"Füst lepte el a gyerekszobát..." - olvasónk mesélt

Szerintem kevesebb rémisztő dolog van annál, amikor a gyerekszobába benyitva füsttel találkozik egy szülő. Oké, nem volt tűz, de ezt az első pillanatban nem tudja az ember. Szörnyű lehetett! Lássuk hát a levelet:

fust.png

Kedves Hazmestermedve!

2016 tavaszan vasaroltunk egy lakast,ami teljeskoruen fel volt ujitva,nagyon szepen nezet ki.Pici babankat szuletese utan ide hoztuk haza. Beindult a futesi szezon es egyik este a babaszobaban( 3 honapos ekkor) kellemetlen fustszagot eszleltunk es fatyolos volt a levego.

Gyorsan atkoltoztettuk a haloszobankba a babat, azota itt tartozkodik velunk. Masnap mar teljes fust lepte el a szobat. Megkerestuk az also szomszedot, kiderult hogy begyujtottak a cserepkalyhaba, ami mogott naluk kemeny huzodott meg. Szakembert hivtunk aki kibontotta a falata babaszobaban es kiderult a kemenyt gipszkartonnal fedtek be ugy, hogy a kemenybe szabalytalanul belevestek a villanyvezetekeket, a kemenyen nincs vakolat,csupa repedes mindenutt.

Kihivtuk a kemenyseproket, akik kozoltek ez teljesen szabalytalan, bontsuk le az egesz gipszkarton boritast ami korulveszi a kemeny minden oldalat.A bontas erinti a folyosot, a konyha es etkezo egy reszet a babaszoban felul. Hivtunk szakembert, aki elkeszitette az arajanlatot, kozolte kb 3,4 het ennek a rendbehozatala, de nem lakhatunk ebben az idoszakban ott a babaval.

A hiba eszleleset kovetoen folyamatosan fotozzuk az esemenyeket, es kozoljuk az eladoval, aki kezdetben hajlandosagot mutatott a karunk megteritesere, de jelen pillanatban belekot mindenbe, azt miert kell, ezt miert kell megcsinalni? Megis ugy tunik nem akarja elismerni a felmerult hibakat, mondvan ok nem is voltak ott amikor a lakast felujitottak, nem ismertek a hibakat, igy nem is tudhattak rola. Nem erzik magukat hibasnak.

Nekunk a 100 km-re lako szuleinkhez kell koltozni, onnan hordani a babat gyermekorvoshoz, gyogytornara, paromnak naponta  ketszer kell megtenni az utat munkabajarashoz tomegkozlekedessel, hiszen uzemanyag megfizetese nagyon megterhelne a csaladi koltsegvetest. Kerem segitseget mi ebben a helyzetben a teendo?

Teljesen ketsegbe vagyunk esve, hogy van egy dragan vett lakasunk, de megsincs es ki tudja milyen rejtett hibak fordulnak meg elo a gipszkartonnal takart falaknal, milyen eletveszelyes helyzetnek vagyunk kiteve? Ilyen esetben vissza lehet-e lepni, vagy elallni a vasarlastol? Szakmai segitseguket varom egy ketsegbeesett fiatal par!

Sziasztok!

Kezdjük a legjobbal: a medvecsapat minden tagja nevében gratulálok a babához, életeteknek ez egy varázslatos új szakasza lesz. Úgyhogy nem hagyjuk elrontani. ;)

Van jó, meg rossz hírem is. Kezdem a jóval:

Ez az előző tulaj költsége lesz

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek itt a medveblogon, ezért konzultáltam a jogászunkkal és szerinte is ez szavatossági kérdés. Azaz garanciális.

Ez persze nem függ attól, hogy tudott-e róla vagy sem. Ahogyan a MediaMark sem tudott arról, hogy hibás az az elektromos kés, amit eladott nekem. Garancia.

A rossz hír, hogy ez sokáig is eltarthat

Elmondásod alapján, nem ugrál örömében a problémátok miatt. Ilyenkor peres úton tudjátok megtéríttetni a károtokat. Ez évekig is eltarthat.

Medvetanács 1#: Csak írásban!

Ne vitatkozzatok, mert azzal csak elmérgesedik a kapcsolat. Maradjatok higgadtak és tényszerűek. A kommunikációt tereljétek írásos formába. Legyenek levelek, tértisen. Ha ezt zsákutcának érzitek, akkor írjátok meg közösen egy ügyvéddel. Nem nagy pénz és nagyobb súlyt ad egy levélnek, ha azt ügyvéd írja.

Medvetanács 2#: Csak számlára!

Csináltassátok meg, de mindenről legyen számla. Későbbiekben csak ezzel fogjátok tudni bizonyítani a költségeiteket. Fontos, hogy ezeken a számlákon ne legyenek rajta az korintoszi oszlopok aranyoztatása és a rubinttal kirakott baldachin is. Szigorúan csak olyan munkák legyenek a számlán amik a helyreállítást, a hiba elhárítását szolgálják.

Medvetanács 3#: Egy ár nem ár!

Kérjetek be még 2-3 árajánlatot mindenképp. Egyrészt, nektek sem mindegy, hogy mennyit kell most költeni, másrészt, ha bíróságig megy az ügy, akkor alá fogjátok tudni támasztani, hogy miért azt az ajánlatot fogadtátok el.

Most jársz nálunk először? Ne menj el, amíg nem olvasod el legalább pár cikkünket, kérlek! ;) Ha tetszik, amit látsz, gyere és kövess minket facebookon!

Medvetanács 4#: Minden költséget írjatok!

Ösztönösen medvék voltatok azzal, hogy kezdetektől fogva mindent fotóztatok és dokumentáltatok. Pacsi! De rögzítsétek számlákkal mindenképp azokat a plusz kiadásaitokat, amik emiatt keletkeztek. Például ha 100 kilométerről kell bejárni, akkor bizony az az utazási költség is emiatt keletkezett. A bíróság is jó eséllyel elfogadja.

Medvetanács 5#: Vegyetek füstjelzőt!

Ha a maradás mellett döntötök, akkor érdemes lehet megnyugtatásul, a jövőre való tekintettel minden szobába venni egy füstjelzőt. Ez nem medverengető költség és ártani sem árt. Viszont, ha még egyszer valahonnan füst keletkezne, akkor úgy fog visítani, hogy nem a véletlenen fog múlni, hogy belefuttok-e a füstbe.

Csak ez a bajotok a lakással?

A vásárlástól való elállás ilyen hozzáállással (4 duplabetű egy szóban! mennyit érhet scrable-ben?!) nem hiszem, hogy sétagalopp lenne. Ha csak ez az egy rossz élményetek keletkezett, akkor lehet, hogy nem érdemes emiatt visszacsinálni mindent.

Tudom, nem nyugtat meg, de ilyenek vannak. Most ti is belefutottatok, de a kezdeti érzelmi sokkból kimászva lehet, hogy nem éri meg ezért borítani mindent. Hiszen a javítás után lesz egy ugyanolyan szép lakásotok, mint eddig, egy még szebb babával a szobában. :)

Ha feltételezzük az előző lakóról, hogy nem szándékosan rejtett el egy csontvázat a szekrényben, hanem csak az alvállalkozója/munkásai kóklerkedtek, akkor nem valószínű, hogy további nagy bajok legyenek.

Ha tippelnem kellene, egyszerűen csak vésték a villanyt és nem tudták, hogy az egy kémény. Aztán kilyukasztották, (ilyen van) majd szakszerűtlenül állították helyre (gipszkarton).

De persze megértem, ha teljesen elszállt a bizalom és nem érzitek ott jól magatokat. Ezzel kapcsolatban akkor mindenképp érdemes egy ügyvéddel konzultálnotok.

Segítsünk

Jogász vagy? Várom jogász, ügyvéd olvasóink véleményét ide kommentbe, hogy mire figyeljen oda olvasónk, hogy a költségeik akár bíróság előtt is védhetők legyenek, Kéményseprőket, akik segítenek, tanácsaikkal, hogy minden követelménynek megfeleljen az új kivitelezés. Köszi! ;)

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!
Szólj hozzá!
2017-02-08 18:34:05 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4912172348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása