Bunkó a szomszéd? Kezdetnek ezt teheted ellene!

Múltkori szeméttároló szomszédos cikkünkre írt Alojzia (igen, megváltoztattam a nevét és nem tudom miért pont erre), akinek a szomszédja nem az, akire az ember felnézne. Segítséget kért és a medve fülei ezt meg is hallották. Megírtam ide is, hogy mit válaszolt neki.

paraszt-szomszed.png

Sziasztok,

rossz szomszédból sajnos nekem is kijutott. Adott egy régi, körfolyosós épület. Lakik ott egy fiatal, két gyermekes házaspár, akik nagyon szeretnek egymással a nap bármely szakaszában kiabálni, persze az ablak folyton nyitva vagy a kiabálás a lépcsőházban/folyosón folyik. A csajszi a múltkor szétverte az utcán a csávó kocsiját! A csaj rengeteget mos, a függőfolyosóra is szeret teregetni (nem férek el mellette). De, lévén, hogy a legfelsőn lakunk, a lépcsőnél van egy kis hely, oda is nagyon szeret teregetni, nem viccelek, néha 4 db szárító van tele, és egyéb dolgokat is szeretnek ott tárolni. Én pedig a kis biciklimet szintén ennél a kis beugrónál tároltam. Kaptam is üzenetet (szép magyar helyesírással), hogy vigyem el onnan (nyilván nem fért volna oda a 7. szárító). Nem vittem. Erre egyik reggelre kilyukasztotta a kerekeimet (első felindulásból szívem szerint szétvagdostam volna ollóval a ruháikat).

Szólni nem merek neki, mert azok után hogy a saját kocsijukat szétveri, mit csinálna még velem?! Egyik éjszaka szintén ment a műsor, valaki kiszólt nekik, hogy fejezzék be, természetesen visszaszólt, talán még meg is fenyegette, hogy betakarja.

Mivel önkormányzati lakásban laknak, feltételezem, hogy ki lehet őket valahogy lakoltatni. Tudjátok, hogy ennek mi a módja? Koszosak, egy csomó cuccuk van a folyosón, hangosak. A csaj tényleg nem normális, én egyedül lakom itt, lány vagyok, nem merek nekik szólni. Szóltam a közös képviselőnek is (jeleztem hogy a biciklin okozott káromat is térítse meg a társasház), de ha ő rövid időn belül nem intézkedik, én szívesen teszek azért, hogy elköltözzenek innét. A folyosón most épp "csak" ennyi cucc van kint, (címlapkép lett a mellékelt fotókból -medve) a beugróban pedig csak egy szárító, plusz a többi állandó elem, amivel nem is lenne bajom, ha nem gondolná úgy, hogy az csak az övé az a rész.

Hogy rakathatom őket ki innen?

Az általad átélt eset sajnos nem egyedi,

sokan küzdenek hasonló problémával. A napi fáradalmaktól hazatérve mindannyian szeretnénk otthonainkban kipihenni magunkat és feltöltődni a következő megpróbáltatások előtt, azonban az együttélés szabályait nem mindenki értelmezi egyformán.

Többféle megoldás létezik, azonban egyik sem működik anélkül, hogy Te tevékenyen részt vegyél benne. Na és itt szokott az első nagyszámú panaszos elvérezni. "Akkor inkább hagyjuk az egészet..." felkiáltással vesz egy rollert a kerékpár helyett, mert az jobban elfér a lakásban, vagy elkezd azon gondolkozni, hogy ha mosási és szárítási időt adna a szomszédnak és kiteregetne helyette a saját konyhájában és/vagy szobájában, akkor meg is oldódna a probléma. Sajnos Ők a majdnem menthetetlenek. Nem tudok tanácsot adni abban az esetben, ha nem veszed a kezedbe az ügyet. Amennyiben úgy döntesz, hogy nem vagy nyuszi Nyuszi, akkor a következőket tanácsolom az eredményesség sorrendjében:

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

1. Beszélj vele

Az előzményeket tekintve (kerék kiszúrása!) sajnos kevés eredménnyel kecsegtet, de mindig érdemes egyszer megpróbálni egy józan beszélgetést, mely szerint hogyan tudnátok megoldani, hogy a Te is pihenhess. Fogd a falakra a dolgot, hogy sajnos nagyon viszik a hangot.

Meglepő, hogy hány agresszív ember változott meg az emberi hangra és ez a megoldás kívánja a legkevesebb befektetett energiát. Viszont az eset alapján mindannyian értjük, ha nem ezt választod.

2. Albérlőnél fordulj a tulajdonoshoz

Amennyiben önkormányzati bérleményben lakik a "kedves" szomszéd, akkor rendelkezik bérleti szerződéssel. Ezeket általában az Önkormányzati vagyonkezelő cégek (ritkábban maguk az önkormányzatok illetékes ingatlangazdálkodási osztályai) kötik és ott veszik nyilvántartásba.

Ott döntöttek a jogosultságról is, amely szerint megkaphatta a bérleményt használatra. Attól függően, mikoriak a szerződések és mennyire voltak alaposak, szerepelni kell a bérleti szerződésben a rendeltetésszerű használatra és együttélésre vonatkozó résznek. Erre való hivatkozással lehet a Vagyonkezelőnek levelet írni. Fontos, hogy tényszerű legyen és ne színezzük a történetet, de ne is hallgassunk el fontos történéseket.

A kulcskifejezések, amelyeket érdemes belefűzni a levélbe:

  • Te, mint tulajdonos nem tudod a saját lakásodat rendeltetésszerűen használni.
  • Az ebben történő akadályozó tevékenység (hangos veszekedések, ajtócsapkodás, közös terület elfoglalása, lakás megközelítésének akadályozása) régebb óta (egy-két éve, persze a valóságnak megfelelően behelyettesítve) fennáll és rendszeresen rövid szünetekkel ismétlődik.
  • Ennek köszönhetően a lakásod értéke csökkenést szenved.
  • Minden tulajdonos (jelen esetben az önkormányzat és megbízása alapján a vagyonkezelő) felelősséggel tartozik a bérlője viselkedéséért.
  • Írásbeli intézkedést kérj a bérlő felé és
  • nem járulsz hozzá a saját bejelentői személyes adataid kiadásához, mert félsz.

Nagyon fontos, hogy kérj írásban választ, milyen intézkedések és mikor történtek meg a panaszod alapján. Nagyon jó lenne az is, ha más lakástulajdonosok is aláírnák a beadványodat. Így egyértelműbb, hogy nem két tulajdonosnak van egymással problémája, hanem egy valaki keseríti meg egy közösség életét.

Összességében ennek a megoldásnak van várható hatása, az átfutási idő akár 1-2 hónap. Nem szabad abbahagyni, ha 15 napon belül nem érkezik válasz, akkor az eredeti levél másolatával egy újabbat kell küldeni és kérni az írásos választ az intézkedésekről... és persze ajánlottak a levelek, hogy legyen nyoma!

3. A beugrótémát ne erőltesd...

A lépcsőnél lévő beugró használatával kapcsolatban érdemes írni a fenti témában. A levelet mind a közös képviselőnek (jó lenne tudni, hogy ez nem egyezik-e meg a fenti vagyonkezelő illetékes osztályával) mind a fent írt vagyonkezelőnek el kell küldeni. Természetesen még jobb, ha a fenti 2. megoldáshoz kiegészítésképpen hozzáírjuk ezt is.

Sajnálatos hír számodra, hogy a Te kerékpárod tárolása is vélhetően szabályellenes, ezért a jövőben ne is erőltesd ezt.

A téma a következő:

2016. január 1-től ismét kötelező a háromszintesnél magasabb és/vagy tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló társasházakra vonatkozó tűzvédelmi szabályzat elkészítése és természetesen ennek betartása. Az ellenőrzések során szintenként vizsgálják, hogy például biztosítottak-e a menekülési útvonalak. A kirakott ruhaszárítók nem építettek vagy nehezen mozgathatók, azonban a lépcsőházban történő kihelyezésük mindenképpen aggályos. Ezen szabályok betartását a Katasztrófavédelmi Hatóság ellenőrzi és amennyiben olyan súlyos hiányosságot találnak, akkor bírságolhat. Ha ismétlődő, akkor bírságolnia is kell.

A kulcskifejezések, amelyeket érdemes belefűzni a levélbe:

  • A nagy számban, rendszeres jelleggel kihelyezett akadályok (ruhaszárítók, ruhák) sértik a 1996 XXXI. törvényi és az OTSZ-ről szóló rendeleti szabályozás előírásait, illetve szellemiségét azáltal, hogy a menekülési útvonalak használatát előre nem látható módon és mértékben korlátozzák.
  • Az ebből fakadó károkért és következményekért a tulajdonost terheli a felelősség, aki ezzel a bejelentéssel erről tudomást szerzett.

Célszerű ezt a 2. pontban részletezett levélhez egyből hozzáírni, függetlenül attól, hogy a társasház 3 szintesnél és 10 lakásosnál nagyobb-e.

Sok sikert és kitartást! Hajrá! Medvepacsi ;)

Írd meg, téged mivel bosszant a szomszédod, hogy más se érezze cikinek, hogy szól és kiengedi magából, ha hasonlóval találkozik! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!
komment
2016-04-25 15:45:01 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr928662004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.27. 14:50:45

Remek poszt, végre egy blog, ahol a tanácsadás nem annyiban merül ki, hogy közzéteszik az olvasói levelet, és rábízzák a dilettáns kommentelőkre a kérdezőt. Grat, feliratkoztam rátok!

házmestermedve 2016.04.27. 15:27:32

@shitgun: Köszönjük az elismerést (nagy medveöleléssel fogadjuk ;)) és a bizalmat. Minden esetben szakmai válasz is lesz a beérkező olvasói levelekre (már dolgozunk épp a következőn), de először kitesszük válasz nélkül, hogy lássuk, ti, olvasók mit szóltok hozzá, aztán mindenképp jövünk a gyakorlatias, hivatalos válasszal! Írj te is, ha bármi böki a csőröd vagy akár csak kérdésed van (és persze a dicsérő szavakat is végtelen mennyiségben képesek vagyunk fogadni :))!

Irbisz 2016.04.27. 15:41:45

Mar csak eredmenyenek kell lennie a tenyleg hasznosnak tünö szakmai javaslatoknak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.04.27. 16:11:31

Ruhaszárító esetén a megoldás egyszerű. Elkezdesz krumplit sütni és a szagokat kiengeded a folyosóra.
Vagy szagolja a sültkrumpli szagot a ruháiban, vagy nem teszi ki a szárítóját. Plusz ha lekapod a fortyogó cuccost és egy ventilátorral direkben kifújod a bejárati ajtóból, az a tuti megoldás.
Egyéb durvább szagok előállítása sem lehetetlen odakint, amik frankón beveszik magukat a ruhába.

Kelta6725 2016.04.27. 16:29:03

Hello
tapasztalatom szerint a beszélgetés nem vezet célra..nálunk a felettem lakó nyomatja full hangerővel a zenét, éjjel nappal.
igen, éjjel 1 órakor is full hangerővel megy a dübörgés
Nálunk rendőr kihívása oldja meg a dolgot egy kis időre, aztán megy minden tovább. De Ő a rendőr miatt bosszúból, akkor éjjel páros lábbal ugrálva megy a lakásban (nem vicc) meg vasgolyókat dobál le a földre..hangosan pattog a kövön, bútorokat tologat ide oda(csikorog a kövön(olyan kis bosszúálló típus.) ezt mind éjjel 11-03 között..reakciói a "lesz@rom az én lakásom" és a "mi közöd hozzá?" kb ennyi.
Most itt tartunk 4-5 rendőri kivonulás után, most megint csendesebb kicsit, mert beígérték neki, hogy beviszik..most a zene alig van..de a bosszantások mennek..
Közös képviselőt nem érdekli a dolog..az önkormányzatnál (jegyző stb) azt mondták hozzak 4-5 tanút (éjjel?) vagy aláírást
A vicc a dologban hogy csak mi halljuk a szomszéd már nem (kipróbáltuk) a panel érdekes hangvezetése miatt, de tényleg..felettünk ment a dübörgő zene, a szekrénybe csilingeltek a poharak..a saját TV-t nem hallottam, de átmenve a szomszéda, ott nem hallani..
Így tanúk kilőve..
maradt a néha rendőr hívása..és a személyes bosszú..tudom, torvénytelen..de megoldom majd :):)

gombakomba 2016.04.27. 16:41:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Amennyire a szomszédság már eddig is agresszív volt, nem biztos, hogy jó megoldás egyedülálló nőként ilyen harcba belemenni. Az egyetlen járható út szerintem az, amit fent a posztban írnak, azaz a tulajdonoshoz fordulni, és remélhetőleg kirakatni a házból őket.

Egyébként a mi házunkban is volt ilyen mindenki életét megkeserítő önkormányzati lakásos bérlő. Ha nem is gyorsan, de sikerült megszabadulni tőlük, kirakták őket. Az egész ház lépett fel ellenük, és az önkormányzatot folyamatosan nyaggattuk vele.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.04.27. 21:03:16

Nekem is volt hasonló szomszédom, aki telepakolta a függőfolyosót a virágaival (10cm tűhosszúságú kaktuszok stb.), kb 50 cm(!) helyet hagyva közlekedésre. Utánanéztem és ma már a katasztrófavédelem szigorúan szabályozza a közös helyiségek, közlekedők állapotát, így többnek között nem engedi, hogy bármi is tároljanak a közelekdő folyosókon, ami 2 méternél alacsonyabban belóg az útba. Tehát sem nyaranta a virágok, sem a szárítók, sem a gyerekkocsi, semmi sem lehet ilyen helyeken (tűz esetén áramtalanításkor sötétben kiválóan fel lehet ezekben esni, nem csak a tűzoltóknak). Ha szóból nem ért (vázolva a fentieket), akkor simán fel lehet jelenteni a szomszédot emiatt is a katasztrófavédelemnél, aztán győzze fizetni a büntetéseket!

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.04.27. 21:05:19

Ja, és ez elsődlegesen önvédelem: életek múlhatnak a közlekedők állapotán!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.27. 22:00:54

Pillanatragasztót a kulcslyukába a rohadéknak, akkor majd elgondolkodik..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.04.27. 22:05:16

@gombakomba: Ezt a gyengeség jeleként fogja értékelni. Oda kell csapni a nagy kalapáccsal, az ilyenek másból nem értenek..

gombakomba 2016.04.28. 08:10:17

@A megvalósult amerikai ólom..: Igen, kiscsaj majd egyedül csapkodja nagykalapáccsal agresszív libát és kedves párját. Ennek komoly realitása van. Arról nem is beszélve, hogy az önbíráskodást nagyon megszívhatja.

És tegyük fel, belemegy egy ilyen fizikai harcba. Mi lesz, szép lassan megölik egymást?
Nem, hosszútávon az egyetlen járható út a zavaró elemek eltávolítása, és szerencsére erre van esélye is.
Kíváncsi vagyok, mennyire fogja a delikvens a gyengeség jeleként értelmezni az önkormányzattól kapott bérletfelmondó határozatot.

gombakomba 2016.04.28. 08:13:22

@Kelta67: Megpróbálhatod alulról hangszigetelni a mennyezetet. Nem tökéletes megoldás ilyen esetben, de javít a helyzeten.
Mert úgy veszem ki, hogy a feletted lakó tulajdonos, sajnos itt akkor nem működik, hogy kirakatod.
Vagy elköltözöl.

Void Bunkoid 2017.03.28. 19:41:31

Kései reakció ugyan, de a szegény kislány (ha netán albérlő egytemista a "régi, körfolyosós épületben") ráébredhetne, hogy hiába trendi az öt meg hatker, lehet nem kéne erőltetni az ilyen macskahúgyszagú ezeréves csillagoseges rezsis belvárosi gangos ótvar szarokat, és inkább kijjebb kellene költözni valami már gettókorszakát ki- és megélt, esetleg felújított panelbe. Lehet, hogy nincs ötven méterre a metró meg két sarokra a gozsdu udvar, de lehet, hogy jóval kulturáltabb környezetben lehet élni ott, és még azt a háromnegyed óra tömegközlekedést is megéri.

Reactor 2020.03.27. 20:22:20

Az ilyenekkel fölösleges diplomáciázni, egyrészt nem is ért a szóból, másrészt dafke csinálni fogja, hogy bosszantsa a másikat. A zsernyákok az első pár alkalommal még kijönnek, az ötvenediknél viszont már az ügyeletes rácsapja a telefont.
Egy megoldás van csak: fölmenni, és úgy elkalapálni, hogy egész életére megemlegesse. A sutyerák büdös prolik másból úgyse értenek, csak az erő nyelvén.

@gombakomba: Akkor megkér pár szép szál legényt. A csehókban, késdobálókban bőven vannak, akik már egy pohár sörért is laposra vernek bárkit, akire rámutatsz. Az önbíráskodásnak pedig ehhez köze nincsen, hót fölösleges volt idecitálni.
Az önkormányzatnak nem érdeke a panelprolik fegyelmezése, tehát szarni fog bele egy jókorát. Tehát marad ez a 3 lehetőség:
- Belemegy a fizikai harcba és jó eséllyel győz
- Nyeli a szart tovább és tűr
- Költözik
süti beállítások módosítása