7 gyilkos szomszédtípus: Te mennyivel találkoztál már?

Minden lakóközösségben fellelhetőek a már-már kötelező karakterfigurák. És mivel természetesen mindig nekünk van igazunk, így ezekbe a típusokba csakis mások tartozhatnak. Lássuk!

szomszedtipusok.jpg

1. A macskás

Idősebb, javarészt már hajlott hátú, egyedülálló öreghölgy. Otthonát egy, vagy akár egy rakás macskával osztja meg, akikkel rendszeresen hangos eszmecserét folytat. Ártalmatlan típus, nem köt belénk a lépcsőn, nem lök fel a cekkerrel, legveszélyesebb tulajdonsága a mesélés. Cirmike így, Foltika úgy, már megint drágult a tej, ezek a kutyások, mostmondjameg.

Klasszikusabb, kihalófélben lévő verziója néha kötöget is, hogy kedvence kimeríthesse a gombolyaggal játszó cicák szerepének kliséjét.

Nyáron, a nyitott ajtón át rendszeresen hallani az erőtlen perlekedést konok házi kedvencével. Ha megkínál valamivel, ügyeljünk a szőrszálakra. Amúgy bátran menjünk a közelébe, nem harap. Már a néni.

2. A macskátlan bolond

Van az előző karakternek macskátlan verziója is. Ő összetettebb elmebajjal megáldott ember. Ártalmatlan és veszélyes fajtája is létezik. Előbbi néha feltart, sokszor kér valami apróságot, rengeteg holmit összegyűjt és mindenbe bele üti az orrát. Pletykál és néha fúr is másokat, de valójában nem akar senkit bántani. Inkább csak elvarázsolva kering saját kis világa gondolatai között.

Ádáz verziója lehetetlen tárgyakat és élőlényeket cipel haza, ezek egy részét a folyosón tárolja.

Legalapvetőbb ismertető jele, hogy mindig a többség ellen szavaz a lakógyűlésen, melyet soha ki nem hagyna.

Nem bírja a gyerekeseket. Sem a gyermektelen párokat. Fúj az egyedülállókra és persze mindenkire, aki kicsit is bolond.

Ellenszer nincs rá.

3. A süteményes

Bár bizonyára létezik hímnemű verziója is, a fánkkal, palacsintával, gőzölgő pogácsával mindig a legrosszabbkor becsengető szomszéd általában hölgy.

Kedvessége és gondoskodása megható. Súlyosabb esetekben tolakodó. Ilyenkor fiatalabb áldozatai sokszor osonva közlekednek az ablaka előtt, otthonaikat elsötétítik és a még éppen hallható tartományban nézik kedvenc sorozatukat, nehogy újabb szeretetáradat taglózza le őket.

A fő probléma persze nem a bevitt kalória. Hanem a gyakran a süteménnyel járó monológ.

Míg a gondoskodást csak ürügyül felhasználó, sokszor magányos teremtésekre sóhajtva gondolunk, addig valóban önzetlen, eseti kényeztető verziójára könnyes szemmel gondolunk.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

4. A perelős

Ezúttal is nehéz egyértelműen szexista kijelentést tenni, a tapasztalatok azonban azt mutatják, a mindent és mindenkit beperelő lakótípus nagy százalékban férfi. Kedvenc helye az önkormányzat, na meg a bíróság.

Hol foggal-körömmel védi övéit, vagyis a lakóközösséget, hol nekimegy egy-egy tagjának. Ő az, aki mindig elolvassa a kisbetűs részeket és az összes szerződést és persze mindenre van válasza.

Harcos típus, általában egy szelíd (betört) feleséggel, aki próbálja ura, saját maga által egekig tornázott vérnyomását értelmezhető keretek között tartani. Nem érdemes vele szembeszállni. Ha szerencsénk van, sokat tesz a lakóközösségért és ebbe nem feltétlen rokkan bele anyagilag a ház.

5. A művész


Minden ház kötelező eleme legalább egy önmegvalósítás előtt álló alkotó. Jobb esetben ápolatlan író, rosszabb esetben egy otthon gyakorló zenész.

Jelenléte a ház számára vagy egészen üdítő, vagy elviselhetetlen. Átmenet nincs, bár ugyanaz a példány bármikor áteshet egyik verzióból a másikba. És vissza.

Tehetséges és szerény típusára büszke az ember. Ez a fajta még a házirendet is betartja és zajjal járó tevékenységet csak a kijelölt időpontokban végez, otthona éjjelente nem művészeti szalon.

Dekadens verziójával az együttélés a „megszoksz” kategóriájában, esetleg az elüldözésben merül ki.

Míg előbbi művész mindig udvariasan fogadja és viszonozza köszönésünk, utóbbi átnéz rajtunk. Az egészben a legszörnyűbb, hogy jó eséllyel a problémásabb típus az, akiről egyszer zseniként beszél majd a társadalom. A csukott ablakon át kivágott használati tárgyait és egyéb ereklyéit ezért érdemes gondosan megőrizni.

6. Magdianyus

Legyen bár nő vagy épp férfi az illető, lételeme az összetűzések kirobbantása és szítása a társasházon belül. Stílusa negédes és behízelgő. Észrevétlenül férkőzik bizalmunkba, majd a csavaros kérdésekkel a többi lakóról kinyert információkat szemrebbenés nélkül továbbadja az érintetteknek.

Mindig annak a pártján áll, akivel éppen beszél, panasz esetén rendkívül heves egyetértéssel bólogat. Ajtócsukódás után aztán szalad és már mondja is tovább a megfelelő személynek a hallottakat.

Nehéz felismerni, így aztán védekezni is bajos ellene. A legjobb ellenszer ellene, ha eleve senkiről nem beszélünk a háta mögött.

7. A láncdohányos

Ő az, aki állandóan kint dohányzik a gangon. Lehetőleg az ablakod alatt. Hangja már az alt alatt van, de függősége miatt greenwich-i időt lehet hozzá igazítani: pontosan félóránként nyitja az ajtaját és megy ki cigizni.

Cigiszüneteinek köszönhetően mindent lát, így olcsóbb megfigyelő, mint egy katonai műhold. Ki törte le a muskátlit? Ki törte ki az ablakot? Ki verte le a vakolatot? Ki ölte meg Kennedy-t?

Kérdezd meg a láncdohányost!

 Kimaradt még valaki? 

Szavazz, írj még szomszédtípusokat és ne felejts el lájkolni! ;)
24 komment
2016-05-23 18:30:53 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr168740784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2016.05.24. 09:48:54

Az idegbeteg (2-es és 6-os keveréke) nekem mindig kijutott. Általában min. középkorú nő, de az idegbetegség jelei már fiatal korban megjelennek, csak akkor még nem szokott (túl sokat) ártani másoknak.

tomfree 2016.05.24. 10:17:20

Kimaradt a lepattant, sokszor roma szomszédság akik éjjel buliznak, nappal alszanak és módszeresen trágár kiabálásokkal vegyítik az egymás közti kommunikációjukat valamint valami megmagyarázhatatlan okból izomból csapják ki-be az ajtókat a lakásukban.

Janossz 2016.05.24. 10:19:08

8. A feljelentő. Nem is tudom, hogy maradhatott ki. Elég szép populációjuk van pedig.

heimdall 2016.05.24. 10:29:03

Az egyedülálló, ötvenes, agresszív, papagáj-kinézetű boszorkány, aki ki akar nyírni, mert egy kis locsolóvíz folyt a teraszára a fölötte levő erkélyemről.
Első "beszélgetés" alatt megfenyegetett, hogy tízen jönnek majd megverni engem, természetesen bádibilderesek. Meg hogy meg leszek gyilkolva.
Mondjuk a második alkalommal, ha pampogni jön, simán felveszem amit mond és feljelentem a rendőrségen.

nyu 2016.05.24. 10:53:06

4,5,6,7 pipa nálunk.

Szerencsénkre Magdianyus pár éve kihalt, meg a nemzet költőjének 60-nal fiatalabb felesége is csak pár évig boldogított minket a dekadens partijaival.

giedi prime 2016.05.24. 10:56:59

Sikerült már valakinek az alatta lévő erkélyen dohányzót leszoktatni erről a véleményem szerint legtahóbb szokásról?

Szabinho 2016.05.24. 11:18:54

A gangon telefonalo, beszelgeto tipus.
A hangfalas, akinel alapbol ordit a zene vagy a film.
A hazibulisok, akik reggelig kepesek omboltetni a zenet es reszegen orditani.
A kisgyerekes, aki kikuldi a 2-10 ev kozotti gyereket a gangra hogy ott orditozzon. Hetvegen reggel 7-kor erre kel a haz.
A bunko proli, aki ugy nez hogy kiesik a szeme, de mikor koszonsz, nem koszon vissza.
Az ajtocsapkodos, aki a biztonsagi racsot ugyanugy csapkodja, mind a lakasban az ajtokat. Bent a lakasban este 6 es ejjel 2 kozott 15 km-t setal, de mindig minden ajtot becsap maga utan, egyet sem hagy nyitva.
A bunozo, aki azt nezi, h az airbnb szomszedok mikor mennek el, hogy betorhessen hozzajuk.
A hodito, aki elfoglal kozos tarolokat es folyosoreszeket, padlast.
Ezekkel mind egyutt lakom.

Szabinho 2016.05.24. 11:23:07

A lakasfelujito, aki vasarnap reggel 7-kor ugyanugy kalapal, mint szerda ejfekor.
Es a kutyas, aki reggel koran elmegy, keso ejszaka er haza, szerencsetlen kutya meg egesz nap ugat

erol 2016.05.24. 11:29:02

@Szabinho: Nem irigyellek. Miért nem költözöl el?

erol 2016.05.24. 11:30:11

@Szabinho: Amikor ide költöztél még minden szép és jó volt?

body_andras 2016.05.24. 13:16:49

Az ügyeletes főkontár.
Általában botcsinálta közös képviselőként, vagy egy általa delegált külső képviselővel kívánja saját igényei szerint a ház mindennapjait irányítani - már amennyire kiérdemli ezt az igét minden általa menedzselt idétlenkedés. A közös költségből természetesen saját teraszát, falát, pincéjét, parkolóját kívánja felújítani. Képzettsége legjobb esetben négy elemi, születési dátuma valamikor a dualizmus és a kádárizmus közé tehető. Saját bevallása szerint mindenhez ért, ill. minden kivitelezésre van neki kontár haverja, aki számla nélkül, a lakóközösség pénzéből súlyos százezreket/milliókat merítve végez fusiban szar munkát. Ő maga pedig született "ezermester", így pl. elavult, energiapazarló égőket cserél (félreértés ne essék, NEM enegriatakarékosRA), füvet nyír de nem gyomlál, takarítás címén a koszt tolja jobbra-balra - és az már mindegy, hogy milyen nevetségesen magas összegekért, mert 5 forinttal is méltatlanul túldíjaznánk.
Legrosszabb tulajdonsága: nem lehet ellene sem védekezni, sem kipaterolni önjelölt főkontári pozíciójából, mert a tulajdonosok 50%+1 fő részével már évtizedek óta összeszűri a levet. Lévén Magyarország lakója, mindig van elegendő hülye, nemtörődöm és/vagy korrupt szomszédja, akik közgyűlésen támogatják faszságait, végső soron a többi szomszéd kizsákmányolását és az épület lezüllesztését a nekik való proli szintre.

body_andras 2016.05.24. 13:25:28

A kivénhedt k***.
Hogy mikor volt utoljára hancúrléc életében, azt a fene se tudja, viszont 60 évesen is szeretne 20-nak tűnni. Ezért éjjel-napal magassarkút hord, még otthon is, nyilván régi építésű ház emeleti lakójaként, lépésszigetelt padló nélkül. Túl lehet élni.
Hajlamos a lépcsőházban nyávogó hangon smúzolni, de hamar leszokik róla ha látja, nem vagytok haverok.

A Lakótelepi Keith Richards.
Csoda hogy még él. Ő már mindent megtett, hogy tüdőn és gyomron át pusztuljon el, és látszólag még mindig nem veti meg a dohányt és az alkoholt. Pedig biztos mondta már az orvos, hogy ennek nem lesz jó vége, és a néhai rikácsolás hallatán úgy vélhetjük, asszonya is ellenzi kitartó bohém életét. A 7. sz. láncdohányos egyik alfaja, csak rohadt öreg és olyan hangon köhög, krákog, harákol és gurgulázik, hogy attól még a rettenthetetlen James Bond ereiben is megfagyna a vér. Kinézetre pedig egy múmia, tehát ha a közeljövőben tudósok paranormális jelenségeket kívánnak kutatni a környéken, őt nézzék meg!

abacab 2016.05.24. 14:44:35

Az a pszichopata, aki minden neszre kinyitja kémlelő ablakát. Ha földszinten lakik, minden alkalommal, miután felmentél a lifttel, kisurranva lehívja azt. Ha valami nem tetszik neki, azt vagy a kémlelőablakán keresztül közli, vagy cetliken írogatja meg, facebook-hírfalnak használva a liftajtót (de sosem írja alá a nevét). Ha koszt vagy szemetet talál az előtérben, azt "pedagógiai jelleggel" gondosan a liftajtó elé söpri, hogy takarítsa fel, akié.

verjemanyadba 2016.05.25. 07:53:34

Érdekes nálunk egyik sincs ezekből. Keresten nagyon olyat aki valakire ráillene, de egyszerűen még hasonló karaktar sincs.

bringás bosszantó 2016.05.29. 14:42:48

A felsorolásban az a szép, hogy bármelyik ajtószám alól nézve igaz.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.29. 15:16:44

@Szabinho: az airbnb-s köcsögöt kihagytad, aki miatt átjáróház lett a ház :)

agnesko 2016.05.29. 23:42:46

@Janossz: Szerintem ez a "perelő" kategória akart lenni. Ennek alfaja a "rendőrhívó". Ő az, aki a kukucskálón figyeli, hogy hányan mennek be a lakásodba, és ha a szám kettőnél több, akkor automatikusan hívja a rendőrt, ha hangosak vagytok, ha nem. Nálunk konkrétan megtörtént, hogy társasoztunk a barátainkkal, és egyszer csak megjelent a rendőr. Megkérdezte, hogy "itt buli van?" Mondtuk, hogy nem, csak társasozunk. "És ennél hangosabban nem is szólt a zene?" Nem, nem nyúltunk két órája a hangerőszabályzóhoz. "Hát, mert engem meg kihívtak, hogy itt mekkora buli van." A típus ismertetőjele, hogy soha nem jön át személyesen szólni, ha valami zavarja.

@Szabinho: Ez a típus is ismerős. Egyszer egy éven át valaki mindig fúrt, mert először a panelt újították fel, majd egymás után jött két lakásfelújítás. Volt, hogy szombat este negyed 10-kor fúrt és kopácsolt valaki.

gyíksegg (törölt) 2016.05.30. 13:48:02

van mindből, de én (TE) is vagyok néhány típusból kicsit

2017.04.02. 14:09:50

És a takarítós, aki az ablakából rázza ki a plédeket és szőnyegeket és takarókat és pokrócokat, hogy a por lehetőleg az alatta lévő ablakán (értsd: enyémen) visszatérjen a házba? :S

Serrin 2017.04.05. 09:52:41

A szomszéd ezermester, aki mi pénzünkből megcsináltatott (mert ő mindenhez ért, nem száll be) közös rácszárat "megszereli" újra. Ezután a jó kilincs el kezd lifegni.
Ugyanez megcsinálta, hogy a sarokban lévő lakásánál, a mozgásérzékelős lámpát átszerelte állandóan világítóra. A ház költségén kellett megcsináltatni újra.

ppetrakovacs 2017.05.06. 18:29:29

Nekem csupan egy szomszedom van aki az idegeimre megy. A bulinegyedben lakom. Az epulet tele van hostellel, fiatalokkal, atutazokkal. De halistennek pont mellettem lakik egy fekete ferfi a parjaval es a 2 eves kislanyaval. Akaratlanul is kialakul hangzavar, hiszen bulinegyed. Rettentto mely hangjaval teleordibalja 10kor is mar a lepcsohazat, korfolyosot (akar a 4.rol az elsore). Borzaszto, hogy az ilyen intolerans ember miert ott alapit csaladot.

Kókadt Cukkini 2018.04.06. 14:40:10

Nekem olyan fura ez, hogy valakit minden zavar, megis tarsashazban el.
Pl. A legtobb embert zavarja a felujitas hetkoznap, nappal. Na most ket dolog lehetseges. Az ilyen ember soha nem ujitja fel a sajat lakasat, vagy ha o csinalja az nem problema. Ha netan penzugyi megfontolasbol valaki hetvegen oldja meg a kisebb felujiatasi dolgait, nekem azzal sincs problemam,hiszen par szog vagy egy uj butor szereleseert nem fog szabadsagos kivenni,vagy este 6 utan intezni (ami megint szemet szurna masoknak), mert akkor er haza. Valakinek pl. az is baj, ha sokszor megy a porszivo nappal. En pl. egy olyan hazban lakom, ahol az emeletunkon (gangos) van egy rosszindulatu bacsi ,aki szova szokta tenni,hogy en minden nap porszivozok. Ki sem hallani a lakasbol egyebkent. Nem hajlando megerteni, hogy porallergiam van es ket macskank is van a ferjemmel, ezert fontos,hogy tisztan tartsuk a lakast. Kozolte hogy o felsopri havonta a szonyeget, miert nem teszem en is. Sorolhatnam meg hosszasan a szamomra ertelmetlen dolgokat, de nem teszem. Egyet azonban meg kiemelnek. A dohanyzast. Nalunk senkinek nincs sajat erkelye, de vannak tobben, akik dohanyoznak.Nalunk ebbol nincs problema ugyan, de akiknek bajuk van ezzel,azoktol kerdeznem,hogy hol dohanyozzanak, ha ertheto okok miatt a lakasban nem akarnak, mert ott megall a fust es beszivodik mindenbe, de a 3. emeletrol sem akarnak lemaszkalni, mert abbol megint csak baj lenne, de kint se tegyek, mert a fust megkeresi abbol az 1-1 szal cigibol az utat es pont Piroskek ablakan megy be, akik elkotelezett egeszsegtudatos emberek es a dohanyosok halalat kivanjak? Ki orulne, ha megmondanak neki ,hogy mit csinaljon? Az a legnagyobb baj tudjatok, hogy senki nem a sajat haza tajan sepreget es nem a maga dolgaval foglalkozik, hanem mindig maseval. Ha kevesebbet ragodnank masok dolgain, sokkal boldogabb tarsadalomban elhetnenk.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.04.07. 08:11:44

@Kókadt Cukkini: nincs lehetősegük saját házra talán?
A dohányzásra meg, oldja meg. Menjen ki a pusztába, szívja ott, vagy zabálja fel a csikket, nem érdekel
süti beállítások módosítása