Megbélyegezve egy matrica által

Tesztelés, haza érkezés, matrica, megbélyegzés. 4 szó, ami összekapcsolódik és napjainkban a koronavírus idején figyelmet követel magának.

koronavirus_jarvany_hatosagi_matrica_figyelemfelhivas_tarsashaz_lepcsohaz.jpg

...és kikerült a lépcsőház bejáratára az a bizonyos hatósági matrica, amire covid idején mindenki felkapja a fejét. "Ebben az épületben járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakik." Döbbenet, forrongó felszín és értetlenség jár a nyomában. Most abból kapunk egy rövid ízelítőt, hogy milyen érzés megélni egy ilyen helyzetet belülről.

Egyik olvasónk mesél nekünk arról, hogy "miatta" került ki egy ilyen figyelemfelhívó covid matrica a lépcsőház bejáratára. A személyazonossága védelmében a sem a valódi nevét, sem az azonosítást megkönnyítő részleteket nem közöljük.

"A mostani covid időszakban külföldön voltam egy ideig, majd kénytelen voltam nem túl régen hazajönni. Eredetileg sem nyaralni voltam kint, hanem dolgozni. Természetesen a határ átlépéshez tartozó folyamatokon átestem, aminek kapcsán lett negatív covid tesztem. Ennek ellenére kikerült a sárga figyelmeztető matrica a társasház bejáratára, ahol lakom és elindult egy lavina. Évek óta ismernek ebben a lépcsőházban, amikor itthon vagyok jövök-megyek, teszem a dolgom, köszönök, ha találkozom valakivel a házban, de nem építettem ki szoros kapcsolatot senkivel. Ennek ellenére meglepett az itt élő emberek reakciója.

Kezdetben hallottam, ahogy ment a sutyorgás az bejárati ajtóm környékén. Gondolom arról ment a tippelgetés az ajtóm másik oldalán, hogy mi lehet velem, egészséges vagyok-e stb. Nem esett jól, de sajnos azt kell mondanom, hogy ez várható volt. Már néhány napja otthon voltam, amikor kaptam egy kézzel írt üzenetet, hogy miattam nem látogatja meg a sorok íróját a családja, félnek eljönni a házba és a gyerekeket sem engedik a közelébe. Úgy éreztem, mint akit elítélnek, de miért? A betegséget senki nem pénzért veszi, nem akarja, egyébként nekem a tesztem is negatív lett és jól is éreztem magam.

Letelt az idő, hivatalosan már nem állok megfigyelés alatt, nincs velem probléma. Mégis a házban lakók furán méregetnek, kerülnek és a szemükben látom a félelmet és a haragot. Meddig lesz ez így? Kiközösített maradok egy életre? Ki és mi dönti el, hogy mikortól oldoznak fel egy olyan bűn alól, amit el sem követtem?! Egyébként is nem a bubopestist hurcoltam be a lépcsőházba, hanem legjobb információim szerint egészségesen haza mertem jönni. Fojtogató a légkör. Boldogulni igyekszem mint mindenki más, elég a bajom nélkülük is, nekik nincs elég saját problémájuk?  

Remélem mások nem ezt tapasztalják.

Üdv: Orsi"

koronavirus_jarvany_hatosagi_matrica_figyelemfelhivas_tarsashaz_lepcsohaz_2.jpg

Kedves Orsi!

Nem tettél semmi rosszat. Köszönjük, hogy megírtad nekünk ezt a levelet és hogy megoszthattuk az olvasókkal is.

Mindig is a kommunikáció hívei voltunk, most is ezt tudjuk javasolni. Hasonló esetben valószínűleg lenyugtatná a házban a kedélyeket, ha az otthoni karanténban maradó lakó kiírná a bejárati ajtajára röviden, tömören, hogy miért került ki a járvány helyzet miatti figyelemfelhívó matrica a lépcsőházra (pl. jelen esetben külföldről érkezett haza Orsi) és az is fontos információ lehet, hogy a teszt negatív lett. A találgatások megszűnnétek, a rendelkezésre álló információk, maga a tudás ténye, elfogadóbbá tenné a lakókat. Ha látják, hogy betartod az előírásokat, nem hagyod el a házi karantént, ha egyszer arra köteleztek, akkor nincs ok az aggodalomra.

Sajnos több nappal/héttel a karantén feloldása utáni rosszalló pillantásokat nem igazán lehet orvosolni. Azt tanácsolnám, hogy ilyen helyzetben is kitartóan mosolyogj (igen látszik a maszk viselése közben is) és legyél kedves a szomszédaiddal előbb-utóbb rá fognak döbbenni, hogy a hiba az ő viselkedésükben van, nem a tiédben. A távolságtartás pl. a lift használatánál vagy a postaládák előtt bárkivel szemben egyébként most elfogadható, mi több a védekezés része (talán csak te lettél érzékenyebb ilyen szempontból). De még ha veled szemben nagyobb távolságot is tartanának a szomszédaid, nem szomorkodj,  a pandémiás helyzet végén minden magától rendeződni fog, nem fog örökké tartani ez az állapot.

Nem lehet könnyű Orsinak, megértjük az érzéseit. Most mindenki egy kicsit feszültebb és sokan rendkívül óvatosak, hogy megvédjék a szeretteiket.

Legyetek ti is körültekintőek,de közben ne veszítsétek el az empátiátokat és forduljatok úgy a szomszédotok felé, ahogy ti is szeretnétek, hogy veletek bánjanak!

Borítókép: Metropol/Markovics Gábor

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2021-02-24 14:51:18 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr716434386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plokmi 2021.02.24. 16:45:54

Az emberek alapvetően ostobák és szűk látókörűek. A covid mint vírus nem kézzelfogható, nem lehet neki mondani semmit, nem jön velük szembe a lépcsőházban. Végre van valaki aki megszemélyesíthette nekik a covidot és lehetett utálni, meg kiközösíteni. Ha majd a fél ház érintett volt/lesz, kussolni fognak. Pechedre te voltál az első.

metal · http://electric.blog.hu 2021.02.24. 17:36:21

Orsinak nem ártana egy kis önbizalmat szerezni. Ki nem szarja le, hogy a bolondok mit gondolnak róla?

Visceroid 2021.02.24. 17:38:54

Szégyelld magad, már megint kovidosnál vásároltál!

P1sty 2021.02.24. 19:16:43

Szard le őket nagy ívben. Főleg, hogy nem is voltál velük nagyon beszélő viszonyban előtte se...

2021.02.24. 20:03:21

majd nemsoká azokra néznek fur(cs)án, akik nem kapták el :)

]{udarauszkasz 2021.02.24. 21:29:59

Ez az egesz egy hulye helyzet, es azoknak koszonheto, akik az oszd meg es uralkodj elve melle behelyeztek a megfelemlites taktikajat is.
En nem vagyok se korona tagado, se jujmeghalunk, zarjunk le mindent part tagja, hanem a ketto kozott.
Az en szitum most a kovetkezo : felesegem nagy Korona Tanuja, de mar o is kezdi belatni, hogy ez a lezarosdi nem mehet tovabb. Csaladom azt mondjak hogy csak egy influenza az egesz. Kivancsi lennek, ha esetleg elkapnam, lenne-e hol ejszakaznom.
Felesegem rizikofaktoros, letojom ha en elkapom, de ha o elkapja, akkor jo esellyel erositem az ozvegystatisztikat.
anyam meg 60 folotti.
Kivancsi leszek, mennyire lesznek koronatagadok, ha krahacsolva megyek haza....

lutria 2021.02.25. 14:27:07

Mondjuk kiragaszthatott volna alá egy saját cetlit miszerint negatív tesztje van,egészséges,csak a határátkelés miatt van automatikusan karanténban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.02.25. 15:09:55

Én tavaly márciusban érkeztem haza Ausztriából, akkor még nagyon új volt ez az egész dolog. Pont azon az éjszakán vezették be a kötelező karantént, amikor én pár órával később indultam hazafelé.

Én is társasházban lakom, kiraktam a piros lapot az ajtómra, szégyeltem is magam, de hát a szabály az szabály... Ráadásul akkor még a rendőrök naponta ellenőrizték személyesen, hogy tényleg otthon vagyok-e.
A szomszédok reakciója? Egyikük felhívott, másikukkal az ablakon át beszélgettem, míg lent volt az udvaron, a harmadik pedig becsöngetett és messziről megkérdezte, hogy kell-e bármi a boltból, mert tudja, nem mehetek sehová.
És mondom, mindezt akkor, mikor még annyira új volt, hogy mindenki rettegett.
süti beállítások módosítása