A szomszéd kint tárolja a cuccait a folyosón... Mit tegyek?

Valér (ő választotta ezt a nevet) problémája Házmestermedve előtt sem ismeretlen, gyakran kapunk hasonló segítségkérő leveleket. Lássuk!

folyoson-tarolas.png

Kedves Házmestermedve!
Olvasgattam az oldaladat, de nem találtam pont olyan írást, ami a problémámról szól, így szeretnék kérdezni tőled, vagy legalább iránymutatást kérni, hogy merre induljak tovább! Ami az én problémámat illeti, az a közös területek (folyosó, udvar) használata raktárként, azaz, mit lehet tenni, ha a szomszéd kérésre sem hajlandó eltávolítani a "csak egy kis időre rakom ide, míg a felújítás tart" felkiáltással kirakott szekrényét/mosógépét/hűtőjét már hónapok óta? Van jogi megoldás, vagy csak a katasztrófavédelemnél történő feljelentés marad? Személyesen már szóltunk az illetőnek, de csak agresszív visszatámadást értünk el, valós eredményt nem... Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv: Valér

Gyanítom, minden házban van egy lakó, aki a túlterjeszkedésével előbb-utóbb kihúzza a gyufát. Nevezzük őket Lakó Imperialiszkusznak.

Lakó Imperialiszkusz

Cselekedeteinek megértéséhez fontos tudnunk, hogy az esetek többségében nem rosszból cselekszik, és többnyire csak magából kiindulva igazolja cselekedetét: "engem nem zavarna" felkiáltással.

Ettől függetlenül helytelen, amit tesz. Hiszen nem csak őt nem kell, hogy zavarjon, hanem senkit sem.

Tapasztalatom szerint érdemes az elején kezelni a dolgot, mert könnyen elharapódzik és egyre csak szaporodnak a kirámolt cuccok.

Mit tegyek, ha a szomszéd kint tárolja a dolgait?

Miután a folyosó, vagy az udvar közös terület, így egyetlen szomszéd sem sajátíthatja ki. Ugyanis azzal a logikával én is tehetnék be akár a lakásába is cuccokat tárolni.

Pacifista medveként az első mindig a diplomácia:

A kommunikáció szexi

Örök tanácsom ilyenkor a cél érdekében, hogy beszéljünk az illetővel. Kedvesen, aranyosan. Kerüljük a sértegetést és az ingerültséget. Ne feledjük, hogy nem azért mentünk oda hozzá, hogy a földbe döngöljük és még kettőt belerugjunk, mert akkor ő is támadni fog, hanem azért, hogy a problémánkat megoldjuk.

Kedves szavakkal meglepően sokat el lehet érni.

Valér a leírtak alapján ezen már túlvan, úgyhogy jöhet a medvemódi:

Mit tenne Házmestermedve közös képviselőként a kirámoló szomszédokkal szemben?

Valér jól gondolja, a katasztrófavédelemnél fel lehet nyomni és biztosan bünti is fog járni érte. A gond az, hogy a büntit a házra szabják ki és nem a lakóra, úgyhogy előtte még van egy fontos teendő:

SZMSZ-t kell módosítani:

  • Le kell írni fekete-fehéren, hogy a lakók semmit sem tárolhatnak a közös területen (amúgy a tűzvédelmiben benne szokott lenni).
  • Amennyiben tárolnak, akkor az esetleges bírság és kapcsolatos költségek teljes egészében áthárításra kerülnek a vétkes tulajdonosokra.
  • Legyen benne, hogy az áthárítás egyenlő részre osztva vagy tulajdoni hányad szerint lesz elvégezve (ne mondhassa, hogy neki csak egy doboz volt kint, míg a másiknak kilenc), azokra hárítva, akik miatt a bírságot kiszabták.
Medve egy kedves kis barna lény, aki természetes környezetében lájkokkal táplálkozik. A lájk ingyenes, de a hatása megfizethetetlen. Kérjük, ne menjen túl közel a rácshoz! Köszönjük együttműködését!

Legyen felszólítható a tulajdonos

Ha pedig már úgyis módosítjuk az SZMSZ-t, akkor még belevenném, hogy ne kelljen mindig a katasztrófavédelemmel szenvedni, hogy aki mégis tárol közös területen, annak azonnal lehet felszólító levelet írni, melynek ügyintézési és postai díja 3000 Ft.

Ezek a költségek pedig a tulajdonost terhelik. A felszólítás pedig minden héten megismételhető mindaddig, amíg nem kerül elszállításra a kirakott cucc.

Szóval, először mindenképp SZMSZ módosítás!

Miért akkora tragédia, ha kint van a cuccom?

Vannak értelmes és értelmetlen szabályozások. Értelmetlen a taxik színe és értelmes a folyosó szabadon hagyása. Miért? Katasztrófa, például tűz esetén, amikor a lakók a füst alatt, egymás után próbálnak kimenekülni az égő házból, akkor nem móka, ha még a folyosón is ég egy szekrény vagy szimplán beleütközünk és kerülgetni kell.

Ez tipikusan olyan szabály, aminek a haszna lehet, hogy soha vagy évtizedekig nem igazolódik, csak abban a 3 percben, amikor a gyerekedet menekíted a halál elől.

Vegyük komolyan és tényleg ne legyen semmi a folyosón, mert szó szerint egy kirakott szekrényen, de sajnos, akár egy kisebb kipakolt dobozon is életek múlhatnak.

Tetszik a Házmestermedve-féle megoldás? Itt olvashatsz továbbiakat is!

36 komment
2017-03-27 10:16:17 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7612371497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nico 1 2017.03.27. 19:22:22

Mit akartok ti meghatárorzni az SZMSZ-ben?
Ne rakjon ki semmit, és kész, mert TILOS
Itt van miért: 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról

205. § (2) Lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - nem helyezhetők el.
(3) Lakórendeltetésű épületek, épületrészek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, ha a menekülési útvonalat az előírt minimális méret alá nem szűkítik le.

2017.03.28. 12:25:29

Vidd be magadhoz, vagy add el :)

StanLee · https://newsroll.net 2017.03.28. 12:40:09

Nalunk sajnos a lakok tobbsege a foldszinten a folyoson tartja a biciklijet, ami miatt nem lehet hozzaferni a vilanyorakhoz es az ott levo kapcsolokhoz, szoval ha baj van nem lehet rogotn aramtalanitani. De ugyanigy, a ki/bejarati ajtok sem normalisan megkozelithetoek, mert biciklik elfoglaljak a menekulesi utvonal egy reszet. Hiaba tettuk mar szova es van kirakva, hogy nem biciklitarolo, igazabol mindenki magasrol tesz ra.

Kinel (katasztrofavedelem?) kell bejelnteni, hogy jojjenek ki es birsagoljak meg a hazat, mert a mostani allapotok veszelyesek? Nem izgat, ha nekem is kell miatta fizetnem, szivesen elkulonitek ra egy kisebb osszeget...

kommentes nikk 2017.03.28. 12:55:08

Mikor nincs otthon, kisbaltával megkezeled a cuccait alaposan, majd mikor hazaérve jajveszékel, kimész, és együttérzően meglapogatod a vállát, még meg is könnyezheted vele a csúf eseményt. Problem solved.

e.ke 2017.03.28. 12:58:39

Azt értem, hogy "menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházak pihenőin ". A kérdésem az lenne, hogy a földszinten mi engedhető meg? Nekem van kint a fal mellett egy virágállványom ill. a kerékpárom, plusz egy létra. Abszolút senkit nem zavar a menekülésben, nem takar el ajtót, villanyórát, semmit.

Netuddki. 2017.03.28. 13:32:46

@Nico 1: "Mit akartok ti meghatárorzni az SZMSZ-ben?"

Olvasd el bazmeg, benne van a blogban!

PonDrow 2017.03.28. 13:45:17

@e.ke: nem tartható ott, akkor sem, ha szerinted nem akadályoz senkit a menekülésben. A menekülés vaksötétben (áramtalanítva) és óriási füstben mekkora öröm, ha az előtted botorkáló lever valamit (ami nincs útban, ha látjuk és számítunk rá) és a te meg a többiek hasraestek benne majd a pánikban halálra tapossátok egymást?
Csak felvázoltam egy lehetséges problémát, amit okozhat...

e.ke 2017.03.28. 13:48:15

@PonDrow: Értem, de ez alapján az udvar közepén a földből kilógó slag sokkal nagyobb veszélyforrás, vagyis az is betiltandó... Azt is értem, hogy a biztonsági szempontok vezérlik a szabályok megalkotóit, de véleményem szerint ez teljesen emberidegen.

wrstjnethn 2017.03.28. 14:06:37

@e.ke: Mit nem lehet megérteni abban, hogy az közös terület? Attól mert a menekülésben nem zavar senkit, lehet, hogy nem akarja naponta nézni a létrádat a szomszéd. Ha odaszarok a küszöbödre, az sem zavar a menekülésben, akkor szabad? Sőt, kapsz egy szép graffitit az ajtódra, az sem zavar senkit. A közös területet hagyd békén és ne lomolj oda.

Treff Bubi 2017.03.28. 14:30:12

Szerintem egyszerűen nem kell semmit a folyosón tartani. Legyen szép, tisztán tartott, esetleg pár festmény a falon, amit meg nem tudsz a lakásodon belül vagy a tárolóba tenni, azt add el. Az otthon csinosítása pedig maradjon a saját ingatlanodon belül.

e.ke 2017.03.28. 14:31:36

@wrstjnethn: A létrát a pincében tartottam egészen addig, amíg le lehetett oda jutni. Azonban 2 éve tönkrement a világítás, és a közös képviselő nem foglalkozik a megjavíttatásával. De köszönöm a kedves hozzászólást :)

cardiobascuralis 2017.03.28. 15:00:55

Szólni kell a tűzoltóságnak, és majd azok intézkednek.
A második 50 ezres csekk után szerintem elviszi a bútorokat a folyosóról.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.03.28. 15:05:29

Ezzel az engem nem zavar szöveggel van a legnagyobb baj. Gondolom sokan azért bömböltetik a hangfaljaikat is, vagy tartanak 5 kutyát, 8 macskát, szaratja össze a járdákat mert őket nem zavarja.
De mást igen. Költözzenek ki családi házba.

Szelid sunmalac 2017.03.28. 15:45:23

@e.ke: Tipikus. Nekem is van ilyen szomszedom mint te. Szerinte neki barmit lehet, mert o meg tudja magyarazni, hogy az amti o tesz az miert nem gaz. met SZERINTE. Meg mert nek kenyelmesebb. Meg mert senkit nem zavar. Meg mert most miert ne. Meg mert neki ugynehezebb.
Figyelj: szarni ra!

Csőszbocskor 2017.03.28. 17:40:31

@e.ke: Kifogás az van, elemlámpa meg gondolom nincs...

Csipyke 2017.03.28. 18:22:27

A mi alsó szomszédunknak 300 nm kertje is van a lakásához, ahova ki is tud menni a lakásból, a lépcsőházat nem is használja, mégis ott kerülgetjük mind a három kölykének a jármüveit (bicikli, kismotor, roller, babakocsi). És közben azt gondolja, családi házban lakik... A régi házirend tiltotta a riasztósziréna lépcsőházba kivezetését, az volt kb. az első dolga, hogy olyat szerelt fel. A másik tiltott dolog a kert körbekeritése-ezt is megtette, a macskákra(!!!) hivatkozva. Mert a macskának akadály a drótkerités...
A harmadik a homlokzatra szerelt légkondi-borzalmasan néz ki tőle a ház.

Alick 2017.03.28. 18:39:13

Az a legérdekesebb, ha az emeleten teljes egyetértésben mindenki kint tárol ezt-azt...

VT Man 2017.03.28. 19:15:39

A taxik színe budapesten pont egy modern, jó ötlet volt, rossz a példád.

Amúgy a többi résszel egyetértek.

Ramil Safarov 2017.03.28. 20:01:14

"Mit tegyek, ha a szomszéd kint tárolja a dolgait?"

Ajto berug, langszoroval kifustol. Esetleg bedobni meg par granatot, biztos ami biztos.

Merlot 2017.03.28. 22:19:38

@Ramil Safarov: Persze, ha olyan hülye lenne valaki, mint Te, aki ezt javaslod.
Látszik, hogy soha nem csináltál ilyen csak pofázol a vakvilágba.

Akármilyen briganti, mocsok is lenne a lakótársad, téged visz el a rendőrség, és rongálásért, erőszakos cselekedetekért még le is ülnéd, - ha szerencséd van, felfüggesztve -, és még fizetnél, mint a köles.

Bona Fides 2017.03.28. 22:51:41

Tényleg semmit nem szabad kint tárolni. Házunk szegény, mint a templom egere, mert egyrészt a korábbi közös képviselő lelépett a kevéske zsetonnal, másrészt a 140 m2-en senyvedő nyögdíjasok, meg a nyóc általánost végzett léhűtők nem tudják fizetni a kkltsg-et. Drága szomszédom, Klárika (akinél átfedést mutat a fenti két kategória) nagyon ráér azzal foglalkozni, hogy ki mit csinál. Miután két létránkat is ellopták a padlásról (ahova egyébként is nehéz volt bejutni, mert az egyetlen, Klárika által felügyelt kulccsal csen-csen gyűrűt játszottak a házban), a párom vett egy méregdrága szuperlétrát és azt felszerelte a körfolyosón a falra 180 cm magasságba a lakásunk falára.
Na, ez nagyon a bögyibe volt drága Klárikának, másfél éves baszogatás során mindent megmozgatott, hogy azt onnan leszereltesse és annak rendje-módja szerint elpoassa a padlásról.
Aztán egyszer drága Klárika szar kéménye bedöglött, a kéményseprők pedig azt mondták, hogy szarnak létrát hozni, adjon létrát a ház (ami ugye nincsen neki). Akkor padig drága Klárika nagy feszengve eljött kölcsön kérni a létránkat. A párom pedig megmondta neki, hogy vegyen magának létrát és majd ha elmentek a kéményseprők, dugja fel magának, vagy vigye fel a helyére a padlásra.
Mert az isten nem ver bottal.
Minden házban van olyan barom, aki kirakja a cuccát, meg olyan barom is, mint drága Klárika, akit mindig minden zavar.

Ramil Safarov 2017.03.28. 22:59:41

@Merlot: Ennel mar komolyabb dolgokat is megusztam, csak jo kapcsolatok kellenek hozza.

Kelly és a szexi dög 2017.03.28. 23:04:06

Bele kell szarni - szó szerint

Bona Fides 2017.03.28. 23:08:43

@Csipyke: Az én szomszédasszonyom is büszke rá, hogy semmiféle bútort, vagy lomot nem tesz ki a körfolyosóra.
De az ajtajában a lábtörlőn tárolja a szemetet zacskóban, szelektíven gyűjtve. Egy nagyobb szél esetén görögnek a pillepalackok. A gyerek pelenkája és a tengerimalac-alom külön kis zacsiban. Kint van a hamutartó, mert az ajtó előtt dohányoznak. Kint vannak a cipők szép sorban, minden családtag lábszagát külön megismerem. Esős napokon pedig kint vannak a nyitott esernyők.
De hát ugye ezek nem torlaszolnak el semmit..... csak ideiglenesen vannak kirakva. :))))

LJoe 2017.03.29. 07:27:18

Itt található a Katasztrófavédelem folyosón való tárolással kapcsolatos előírásainak értelmezése, példákkal szemléltetve: www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/szakmai/piacfelugyelet/lakoepuletek_kozlekedoi.pdf

2017.03.29. 08:07:43

lopás / rongálás kezdetnek

Mei Ling 2017.03.29. 08:31:24

Házat kell venni, nem semmitmondó posztokat olvasgatni.

fénycsepp 2017.03.29. 08:37:40

Nálunk nemcsak szekrénykék állnak a lépcsőházban, hanem cipő es gusztustalan muviragcsokor is, nomeg egy retro seprű is van a gázcsőhöz rögzítve....a lakók leszarjak a közös tereket.

lutria 2017.03.29. 14:10:04

Ez mind semmi,többször láttam már hogy a hosszú folyosójú panelekben azok akik a folyosó végén laknak az ajtójuktól a lehető legtávolabb lezárják a folyosót ráccsal v. üvegajtóval(rajta csipkefüggönnyel)és azon túl szinte elő-/gardróbszobaként használják a folyosót berendezve szőnyeggel,fotellel,gardróbszekrénnyel stb.,egyszer olyat is láttam hogy a folyosó végi kis "erkélyen"-ahonnan a tűzoltók mentenék az embereket-tartottak egy hűtőt vagy egy szinte méretre készített szekrényt.Pedig azoknak van a lehető legnagyobb lakásuk paneltekintetben 2+2 fél szoba,de kell még nekik 10-15m2 gardróbszoba is...És ne mondja senki hogy nem tud róla a gondnok vagy más aki szólna nekik hogy ez már kicsit túlzás.

házmestermedve 2017.03.29. 14:21:04

@StanLee: Szerintünk mindenképpen a közös képviselővel beszélj első (és második és harmadik :)) körben, mert ez az ő feladata, neki kellene intézkednie (különben minden munkáját elvégezhetnéd helyette), de ha mindenképp a mancsodba akarod venni az ügyet, akkor a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ügyfélszolgálatához fordulhatsz. (Elérhetőség: 1149 Bp. Mogyoródi út 43. Kedd 8-12:00, Telefon:+36 1 469 4347, +36 20 820 0089)

Nico 1 2017.04.06. 22:56:04

@Tibi !: Bazd meg te a büdös kurva anyádat.
Leírtam, hoyg benne van Belkügyminisztériumi rendeletben, az üt minden szmsz-t te GECI

Rolph Meyer 2017.05.23. 08:03:07

Elnézést kerek bizonyos előttem szólók viselkedéséért. Első körben talán elég lenne a holmikat egy A4 és papírlapot kitenni hogy Ingyen elvihető !

Reactor 2020.03.27. 16:17:02

Lefotózni és meghirdetni őket a Jófogászon. Aztán ha a kedves lakó keresné, megrángatod a vállad, hogy lakunk itt ötvenen, bárki lehetett...
Előbb vagy utóbb megtanulja, hogy mire való a közös tároló ott lenn a pincében.
süti beállítások módosítása