Csendes vs. zajos szomszéd + medvebarát-véleménykutatás

Péntek este 8 óra. Számos ablakban egyszerre villan a televíziók fénye, megy az esti film. Sokan épp ráfordítják a kulcsot a zárra és belevetik magukat az éjszakába, hogy a dolgos hetet levezessék valahol. Néhány különös lakó forró vizet enged a kádba, lágy zenét tesz fel, hogy ellazuljon...

idegesito_zaj_a_szomszedbol.jpg

A relaxáció percei azonban hirtelen véget érnek, mert megérkezik a szomszédhoz az első pár ember: igen, ismét egy hangulatos összejövetel veszi kezdetét. Ismerős? Vagy épp te vagy a nagy bulizós a házban? Nézzük, melyik oldal mit hall, mit gondol!

Jut eszembe! Holnap ismét egy olvasói levelet hozunk, amiben aztán lesz zaklatás és prostituált is, és olyan is, amin még mi is meglepődtünk, pedig már sokat hallottunk! :) Abban az esetben még csak nem is a zajjal lesz a gond, de tudjuk, hogy sok medvebarát életét a hangos szomszéd keseríti meg. 

Otthon, édes-zajos otthon

bulizók vs. csendfürdőzők

Kinek a nyugalom szigete, kinek a társadalmi élet központja. Privát szentély vagy nyitott fórum? Bármelyiket jelenti is számunkra a lakásunk, nem biztos, hogy a közvetlen környezetünk is hasonlóképpen vélekedik és él.

Na most, a füldugó, az emberiség egyik legfantasztikusabb találmánya ideig-óráig (és bizonyos decibelig) elegendő. A harsány nevetés és a gyakori kísérőzene a legkisebb gond.

A magas sarkú cipők kopogása, a súlyosabb férfi léptek eszelős döngése, és a ki tudja, milyen oknál fogva folyamatosan tologatott bútorok karistoló hangja az, amit a hallójáratokba tuszkolt anyag már nehezen fog fel.

És akkor még nem esett szó a lakás elé száműzött dohányosokról, akiknek csivitelése csodálatosan visszhangzik a kopár tűzfalakon. Ki ne ismerné a helyzetet!?

Persze, mindannyian voltunk fiatalok

Ismerjük a dörgést, nem is tudunk tiszta szívvel neheztelni a szomszédra. Legalábbis este 10-ig. Ekkor, agyunkban ütemesen kattogni kezd a lépcsőházban kifüggesztett házirend szövege. Éjféltájt már tudjuk, hogy áldozatok vagyunk. 2-kor pedig káromkodva rontunk ki a lakásból, hogy kirángassuk a házigazdát a gangra, hogy „Mégis, mit képzel?”.

A felháborodás érthető, még akkor is, ha alapvetően mi sem éppen remetének készültünk.

Te inkább a csendes vagy inkább a hangos típusú szomszéd vagy? (Velünk nyugodtan lehetsz őszinte! ;))

Válaszolj a cikk végén levő kérdésünkre és gyere facebookra is és ismerkedj meg velünk közelebbről és legyél te is medvebarát! 

De mi lehet a megoldás?

Van konszenzus ebben az esetben?

Amennyiben eseti jelleggel tartanánk házibulit, nem árt pár nappal (akár héttel) előre közölni a lakóközösséggel a jó hírt. Ilyenkor érdemes valami megható alkalomra hivatkozni (pl. tejfakasztó, újraélesztő vizsga sikeres abszolválása, nagyszülők gyémántlakodalma, stb.) és előre nagyon megköszönni a közösség szíves megértését. Ha jól ismerik egymást a lakók és megértőek, mosolyogva fogják a harmadik párnát a fejükre húzni, a hajnali dorbézolás zajait tompítva. Sajnos, itt ez a kulcsszó önmagában elég a békéhez. Nem mindig van ilyen szerencsénk!

Rendszeres „visszaesőknél” már bonyolultabb a helyzet. Amennyiben a társasház nyugalmát valamelyik társaságkedvelő lakó kikezdi, úgy nem árt a határozott, udvarias fellépés, szükség esetén pedig a csendháborítás bejelentése. Hiába, van, aki nem ért a szép szóból! De persze ez legyen az utolsó lépés. Előtte még ott a szeretet, az ész érvek és persze a sütivel történő megvesztegetés lehetősége is. Vagy málnával. :)

Kit zavarnak a hangos szomszédok? 

Annyira egyértelműnek tűnt számunkra, hogy általában azokat az embereket zavarják leginkább a hangos szomszédok, akik inkább a csendesebb típusúak közé tartoznak. Aztán a szűk körben megkérdezettektől érkezett egy-két meglepő válasz.

Te melyik táborhoz tartozol és 1-10-es skálán mennyire zavar, ha hangoskodik a szomszéd? Írd meg kommentben, mikor húztad fel magad legutóbb hangos szomszéd miatt vagy hogy téged mivel lehet kihozni a sodrodból? 

Függ vajon a felháborodás mértéke attól, hogy melyik generációba tartozunk vagy épp milyen idegállapotban vagyunk? Szuper lenne, ha minél többen válaszolnátok, őszintén kíváncsiak vagyunk! Minél több adatot megadsz, annál boldogabbak leszünk! Köszi! ;)

Írd meg, nálatok mi a helyzet, mert egy igazán kíváncsi medvével hozott össze a sors! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!

Ha pedig nálatok pont közösképviselet-váltás van, akkor hadd ajánljam, khm, MAGAM. Itt tesztelheted a saját képviseleted, hogy mennyire jók, itt pedig olvashatsz rólunk. Küldj egy mailt, hogy szívesen látnál magatoknál, a többi már az én dolgom! ;)

komment
2017-01-19 18:06:00 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6712138535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem_vagyok_dj 2017.01.19. 20:51:08

Látom nem repkednek a kommentek, de akkor én elkezdem. Y generációs vagyok, engem csak a fölöttem lakó dübörgése szokott zavarni, mindig este 11-kor áll neki átrendezni a lakást, nyikorgó bútortologatás, dobogás, kb. egy órán át, nagyjából minden este, pont akkor szoktak rákezdeni amikor épp lefekszem aludni. A falszomszédom pl tv-zik este és áthallatszik, de az nem zavar, mindig bocsánatot kér, vele egyébként jóban is vagyok. A fölöttem lakó viszont úgy dübörög, hogy nemcsak, hogy a tipikus mély hangok jönnek, hanem konkrétan beleremeg az ágyam, minden, amit se füldugó, se semmi nem fojt el. Ez egy szövetkezeti tégla épület, de födém vasbeton, meg tele van kémény szerűen épített szellőző aknákkal amik nagyon jól vezetik a hangot. Ja meg néha a víz zubogása a csövekben, az is zavaró tud lenni. Javarészt körülöttem amúgy idősek vagy kisgyerekes családok laknak, a többséggel jóba vagyok, ugyanez már a szövetkezetre nem mondható el, ők nem szeretnek, mert nem jattoltam nekik meg nem az ő haverjukkal csináltattam a felújítást.

házmestermedve 2017.01.20. 00:03:32

@nem_vagyok_dj: Köszi, hogy megtörted a csendet és üdv itt! :) A szövetkezettel lehetnek bajok, de az legalább nem mindennap érint, gondolom! A válaszod alapján akkor elmondható, hogy akivel jóban vagyunk, vagy aki elnézést kér, attól jobban elviseljük a zajongást? Vam venne valami! A feletted lakó dübörgése viszont rosszul hangzik! Próbáltál már vele beszélni? Annyira kíváncsi lennék, mit csinál pl. minden este, pont ugyanabban az időben!?

nem_vagyok_dj 2017.01.20. 07:21:50

@házmestermedve: Valamennyit biztos számít az is, hogy milyen viszonyban van az ember a másikkal, mert ha undok, nem szimpatikus, nem szokott mondjuk köszönni, esetleg ő is beszól valamiért, vele kevésbé lesz toleráns az ember. Pl a felújítás alatt 2 emelettel feljebbről jött le egy fiatal lányka folyton, hogy hát őt nagyon zavarja, mert minden felhallatszik hozzá, és nem tud pihenni. Kb lehet vagy 20 éves. Na ő azóta se köszön ha véletlenül találkozunk, sőt morcosan néz csak :D Mondjuk én kiírtam, hogy ez lesz, tehát nem érte meglepetésként, bár a cetlimet másnapra letépték, és a harmadik után nem raktam ki újabbat. Érdekes, hogy a közvetlen szomszédaim egy szót se szóltak a felújítás miatt, csak ilyen nagyon távoli lakók.
A fölöttem lakó ilyenkor megágyaz. Kis lakás ez, 37 m2, eredetileg egy szoba, fölöttem a konyhát kitették az előszobába így az másfél szoba, laknak asszem 3-n 2 felnőtt egy nagy gyerek (talán olyan 16-18 körül lehet) Gondolom, hogy elférjenek kinyitható kanapé van, és ahhoz, hogy megágyazzon el kell pakolni pár bútort, hogy azt kinyissa. Ez tisztán kivehető, szék és asztal huzogatás, ami megérthető, a dübörgést szerintem a gyerek csinálja, de mivel ekkor már pizsamában szoktam lenni, nem mentem fel hozzájuk, max. néha kopogok a plafonon :)
A szövetkezet sajnos annyira rossz, hogy ha nem is minden napra de majdnem minden hétre jut bosszankodni való. 2 és fél éve elkezdett ázni a fürdőszobám az esőlevezetőből, tavaly januárban (1,5 év! szétázott addigra minden kb) kicserélték nálam (tehát padlótól plafonig) a csövet, nyáron ismét áztunk, de sokan, (1,2,3,4 emelet tuti, fölötte nem voltak épp otthon) erre az volt a megoldás, hogy ledugózták a tetőn a csövet, hogy ne menjen bele víz, úgyhogy most a ház oldalán az ablakom előtt folyik minden esőnél. De soha nincs kiírva semmiről tájékoztatás, a közgyűlésen se mondanak semmi érdemlegeset, nem is jár szinte senki (216 lakásból kb 20 max 30 idős ember, meg én), valami 6 millió csak a bér és tiszteletdíjuk, de azt mindig megszavaztatják, hogy emelve legyen, az fontos. Rezsicsökkentős papírt amit havonta ki kéne rakni, ha jól tudom, évek óta nem láttam kitéve pl.

Serrin 2017.01.20. 09:52:41

Mit lehet tenni akkor, ha minket tart hangosnak egy idegbeteg? Házibulit nem tartunk, tv-t nem üvöltetjük, de ha csak halkan megszólalunk este 10 után, akkor már kiakad. Tisztára olyan, mintha másokat hallgatna, hogy mikor szóllhat be.
Érdekes módon egy nyuggernek van csak ilyen baja, mindenki más szerint csöndes a gyerek, meg a kutya is. (Már előttük is ugyanez volt a gond szerinte, szóval nem ők okozzák.)

2017.01.21. 05:47:47

@Serrin: erdekes dolog ez, nekem volt olyan szomszedom, akinek az volt a baja velem, hogy tul halk vagyok! Marmint hallgatozott es nem hallott semmit, erre panaszkodott, szerinte ez gyanus. Nem vagyok otthon? Uresen all a lakas? Miert nincsenek hangok? Mit csinalok en egesz nap? Ablakbol leste a forgalmat meg szaladt (csoszogott) az ajtaja kemlelonyilasahoz, hogy meglesse, hogy ki jott, kihez jott, hany orakor ment el.
Aztan amikor otthon voltam, akkor meg szova tette, hogy minden vizeles utan oblitem a WC-met es kezet mosok. Ezt nem hallhatta, csak ha konkretan hallgatozott a stangban a WC mogott.
Visszakerdeztem, hogy szerinte mit kellene csinalnom a vizeletemmel, de ez hiba volt, mert erre o kifejtette, hogy ok nem huzzak le a WC-t, csak szekleturites utan... na itt adtam fel. Egy idegen kioktat masokat, hogy hogy oblitsek a WC-juket es elkezd a sajat szekleturiteserol beszelni, meg hogy szerinte vizeles utan indokolatlan a kezmosas es WC-oblites.
O volt az, aki a nevre szolo koltsegmegosztos futeselszamolasokat is titokban atnyalazta es megallapitotta, hogy akik nincsenek otthon napkozben, iskolaban, egyetemne vannak, dolgoznak, azok nem futenek eleget es o emiatt fazik. Amugy a futesszamla egy resze ment csak mero alapjan, a masik resze pedig legkobmeter szerint, tehat egy szava se lehetett volna.

Egy haveromnal a panellakasban a felso szomszedek konditermet rendezett be az egyik szobaban, aztan estenkent meg hetvegente ment a gyuras, nyikorogtak a csigak, drotkotelek, csattogtak a lapsulyok, de ok egyebkent se voltak epeszuek, orditottak egymassal alpari modon mindenert.

Hörömpő cirkusz világszám 2017.01.21. 09:11:47

Panellakásban nőttem fel. Kamaszként tapasztaltam meg először a hangos szomszédot: ordítva nevelte a gyerekeit az alattunk lévő lakásban. A csecsemővel is üvöltött, ha túl sokáig sírt vagy valami "rosszat" követett el. Konkrétan féltem, hogy valami baja lesz a kölyöknek, kértem a szüleimet, szóljanak neki vagy hívjanak gyámügyet, tegyenek bármit, mert borzasztó volt hallgatni nap mint nap. A gyerekszoba az én szobám alatt volt, a fűtéscsövek kiválóan vezették a hangot, minden szót hallottam.

A panelban a fúrás volt az egyik legirritálóbb zaj. A sok év alatt annyit fúrtak, hogy szerintem már ementáli sajtra hasonlíthat a falszerkezet. Vicces volt, amikor egyszer becsöngetett a harmadik emeleti lakó (hetediken laktunk), hogy azonnal fejezzük be a fúrást, mert ő tudja, hogy mi csináljuk, végighallgatózta az összes lakást és tőlünk jön a zaj. Épp anyuval ketten voltunk otthon, szóval elküldtem a szomszédot, paranoiázzon máshol.

Később gangos házba költöztünk. Ott megtanultam csendben tűrni mindenféle zajokat, ugyanis a falszomszédunk alkoholista volt, igazi hardcore, aki zárás után mászott haza a kocsmából, otthon megegyelte kicsit az asszonyt és ha nem volt pénz a lőrére, delíriumos látomásai voltak és üvöltve kergette a nemlétező rágcsálókat. Egyszer szóltam neki, hogy kussoljon, akkor jól megfenyegetett, hogy elüt a teherautójával, mert napközben sofőr volt az istenadta.

Voltak bulizós szomszédok is a házban, kirakták a hangfalakat a folyosóra és ott táncoltak meg kurjongattak. Sokszor járt a rendőrség a házban a zaj miatt, mindig volt, aki kihívta a jardot éjjel. Nyíltan szólni senki sem mert, mivel bulizósék az élet minden területén nagyon agresszívak voltak. Mi megtanultunk füldugóval aludni, ami egy bizonyos zajszint felett abszolút hatástalan. Van az a dübörgés, ami beszivárog az agyadba és megőrjít.

Most kertvárosban lakunk. Itt is megáldott minket az ég a flexelős szomszéddal. Vasárnap hajnalban, este 11-kor, karácsony reggelén, mindig van alkalom a nyiszitelésre. De nem baj, füvet nyírni akkor a legjobb, amikor délutáni szundit tart a kertjében vagy vendégei vannak.

Tapasztalatom szerint ha utálod a szomszédodat, a legkisebb nesz is az idegvégződéseiden hárfázik.

2017.01.21. 09:53:20

@Hörömpő cirkusz világszám: ja, orditva gyereket nevelo szomszedom nekem is volt. A no, bevemhesedett, majd leszult egy fiugyermeket, akivel aztan otthon maradt, mig a ferj dolgozott.
Egesz nap orditott az ujszulott gyerekkel, de olyan durvan, hogy majdnem kihivtam a rendorseget. Szidta a gyerek kurva anyjat (aki o maga volt), hogy miert nem eszik, miert szart a pelenkaba, miert nem alszik. Amikor a ferje hazajott, akkor csend lett, akkor nem orditott, szerintem a ferj nem is tudta, hogy mit muvelt a no napkozben a kozos gyerekukkel. Abbol a kisfiubol biztos, hogy idegroncs lett es az elso mondata is kb. annyi lehetett, hogy "nnaaaaa! mi a kurva anyadert nem zabalasz maaaaar te idiota!"
szerencsere en a kisfiu ket eves kora korul elkoltoztem onnan

Annyi idegbeteg embert, mint Magyarorszagon, sehol se lattam meg. Mindenhol van egy-ket nemnormalis, de Magyarorszagon minden panelhazra es gangos belvarosi hazra jut legalabb egy-ketto.
süti beállítások módosítása