Ez az pár dolog mindig legyen nálad a kocsiban!

Sokat vagy úton? Rendszeresen kocsival közlekedsz? És van a csomagtartóban vészhelyzeti ellátmány? Ha igen ellenőrizd, hogy minden megvan-e, ami kellhet, ha nincs, akkor ideje bepakolni a lenti lista szerint!

auto_kocsi_felszereles_tippek_tanacsok_tarolas_csomagtarto.jpg

Az időjárás éber őrei szerint igencsak kellemetlen időjárás közeledik hozzánk sok-sok hóval extra cidrivel, méghozzá nagyon gyorsan. Ez a hír lényegében magába foglalja, hogy az utak járhatatlanokká válnak, sokkal hosszabb időbe kerül majd eljutni A pontból B pontba és jóval nagyobb körültekintésre is lesz szükség.

Éppen ezért most vizsgáljuk meg közösen, hogy nálad is ott lapulnak-e a kocsi mélyén a szükséges felszerelések, amik igencsak sok kellemetlenségtől védhetnek meg, ha nagyobb torlódással vagy teljes útlezárással találkoznál, arról nem is beszélve, ha lerobbannál valahol.

Nem fontossági sorrendet követve (mert jobb ha mind nálad van vagy legalább kategóriánként egy-egy) lássuk az sorfordító kocsi holmikat.

Ivóvíz és élelem

El tudod képzelni milyen szörnyű lehet, ha egy sürgős meeting miatt kihagytad az ebédet és a hazafelé tartó úton hosszú órákra vesztegelned kell a kocsidban egy korty víz vagy harapnivaló nélkül? Mindig legyen nálad legalább 1,5 liter lehetőleg szénsavmentes víz és valami nem/kevésbé romlandó és melegítést nem igénylő étel.

Ételnek jó lehet pl. müzliszelet, zacskó keksz/ropi, aszalt gyümölcsök, zacskó mogyoró stb. Egy teljes étkezést valószínűleg nem helyettesítenek, de a farkas éhség leküzdésében tuti jók. Azért időnként ezekre is illik ránézni és elfogyasztani és a helyükre frisset bekészíteni. A víz iváson kívül is praktikus, hiszen tisztítani és hűteni is lehet vele.

Esernyő

Különösebb magyarázatra nem szorul, hogy egy összecsukhatós esernyőt miért előrelátó dolog a kocsiban tartani.

auto_kocsi_felszereles_tippek_tanacsok_tarolas_csomagtarto_1.jpg

Vastag zokni és gumicsizma

Bármilyen évszak van ez a kettő legyen nálad! Ha belelépnél egy pocsolyába, kiszakadna a zoknid napközben vagy imádsz flip-flop papucsot és/vagy magassarkút viselni, akkor előnyös ha tartasz a kocsiban efféle kellékeket. Bármikor találhatod magad olyan helyzetben, hogy egy sáros, pocsolyás úton kell megtolni a kocsit. Télen nyilván a csizmák jobbak ilyen szempontból, de nem biztos, hogy a méregdrága és hőn áhított lábbelidben akarsz a kocsiból kiszállni az út mellett.

Papírzsebkendő, WC papír

Lehet használni az eredeti céljára is, de lehet vele megszárítani dolgokat, tisztítani és csomagolni is lehet bele valamit (rágó, koszos mütyür, törékeny apróság).

auto_kocsi_felszereles_tippek_tanacsok_tarolas_csomagtarto_2.jpg

Popsitörlő, fertőtlenítő kendő

Ha mondjuk hozzá kell érni a kocsi motorházában valamihez szerelés közben, akkor nagyon jól tud jönni. A műszerfalat, a kormányt, a sebváltót is időről-időre át kellene törölni, mert rengeteg látható és láthatatlan kosz képes összegyűlni ezeken a helyeken. (ha kifogy az ablakmosó folyadék szintén kapóra tud jönni).

Gumikesztyű

Ha olyan helyzetben találnád magad, hogy valamihez hozzá kellene érned, ami fog, tapad-ragad vagy egyszerűen nem gusztusos, akkor jobb gumikesztyűt húznod. Igazán nem foglal sok helyet, de praktikus magadnál tartanod egy párat belőle.

Takaró, törölköző

Ha bőrig áztál, ha órákra az úton rekedsz vagy ha hirtelen lehűl az idő ezek nagyon jó szolgálatot tesznek. Van úgy, hogy életmentő egy-egy vastagabb, melegen tartó anyag a kocsiban.

auto_kocsi_felszereles_tippek_tanacsok_tarolas_csomagtarto_4.jpg

Zseblámpa

Ha elakadsz, baleset történt vagy megpihennél és ki kell szállni a kocsiból jó ha van nálad fényforrás. A zseblámpa jelzésre is használható, ha valami miatt a többi eszköz csődöt mondana. A zseblámpa segítségével a kocsin belül elkallódott apróságokra is rátalálhatsz, amit a gyerek játszott be az ülés alá. (Elemeket ellenőrizd gyakran vagy használj feltekerhető változatot!)

Társasjáték vagy olvasnivaló

Ne becsüld le az unalom kiborító erejét! Amikor már három órája vesztegelsz egyetlen centi előre jutás nélkül a kígyózó sorban valahol "Semmi nem történik itt" falva mellett és a falat tudnád kaparni unalmadban, akkor milyen jó ha van nálad valami szórakozási lehetőség. Vannak egyedül is játszható, minimális helyigényű (társas)játékok vagy dobj be a kesztyűtartóba egy rejtvényt vagy novellás könyvet!

Akik ennél a pontnál automatikus rávágták, hogy, de hiszen ott a telefon, jobb ha belegondolnak, hogy egy-egy komolyabb telefonos játék vagy videónézés mennyire tudja meríteni a telefont, és mivel nem lehet tudni meddig kell a kormány mögött ülnöd, jobb ha spórolsz az aksival. Persze ha mindig van nálad egy fullos powerbank, akkor nincs gond. ;)

auto_kocsi_felszereles_tippek_tanacsok_tarolas_csomagtarto_3.jpg

Vészhelyzeti varrókészlet

Egy picike méretű tolltartóba ha beledobálsz olyan dolgokat, mint tű, cérna, manikűr olló, összecsukható mini kés, biztostű, hölgyeknek hajgumi, akkor már szinte minimális az esélye, hogy olyan történjen út közben, amit nem tudnál orvosolni. Elszakadt a ruhád? Betört a körmöd? Vágni kell valamit? Nem akadály, mert te jól felkészültél a váratlan helyzetekre!

Pakolj be okosan az autóba, legyen nálad mindig, ami épp kellhet! (Bár azért túl sem érdemes tömni a tütüt, szóval az egyensúlyi pont megtalálása a fő). Ha valamit elhasználtál vagy lemerítettél, akkor ne felejts el helyette gondoskodni az utánpótlásról ha hazaértél! Vezessetek óvatosan!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

29 komment
2021-02-11 09:49:07 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9716422644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aefzuj 2021.02.12. 17:23:54

Vagy akár otthon is maradhatnál arra a két és fél órára, amíg járhatóvá teszik az utakat. Nem akkora már ez az ország, hogy el lehessen tévedni benne.

Motorogre 2021.02.12. 19:02:05

De elsősorban: legalább félig teli tank, páramentesítő, jégoldó.
és ha gyermek is utazik: vészjátszó-készlet !

Almandin 2021.02.12. 21:12:46

Mivel a nagy hidegben befagyhat a zár, ezért szilikonspray is kell. Nekem nincs autóm, de a nagy hidegben befagyott a kertkapu zárja, nem lehetett bezárni. Belefújtam kenőanyagot, ami sok mindenre jó. Kis "szívószállal" kell belejuttatni. Sajnos kell egy kis idő, amíg hat, de néhány óra múlva már könnyen belement a kulcs.

AlexAston 2021.02.12. 21:42:17

@Motorogre: páramentesítőt úgy hívják, hogy szellőző rendszer. Használni kell. Meg a pollenszűrőt megfelelő időben cserélni.
Jég oldó 25 év alatt sosem kellett, pedig mindig csillag garázsban volt/van az autó.
A hosszú út előtti rendes üzemanyag szinttel egyet értek.

Motorogre 2021.02.12. 22:22:18

@AlexAston: igen, ok. Én a hátsó üléssor oldalablakokat lefújom télen, szeretem a 100% körpanorámát. A jeget - ha mégis lenne - lehet vakarni, de a mai szélvédők nem Pobeda keménységűek - tehát óvatosan.
Jó utat !

Tinman 2021.02.12. 22:34:09

1m, személyautókkal levezetett km után mondom, hogy soha nem volt nálam a következő:

- élelem. Egyszer 2 napon át semmit nem ettem, csak folyadékot ittam, semmi különös nem volt. Na most 1 napnál tovább ha már vesztegelned kell, az extrém ritka, kb. soha nem fordul elő esélyesen veled, de elég sokáig gond nélkül elvagy élelem nélkül. A víz az alap nyilván.
- esernyő. Egy kis esőbe még senki nem halt bele. Még én se.
- wc papír. Bőven elég a pzs, kevesebb helyet is foglal.
- vastag zokni. Télen nyilván ilyenben mész ki, nyáron soha nem volt még rá szükség.
- gumicsizma. Sosem kellett, pedig 1m km alatt nem kevés dologban volt részem.
- popsitörlő. Ne fárassz.
- fertőtlenítő kendő. Mondom ne fárassz.
- gumikesztyű. Kezdek fáradni.
- takaró. Öltözz fel tisztességesen.
- törölköző. Nagyon fáradok.
- zseblámpa. Nincs mobilod?
- társasjáték. Tényleg nincs mobilod?
- varrókészlet. Teljesen elfáradtam.

Ezt a sok szemetet valaki tényleg horda mindenhová a kocsijában? Ha igen, akkor mióta búcsús norvég?

Első mohikán 2021.02.13. 04:04:19

Indítókábel, vontatókötél, víz (nem inni, hanem az elfolyt hűtővizet utántölteni), motorolaj, fejlámpa, lathatósagi mellény.
A cikkben felsoroltak nem egy autó felszerelése, hanem egy kotlós tyúké.

degeco 2021.02.13. 05:33:55

A cikk valszeg egy fordítás áldozata, ami nem munkábajárásról szólt, hanem utazásról.
Amúgy az óvszer meg kimaradt.

chepunk2 2021.02.13. 06:23:49

Vadászpuska! Az nélkül sehova :-)

Alick 2021.02.13. 09:27:19

@chepunk2: (férfiaknak) fa testápőló sem árt, kotonról nem is szólva. :)

fkv.115 2021.02.13. 09:45:36

A legfontosabb kimaradt: baseball ütő vagy vipera cigányveszély ellen.

JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2021.02.13. 10:41:57

Vagy inkább: elsősegély láda, elakadásjelző háromszög, vontatókötél, bikakábel (esetleg zsebbika), fényvisszaverő mellény, pótkerék + emelő és kulcs hozzá, szerszámkészlet, motorolaj tartalékba, víz, zsepi, stb.

Látszik valami hülye csaj írta... Persze popsitörlő az majd segít neked a "bajban"! :D

Privateer 2021.02.13. 11:09:53

@Tinman: Törülköző: nem olvastad a galaxis útikalauzt? Mindig kell hogy legyen nálad törcsi. Sose tudhatod mikor jönnek a Vogonok.

Kaja, 1-2 szenyó befér. ha meg nem eszed meg útközben, akkor még később megeheted.
-Zseblámpa, nincs mobilod, kérdezed.
De van csak cseszhetem lemerül. Cseszhetem ha olyan helyen vagyok ahol tönkretehetem. Inkább tartok egy 1000 forintos ikeás kurblizható lámpát, mint hogy kockáztassam a 100-300e forintos méregdrága telót.
Esernyő nem kell. Sose rohadtál le a semmiben? Fogyott ki a benzined? Jól van gyalogolj 5 km-t a zuhéban a legközelebbi benzinkútig. Utána majd tüdőgyuszival heveréssz pár hétig.
Vagy ázott csirkeként fogsz bezuhanni a munkahelyre, tárgyalásra, ügyfélhez? Igénytelen ember vagy, már látszik.
Takaró. Képzeld nem csak arravaló hogy betakarózzál. Hanem arra hogy pl a kocsi alá terítsük, ha felszedtünk egy gallyat, drótot és ki kell szedni.
- fertőtlenítő kendő. Mondom ne fárassz. (Covid van te idióta, és vannak olyan emberek akik félnek tőle).
- wc papír. Bőven elég a pzs, kevesebb helyet is foglal. (Szerintem hígfosás akkor jön amikor nem kéne, akkor jó ha több papírod van)
- társasjáték. Tényleg nincs mobilod? - Tényleg nincs gyereked akit le kellene foglalni? :)

Amúgy szerintem is nem munkábajáráshoz kell ez, hanem hosszabb utakra.

Arcade Macho 2021.02.13. 13:03:02

@aefzuj: ez igy van, igaz 2015ben azokat a franya sztradakat le kellett volna zarni es nem az emberek jozan eszere hagyatkozni

Billy Hill 2021.02.13. 14:31:18

@Privateer: Hagyd, nem Te vezettél le 1 métert, majd pedig több személyautóval is kilométernyi távot! ;-)

Belzebubo 2021.02.13. 16:47:49

Szerintem meg ezek mind tök fölöslegesek, csak a helyet foglalják. Egyvalami kell, kis helyen is elfér: pénz, lehetőleg jó sok, vagy egy jól feltöltött bankkártya. Legjobb ha van mind a kettő...

Privateer 2021.02.13. 17:34:10

@Billy Hill: Jogos 1 m az tényleg nem táv. Vagy méter vagy millió vagy earth-moon vagy fene tudja. :)

UBI1889 2021.02.13. 19:43:28

@Belzebubo:
Csak egy példa:
Sivatagban nincs vized, egy csepp sem...
Viszont nálad van a világ összes pénze!

Leooo 2021.02.13. 23:47:46

@Belzebubo: : Aha az az erdő szélén, éjjel, 50 km-re mindentől mind baromi hasznos lesz! Például az ezerforintosból csavarhatsz egy száraz leveles spanglit, a bankkártyával meg jól lehet tisztítani a sarat a cipődről, amíg a szétszakadt oldalú gumit nézegeted a gumijavító spay-al és a zsebkompresszorral a kezedben, pótkerék híjával...;-P

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.02.14. 02:21:03

@Almandin: Neked nincs autód, ezt jó hogy írtad.Az autókat már vagy 25 éve távirányítóval, központi zárral nyitja mindenki (tudod, nyikk-nyakk, villan párat és minden ajtó nyitva), kulcs a zárban kábé sosem jár...Az a pár öreg gép, ami még kulccsal nyílik ténylegesen, nem oszt, nem szoroz.

Bambano 2021.02.14. 09:14:07

mobil powerbank? minek? van mobil powerbankom a gépháztető alatt, motor + akksi + generátor kombó.
az, hogy mit viszel magaddal, nagyon függ attól, hogy kikkel utazol együtt. ha gyerekkel, legyen nálad valami, amivel a kiborított/beborított kaját, üdítőt fel tudod mosni. nem rosszidő specifikus.

bikakábel, motorolaj, hasonló cuccok akkor legyenek nálad, ha régi az autód. ha új, felejtsd el, úgyse tudod életre kelteni, ha megállt. vizet nem öntünk hűtőbe, mert vízkövesedik, kizárólag hígított hűtőfolyadékkal öntjük fel a hűtőt.

mondjuk a cikk színvonalát jelzi, hogy seggtörlő legyen nálad, de jégkaparó meg jégoldó nincs a listán... hólánc se..., hólánc vagy pótkerék felrakásához szőnyeg, szerszám, stb. pótkereked legyen felfújva, defektjavító kezelését ismerd.

gumikesztyűt felejtsd el, semmire nem jó. rendes szerelőkesztyűd legyen.

és minél rosszabb az idő, annál több üzemanyag legyen a tankban. a modern autók egyébként se bírják, ha kevés üzemanyaggal mész, nyáron se. ha esély van rá, hogy lerohadj, tankolj induláskor.

az ilyen viccmobilokat, hogy tesla meg nissan leaf, hagyd otthon. a felhúzós játékszerek nem komoly időhöz valók.

Bambano 2021.02.14. 09:15:25

@Arcade Macho: ha a márciusi ülj át egy másik autóba történetre gondolsz, az 13-ban volt, nem 15-ben.

Ménár Atya 2021.02.14. 10:39:42

Még jó hogy ide keveredtem.
Már be is raktam a Singert , hátha kell egy új rucit varrnom menet közben...........
Kicsit nehéz volt berakni a mosógép mellé a Smartba de megérte, így most van fagyasztott darálthús, meg zöldség is!
:)

Esernyő ,víz, pzs, lámpa ok. A többi azért elég helyzet függő.
Mondjuk nem tudom hol van az a meeting ami után órákig nem lehet kajához jutni, esetleg valami szibériai faluban, na ott jogos a csizma , takaró és a medveőlő készlet is.
Azért Mo.-on úgy kétméterenként lehet valami kaját kapni, ráadásul nem jellemzőek a többórás dugók sem.
De ha leragadnék akkor sem kezdek egyéni játékokba, mert épp üressé válik az életem, nem értem miért nem lehet semmit " csinálni, ha már amúgy is elfoglalt vagyok általában.
Elsőre azt hittem hogy gyerekek miatt kell a játék, az ok, azon már túlestem, de magamnak mert épp dugóban ülök......
Amúgy minden atósnak van teló töltője, tahát nem életszerű a lemerülés sem.
De aki ennyire parázik , mert mondjuk Bp-ről Érdre kell mennie, menjen vonattal.
10 életbevágó dolog ami vonatozáshoz kell: :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

]{udarauszkasz 2021.02.14. 13:52:30

Powerbank, bikakabel, motorolaj. Potkerek, viz, pokroc, esetleg halozsak, konzerv, napelem. Ezzel egy kisebb fokozatu zombijarvany is tulelheto szerintem, foleg, ha a zombijarvany (mondjuk veszettseggel keresztezett Covid 21) nem a minuszok kellos kozepen figyel be, hanem nyaron.

Faby 2021.02.14. 17:33:38

Két észrevétel:
Mire mindezt bepakoja az egyszeri blogolvasó pl a poszt elején látható Fiat 500-ba, akár el se induljon, mert semmi más nem fog beférni.
Második: fertőtlenítő kendővel pláne popsitörlővel ablakot törölni? Nooooooooooormááááááális?!?!?!?!?!
Magyarországon nincsenek távolságok, bármelyik út mentén van egy település, benzinkút, akármi egy köpésre, egyedül maradni a vadonban esélytelen. Aki kicsit messzebbre merészkedik, az más tészta, az szándékosan csinálja, nincs szüksége ilyen innen-onnan összekapart "jótanácsokra", pontosan tudja, mit csinál. Neki főleg nem a positörlő lesz a megoldás, ő tisztességesen föl fog készülni, nála lesz pótkerék, bikakábel, gyalásó.
Amúgy meg itthon nincs tél, hóakadály, legfeljebb azok képeznek akadályt, akik megijednek az első hópihétől.

fkv.117 2021.10.23. 19:15:50

"Ez az pár dolog mindig legyen nálad a kocsiban!"

Baseball ütő, boxer, gázspray.
süti beállítások módosítása