Így néz ki a korrupció a társasházaknál 2017-ben

Gondolom, nem árulok el titkot, hogy egy korrupciótenyészet kellős közepén dolgozom. Itt nem ritkák a több tízmilliós felújítási munkák, de egy kisebb házban csak a kéménybélés is milliókat visz el.

 

Ekkora összegek mellett a gyengébb idegzetűek (vagy gerincűek) könnyen korrumpálódnak. Ugyanis egy 100 milliós felújítási projektnél 1 millió forint visszaosztott pénz elenyésző a projekt szemszögéből, de jelentős a közös képviselő szemszögéből, ha mondjuk új autót akar venni. És ez még aprópénz azokhoz képest, amiket hallok.

A legrosszabb a korrupcióban az, hogy az én életemet is megkeseríti.

Mutatom, milyen volt egy telefonbeszélgetésem a napokban:

Egyik házhoz kellett új villanyszerelő (megváltoztattam a szakmát). Mivel két ajánlat közül az egyik mindig jobb, mint a másik, így a Házmestermedve sosem áll meg egynél. Minimum a "sok" ajánlattal vagyok elégedett.

Felhívom telefonon, átbeszéljük a problémát majd a végén jön a:

Szaki: Jó lenne személyesen is találkoznunk.
Medve: Mondja nyugodtan!
Szaki: Ez nem igazán telefontéma.
Medve: Gondot jelent, ha én most rákérdezek?
Szaki: Nem.
Medve: Azért szeretne személyesen találkozni, hogy átbeszéljük a visszaosztást?
Szaki: Hát, hát igen...
Medve: Amennyit visszaosztana, azt kérem vonja le az ajánlatból amit a telefonunk után küld.
Szaki: -hebeg-habog, hogy- ő még ilyennel nem találkozott
Medve: Semmi gond, nekem az a határozott elvárásom, hogy ha a jövőben is szeretne velem együttdolgozni, akkor amikor telefonálok, akkor gyorsan álljon rendelkezésre. Ajánlatot pedig mindig egy órán belül küldjön.

Elköszöntünk, letettük és egy órán belül meg is érkezett az ajánlat:

Kb.: 10%-kal volt olcsóbb, mint amit először mondott.

Ő adta a legjobb ajánlatot, úgyhogy ő hárította el a problémát. Még engem is meglepett, hogy mennyire hálás volt és hogy örült, hogy a Medvével dolgozhatott. Pedig nem keresett többet.

Az egészből nekem két tanulság jött le:

  1. A korrupció még mindig undorító, de ha pici harcokkal is, lehet ellene küzdeni. Próbálja ki mindenki, hiszen olyanról még nem hallottunk, hogy valakit azért ért volna hátrány, mert nem fogadott el pénzt a munka kiosztásáért cserébe! :D
  2. A másik oldal sem élvezi ezt. Ő egy villanyszerelő és nem pénzfutár. Ő a villanyt jött megszerelni és nem azzal akarja tölteni az idejét, hogy puhatolja, hogy ki, hogyan akarja megkapni a pénzt. 
Írd meg, nálatok mi a helyzet, mert egy igazán kíváncsi medvével hozott össze a sors! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!

 

 

Ha te is dögösnek tartod azt, ahogy a medve gondolkodik, akkor hívd meg a házadhoz közös képviselőnek, vagy teszteld a sajátodat, hogy ő jól csinálja-e a házkezelést.

komment
2017-12-28 18:36:04 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr112931387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

consul 2017.12.29. 11:00:05

Személyes tapasztalatom, hogy a közös képviselők a magyar társadalom erkölcsi mélységét képviselik. Ahogy ez a vállalkozó is ezzel kezdte... gyanítom volt ennek a gyakorlatnak máshol előzménye. Az egészet meg kéne szüntetni, helyette profi társasházkezelő cégek vagy önkormányzati IKV kellene. A nyugdíjasterrornak is végetne a közgyűléseken.

2017.12.29. 12:19:23

Eléggé bullshit szagú írást hoztál össze az év végére. :)

"Medve: Semmi gond, nekem az a határozott elvárásom, hogy ha a jövőben is szeretne velem együttdolgozni, akkor amikor telefonálok, akkor gyorsan álljon rendelkezésre. Ajánlatot pedig mindig egy órán belül küldjön."

Na az ilyen határozott közös képviselőt érdemes elhajtani. Egy órán belül az küld árajánlatot a búzgómócsingnak, aki éppen nem dolgozik. Az én mesterem is leghamarabb este vagy inkább hétvégén végzi a munkának ezt a részét (nincs titkárnője).

" Még engem is meglepett, hogy mennyire hálás volt és hogy örült, hogy a Medvével dolgozhatott."

Hát engem is meglepett. Nyilván a csóka beverte valahova a fejét, hogy ilyet mondott (tekintettel arra, hogy nem dolgoztatok együtt, mert csak egy megrendelést adtál le, ami nem munka).

papierusz 2017.12.29. 14:45:59

Egyébként a kéményesek hogy tudták fogorvosi értelemben véve is az egekbe vinni a szolgáltatásuk árát? Azaz mi az az űrtechnológia, amit a több százezer vagy millió Ft ellenében beépítenek a kéményembe?

DFK 2017.12.29. 16:06:21

@consul: a profi cégek is lenyúlják a tulajokat. Nálunk volt egy jó közösképviselő. A háznak sokmilliós megtakarítást hozott össze. Aztán néhány agyas tulaj betett neki. Az új kk 2 év alatt elégette a ház megtakarítását...

2017.12.29. 18:36:51

@consul: nekem személyes rossz tapasztalatom épp az ilyen "házkezelő" cégekkel van, ahol nem a ház lakója a közösképviselő, hanem egy cég. Mert ezek aztán tényleg szarnak mindenre, csak a bevételük legyen meg.
Csak egy példa a sok közül: évek óta zajos az egyik lépcsőház szellőztetője. Nyáron emiatt nem lehet nyitva hagyni az ablakot, mert kb. olyan, mintha egy repülőtéren lennél. Többen szóltunk már nekik, több alkalommal, le se szarják. És ez csak egy a rengeteg hasonló dologból.

Ahonnan pár éve kiköltöztem, a közösköltség végső rendezésénél szopattak, ahol tudtak.

2017.12.29. 18:46:02

@hullajelölt88: "rossz tapasztalatom épp az ilyen "házkezelő" cégekkel van, ahol nem a ház lakója a közösképviselő, hanem egy cég. Mert ezek aztán tényleg szarnak mindenre, csak a bevételük legyen meg"

Ez a házmestermedve vajon cég vagy házban lakó közös képviselő?
:)

házmestermedve 2017.12.29. 19:03:08

@kopasz barmok mindenhol: Ő egy olyan medve, aki házban is lakik, bizony... de cégként kezel társasházakat! És nyugodtan fordulj hozzá privátban bizalommal, nem harap és szívesen segít!

Dixi. 2017.12.29. 20:04:45

Érdekes, pont villanyszerelő vagyok....és amikor visszaosztást kér a megbízom elhajtom a halál f@szára még akkor is ha több tízmillió forintos megbízás lenne. Tudjátok miért?Nem , nem azért mert én egy becsületes lovag vagyok ( lennék) hanem azért mert :
1>senki ne éljen abból hogy munka nélkül csak azért mert helyzetben van épp rajtam, az embereimen és azokon az embereken élősködjön akiket képvisel!
2 >annyi munkám van amennyit nem szégyellek,egyszerűen nincs szükségem arra, hogy kockáztassak.
3>Másrészt azért csinálom ezt a munkát illetve ilyen formában mert megválogathatom azt, hogy kinek és hol dolgozom.
Sokan azt hiszik, hogy a vállalkozói lét csak a pénzről szól. Pedig nem :-) csak az a lényeg.
Azt nem mondom hogy hetente vagy havonta kapnék ilyen ajánlatot de éves szinten belefutok pár ilyen emberbe.

sóhegy049 2017.12.29. 21:08:16

Ez egy csodaszép történet, vélhetően igaz, mert vannak kivételek is, de az előttem szóló csinálja jól, nem eteti a senkiházi, pénzéhes sz@rházi embereket. Nekem ezek a társasházasdis melók mindig nyűgösek voltak és bele sem álltam, ha nem volt muszáj. Azonban, akikbe, cégekbe futottam, mind simlis volt.

sóhegy049 2017.12.29. 21:10:20

@hullajelölt88: mert egy kib@szott csapágyazást nem akar megcsináltatni, azon nem lehet zsírosat húzni, mint egy új, rakás x@r kínai gépészeten. :-)

fraser 2017.12.29. 21:20:56

Érdekes dolgokat írtok! Én egy kisvárosban lakom 60 lakásos társasházban. Tető és homlokzat szigetelés elött állunk. Helyi vállalkozó 71 millióért csinálná, másik városból 75+1.6 millió. Ügyes húzással a drágábbik valósulna meg, ha kötnénk elég LTP-t. Okt.11 óta hadakozunk, hogy érvénytelenítsűk a közgyülési határozatot. Tudni kell, hogy délután 4órára volt meg hírdetve közgyülés mikor még mindenki dolgozik. Érdekes tény a nagy tulajdonhányaddal rendelkezők ott voltak és megszavazták. A képviselőről csak annyit, ő egy másik házban lakik és látványosan gazdagodik. Befolyással bír az önkormányzatnál is. Takarítás? Természetesen feketén(nem fizet közösköltséget) ! Most dolgozom a törvényességi felülvizsgálat beadásán. Rengeteg adatot sikerült gyűjteni az úr ellen.Pl.:Takarítás közgyűlés időpont elhalasztás egyéni elszámolás lakókkal. Ha számon kérem miért is nincs? Idézem"majd ha hátralékod lesz akkor küldök". Ő már a háziúr szerepében tetszeleg mindennek úgy kell lennie ahogy ő akarja. Előre írta alá a megbízási szerződést pedig még nem áll rendelkezésre a hitelösszeg. Kérdezném olyantól aki ért ehhez van e félni valója a lakóknak ha meghiusúl a kivitelezés? Kérhet-e a vállakozó kártérítést?

AnnaKarenina 2017.12.30. 00:14:19

Nálunk a szigetelési beruházásba bukott bele a közös képviselő úgy, hogy több éven át zajló, sikertelen kísérletek után, nagy nehezen (írásbeli szavazással) megszerezte az 50 % +1 beleegyezést. 150 millió feletti induló összegről volt szó, és arról a nagyon necces helyzetről, hogy majdnem ugyanannyi tulajdonos nem akarta ezt a beruházást. Nyilvánvaló volt a szándék, különben ki kockáztatta volna meg, hogy a 10 éves hitelfutamidő alatt többen elvesztették volna a lakásukat, a beleegyezőkre pedig a vártnál magasabb törlesztés várt volna. Pert kellett indítanunk, ami persze nem a kk ellen, hanem a társasház ellen folyt. Hozzá kell tenni, hogy a Társasházi törvény ilyen tekintetben tulajdonos ellenes, hiszen a hőszigetelést kiemeli az eseti, nagy összegű beruházások közül és lehetővé teszi ezt a képtelen megvalósítási arányt, míg jóval kisebb összegű, máshova sorolt beruházásnál legalább 75 %-os szavazati arányt ír elő. Ez melegágya korrupciónak is, hiszen melyik cég nem lesz hálás, ha egy társasházi közösséggel elfogadtatnak egy kellően nem specifikált, túlárazott munkát. Sajnálatos az is, hogy saját magunkat kell perelnünk, nem azt, aki igazán felelős ezekért a dolgokért. A pert megnyertük, de nem az ésszerűség alapján, hanem mert sok minden más is hibádzott a társasházi adminisztrációban.

2017.12.30. 08:21:17

@fraser: igen, ezt is akartam említeni: közgyűlés szigorúan olyan időben, amikor a még munkahellyel rendelkező tulajdonosok nem tudnak megjelenni, az ismételt meg húsz perccel később és az már létszámtól függetlenül érvényes. Természetesen jó, ha a tulajdonosok 20-30%-a jelen van.

DFK 2017.12.30. 09:48:47

@hullajelölt88: meg amikor valaki egy 50 lakásos házból hoz 20 megbízást...
süti beállítások módosítása