Te tudod teljesíteni a "Jó szomszéd kihívás" 3+1 pontját?

Elég ijesztő belegondolni, hogy ha például valaki komolyan rosszul lesz ma Budapest egyik metróaluljárójában vagy csak az utcán, akkor esetleg nem érkezik segítség, mert részeg turistának vagy hajléktalannak nézik. De nem is kell ilyen messzire menni, elég, ha egy zöldfülű kismama próbál meg babakocsival felszállnia a villamosra... Az élet mindennapi nehézségeit igenis tudjuk csökkenteni, és igenis egy bizonyos mértékig a feladatunk mások terheit is könnyíteni!

jo_szomszed_kihivas.jpg

A Hősök Tere mozgalom, egy 2014-es asszociációs kutatásból eredeztethető, melynek keretében 500 embert kértek meg, hogy mondjon 5 szót, ami a „hétköznapi hős” kifejezés kapcsán az eszébe jut. Mára már különböző programsorozatok, konferenciák, tréningek köthetők a nevükhöz. A cél, felhívni a figyelmet a társadalmi közönyre, és apró lépésekkel megváltoztatni azt.

Kihívás

A Hősök Tere projekt része volt egy 30 napos kihívás is, ahol ismert embereket kértek meg, hogy vegyenek részt különböző terepgyakorlaton – például játsszák el, hogy rosszul vannak; nehéz csomagot cipelnek; véletlenül elejtenek valami fontosat stb. –, mindeközben megfigyelve az átlag utca embere reakcióját.

Az alábbi videóban láthatsz a kísérletből részleteket (természetesen youtube-on és az oldalukon továbbiakat is találsz majd), amik önmagukért beszélnek.

 

A projekt másik része az volt, hogy tegyenek valami olyat, amit eddig nem mertek, és amivel építik a hidat az emberek között. Nem kell nagy dolgokra gondolni, mert a változás mindig az apró részletekben rejlik; szólítsanak le egy idegent; merjenek segítséget kérni, ha eltévednek; kérdezzék meg egy idegen embertől, hogy érzi magát stb.

Számíthat rád a szomszédod? 

Ennek mintájára szeretnénk egy Lakók Tere mozgalmat útjára indítani, melynek célja: közvetlen élő- és lakókörnyezetünk kellemesebbé, élhetővé tétele. Három +1 pontot gyűjtöttünk össze, aminél persze jóval több is tehető, de amiből, ha legalább egyet magunkra vállalunk, már tettünk valami jót a saját és közvetlen környezetünk érdekében.

Csatlakozz hozzánk te is és ha van kedved, írd meg tapasztalataidat, kísérleteidet, kudarcaidat és persze véleményedet!

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Lakók Tere

"Jó szomszéd kihívás" 3 pontja

1. Ismerj meg!

Ismerj meg legalább egy "új" szomszédot, akivel korábban még sosem beszéltél! Mutatkozz be, kérdezz valamit, és meglátod, az emberek hamarabb kinyílnak, mint egy könyv. Ez most közhelynek tűnhet és nem bántalak, ha nem vagy elég bátor, hogy már ma meglépd, mert ha nem olyan típusú ember vagy, akkor nem könnyű és jogosan merül fel benned a kérdés, hogy "Nem fogja furán kivenni magát? Mit fog szólni? Nem lesz kínos?".

De, lehet, hogy az lesz és lehet, hogy nem fogja érteni elsőre, hogy miért is szólítod le, de ha a bemutatkozás után azt is egyből elmondod neki, hogy nem letámadni akartad, hanem igenis szeretnéd kicsit jobban megismerni a közvetlen szomszédaidat és életet vinni a házba, akkor rögtön imádni fogja a közeledésedet (Kivétel az a nagyon picit réteg, aki soha, senki közeledését nem veszi szívesen - de ha picit is jó emberismerő vagy, eleve nem ilyet fogsz megszólítani. Elsőre biztos nem. Az még nekem is kihívás, pedig én jó vagyok benne! :))

*** Erre a 7 pontra mindenképp figyelj, ha lakásfelújításba vágsz! Többet jelent, mint gondolnád! Kattints a cikk elolvasásához, de utána várlak vissza! ---> ***

Segíts! 

segits_a_szomszedaidnak.jpgSegíts legalább egy szomszédodnak. Hogy mit vagy miben, az teljesen mindegy. Megtartani a kaput, hogy bejöhessen, felvinni a csomagját, stb. Nem kell hatalmas nagy dolgokra gondolni! Néha elég egy apró gesztus, hogy megtörjük a jeget… aztán majd a jeges vízbe is lemerülhetünk és még többet tehetünk.

Ez benne a legszebb! ;)

Pár nappal ezelőtt pont vittem le a saját szemetünket és a szomszéd is előtte rakhatta ki az ajtó elé a sajátját (ismerem, tudom, hogy még aznap este levitte volna), így hát felkaptam és a sajátunkkal együtt azt is levittem. Kb. fél óra múlva jött egy fb-üzenet, hogy "Segítség! Valaki ellopta a szemetemet! :)". Csak egy apró mozdulat és mindketten egy őszinte, jóleső mosollyal lettünk aznap este többek. Ennyi kellett.

3. Tegyél!

segito_jo_szomszed.jpgTegyél legalább egy dolgot, hogy a lépcsőház színesebb, vidámabb hely legyen. Például tűzz ki egy kedves üzentet a hírfalra (vagy, ha ismered annyira a szomszédaidat, hogy tudod, hogy nem vennék levélszemétnek, dobj mindenki postaládájába valami kedveset), esetleg vegyél egy – persze szigorúan a tűzvédelmi előírásoknak megfelelve. Egy apró színfolt sokat tud dobni a szürkeségen!

Pár hónappal ezelőtt mostam le a lift összefirkált falát (és még csak nem is püffögtem közben magamban a fiatalokra) és bízom benne, hogy más is észre vette és jobb érzés reggelente beszállni. Nekem mindenképp! :) Most ne azon gondolkozz, hogy esetleg ezt közös költségből kellene megoldani, vagy nem is a te feladatod lenne, hanem csak egyszerűen jó érzéssel tedd szebbé, jobbá, többé a házat. A házat, ami a tied is. 

+1 Mosolyogj!

Ha egyik fent felsorolt ötlethez sincs kedved, időd, energiád, bátorságod, akkor csak eressz meg egy mosolyt egy szomszédod felé. Hidd el, működik! A válasz pedig sokféle. Van, aki „csak” egy mosollyal felel, esetleg köszön, de lehet olyan is, aki azonnal szóba elegyedik veled ennek hatására! A mosoly az a hatásos és titkos fegyver, ami mindenki tarsolyában ott lapul, és univerzális nyelvét mindenki ösztönösen érti! Még ha közhely is, működik. Ha nem ismered az érzést, akkor pedig kívánom, hogy a te szomszédaid ma rád mosolyogjanak! ;)

Ha te is így gondolod, futás és csatlakozz medvéhez facebook-on is vagy legalább nyomj egy lájkot, hogy ő is tudja! ;)
komment
2016-06-21 14:33:59 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr658826166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bringás bosszantó 2016.06.22. 16:13:53

+1

Köszönj.

Ezen felül az összes felsoroltat nagy ívben leszarom.
Igen, antiszociális vagyok és jó így.

Kelly és a szexi dög 2016.06.22. 16:35:12

Vegyél két cuki örökmozgó terriert !

netrunner71 2016.06.22. 16:53:40

@bringás bosszantó:

1 "egyből elmondod neki, hogy nem letámadni akartad, hanem igenis szeretnéd kicsit jobban megismerni a közvetlen szomszédaidat és életet vinni a házba, akkor rögtön imádni fogja a közeledésedet"

Én nem tennék ilyet soha és én egyáltalán nem imádnám a közeledését miközben igencsak furcsán néznék az illetőre aki ilyennel próbálkozna.

2 " Például tűzz ki egy kedves üzentet a hírfalra (vagy, ha ismered annyira a szomszédaidat, hogy tudod, hogy nem vennék levélszemétnek, dobj mindenki postaládájába valami kedveset"

Na, ez még nagyobb ökörség. Ki kíváncsi a másik ember unalmában elkövetett gyerekes hülyeségeire?

3 "Mosolyogj"

Majd azt én tudom. Mi van ha nincs kedvem mosolyogni? Nem szoktam undok lenni, köszönök és haladok tovább.
Örülök ha hazaérek, és becsukhatom magam mögött az ajtót.

Antiszoc lennék? Nem hinném. Manapság divatosan inkább azt mondanák rám, hogy introvertált.
Nem vagyok beteges társaságfüggő.

AnnieC 2016.06.22. 21:09:38

Azt hiszem ebben a kihívásban nem szerepelnék valami jól.

1) Nincs ellenemre új embereket megismerni és ha valakivel épp beszédbe elegyedünk akkor elbeszélgetek én akárkivel de nem valószínű, hogy a házban nekiállok keresgélni az embereket, akiket még nem ismerek, hogy aztán elkezdjem kérdezgetni őket. Ez ellene menne teljesen a természetemnek így nem tudnám őszintén érdeklődve hallgatni a kedves eddig ismeretlen szomszéd élettörténetét.

2) Akármennyire is jóindulatúnak tűnik, leginkább tényleg csak (levél)szemét generálásnak érzem.

3) Nem tudok "parancsra" őszintén mosolyogni és az erőltetett állandó műmosolyt nagyon nem tudom értékelni.

Próbálok kedves és segítőkész lenni és alkalmazkodni a szomszédokhoz amennyire tőlem telik de egyszerűen érzek késztetést arra, hogy minden szembejövővel nekiálljak jópofizni.

AnnieC 2016.06.22. 21:10:41

**jav: egyszerűen nem érzek késztetést

csacskakacsamama 2016.06.23. 05:33:26

A cikk írója emeletes házban lakik.

bringás bosszantó 2016.06.23. 07:45:59

Amrikban szinte az összes tömeg és sorozatgyilkost kedves, mosolygós emberként írják le a szomszédai.

Többre becsülöm azt aki nyíltan elküld a halál faszára, mint azt aki mosolyogva hátba szúr.

igazi hős 2016.06.23. 08:54:34

@csacskakacsamama: Ez nyilvánvaló, a tömeg tesz személytelenné. Amíg falun laktam, ismertem majdnem mindenkit az utcában, Pesten tömbházban és panelben is laktam, és bár a házban annyian laktak, mint korábban az egész utcában, csak 1-2 lakótársat ismertem. Most kertvárosban lakom és az utcában lakó 30-40 család kb. felét ismerem (azaz tudom hol laknak és köszönünk egymásnak, néha megdicsérik, hogy milyen szép a kert, "egyeztetünk" a környékbeli fagyizókról, stb.) és van 3-4, akivel ennél mélyebb a viszony.
süti beállítások módosítása