Ezt a 4 fegyvert használd csótányok ellen!

Bár nem kenyerünk a kirekesztés és a faji alapon való megkülönböztetés, a csótány az az élőlény, amellyel kegyetlenül és mindenfajta lelkiismeret furdalás nélkül szívesen elbánunk. Persze az a legjobb, ha erre soha nem kerül sor.

csotany_a_lakasban.jpg

A csótánykérdés kicsit olyan, mint alsóban a tetű: hiába vagy tiszta, hiába mosakszol estéről-estére gondosan, hiába vagy ápolt, ha megfeszülsz, akkor is elkapod egyszer a bájos parazitát.Nincs ebben semmi szégyellnivaló. Csak a szúrós szagú hajolaj kellemetlen élménye marad meg egy darabig. A csúfolást úgyis megúszod, hiszen minden osztálytársad fején ott a tetű.

Valahogy így van ez a csótánnyal is. Lehetsz te a világ legtakarosabb háziasszonya, legpedánsabb agglegénye, a csótányveszély előbb-utóbb úgyis utolér. Ez esetben pedig jobb tudni, mi a teendő. Már azon felül, hogy a székre állva sikítozik az ember.

Első csapás: a rovarirtó szer

Jobb félni, mint megijedni alapon nem árt, ha eleve tartunk otthon a kártevők és élősködők féken tartására alkalmas vegyszereket. A spray formátumú ellenanyag, ha teljes győzelemre nem is vezet, de mindenképp megtorpanásra kényszeríti az aljas kis betolakodókat. Használat esetén érdemes gondosan szellőztetni. Ne adjunk visszatámadási felületet egy heveny vegyszermérgezéssel az ellenízeltlábasunknak!

Második lépés: Ismerd meg ellenséged!

A csótányok hadművelete szerencsére meglehetősen kiszámítható. Amit az evolúció a túlélési képességeik tökéletesítésére fordított, azt kognitív képességeiktől vette el.

A támadók mindenkor a vizesblokkok felől érkeznek, logikusan olyan felületen át, amin közlekedni is tudnak. Épp ezért érdemes lefújni minden lefolyót és egyéb nyílást, amely meleg és nedves vidékek felé vezet.

Bár láttunk már erre ellenpéldát, az egérhez hasonlóan a csótány is a fal mentén haladva közlekedik. Ha kiszúrjuk az útvonalukat, küldjük meg egy jó adag irtószerrel!

csotany_ellen.jpg

A bátorságból sem jutott ki sok a fajnak: csótányék ezért igyekeznek az éj leple alatt, valamint a nyugalmas időszakokban garázdálkodni. Gyakran rajtakapható vonulásuk hazaérkezéskor, vagy az éjjeli mosdó látogatáskor. Érdemes ezért karnyújtásnyi távolságra bekészíteni az előszoba és mosdó környékén a kemikáliákat a csótányok ellen!

Harmadik ütem: Hívd a közös képviselőt!

A csótányirtással többek között az a baj, hogy mindaddig reménytelen a küzdelem, amíg a környék egyedei az utolsó szálig ki nem múlnak. Így a lakóközösség teljes együttműködése szükséges a tartós eredményhez. Ehhez pedig legtöbbször bizony kell a közös képviselő közbenjárása és a többi, jó eséllyel szintén csótány sújtotta lakás ajtajainak feltárulása. A szakember ezek után már felkutathatja a fészket és tövinél ragadhatja meg a problémát.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

Negyedik fázis: Hívj egy szakembert!

A már említett halálosztó szerepe hosszútávon nélkülözhetetlen. Bár nem éppen egy irigylésre méltó szakma a csótányírtóé, mégiscsak egy igazi hétköznapi hősről van szó, akinek hála mindannyian boldogabban élhetünk. Keressük hát bátran bizalommal, mert a legjobb fegyver a csótányok ellen!

Nem leszünk barátok 

Valahogy így tudunk tehát szembeszállni ezzel a különösen antipatikus lénnyel. Érdekes jelenség egyébként, micsoda ösztönös undort vált ki az emberből a csótány. Már első találkozáskor is leveri a víz az embert. Aztán, mikor első ízben próbálja agyoncsapni a gyorsan futó kis lényt, látja, hogy ennek bizony 3-4 rendesen kimért ütés is kell. Ilyenkor a még ingadozók is rájönnek, nem szimplán egy taszító ellenféllel van dolguk, de egyben egy szívós kis döggel is.

Jó lenne persze érteni a “másik oldalt” is, de tartunk tőle, ez a viszony már nem sokat fog javulni az idők során ember és csótány között. És hogy őszinték legyünk, Franz Kafka Az átváltozás című műve sem segítette közelebb a két fajt a béküléshez. De lehet, nem kell mindenkivel jóban lenni... Arra ott van a szomszéd. Márpedig ő ebben a kérdésben (is) kulcsfigura lehet!

Ezúton kívánunk tehát kellemes csótányirtást és smúzolást minden katasztrófa sújtotta lakónak!

komment
2016-04-18 15:31:52 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr318639638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása