Új tulajdonosként megteheti-e a társasházban...?

Merre tart a társasház, ahová frissen beköltöztél? Miket szavaztak meg korábban, milyen beruházások valósultak meg és eddig mire ment el a pénz? Csupa izgalmas kérdés, lássuk visszamenőleg láthatod-e őket...

tarsashazi_hatarozat_kozgyules_tulajdonos.jpg

Egy társasházi kérdéssel találkoztunk, amit meglehetősen ritkán szoktak feltenni és még itt az oldalon sem beszéltünk róla.

A kérdés a következő: " Joga van-e az új társasházi lakónak belenézni a társasház korábbi papírjaiba?"

Kérdésre kérdéssel nem való válaszolni, itt mégis hiányzik egy fontos információmorzsa az, hogy tulajdonos-e a frissen beköltözött személy? Ha ő egy albérlő esetleg az egyik tulajdonos unokahúga, aki most két hétig a vendégszeretettett élvezi, akkor a válasz az, hogy nem, neki nem adhatók ki a társasházi dokumentumok. Ennek megfelelően albérlőnként hiába keresed fel a közös képviselőt, nem pillanthatsz bele a társasház ügyeibe. Természetesen, a tulajdonos meghatalmazásával, a bérlőnek is kiadhatók a kért adatok.

Ha viszont az illető egy új tulajdonos, akkor a közös képviselő kérésre meg fogja mutatni a kívánt társasházi beszámolókat és határozatokat.

Ilyen formában azok a papírok is megnézhetők, amik az adott társasházban történő lakásvásárlás előtt keletkeztek. Ezek közül valószínűleg azok lesznek az "izgalmasabbak", amik még folyamatban vannak pl. már megszavazták a lakók a földszinti bejárati ajtók cseréjét, de még nem valósult meg a beruházás, így a nem túl távoli múlt és a közeljövő társasházi eseményeiről valamint az elmúlt években a társasházanyagi háttérének alakulásáról stb. is képet kaphat az új tulajdonos.

tarsashazi_hatarozat_kozgyules_tulajdonos_1.jpg

A korábbi dokumentumokat a társasházi tulajdonosok megszavazták és elfogadták. Egyetlen lakó véleménye nem változtathatja meg az leírtakat, de ha  bírálná vagy módosítaná az ott látható projekteket, akkor a következő közgyűlésen van lehetőség megvitatásra bocsátani az adott témát. 

Becsülendő, ha valaki a közvetlen otthonának falainál egy picit távolabbra is érdeklődő és nem feledkezik meg arról, hogy a társasházi ügyek bizony az ő ügyei is. A tulajdonosok közös pénze, a lakók érdekeit szolgáló alap, hogy a szükséges javításokat és fejlesztéseket legyen miből elvégezni. Éppen ezért a társasházi ügyekre is oda kell figyelni és tanácsoljuk, hogy lehetőleg továbbra is minden tulajdonos vegyen részt a társasházi közgyűléseken és vegyen részt a döntésekben, ha új társasházba költözik pedig vegye fel a közös fonalat.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2022-02-18 14:13:28 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1817620070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása