Így kerüld el, hogy biciklilopással megkárosítsanak!

Van biciklid? Szeretsz időnként vagy akár napi szinten tekerni egyet? Akkor tegyél meg mindent, hogy a bicikli tolvajok, ne tehessenek neked keresztbe!

bicikli_kerekpar_tolvaj_elloptak_megelozes_tippek_lezaras_tanacs.jpg

Hazánkban sajnos kimagaslóan sok biciklit tulajdonítanak el és ezzel komoly kárt és fejtörést okoznak a kétkerekűek szerelmeseinek. Szomorú, de alig akad olyan ember, aki rendelkezett valaha kerékpárral és nem károsították meg rongálással vagy, ami még rosszabb lopással.

Ebben a cikkben most összegyűjtöttük azokat a tippeket, amikkel elkerülheted, hogy pont a te biciklidet kössék el vagy ha ez meg is történik, hogyan csökkentheted a veszteségedet.

Mindig zárd le, de ügyelj a részletekre!

A legfontosabb, hogy soha egyetlen percre se hagyd magára, lezárás nélkül a biciklidet, még akkor se, ha egy épületen belül van pl. társasházi folyosón. Azért itt megjegyezném, hogy a fűtéscsövek több szempontból sem alkalmasak a lépcsőházban arra, hogy oda láncold le a kerékpárod!Tudom mondták már sok helyen, sokszor, de még mindig van "csak egy percre ugrottam be ide vagy oda". Nagy hiba.

A biciklit mindig egy masszív, erős zárral rögzítsd le! Azt szokták mondani, hogy a bicikli árának 10%-t költsd zárra,lakatra és akkor rendben vagy. Én ennyire nem lennék szigorú, de tény, hogy egy (vagy kettő vagy három) jó vastag, fém zárnak sokkal kevésbé állnak neki szívesen a tolvajok, mint a kisujjnyi vastagságú műanyag daraboknak.

Az is nagyon fontos, hogy mihez kötöd le a bicót! Valami szintén órák alatt átvágható, mozdíthatatlan tárgyhoz, amiről nem lehet leemelni zárral együtt a biciklit! Hányszor láttam magam is, ahogy valaki egy csípőig érő fém rúdhoz láncolta le a cangát úgy, hogy megerőltetés nélkül le lehetett róla emelni zárastól az egész kerékpárt vagy egy olyan picike facsemetéhez, amit kettétörni az ügy érdekében nem lenne kihívás egy felnőtt embernek.

bicikli_kerekpar_tolvaj_elloptak_megelozes_tippek_lezaras_tanacs_3.jpg

Az megvan, hogy mivel, hogy mihez, de a hogyan is számít. Olyan zárat használj, ami elég nagy ahhoz, hogy minimum egy kerék, a váz és a kinézett mozdíthatatlan tárgy is beleférjen egyazon lánc ölelésébe. Ha csak egy kereket zársz le, könnyen lehet, hogy azt az egy kereket fogod csak a helyszínen találni, amikor visszamész. :(

Ne felejts kiegészítőket a bringán!

Minél több könnyen mozdítható, de értékes kiegészítő van egy biciklin, annál nagyobb az esély arra, hogy megkívánja valaki. Minden alkalommal vedd le róla a lámpákat (ha mozdíthatók) és a különféle mérőeszközöket, plusz nyereghuzatokat stb.!

Ne hagyd sokáig egy helyben állni a biciklid!

Akárcsak az autóknál nem jó, ha hetekig, hónapokig mozdulatlanul áll a biciklid és ezt mások látják. Egy pókhálós biciklire valószínűleg kevésbé figyelnek a gazdái, így a tolvajok számára csábítóbb. Még ha nem is használod túl sűrűn a drótszamarad időről-időre akkor is mozgasd meg, helyezd át, takarítsd le a port róla.

Ha van választásod mindig inkább egy zárt tárolóba, bejárathoz közeli biciklitartóba kösd le a cangát, mint egy (társasházi) folyosón vagy félreeső sikátorban.

bicikli_kerekpar_tolvaj_elloptak_megelozes_tippek_lezaras_tanacs_2.jpg

A lopás elleni megelőzés ennyi lenne dióhéjban, de azért is sokat tehetsz, hogy (hamarabb) visszakapd a biciklid, ha már eltulajdonították...

Tartsd meg a papírjait!

Akárcsak az ingatlanodnál, autódnál a kerékpár esetében sem szabad kidobni a vásárlást igazoló számlát! Hiába járt le a garancia már évek óta és látszólag semmi haszna annak a kis papírnak, hidd el eljöhet az a pont, amikor ritka értékessé válik, mert ezzel bizonyíthatod az egyik legkönnyebben, hogy te vagy a jogos tulajdonos.

Fotózd le a biciklidet!

Amikor a tulajdonodba kerül egy új bicikli, akkor egyből készíts róla fényképeket! Legyen olyan kép, ahol a bicikli egésze látható egy semleges háttér előtt.

Ezek a fényképek sokat fognak segíteni a keresésben, ha már megtörtént a baj és ellopták. A fotók segítségével sokkal figyelemfelkeltőbb és több helyre eljutó segítségkérő posztot tudsz készíteni. Ne becsüld le a közösség erejét, sok kerékpár az átlag emberek jóvoltából kerül vissza eredeti gazdájához például úgy, hogy felismerik az utcán.

Tudtad, hogy meglepően sok biciklit találnak meg úgy, hogy egyazon városban használja valaki illetve, hogy a lehető legközelebbi használt holmikat kínáló piacon próbálja meg eladni a tolvaj? Ha ellopták a kerékpárod járj nyitott szemmel és látogass el gyakran a közeli bolhapiacra néhány hétig!

Vedd igénybe a rendőrségi nyilvántartást!

Évek óta szervez a rendőrség az ország több pontján is ingyenes kerékpár regisztrációt (szerk: valószínűleg a covid alatt most szünetet a kezdeményezés). Felveszik a bicikli adatait, regisztrálják és megjelölik egy olyan szám és/vagy betű kóddal, amit egy spéci festékkel visznek fel, amit szélsőséges esetben is letudnak olvasni. Így ha egy rajtaütés, utcai felismerést követően megtalálják az ellopod biciklidet biztosan és gyorsan visszakerül hozzád. Ha érdekel a dolog olvass utána a rendőrségi hírekben vagy a bikesafe nevű oldalon.

bicikli_kerekpar_tolvaj_elloptak_megelozes_tippek_lezaras_tanacs_4.jpg

A fényképen egy rendőrségi kerékpár jelölés látható, a kép erről az oldalról származik!

+1 Köss kerékpár biztosítást!

Sokak figyelmét elkerüli, hogy már régóta létezik az úgynevezett kerékpár biztosítás. Ha még nyugodtabban szeretnél aludni vagy kimondottan drága biciklid van, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a lehetőséget is, ami bár nem előzi meg a bajt, de jelentős mértékben tudja csökkenteni az ilyenkor jelentkező károkat.

Remélhetőleg hamarosan az idő is a kevésbé csapadékos arcát fogja mutatni és lehetőségünk lesz elővenni a kerékpárunkat és tekerni egy jót! Addig is ne feledjétek a kerékpár kincs, vigyázzatok rá!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2021-02-09 11:52:42 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1516417152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.02.10. 04:39:53

A legfontosabb lemaradt: írd fel a binyigli alvázszámát, még akkor is, ha havertól vetted, nem boltban! Ezt ugyanis képtelenség eltávolítani nyom nélkül (míg mondjuk a bikesafe spéci festék előbb-utóbb lekopik), és ha valaki megpróbálja kireszelni, vagy netán kivágni, az egyből árulkodó jel arról, hogy a kerékpár lopott, nem mellesleg röntgenkészülék kireszelés után is képes az eredeti számsort kimutatni.
A széles körben árusított biciklizárak, lakatok bő 80 százaléka kalap szamócát nem ér. A számzáras, kódos lakatot egy ötéves óvodás is feltöri, a sodrony, dróthurok stb. anyagút pedig kemény 2 másodperc leszedni erővágóval vagy csípőfogóval. De még a kisebb láncokat is képesek másodpercek alatt levágni, és már viszik is a drótszamarat. Ami nekem bevált, az a vasudvarban vásárolt vastag konténerlánc, na abba már többnyire beletörik a tolvajok foga, még plazmavágóval is elszöszmötöl vele egy ideig az ember, ha le akarja vágni.
Jó megoldás még a Tolvajkergetőkben látott SpyBike GPS-alapú nyomkövetők, akiknek drágább kerékpárja van, megfontolandó beruházni egy ilyenre.

wadcutter 2021.02.10. 22:34:18

@Reactor: akkus flexnek nincs akadály, olyan mint a piros ász, mindent visz

Reactor 2021.02.10. 22:45:16

@wadcutter: Na ja, csak arra összeszalad a fél utca.

nincs1agy 2021.02.10. 23:13:34

A legpofátlanabb trükk, amikor a későig kint maradó-Pl szórakozóhely előtt-bicajra a tolvajok tesznek egy zárat, így a tulaj nem tud elmenni a bicajjal, ők pedig csak arra várnak, hogy elnéptelenedjen az utca és megfelelő célszerszámmal levágják.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.02.11. 01:59:15

Olcsó, ócska, ocsmány bicikli kell és az egyetlen, ami használhat, az a biztosítás.Ne legyen szekszi, ne tetsszen meg senkinek, ne látszódjon csillivilinek, illetve legyen több zár rajta, mint a mellette lévő gépen.Akkor talán, hangsúlyozom, talán lehet esélyed.

232323 2021.02.11. 08:35:19

1. vagjak le a tolvaj kezet. 5% teves itelet megeri.
2. koltozz nyugatra. itt (Svejc) leteszik a lepcsohazba/hazele bontatlan csomagolasban a szinestevet es senki se nyul hozza. napokig sem.

232323 2021.02.11. 08:37:54

@Reactor: kovetheted a tolvajt csak som ev vergodes utan ugy jarsz mint TC.. es o megtalalta a megoldast: nyugat. ez a magyarorszagnak nevezett ciganytelep elobb le kell rohadjon teljesen aztan jon a relevacio. kozel se rohadt meg le. rettenetes melysegek vannak meg elottetek.

Motorogre 2021.02.11. 10:36:43

Nincs tuti megoldás - csak a saját garázs (már ha van). A kertből ellopták.
Miért is nem jó a fűtéscsőhöz lakatolni ? - csak nem vágják le (flex-el), ömlene a víz vagy gőz ...
A közepes árfekvésű cangára egyből festettem pár barna foltot - 10 éve jövök-megyek, eddig
szerencsém volt ezzel az optikai mimikrivel .... próba-cseresznye .

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.02.11. 13:15:19

@232323: Ja, csak te ne legyél benne az öt százalékban, ugye? :D
A második ponttal nem lehet vitatkozni, nálunk is játszik a dolog, de most odahazáról van szó.

Reactor 2021.02.11. 18:00:42

@232323: Ne aggódj emiatt: ha rátalálok, a tolvaj nem lesz olyan állapotban, hogy elpityereghesse bánatát a bűnözővédő zsernyákoknak. Vagy bárki másnak for that matter...

Alick 2021.02.11. 18:47:47

@232323: Malmöisztánban a tárolóból ma már előbb lopják el a bringát, mint egy hasonló magyar vidéki városban. Sajnos tapasztaltból beszélek és nemcsak egy esetről... :(

Pierr Kardán 2021.02.11. 20:52:44

Szerintem meg a legjobb a fűtéscsőhöz lakatolni a biciklit. Ha molesztálni kezdik a fűtéscsövet, akkor visszhangzik a cső az egész házban, 30 másodpercen belül kinéz valaki a zajra.

Egyébként milyen mondat már az, hogy "Így kerüld el, hogy biciklilopással megkárosítsanak"? Bocsi Medve, de így egy házmester se beszél. Ezt úgy mondják a köznyelvben, hogy "Így előzd meg, hogy ellopják a biciklidet".

Pierr Kardán 2021.02.11. 21:04:42

@nincs1agy: Hehe, középiskolás koromban volt egy trükköm, amivel 10 másodperc alatt ki tudtam nyitni az akkoriban nagyon divatos számlakatokat. A középsuli biciklitárolójában szépen összeraktam a számlakatos bicikliket egy kupacba és az összes lakattal szépen párhuzamosan összelakatoltam az összes biciklit. Ameddig az utolsó bicó tulaja is oda nem ment, addig senki sem tudott hazamenni :-))

Szerencsére nem buktam le, mert szerintem máig kergetnének a delikvensek.

fkv.117 2021.10.23. 19:52:59

Áram legyen benne, akkor nem lopja a cigány. Kár hogy Tomcatéket lekapcsolták, mert a Tolvajkergetők volt az igazi megoldás.
süti beállítások módosítása