismerő nyilatkozatot? Hát igen, nem sok, mondhatni senki. Az utóbbiról pedig már esett szó korábban.

Elárverezhetik a lakást?

Amennyiben a közös képviselő a fenti lépéseket végig zongorázza, de a "kitartó" tulajdonos továbbra sem áll kötélnek és teljesíti ilyen irányú kötelezettségét bizony elfajulhat addig a közös költség ügy, hogy elárverezik a nevén lévő lakást. Ilyenkor persze más adósságok is sorba állnak majd (ha vannak más tartozások is), de a fenti lépcsőknek köszönhetően a közös költség tartozás viszonylag az első helyeken fog majd számlát benyújtani. 

kozos_koltseg_tartozas_hatralek_adosssag_megoldas_lehetosegek_mit_lehet_tenni_tarsashaz_szomszedok_gondok_2.jpg

Ebből az írásból is egyértelműen kitűnik, hogy vannak eszközök a közös képviselő kezében, hogy kordában tartsa a nem fizető társasházi tulajdonosokat. Közös költséget nem fizetni nem fair dolog, hiszen ha a saját csekkjeinket nem fizetjük, az a mi bajunk, mi látjuk csak kárát, de másokat is kellemetlen helyzetbe hozni és anyagilag akadályozni egy szükséges felújításban például már sokkal jobban kifogásolható viselkedés.

A témával szorosan kapcsolódik egy korábbi cikkünk, ami arról a speciális helyzetről szól, amikor a lift csak a rendesen fizető lakók számára elérhető. Kíváncsi vagy rá? Itt találod!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2020-01-27 11:51:47 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr815332914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2020.01.28. 18:57:16

Aha,és a házmestermedve levezényelt már ilyen behajtást/végrehajtást/elárverezést közös költség stb. tartozás miatt?
Csak mert nálunk egy két lépcsőházas panelben a közös képviselőnek (önkormányzati társasház kezelő céggel a háta mögött,jogásszal stb.)legalább 10+évbe tellett 2-3 notórius nem fizető család fejenként csaknem 4-5+milliós tartozás behajtása...Természetesen nem voltak együttműködőek,nem engedtek be senkit,nem költöttek semmit a lakás karbantartására,áramot,vizet nem lehet elzárni ha gyerek van a lakásban-és a szerelőt sem engednék be és egy ltp.-i lakást nem egyszerű kizárni a víz-gázszolgáltatásból stb.Az egyik részegen állandóan szétverte a vízhálózatot eláztatva mindent,csak azon 3-4 méteren a strangoknál 100e+ Ft-os helyreállítást szavaztattak meg a lakógyűléssel hogy majd a végrehajtásánál hozzáírják a tartozásához mert anélkül minden ázott volna stb.Csak azért egyezett bele az illető mert legalább a házmesterrel beszélőviszonyban volt és ő valahogy rávette hogy beengedje a szerelőt.
De a jogi eljárás hosszú a többszöri fellebbezésekkel és egyéb trükkökkel és az alatt is termelődik a tartozás-mire sikerült kitenni őket a vételár alig fedezte a tartozásukat,a lakásokat meg a betonig vissza kellett bontani mert semmi használható nem maradt bennük annyira lelakták őket.
A nyilvános tartozási lista sem zavar sokakat,jelenleg is van több 5-600e,1.2m,3.7milliós tartozás(havi ~10.000 forintos közös költség esetén ki lehet számolni mióta nem fizetnek)összesen 10milliós tartozás van a társasház felé.

Dan da Man 2020.01.29. 00:32:08

@lutria: Jézus ereje!

Ebbe az országba "rendrakó" cégek kellenének. Érthetetlen, hogy a jog hogy lehet tehetetlen az olyan emberekkel szemben, akik másokba beleszarnak, miközben a kisember, ha megbotlik, olyan büntetésekbe szaladhat bele, hogy győzze túlélni. Tudom, hogy ez nagyon demagóg módon hangzik, de sajnos én is hallottam már ilyen sztorit. És ilyen emberekkel szemben nem érzem, hogy a nyers erőn kívül bármi eredményes lehetne...

DFK 2020.01.29. 05:51:51

Ahol régen laktam, volt egy nagyon jó közös képviselő. Nem hagyta elfajulni a tartozásokat. Rendesen gazdálkodott. Bő 10 év után a lakók elhajtották. Még be is perelték. Az új kk másfél év alatt eltapsolta a ház sokmilliós megtakarítását. Amikor eladtuk a lakást, alig bírta kiadni a nullás igazolást, akkora kupleráj volt a nyilvántartásokban.

2020.01.29. 10:28:55

Anyám pár éve az egyik hónapban nem fizette be a kk-t, nem anyagi okokból, egyszerűen elcseszte, utána ugyanúgy fizette, mint minden hónapban, három hónapra rá egyenesen végrehajtócégtől kapott utolsó fizetési felszólítást, 8 nap határidővel, különben tiltatják a nyugdíjából. Persze valami tizensokezer "kezelési" költséget is ráb*sztak. Győrben ilyen fegyelem van :)

Cosmo 2020.01.29. 11:58:50

@lutria: Azt nem mondta, hogy gyerekjáték lesz. De van törvényes eszköz a kézben, mellyel lehet élni. Ha nem tesznek semmit, abból nem lesz pénz. Sajnos végig kell csinálni, ez gyakran az idegek harca. Mondjuk sok kk magasból tojik rá, elvégre nem neki tartoznak, nem az ő zsebéből hiányzik az a pénz. Sok munka és sok idegeskedés jár vele, inkább el sem kezdik. Tisztelet a kivételnek.

Reactor 2020.03.26. 15:25:28

@lutria: Nos, akkor igénybe lehet venni a nem törvényes eszközöket is. Pl. úgy megagyalni, hogy megemlegesse öregkorában is. Rá fog jönni, hogy ha nem fizeti a közös költségeket, az hosszútávon igen káros lesz az egészségére.
süti beállítások módosítása