Itt folyik el a pénzed: Magas a társasház villanyszámlája? Legtöbb esetben ez a hibás!

Minden évben felelős lakóként átolvasod az éves elszámolást, terveket, tényeket, de egy valamit nem értesz: miért olyan borzasztó magas a villanyszámla?!

magas-villanyszamla.png

Konkrét történet, hogy egy ismerősöm megkeresett azzal, hogy agyaljak egy kicsit vele, mert nem érti, hogy hogyan lehet a társasházuknak havonta több, mint 20 000 forint a villanyszámlája, amikor még a lakásának is kevesebb, pedig a meleg vizet is árammal állítja elő.

Ja és öten lakják a lakást tengerimalacostul. 4 számítógéppel, villanysütővel, mosogatóval, mosógéppel, szárítóval és egy mindennek nekimenő robotporszívóval.

A magas villanyszámla mindig valami hibának a jele

Ez tényleg túl sok, úgyhogy nagyon jól érezte, hogy itt valami nincs rendjén. Ugyan a házmesternek illene az ilyen anomáliákat rögtön kiszúrni, de ő is ember, hibázhat. Szóval nagyon helyes, ha te is átnézed a beszámolót és használod a józan eszed, hogy reális lehet-e egy ilyen magas villanyszámla.

Többnyire a válasz az, hogy nem, ugyanis elmondása szerint:

  • régi bérház
  • kicsi, 2 szintes
  • kevés, 12 lakással
  • a folyosókon időkapcsolós világítás van
  • azok az izzók is csak 60 wattosak és összesen csak 5 van belőle, ráadásul ebből egy már hónapok óta kiégve

Nos, az irreálisan magas társasházi villanyszámlák leggyakrabban egyetlen okozóra vezethetőek vissza, mellesleg itt is ez volt a hibás:

égve hagyott lámpa a pincében

Komolyan, ilyen esetekben mindig az az első tanácsom: futás fel a padlásra, le a pincébe, tárolókba, mert az esetek többségében ilyenkor égve maradt a lámpa.

A LED-ek sajnos nem elterjedtek még a közös területeken se, nemhogy a pincében. Amúgy oda nem is éri meg (már ha nem ég folyamatosan :P), mert olyan keveset világítanak (évente 10-15 órát?!) azok a lámpák, hogy a LED-esítésük megtérülése kb. akkorra esedékes, amikor egy idegen civilizáció felveszi velünk a kapcsolatot. 

Ők meg majd jól elcserélik velünk a hidegfúzió tudását cserébe pár politikusért és akkor meg már nem is számít...

Mennyit jelent az égve hagyott lámpa?

Hátrány viszont, hogy ha égve maradnak a hagyományos izzók, akkor a LED izzóval szemben már megmutatja magát a számlán rendesen. Egy pincében 5 darab régi, 60 wattos izzó már egy hónap alatt több, mint 8000 forintos villanyszámlát csinál. És ezt havonta.

Ez egy év alatt már a 100 000 forintot is meghaladja. És ez a te zsebedből folyik ki.

Az ismerősnél ez a móka tulajdoni hányadra lebontva havi 940 forintjába került. A semmiért. Viszonyításképp egy átlag alatti házkezelő albetétenként (kb. lakásonként) 1000 forintért dolgozik. Azaz, az olvasóm kétszer fizette ki azt a közös képviselőt, akinek ez fel sem tűnt.

Úgyhogy ha meguntad, hogy más bénázásának a költségét te fizeted, érdemes lehetne Házmestermedvére váltanod! Itt meg tudod nézni, hogy mi mindent csinál máshogy egy medve az otthonodban. Itt meg azt, hogy kik vagyunk.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!
36 komment
2017-01-26 17:49:51 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr1712095853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2017.01.27. 10:51:00

"A magas villanyszámla mindig valami hibának a jele"
"mert az esetek többségében ilyenkor égve maradt a lámpa."

Mérnökzseni-logika. :D

GyMasa 2017.01.27. 11:08:50

Ehh, mar 2000 HUF koruli aron lehet LED-es fenyforrasokat kapni es nem is vackokat, pl az IKEA-ban. (2x 1000lm, 3490 HUF)
Tehat, szigoruan veve egy honap alatt megterulne a cserejuk, ha valaki megis felkapcsolva felejti a lampat.
DE.
Sajnos az ilyen felreeso helyeken gyakori problema, hogy valaki esetelg szemet vet a LED-re, es egyszeruen ellopja.
En a mostani hazamban minden lampat kicsereltem LED-esre (mivel bekoltozeskor alig volt lampa a hazban, szoval, nekem kellett mindent megvenni) mert inkabb raszantam egy kicsivel tobbet.
Ez 3 eve volt. Azota 1 Fenyforrast kellett cserelni, mert elkezdett hunyorogni.
Es, itt Nemetorszagban, ahol 27 cent 1 kWh, 94 EUR a havi szamla.
Osszehasonlitasul, Magyarorszagon az 1/3 meretu lakasban siman 20-25 000 HUF volt a villanyszamla, pedig ott gazzal foztunk, itt meg villanytuzhely van.

2017.01.27. 11:17:38

"5 darab régi, 60 wattos izzó"..???? ez mit jelent? az új 60 wattos izzók kevesebbet fogyasztanak?

É2I 2017.01.27. 11:34:29

Már nem olyan egetverő összeg kicserélni LED-esre. (Esetleg, ha megnézel valami kínai oldalt, ott még olcsóbb és akár még nem is rosszabb) Max azt kell megoldani, hogy ne lopják el, (csak személyre kiadott kulcs, nyitott helyen pici védőrács.) vagy/és oda is időkapcsoló egy kicsit hosszabb késleltetéssel.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.01.27. 11:38:50

Gratulalok. Egyreszt hogy egy egymondatos "okossagra" egy komplett posztot tudtal felepiteni, masreszt hogy ezt az index cimlapjogosnak erezte...

PITTA 2017.01.27. 12:32:01

@GyMasa: luemenet: Pila izzó (Philips gyártmály) E27 14w LED 1521lm! (ami tényleg egy 100as izzónak felel meg) 1290 Huf. 2700K.

PITTA 2017.01.27. 12:34:05

@É2I: Minden izzó kínai :-), még az előbb említett Pila is. A kínából online redelőseknél 95% esély van rá hogy vibrálni fog. Ezt az izzó elé tartott és meglóbált kézzel, vagy mobiltelefon kamerájával rögtön tetten érhető...

lutria 2017.01.27. 12:38:38

Ez is valami?A mi panelünkben a pincében az egyik lakónak már évtizede teljes méretű esztergagépe van,egy másik villanyhegesztővel fusizik,pár éve a távfűtősök frissen felszabadult pincéibe az egyik lakó asztalosműhelyt telepített elektromos gépekkel(az egyik a "műhely",a másik a szerszámos raktár)-az éves elszámolásban sehol nincs feltüntetve hogy bármelyiknek külön villanyórája lenne és fizetne az áramért vagy egyáltalán emelt bérleti díjat fizetne az ipari tevékenység miatt...

kobalt (törölt) 2017.01.27. 12:42:07

Valaki lopja a villanyt a pincében, vagy felvezette a lakásába csak senki nem néz utána.
Kapcsold le este a lépcsőház villanyóráját és valaki nézze meg hol alszik ki a villany, vagy nappal is ha forog akkor gond van.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.01.27. 13:22:01

@lutria: és erről ti ezek szerint tudtok - és hagyjátok. igazán lúzer dolog. (jó, most jössz majd a süketeléssel, hogy nem érsz rá közgyűlésre menni, meg a többség úgyis leszavazna - de akkor is egy lúzer vagy ha ez téged annál jobban nem zavar, mint hogy itt "büszkélkedj" vele.)

lutria 2017.01.27. 14:52:26

@városjáró: Az a helyzet hogy én járok,viszont pl.a legutóbb 220 lakásból eljött 40-50fő,a társasház kezelőnek meg van még ki tudja hány hasonló épülete van és az illetékes személy évente 3x cserélődik...
Úgyhogy amikor személyesen beszélek az illetékessel hogy mi a pálya akkor az hüledezik hogy nahát,ilyen létezik,majd utánanéz stb.majd kiderül hogy nem csinált semmit és már nem is dolgozik a cégnél az utódja meg nem tud semmiről.
Pl.a legutóbbin panaszkodtak a lakók hogy szeretnének pincehelyiséget(már évtizedek óta beteltek,pl.több család is használ egy 12m2-es helyiséget)a társasház kezelő reakciója az volt hogy fel kellene emelni a bérleti díjat 2-3X díjra hátha aki nem tudja fizetni az kiköltözik belőle-előtte fél évvel meg ők adták ki a távfűtősök megüresedett 4-5 extra nagy (20-30m2)pincehelyiségét 1-1 embernek/családnak meg az asztalosoknak...erről is beszélem az egyik illetékessel aki a ház ügyeit intézi és a házkezelőnél is dolgozik,+ házban is lakik és ő is szeretne pincét,megmutattam neki mindent stb.,majd intézkedik de úgy látszik nagyon jól fekszenek valahol a az új helyiségek bérlői hogy ennyi minden t elnéznek nekik.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.01.27. 15:33:25

"előtte fél évvel meg ők adták ki a távfűtősök megüresedett 4-5 extra nagy (20-30m2)pincehelyiségét 1-1 embernek/családnak meg az asztalosoknak.."

ha ezek a helyiségek a társasház tulajdonában vannak, akkor közgyűlési felhatalmazás (határozat) nélkül nem adhatta volna ki őket senki. vagy ezek a raktárak magántulajdonúak, és a ház közös képviselete - külön megbízás alapján - ezeknek a magántulajdonosoknak is dolgozik?

az pedig, hogy kevesen jelennek meg (220 albetétből 40-50) az önmagában nem akadálya hogy döntsön a közgyűlés, hiszen ez a 40-50 fő meghatalmazás útján képviselet másokat is, vagy ha nem, akkor a "normál közgyűlés" után megtartott "megismételten" már kisebbségből is hozhat határozatot).

egyébként pedig minden határozat megtámadható a határozathozataltól számított 60 napon belül. és - a legfrissebb törvény értelmében - már a társasházak törvénzi felügyeletét (a közös képviselő vizsgálatát) is lehet kezdeményezni a területileg illetékese jegyzőnél.
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1500155.kor

Beer Monster 2017.01.27. 17:22:46

@városjáró: Ezekkel a dolgokkal tényleg nem lehet egy társasházban mit csinálni. Az öregasszonyok kifejezetten élvezik, hogy meglopja őket a közös képviselő. A lépcsőház felmosására használt heti 1l HYPO az éves összesítésben 4000 Ft helyett 70.000 Ft, nem viccelek, hetven - ezer tisztítószerre. "Olyan rendes", "Jaj, más tisztítószer is kellhet", "Én nem akarok beleszólni", "Ki kell fizetni, nem panaszkodni"...

Társasházból csak menekülni lehet.

fda 2017.01.27. 17:40:29

Mekkora felfedezés!!! Le kell kapcsolni a lámpát, kevesebb áram fogy!

Ez gondolom egy széles körű társadalmi probléma, hogy mindig, egész évben égve vannak felejtve a lámpák, sőt lehet, hogy van ahol kapcsolójuk sincs, ezért érdemes volt cikket írni!!!

fda 2017.01.27. 17:43:44

@Beer Monster: Emiatt egyébként nem menekülni kell, hanem rákérdezni, hogy részletezze azt a hetvenezret. Az ott elszámolt anyagokat azért nagyon könnyű az év 52 hetére visszaosztani, és együtt rövigen átbeszélni, hogy hetente mi került 1346 forintba.

sutyerák 2017.01.27. 18:40:46

lehet még kapni normál wolfram-szálas égőt?
-nálunk pár éve kiégett itt a földszinten,-hát fogtam magam és kicseréltem egy székre állva a saját,talán kemény 85 Ft-ért megvett égőmre.
-akkoriban még olvasgattam a társasházi elszámolásokat: egy ilyen akcióért 1500 Ft-körül fizettek,ha megrendelték mástól.

venszivar 2017.01.27. 18:41:49

Egy rokonomnál a t.házat elektromosan "felújítottak" . Előtte a lift padlózatában súly kapcsoló volt, tehát akkor lett világítás, ha belépett valaki. MOST ÉJJEL-NAPPAL VILÁGIT ! Előtte a pincékben minden külön-külön tárolóban KÜLÖN kapcsoló volt! MOST EGY KAPCSOLJA a 3-4X 5-6 db izzót. HA valaki égve hagyja, akkor 5-6 izzó világit akár napokig, hetekig, míg észre nem veszi valaki. VAN " itt " pénz!?!

sutyerák 2017.01.27. 18:45:31

@sutyerák: meg a faxom bejárati kilincset is lecseréltem,mert leesett éjszakás műszak után hazaérve. megkerestem egy régit és felszereltem.
-ma már? xarok rá. a szomszéd elejti a lábtörlőmre a taknyos papírzsepijét,-de nem képes felszedni,én csippentsem fel?
- és most nem qrváznék,-pedig lenne kedvem.

2017.01.27. 19:23:34

@venszivar: "Előtte a lift padlózatában súly kapcsoló volt, tehát akkor lett világítás, ha belépett valaki. MOST ÉJJEL-NAPPAL VILÁGIT !"

Nem jól tudod. Az ócska liftekben van (volt) mozgópadlós súlyérzékelés, hogy a liftet ne lehessen nyitott belső ajtóval elhívni, ha valaki áll benne. A modern liftekben ez már nincs, sőt ugrálni sem kell bennük, ha nem indulnak el.
Amiről te beszélsz, az a liftakna világítás, amely az ócska liftek esetében akkor kapcsol be, ha kinyítják az aknaajtót. Az új lifteknél ezt külön lehet kapcsolni a gépházban a szerelő által, akkor ha javítás közben szükség van rá.

2017.01.27. 20:24:27

Laktam társasházban (csak 4 emeletes), ahol magas volt a közös villanyszámla. Vad ötletelés ment, hogy ki lopja az áramot, ki is akarták méretni szakemberrel, hogy melyik lakásban lopják. Az is egy teória volt, hogy a pincében valaki titokban esztergapadot, valami műhelyt üzemeltet. De annak lett volna hangja... a pince összesen se volt valami hatalmas területű.
De volt egy lezárt, komoly, riasztóval és kódos elektromos zárral védett ajtó, ahova csak egy lakónak volt bejárása. De mivel ő jóban volt mindenki mással, így rá nem gyanakodtak, kidumálta magát. Furcsa hangok viszont onnan se szűrődtek ki.

A LED-eket hamar ellopják, még a hagyományos izzó, fénycső is áldozatul esik egyes lakók gyűjtőszenvedélyének, nemhogy a több ezer forintos LED-ek.

VHB 2017.01.27. 20:26:12

A medve milyen viszonyban áll a spórolós mókusokkal?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.27. 20:58:29

Marhaság, de komolyan. Amúgy annyira olcsó már egy led-es lámpatest (1-2 ezer) hogy bárhová megéri

Beer Monster 2017.01.27. 21:14:09

@enpera: Ezek az áruházi LED égők nem jók bárhova, lakóhelységbe a 80-as színvisszaadásuk miatt nem valók.

házmestermedve 2017.01.27. 21:17:47

@VHB: Jó szomszédiban, barátiban, üzletiben! Egy erdőben laknak!

venszivar 2017.01.27. 21:19:44

@kutyás majmok népe: Biz te sem minden variációt tudsz...., tehát "nem jól tudod"!

1. - a súlyérzékelős padlót beállították kb. min.20-25kg nyomásra, hogy egy kisgyerek, akkor se tudjon liftezni, HA becsukta mindkét ajtót.... s a VILLANY SEM KEZDETT VILÁGÍTANI, HA NEM VOLT MEG A HOZZÁ SZÜKSÉGES (beállított) SÚLY .

2. - a világítás csak akkor kapcsolódott be (fel) HA nyomta a padlózatot az a bizonyos súly !!! + HA meg mindkét ajtót becsukták .....tudott elindulni a lift.

ITT most főleg az áram pazarlásról thémázunk! az meg nem csípi a "sokat" tudó arcodat, hogy abban a baromi "modern" liftben évente (365x24) 8760 órán át világit 2x15 W-os izzó.....???

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.01.27. 23:19:38

A liftlámpa téma egy ismerősöméknél is épp aktuális, mert a bérházuk kulcsos felvonóját nemrég részlegesen felújítoták. Eddig csak akkor égett benne a villany, ha az utas felkapcsolta. A felújítás óta folyamatosan ég (üresen állva is - éjjel-nappal). A szerelő egy ÉMI szabályra hivatkozott, amikor rákérdeztek nála a dolgora. Még nem csekkoltuk le, hogy jogos-e ez a hivatkozás. A neten nem találtam hivatkozás rá. Ha tud valaki, akkor köszönettel elolvasnám.

5perc 2017.01.28. 04:59:26

Ahogy említették, 1000 óra után nem fogyaszt többet.

2017.01.28. 09:11:07

@venszivar: " a VILLANY SEM KEZDETT VILÁGÍTANI, HA NEM VOLT MEG A HOZZÁ SZÜKSÉGES (beállított) SÚLY"

Nehéz visszamennem az időben. Most veszem le, hogy te a fülkevilágításról brekegsz. Na ugye, az ócska liftekben előfordulhat az általad leírt kombináció, csak hogy a hatóság már nem engedélyezi a lift sötét fülkével való parkolását, kvázi a sötét fülkébe való belépést sem, a balesetek elkerülése végett (botlás, aknába zuhanás). Ha lift felújítás történt, akkor megkéred a felvonószerelőt, hogy időzítse a fülkevilágítást, amit minden modern liftvezérlés tud (amennyiben nincs hívás, 10-15 perc után lekapcsol a fülkevilágítás, viszont új hívásnál automatikusan bekapcsol, mielőtt belépsz a fülkébe).

"ITT most főleg az áram pazarlásról thémázunk! az meg nem csípi a "sokat" tudó arcodat, hogy abban a baromi "modern" liftben évente (365x24) 8760 órán át világit 2x15 W-os izzó.....???"

Ha vennéd a fáradságot és meggyőződnél róla, rájönnél hogy nálatok is időzítve van a lift belső világítása (elég ha késő este, amikor már nem használják a liftet, benézel az ajtó alatt). Ha valóban világít egész éjjel, lehet szólni a szerelőnek.
Nekem felesleges arcoskodnod, mert sok évig voltam liftszerelő. Éppen a a társasházi hülyékből lett elegem.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.28. 14:34:06

@Beer Monster: mi az a színvisszaadás? Meg milyen áruházi lámpa?

Beer Monster 2017.01.28. 23:07:05

@enpera: Azzal mérik a fény természetesnek megfelelő összetételét. Egy 100 közeli szám, lakószobákban legalább 90-nek kell lennie.

Ami alatta van, az garázsban, WC-ben még jól használható.

(CRI a rövidítése a dobozon)

Beer Monster 2017.01.28. 23:08:43

@enpera: Barkácsáruházakban csak ezeket az olcsókat fogod megtalálni.

Jahno 2017.01.29. 01:27:40

@lutria: Nálunk az ilyen esztergácsolós vállalkozók többet fizettek, de aztán el is fogytak a pinyóból. Régebben razzia is volt, akinél 100-500as halogén volt felszerelve pinyón belül, azt basztatták, hogy gazdálkodjon okosabban. Lehet ez egy rendes ház?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.29. 08:05:32

@Beer Monster: és ha én nem a barkácsáruházakban vásárolok? Hogy jön ide egyáltalán hogy van ilyen meg olyan is...

venszivar 2017.01.30. 08:41:54

@kutyás majmok népe: Feszültnek tűnsz, te bukott lift szerelő.....

mint írtam, NEM ott lakom!

"örültem", hogy karácsonyfa árusként tudtam "újat" írni....:):D

Péter Tóth 2017.02.17. 08:23:49

Mostanában lejárok házgyűlésre (vagy minek hívják), mert többen mondták, hogy érdekes. Hát tényleg az.

Soklakásos házról van szó, túlnyomóan idős lakókkal. Gyakorlatilag bármit megszavaznak, amit a nagyon kedves házelnök eléjük bocsát. Én akkor kaptam fel a fejemet, amikor az időkapcsolós lépcsőház világítást 900 ezer + ÁFA árban mozgásérzékelősre javasolta cserélni az elnök a lift előtti részen.

Na, akkor azért én közbeszóltam, hogy valaki magyarázza el nekem, hogy miért is jó ez nekünk.
- Az időkapcsolós rendszer jól működik, jól van beállítva (nagyjából 3 perc) cserélni nem kell.
- A mozgásérzékelős csak akkor tud áramot takarítani ehhez képest, ha nagyon rövidre állítják az idejét és nagyon "tompára" az érzékelését. De úgy meg tuti, hogy akkor oltódik rám, amikor a postaládával sz*rakodom, vagy a kulcsom után túrok a táskámban. És még így is évek kellenek, hogy 900 ezret visszahozzon.

Egyébként meg 900 +ÁFA árért szerintem az egész lépcsőházat át lehetne alakítani mozgásérzékelősre vagy végig lehet LED-ezni az egészet.
süti beállítások módosítása