Így hozd ki az erkélyedből a legtöbbet! Inspiráció fotókkal és ötletekkel

Mi, társasházban lakók, nem büszkélkedhetünk a kertünkkel. Nincs nagy teraszunk, sőt, még annak is örülünk, ha egy kis erkélyünk akad, ahová egy szép nagy ajtón keresztül kiállhatunk, nézelődhetünk. Jobb esetben ez az erkély panorámás, ahonnan láthatjuk a Dunát, vagy a Budai várat, vagy a Margit szigetet vagy csak háztetőket. Rosszabb esetben egy tűzfalra néz, vagy egy másik erkélyre. Van azonban megoldás! erkely_berendezes.jpg

Semmiképpen ne essünk kétségbe, ha a rosszabb erkélyes kategóriába tartozunk, nehogy arra gondoljunk, hogy akkor inkább nem is használjuk, vagy csak tárolónak a régi kacatok számára! Használjuk ki a magunk élvezetére, örüljünk, hogy van erkélyünk - sokan még ezt sem mondhatják el magukról - próbáljuk meg felvidítani vele magunkat! Ha nincs kilátásunk, akkor is, ha a szomszéd erkélye egy méterre van szemben, akkor is: van egy szellős kis terünk, ahol bekuckózhatunk, olvashatunk, kávézhatunk a napfényben, vagy árnyékban mindegy, így is-úgy is jó. És azért jó, mert a saját ízlésünk szerint rendezhetjük be, ugyanis biztos, hogy találunk hozzá megfelelő eszközöket, tárgyakat.

A neten böngészve válogattuk össze a kedvenceinket, hogy neked is segítsenek ötletelni, dönteni. Ne köss bele, kérlek, hogy de ez csak nagy erkélyre való, vagy csak négyzet alakúra vagy csak sarokra vagy csak fiatal pároknak... légy kreatív! Lesz ilyen is, olyan is. Inspirációnak szánjuk, kezeld is úgy! ;)

Most jársz nálunk először? Ne menj el, amíg nem olvasod el legalább pár cikkünket, kérlek! Ha tetszik, amit látsz, gyere és kövess minket facebookon!

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Nézzük, milyen lehetőségeink vannak!

1. Betakarhatjuk a korlátot textillel. Gyönyörű anyagokat lehet kapni, amitől tényleg újjászületik az erkélyünk! Elsőre furcsának hangozhat, de tényleg szuper megoldás és bár nálunk még nem divat, érdemes kipróbálni! 

nagy_erkely_berendezese_sok_novennyel.jpg

2. Náddal de akár borostyánnal is befuttathatjuk.

nadkerites_az_erkelyen.jpg

novennyel_felfuttatott_erkely.jpg

2. A padló burkolata lehet fából, de beszórhatjuk apró kövekkel vagy ha pázsiton sétálnánk inkább, leteríthetjük műfűvel is. (Ne a régi, szúrós, gusztustalan műfűre gondolj... most már a valódival megegyező élvezetben lehet részünk!)

3. A fapadlóra puha szőnyeget teríthetünk, párnákat rakhatunk ki, és kényelmesen nekidőlhetünk a korlátnak, így a közeli szomszéd semmit sem fog látni belőlünk. Ha tűzfalra néz az erkély, virágokat lógathatunk be fentről, vagy futtathatunk madzagokra lentről, így mindenhol, mindig zöldben lehetünk és nem mellékesen a növények még a levegőt is megszűrik, frissebbé teszik. Tudom, bogarak is járnak a növényekkel, de kis odafigyeléssel és megfelelő spricnikkel - OBI növényes részén utána kell járni, de a sarki virágboltos is biztosan tud segíteni - gond nélkül, nyugalomban időzhetünk az erkélyünkön.

Csak kreatívan! 

Tehát adjunk teraszunknak nagyobb funkciót annál, minthogy csupán ruhaszárító vagy tároló legyen. Mivel általában kicsi hellyel kell gazdálkodnunk, fontos a praktikum! Vegyünk összecsukható bútorokat, ezeket használaton kívül fel is akaszthatjuk a falra. Alkalmazzunk lehajtható asztalokat, vagy sarokasztalokat, ebben a témában (is) igazán kedvünkre kreatívkodhatunk.

berendezes_kis_erkelyen.jpg

felhajthato_lehajthato_asztal_erkelyree.jpg

osszecsukhato_butorok_erkelyre.jpg

Az erkély is lehet zöld

A növények nagyon fontosak, mindig legyen az erkélyünkön valami zöld növény vagy szép virág, akkor is, ha pici helyünk van, hiszen olyan üdítő látványt nyújtanak nemcsak nekünk, de a szomszédoknak vagy az utcán sétálóknak is. Ha szélesebb az erkélyünk, tehetünk belülre is a korlátra, de a földre is, egy egész falat bepolcozhatunk és bevirágozhatunk, vagy apácarácsra is futtathatunk növényeket vagy vehetünk készen olyan rácsos falat, amire kedvünk szerint pakolhatjuk virágainkat és még rá is ülhetünk. Fontos, hogy az erkélyünk adottságainak megfelelő növényeket vásároljunk!

Összegyűjtöttünk nektek néhány dekorációs ötletet pici erkélyre, picit nagyobbra, kevés virággal, sok virággal, egyszínűn és színesen. 

Hangulat és praktikum

Dobjuk fel az erkélyünket lámpákkal: szolár vagy LED-lámpákkal, mécsestartókkal, lampionokkal, ezek igen hangulatosak nyári estéken. Csodálatosan mutatnak a lámpafüzérek, mint pl. a gömblámpa füzérek, melyek bármilyen színben kaphatóak már.

fenyek_az_erkelyen.jpg

hangulatvilagitas_az_erkelyen.jpg

lampionok_az_erkelyen.jpg

Ha túl hosszú és keskeny az erkélyünk, optikailag lerövidíthető, ha a két végébe ülőkéket, padokat teszünk - ezek nem mellesleg tárolóhelyként is szolgálnak.

Vágj bele bátran, jobb kedved lesz, meglátod! Ne ijedj meg, nem kell vagyonokat költened rá, csak egy jó ötlet és kreativitás kell hozzá! Előzőt hoztuk neked nagy szeretettel, utóbbihoz az inspirációt is biztosítjuk, most már rajtad áll! Hajrá! ;)

uloparnak_raklapbutor_erkelyre_1.jpg

Ha csak egy jó tippet is kaptál a cikkből vagy a képekből, lájkold medvét, hogy ő is tudjon róla! ;) 
komment
2016-07-05 16:08:29 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr658855094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2016.07.06. 10:34:45

persze, ha szépen van berendezve, az klassz, csak gondoljunk arra is, hogy az erkély valahol a ház külső képe is, ezért kerüljük a gagyi, telezsúfolt tereket, az erkélykorlát önhatalmú átfestését, burkolását stb., ami persze tükrözheti a mi ízlésünket, de nem biztos, hogy a szomszédoknak vagy a kívülállóknak is kellemes perceket okoz...

sajnos sok helyen az erkély kb. ugyanazt a szerepet tölti be egy társasházban, mint a bejárati ajtón kívüli folyosó / lépcsőház stb.: a lakásban nem kívánt lomok tárolásának színterét.

Syngular 2016.07.06. 11:18:05

Nagyon szépen mutatnak, de kellene ilyen előtte/utána fotósorozat egy kiadós eső/vihar után, minden szétázva (huzatok, szőnyeg, párna), meg ha közelben fák vannak, akkor annak virágai, levelei, egyéb biszbaszokkal van tele az erkély, a "normál" városi porról nem is beszélve.

A miénk is hasonló és nagyon szeretem, de van vele munka takarításkor.

hg5cwa 2016.07.06. 13:42:47

Oszt' galambot láttatok-e már? :-)
Ez mind szép meg jó, de steril, bemutatóterembe elmegy. Azért megnézném ezeket a berendezett erkelyeket a fotókon a valóságos használat soran, ahol;
1. A galambok telibefossák akármit csinálsz is, ha delelott dolgozol es nem otthon ulve allandoan hessegeted ezeket a patkányokat.
2. A tüző nap kiszívja a színeket, az UV sugarzas es a meleg öregbíti a muanyagot, fát, lakkozást, mindent!
3. Eső/ szél beveri a koszt, mocskot az utcáról.
4. Feletted rádrázzák a szőnyeget, bedobják a csikket
5. Főutvonal melletti lakótelepen a mérhetetlen mennyisegu por es kosz ratelepszik mindenre.
Ja, én tapasztalatból beszélek, és nem álmodozó designer vagyok..

dr. pretender 2016.07.06. 14:06:14

valóban, annyira hangulatosak ezek a képek mindig :) nálunk is van rengeteg növény, székek és asztal is és imádom! viszont ha ki szeretnék ülni, minden alkalommal (!!) le kell törölgetnem a székeket és az asztalt, mert iszonyatosan poros lesz minden, pedig maga az erkély egy csendes utcára néz, és nem is az elsőn lakunk, hanem sokkal magasabban. borzasztó ez a városi por. ezért is mondtam le arról pl., hogy szőnyeget tegyek ki. és igen, az eső is bever valamennyire, tehát az egyéb textilek is kizárva (vagy minden alkalommal pakolni kell ki és be, ami szintén nem praktikus). A bútorok a fapác miatt egész jól bírják a napot és a vizet is, de azért nem árt évente újrafesteni. A fentiek tényleg szépek, de maximum egy-egy kinti reggeli/vacsi vagy hétvégi napozás erejéig tudom elképzelni, hogy így nézzenek ki, a hétköznapokban sajnos nem fenntartható.

rerros 2016.07.06. 14:18:37

@Syngular: a galambszart ki ne felejtsd :3

ChPh 2016.07.06. 15:07:52

jó ötletek, de mi van a kavicsos résszel ha esik az eső? Illetve ez a kérdés a műfűvel kapcsolatban is.

ChPh 2016.07.06. 15:23:49

@dr. pretender: Áh, városon kívül sem jobb a helyzet, de hát steril hely nincs, viszont ha néha meg is tudod tenni, hogy ilyen helyre ülsz ki azért mégis csak az életminősgéeden javít.

Hogy olcsón megtehető-e abban annyira nem vagyok biztos, de kinek mi az olcsó :)

kisa 2016.07.06. 20:23:05

Nagyon klasszak, és valszeg ilyenek is maradnak mondjuk egy napig. Aztán jönnek a fentebb már felsorolt tényezők.
Ráadásul a 8. emelet környékén szinte _mindig_ fúj a szél, tehát a textil felejtős - egyéb okok miatt is -, akasztós, futó növény csak a fal mellé, lampionok, szalagfüzérek szintén, ha egyáltalán... Ha meg esténként mindent bepakolok, reggel nincs semmi kedvem kirámolással kezdeni a napot, hogy ott kávézzak.
De a képek valóban tetszetősek, kreatívak, és persze rész-ötleteket lopni lehet .

ekat 2016.07.06. 21:36:01

Szeretem az erkélyemet. A korlát körben, teljes magasságban műbambusszal van borítva, pár évente cserélem, ha nagyon fakó. Kifele lógatva pár virágláda levendulával, belül kétoldalt fűszerek ill. leander, az ablakpárkányon balkonparadicsomok. A korláton van egy fel-/lehajható kétszemélyes kisasztal, lehet kint reggelizni. Nem kint, hanem közel hozzá bent (az ülőgarnitúra és a fal között) van egy kinyitható fa nyugágy lábtartóval, és két kinyitható színes, fémvázas szék. Egyszerre nem férnek ki, de vagy a két szék, vagy én és a nyugágy simán. :)
süti beállítások módosítása