Egyszerű és gyors ebéd kell?

A karantén konyha igazi kihívás. Otthon eszik anya, apa, a gyerkőcök is. Mi legyen az ebéd? Mit készítsek? Valami gyors kellene, mert szalad a háztartás, a gyerekekre is vigyázni kell, ráadásul és a home office is visszavár...Segítünk ötletelni!

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha.jpg

A maradj otthon egyik legnagyobb kihívása a mindennapi ebéd elkészítése. A gyakorlatlanabb szakácsok a fakanál megismerése után egyből a mély vízbe csöppentek, a folyamatos időhiányról nem is beszélve. Amíg nem tanulunk meg egyszerre két helyen lenni vagy legalább osztódni, addig bizony valami villámgyors és kevésbé figyelmet igénylő táplálékra lesz szükség otthon. Igen ám, de ahogy telik az idő az ötletek csappannak, a főzéshez használt alapanyag helyett, pedig a háziasszony (vagy úr) főhet a levében, hogy mit tegyen a terített asztalra.

Ebben a cikkben olyan ebéd ötleteket sorolunk fel, amik a mostani nehéz helyzet remélhetőleg vég hajrájában átsegítenek ezen a sarkalatos gondon, mert nem kell mellettük óráig állni és kevergetni.

A cél a gasztronómiai fantáziád beindítása, azzal kapcsolatban, hogy mit tudnál a lehető leggyorsabban az asztalra tenni, nem pedig a receptek pontos megosztása.

Borsófőzelék

Ennek a főzeléknek nagy előnye, hogy legtöbbször konyhakészen érkezik a borsó a háztartásokba, így tényleg gyorsan elkészíthető ellentétben mondjuk a krumplival, amit hámozni és darabolni is kell előtte. Ha ebéd előtt egy órával jut csak eszedbe, hogy nincs kaja, az sem baj, mert nem kell áztatni, mint a babot és a lencsét.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_11.jpg

Mákos guba

Valaki meggyel, valaki sütve szereti. Bárhogy is szoktátok a család biztos örülni fog neki.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_5.jpg

Wrap az aduász

Nem kérnek enni a szekrényben a tortilla lapok és sokáig elállnak bontatlan csomagolásban és már teljes kiőrlésű változatban is elérhetők. Szóval felszecskázol néhány zöldségfélét (pl. salátát, kígyóuborkát, paradicsomot, paprikát), kikeversz egy kapros (szárítva kapható a fűszerek között) natúr joghurtos szószt hozzá és ha teszel még bele virslit, bacont, sonkát, csirkehúst, sertés darálthúst, fasírtot stb. Ezerféleképp variálható és igazán egészséges étellé is lehet tenni, mindenki imádja és hihetetlen gyorsan kész.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_10.jpg

Sült virsli bacon bundában

Fogod a virslit bevágod hosszában, teszel a részbe sajtot, esetleg paradicsomot majd betekered baconbe. Pikk-pakk megvan, szóval már csak a köretet kell kitalálnod hozzá.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_13.jpg

Paraj(spenót)főzelék

Nem kell visszarettenni a fagyasztott alapanyagoktól. A legtöbb bolt mélyhűtői rejtenek parajkrémet, amiből néhány perc alatt finom fogás készíthető, aminek a tetejét tükörtojással érdemes megkoronázni.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_2.jpg

Túrógombóc

A gombócok megformálásában a gyerkőcök is biztos szívesen segítenek, így a napi kézműves foglalkozást is letudhatjátok egy kosszal. :)

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_3.jpg

Serpenyőben sült hús párolt zöldséggel

Legyen az karaj vagy csirkemell a párolt karfiol, kelbimbó, répa vagy kukorica remekül fog mutatni mellette a tányéron. Gyorsan és könnyen elkészíthető.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_7_1.jpg

Sajtszószos tészta

Főzőtejszín, fokhagyma, hagyma, sonka és reszelt sajt, só, bors. Ennyi a hozzávalók tömör listája.Összefőzöd, majd az általad választott tésztafajtára öntöd. Finom, laktató és nem igényel komolyabb konyhai ismerteket.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_9.jpg

Paradicsomszószos tészta

Ami otthon van, igazi "hűtő kiürítő" varázskaja. Darált hús és üveges paradicsomszósz ezen kívül, ami épp kéznél van pl. sárgarépa, sajt, baconkocka, karalábé stb. mehet bele. A tészta milyenségére szintén nem finnyás, szóval az sincs gond, amit éppen találsz a kamrában.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_1.jpg

Alapvetően a legtöbb tészta gyorsan megvan: diós, kókuszreszelékes, darás, lekváros, pestós stb...

Tepsis máj

Kakukkfűvel szórt sütőben készült csirkemáj nagyon finom tud lenni. Próbáljátok ki! Köretnek nyugodtan mehet hozzá kovászos uborka és puha kenyér vagy süssetek egy másik tálban krumplit mellé. Nem kell őrizgetni és keverni, csak néha ránézni, hogy készen van-e már.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_4.jpg

"Aszpikos rizs"

Na jó, valószínűleg kizárólag a mi családunk hívja így, de ha azt mondom, hogy Ben (nagy)bácsi a kulcs hozzá, akkor már biztos tudod, hogy milyen ételre gondolok. Igen az üveges Uncle Ben's féle szószokra, amit rizsre kell önteni és kész a meleg ebéd.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_6.jpg

Legjobb barátunk dinóhús

A kisgyerekes menük jolly jokere a cuki figurákat ábrázoló gyorsfagyasztott húsfélék. Legyen az akár sajtos-sonkás cordon bleu, dinó alakú csirkemell falatkák vagy halrudacskák, néha napján ezek is bevethetők ebédnek.

gyors_egyszeru_villam_20_perces_kaja_ebed_mit_fozzek_otlet_karanten_konyha_8.jpg

Hogy ez csalás lenne, mert nem is "rendes" otthon készült ebéd? Talán, de attól még különösebb energia befektetés nélkül jól lehet vele lakatni egy családot, csak arra kell ügyelni, hogy legyen a fagyasztóban egy zacskó hasonló termék.

Igaz a fenti lista ötletei az ebéd második fogására vonatkoztak, de egy rohanós napon egy zacskós levest követően és desszertként egy pohár joghurttal találva tökéletes ebédnek számítanak. A végtelenségig nehéz a családi étkezőasztalra csak villám főzésekből finomságokat varázsolni, de ha egy-egy nap lazábbra veszed a figurát nem lesz semmi baj. :)

Nem kell minden nap egy francia Michelin-csillagos séf szintén alkotni a konyhában. Amikor hétköznap tudod, hogy nagyon elfoglalt leszel és kapkodsz mindenhová, akkor főzz egyszerűen és gyorsan elkészíthető fogásokat, hétvégén meg nyűgözd le a családod a főzőtudományoddal! Nálatok mi volt ma a menü?

A képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

1 komment
2020-04-30 15:23:17 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9615650026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsíros Bunci 2020.05.02. 15:27:12

Egy jó pár ebből nálunk is alap :D
süti beállítások módosítása