A szomszéd kajaszaga elárasztja a lakásom! Mit tegyek?

Nem tudom másnál hogy van, de az én házamba akármikor megyek haza, mindig van rántott hús, savanyú káposzta meg egy kis süti. Mármint az illatuk. Így, mire elérek az ajtómig, már kétszer jóllaktam, mert a földszinti nő mindig a lépcsőházba szellőztet. Na. Ilona (nem így hívják) is hasonlót él át, annyi kis módosítással, hogy neki a lakását árasztja el a szomszéd konyhájának a szaga.

fozes_szag_szomszed.jpg

Helló, Házmestermedve!

Régóta olvasgatom a blogodat. Remélem, te, mint tapasztalt házmester medve, tudsz megoldást ajánlani.
Él-e még az a törvény, amely alapján a lifhockba nem lehet szagelszívót kötni?
Tavaly költöztek új lakók az alattam lévő lakásba, és felújításkor bekötötték a szagelszívójukat az egyébként fürdőszoba és spájz szellőztetésére szolgáló lifthockba. Mivel a fürdőben van a kazánom, ott kötelezően van szellőztető. Így viszont állandóan bűzlik a lakásom az ő kajaszaguktól. Tavaly nyár óta kérem őket, vigyék fel egy csővel a kivezetésüket, de nem. Közölték, ha nem tetszik, csináljam én. A közös képviselő felszólította őket a helyzet ugyanilyen megoldására, vagy a kivezetés teljes megszüntetésére, de a mai napig nem léptek. Milyen lehetőségem van ezek után? Mehetek-e valahová ezt bejelenteni? Sajnos heti 2-3 esetben újra kell mosnom a ruháimat, mivel átveszik a kajaszagot is.
Várom mielőbbi válaszod, köszönettel,

Ilona

Muszáj azzal kezdenem, hogy elmondom mennyire jól esik, hogy olvasol: NAGYON! <3

Remélem a facebook oldalamat is belájkoltad már, ezzel sokat segítesz nekem a kis bocsok gyűjtésével. Köszönöm!

 

Van törvény a lichthof-okról?

A lichthof-okról egy kormányrendelet értekezik, méghozzá elég határozottan. Gyakran elő is kerül, mert elég sokan oda tennék/teszik a klíma kültéri egységét, aminek a zajától mindenki más megőrül, mert egy ilyen kürtő tökéletesen felerősíti a zajt.

Lehet a lichthof-ba szellőztetni?

Egyrészt igen, hiszen ez a szerepe. Magyarul is ezért hívjuk légaknának. Másrészt viszont rendelet szabályozza, hogy mit lehet és mit nem:

70. § (6) Légaknába nem szellőztethető
b) bűzös, gőzös üzemű helyiség.

A jog csúszós dolog, így nehéz határozottan állítani valamit, de a WC-t külön pontban szabályozza, így nem maradt más, minthogy ezt a konyhára (is) értsük.

Ez alapján úgy gondolom, hogy jól látod a helyzetet és a közös képviselőd sem véletlen írta azt a levelet. Pedig pont ajánlani akartam magamat házkezelésre, de a te közös képviselőd úgy tűnik, intézkedett. Vagy legalábbis elkezdett.

Én közös képviselőként beszélnék vele

Annyit azért hozzátennék, hogy Házmestermedve minden levél előtt mindig beszél, személyesen. Sokakkal beszéltem már és nem mondanám, hogy feleslegesen. Egymás hegyén-hátán élünk a városokban és néha elég rávilágítanom a fordított helyzetre. Ha odafigyelünk a másikra, akkor ő is oda fog ránk. És ha a szellőzőnk csak plusz 3 000 forintba kerül, hogy ne a szomszédhoz menjen, akkor ne mondjuk azt, hogy oldja meg ő. Egyébként se, ez nem megoldás. Nem a szomszédon kell spórolni. Nekünk is bajunk lenne vele.

Mit tehetek az ellen, hogy ne hozzám jöjjön be a kajaszag?

  1. Piszkáld a közös képviselőt. Érezze csak, hogy ez az ő dolga és ne akarja megúszni egy levéllel. Pláne, ha rendelet is tiltja. Vegyen medvebátorságot és intézkedjen. Nincs olyan, hogy háromnegyed év alatt csak egy levelet sikerült elküldenie, szemmel láthatóan hatástalanul.
  2. Kérj a jegyzőnél birtokvédelmet. Kérj időpontot, tálald neki az ügyet és kérj birtokvédelmet az alsó szomszéddal szemben. Szerintem jó eséllyel elindíthatsz erre egy eljárást, mert az alsó szomszéd akadályoz a lakásod rendeltetésszerű használatában. Szagos témák egyébként nem egyszerű mókák.
  3. Érdeklődj a katasztrófavédelemnél. Nem vagyok benne biztos, de szerintem az ő hatáskörük. Mindenesetre egy telefont mindenképp megérne, hogy szerintük tehetsz-e valamit.

Van esetleg más is, akinek gondot okoz a szomszéd? Közösen fellépve mindig sokkal jobbak az esélyek. Érdemes körbecsöngetni a lakásokat. akikkel közös a lichthof. Hátha nekik is gond ez. Egy közös levél nyomósabb.

Ha pedig nem akarsz macerát, idővesztést és jogi útvesztőket

Akkor csináld meg! Tudom, most kikerekedett a szemed és felrobbantál, de tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mennyit volnál hajlandó fizetni azért, hogy elkerüld az ezzel járó

  • jogi csatározásokat
  • harcot
  • idegeskedést
  • sorbanállást
  • illetékeket
  • dühöt
  • bosszúságot
  • szomszéddal való csatát

És úgy en block az egész kalamajkát. Sosem vagyok népszerű ezzel a tanácsommal és abszolút megértem, hogy baromi dühítő, hogy a másik csinálta, én meg nyeljem le a békát. Ráadásul saját költségen!

És ebben teljesen igazad is van. De!

Biztos megéri neked ezzel foglalkozni?

Komolyan, csak számolj utána! Számítsd bele a költségekbe azt az időt, ami alatt ezt az ügyet intézed. Telefonok, jogszabályok, jogi eljárások, várakozás, időpontok, minden. Ez minimum 10 óra az életedből. Csak a mi levelezésünk már 30 perc. Ezt a 10 órát szorozzuk meg 1300 forint nettó órabérrel és rögtön 13000 forintnál tartasz és ebben még nincsenek illetékek, benzinköltség, etc. Jelenleg neked mindenképpen 13000 forintodba kerül ez az ügy. Akár sikerrel jársz, akár nem.

Ha kevesebb, mint 13 000 forintból megoldható a plusz 2 méter cső, meg a felszerelés, akkor olcsóbban megúszod ha megcsinálod.

Természetesen ez csak az én véleményem, és ha ez nem tetszik, de nem akarod annyiban hagyni, akkor a másik három utat járd. Ha viszont úgy látod, hogy ez a szomszéd nem érdemel többet az életedből, mert csak egy energiavámpír és egyébként is pukkadjon meg, akkor járd ezt az utat és tojd le magasról. A karma majd meghálálja. :)

#okosengedszamárszenved

ui.: a számlát még mindig benyújthatod! 

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!
komment
2017-04-21 19:33:28 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2112427425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabiiii 2017.04.22. 19:11:01

Nyomd ki purhabbal!

Füredi Károly 2017.04.22. 19:15:22

Esetleg a nyílásra illesztett, a lichthofba fújó ventillátor segíthet...

Labasmaz 2017.04.22. 19:36:08

Marhaság, hogy csinálja meg maga.

Sajnos több meló végigjárni, de azért kell, hogy a szomszéd is a fejéhez kapjon végre, hogy akármit nem tehet meg.

Mondok sarkosabb példát, hogy érthető legyen. Miért jó egy orvosi műhiba per, ha egyszer a halott hozzátartozót úgysem nem hozza vissza az életbe? Lehetne hagyni a fenébe. De nem. Azért, hogy az orvos ne tehessen el valaki mást is ugyanígy láb alól.

PUR-hab és társai: rongálás, aminek következménye lehet, ha a szomszéd feljelentést tesz miatta.

T2005 2017.04.22. 19:39:11

@Füredi Károly: A gázkazán miatt ezt nem teheti. Akár bele is halhat! Befelé kell jönnie a levegőnek a kéményhatás miatt. Elsőre én is purhabra gondoltam! :) Vagy más, esetleg barátságosabb eltömítésére a kifújó csőnek.

Golyós 2017.04.22. 20:11:30

Csepegtess az ajtóréseibe vajsavat! Meg fog őrülni a szagától!

2017.04.22. 20:23:22

"Pedig pont ajánlani akartam magamat házkezelésre, de a te közös képviselőd úgy tűnik, intézkedett. "

Tényleg? Eddig hány közös képviselőt túrtál ki az állásából? Tegnap éppen beszéltem egy közös képviselővel, akit nyolc év után rúgtak ki, pedig jól dolgozott. Hozzá kell tennem, hogy én nem tettem volna, mert abban a házban csak ostobák, kretének, vandálok és kutyások laknak.

Meg mi az, hogy kérjen birtokvédelmet, amikor rendelet tiltja? A birtokvédelem egy virtuális dolog, elhajtják az embert, engem például kétszer is.

Jottó 2017.04.22. 20:47:48

nagyiméknál a sima panelban is mindig kajaszag van mert a szembeszomszéd nem nyitja ki a saját konyhaablakát, mondván hogy attól neki bepenészesedik a fala.. körbekérdeztünk pár szomszédot, senki nem tapasztalt penészesedést.. de ő nem hajlandó ablakot nyitni, és mivel cigizik is otthon, így a cigifüsttel vegyített hagyma zsír stb szagok terjengenek állandóan a lépcsőházban, és be a nagyimék (és a másik szomszéd ) lakásába.. ha pedig kinyitjuk a lépcsőházi ablakot, akkor kimegy és nagy elégedetlenkedés közepette becsapja, mivel hogy neki attól is penészedik a fala, ha a lépcsőházi ablak ki van nyitva... ezek nem szenilis öregek, hanem egy 40es házaspár..

tibor és klára 2017.04.22. 20:49:07

lifhock
lifhock
LIFHOCK
LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK
LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK
LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK
LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK LIFHOCK

carrot cake 2017.04.22. 20:49:32

@T2005: Gondolom a gázkazán kéményes, ha visszaáramlás van akkor előbb a fürdőszobát tölti meg csak utána megy a lichthofon lefelé. De ott elég nagy a huzat.

Egyébként megoldás lehet hogy valahonnan máshonnan a panaszos lakása egy kis csendes cső ventillátorral pozitív nyomást kap (folyosóról) és akkor nem jelentkezik a kajaszag befelé, sőt jobb levegővel látja el a lakást mint az egymásba szellőző lichthof. 5000 Ft környéke egy ventillátor, és esetleg egy szűrő szűrőbetéttel még jobb levegőt is adna mint a lichthof. Akkor kellene működtetni (időkapcsoló) amikor általában odateszi a fokhagymás kelkáposztát a tisztelt szomszéd.

Jakab.gipsz 2017.04.22. 20:56:58

Költözz kertes családi házba !

2017.04.22. 21:13:29

@Jakab.gipsz: Hülye. Ott is meglesz az öröme, amikor ráfüstölnek a vegyes (műanyag, festett bútor, szemét) tűzelésű kazánnal. Akkor ott van még minden irányból minimum egy dög, amely jó esetben csak akkor ugat többet, amikor valamelyik gyökér arra sétáltat egy másik dögöt. Ilyen világ ez: feljön a büdös paraszt a városba, de nem bírja kutya nélkül. A kecskét meg otthagyja az anyósánál.

Jack__Bauer 2017.04.22. 21:16:53

@tibor és klára: elgépelte szegény, a második bekezdésből kiderül, hogy "lifthock"-ot akart írni... :DDD

cukrosleves 2017.04.22. 21:36:38

Sziasztok! Bár nem a témához közvetlen kapcsolódik, de itt úgy gondolom több hozzáértő is megfordul, legalábbis hozzám képest. Szóval szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek!
Ikerházban a szomszédom beépítette a tetőterét, négyzetcentire a felette eső részt, ami felett maradt egy icipici belmagasságú padlása. A saját beépített felső szintjét így nyilván a saját lakásán keresztül közelíti meg a saját magának kialakított lépcsőjén. A padlásra, -ami nekünk még csak padlás, de mi is szeretnénk beépíteni-, a felvezető lépcsőház a mi oldalunkon van. A házrészt nemrég vettük, és az adásvételnél kötött szerződés mellékletében, az alaprajzszintű rajznál az ábra szerint felvezető lépcső is a mi tulajdonunk, amit a szomszéd alá is írt. Ennek ellenére folyton a fejünk felett dzsesszel, és onnan kaparászik a saját kis része feletti kis "galambdúcon', mert a fűtéséhez ott tartja a tágulási tartályát, meg még pár lomot. Azt mondta, ha beépítjük, akkor neki alakítsunk ki valami folyosót, vagy a felső szintünk felett valami átjárási lehetőséget, mert a szerződésben vállaltuk hogy biztosítjuk neki a közművekhez való hozzáférést. Hát ilyesmit eleve eszünkbe se lenne, miért csípjünk le a saját területünkből, miért építsünk neki egy másik lépcsőt? Meg tudtommal a közművek a víz-gáz a pincében találhatóak, ami szintén a mi lakrészünk alatt van. Felőlem hozzáférhet a felső szobája plafonjáról, vagy az udvarról 6méteres létrával, ha vágna a saját falába egy kisajtót.
A kérdésem az lenne, hogy a felettem lévő padlásra vajon tényleg joga lehet felmászkálni, létezhet ilyen szokásjog? Ez előző tulaj megengedte neki, régen nyilván közös volt a padlás, de azóta ő a saját alapterülete feletti padlásrészt 100 százalékban beépítette, ebből kifolyólag szerintem akaratlanul is elismerte hogy az én részem felett nincs joga mászkálni. Én sem kérem tőle, hogy nyisson egy ajtót a tetőtéri szobája és a padlásom között, hogy mindennap behellózhassak rajta! Ti mit tennétek hasonló helyzetben?

brugge 2017.04.22. 22:17:22

@cukrosleves: Ha annyira zavarna a probléma, esetleg felkeresnék egy ingatlanügyekre specializálódott ügyvédet, ahol PÉNZÉRT szakszerű tanácsot, szükség esetén jogi képviseletet kapnék. Nekik ez a szakmájuk. Persze ez nem ingyen van, de ha annyira zavar a dolog, talán megérné egy kicsit "zsebbe nyúlni".

Amit semmiképp nem tennék: az önjelölt szakértők országában egy nyilvános blogon ki tudja, mennyire tájékozott ismeretlenektől ingyenes tanácsot kérni ÉS ennek alapján esetleg hülyeséget csinálni.

Tévedések elkerülése végett: nem tudok senkit se ajánlani, de nem túl nehéz ilyen ügyvédet találni.

carrot cake 2017.04.22. 22:26:45

@cukrosleves: Elbirtoklásnak nézz utána. Szerződés szerúen osztatlan közös tulajdon akkor nem birtokolhatja el , mert nyilván tud róla hogy nem az övé.
A lépcsőház hogy van szabályozva a társasház vagy akármilyen okiratban ? Ha egyértelműen említés van róla hogy közös, akkor sajnos tűrni kell hogy ott jár fel. Ha nincs akkor nem.
Az is kérdés hogy a feletted levő padlástér az micsoda ? Kinek a tulajdona. Mert ha csak "szeretnétek beépíteni" az nem elég (pl osztatlan közös tulajdon és nincs a használati rész meghatározva)
Ha mindezeket meg tudjátok válaszolni akkor lehet leülni a szomszéddal hogy tisztázzátok a helyzetet.
Viszont ha a felső rész szintén osztatlan közös tulajdon akkor ti ugyanúgy mászkálhattok felette mint ő felettetek. Gondolom ez meggyőzi arról hogy jobb lenne lerendezni.

Sandor Akarki 2017.04.22. 22:40:37

@carrot cake: Elbirtoklás 15 év és tulajdonszerzés megszakítja, úgyhogy az itt nem játszik. Mondjuk a leírt helyzetet (alaprajzot) elképzelni sem tudom - ha pöccre beépítette a tetőteret és a másik feje fölött van akkor az vagy a másik tetőtere vagy mind a kettő osztatlan közös és akkor lehet tőle bérleti díjat kérni a túlhasználatért, vagy bírósági úton kötelezni a bontásra. Ebből nyilván jószomszédi viszony már nem lesz, szóval vagy le kell boxolni (ügyvéd, néhány év, rossz viszony) vagy bele kell nyugodni és el kell adni adott paraméterekkel (lehet mínusz). Én személy szerint végigjátszanám bíróságon, főleg ha úgy érzem igazam van. Inkább többet fizetek érte (Házmestermedvével ellentétben); ha igazam van és ezt kimondják az az érzés annyira jó, hogy nem lehet számszerűsíteni, ügyvéd értéke végtelen. LOL.

cukrosleves 2017.04.22. 22:43:53

@carrot cake: Nem vagyunk társasház, egy épületben van kialakítva két különbejáratú lakás. És a felette lévő tetőtérről van szó, amit a szomszéd már beépített magának, mi meg még nem. Egy alaprajzszintű adásvételi mellékletünk van, amit ügyvéd előtt írt alá. Azon a rajzon van megjelölve a szomszéd házrásze, a mi házrészünk, a kert felosztása, és a kert közös használatú része. Az említett lépcsőház, ami inkább egy zárt padlásfeljáró, az ábra szerint a mi tulajdonunk. A padlásrészre nem tér ki, és az adásvételi szerződés sem. De ha a szomszéd beépítette a padlását 100%-osan, akkor gondolom én is beépíthetem ha akarom, és lezárhatom előle a feljutást. Vagy nincs igazam? Tényleg semmi ezzel kapcsolatos nincs a szerződésekben, de én úgy gondolom, hogy a felettünk lévő padlásrész az nem közös, hanem a miénk.

Jakab.gipsz 2017.04.22. 23:04:44

@kutyás majmok népe:

Jó legyen Svájc, vagy egy másik bolygó, (bocs, de a városi házak már csak ilyenek).

Első sorban a régebbi építésűek, ahol a szellőzést még nem gondolták át a tervezők.

cukrosleves 2017.04.22. 23:06:29

@Sandor Akarki: Az alaprajz úgy néz ki, hogy van két földszinti a lakás, a felett egy nagyonmagas tetőtér. A szomszéd a felette lévő/fölé eső tetőteret teljesen beépítette. A saját lakásában kialakított egy csigalépcsőt, amin feltud jutni. De mivel nagy a tetőtér belmagassága, még maradt egy kispadlása, amit a régi padlásfeljárón, -ami a szerződés szerint a mi alapterületünkre esik, fedett beépített, "lépcsőház", amit jelenleg az udvarról lehet megközelíteni, de azt szeretnénk befalazni, és a saját lakásunkból ajtót nyitni rá- a fejünk felett szokott megközelíteni, és ezért nehezményzi, hogy mi be akarjuk építeni. Illetve, azt akarja, hogy valami folyosóval, vagy majd a mi beépített tetőterünk felett ő eltudjon majd jutni valahogy a mi kispadlásunkon keresztül az ő kispadlására. Gondolom régen az előző tulajjal ezt így intézték. De a mostani adásvételi szerződésben ilyesmiről szó sincs, és pont ez a gondom, csak alaprajz van. Kié a felettem lévő padlásrész, az alaprajz szerint felettem lévő rész, ha a szomszéd már beépítette az övét, és a jelenleg az udvarról nyíló lépcsőfeljáró az én tulajdonomra van berajzolva?

carrot cake 2017.04.22. 23:10:02

@cukrosleves: Remek ügyvéd lehetett hogy ezeket nem szabályozta le. Keressetek egy másikat. Ha eredetileg a lépcsőház ami a szomszéd feljutását biztosítja szerkezetileg közös, és nincs más módja a szomszédnak, akkor annak is kell maradnia, biztosítani kell a feljutást.
Legjobb keresni egy közjegyzőt aki előtt szabályozzátok ezeket és megegyeztek a szomszéddal. Az azonnal végrehajtható közokiratba foglalja, nincs további peres eljárás vita esetén.
Abból érdemes kiindulni hogy nem akar egyikőtök sem háborúzni a szomszéddal. Ő visszahúzódik az ő részére, ti meg megegyeztek egy kevésbé fájdalmas megoldásban hogy ne rajtatok keresztül mászkáljon. Lehet izomból is dolgozni de hosszútávon megeszi az idegeteket.

cukrosleves 2017.04.22. 23:22:08

@carrot cake:
De ha a tulajdonomban lévő lépcsőn ő felmehet és a felettem lévő padlásrészen végigszambázhat, hogy hozzáférjen a beépített padlásrésze feletti kispadlásához, akkor ennyi erővel én is nyithatnék egy ajtót a beépített részén, és közlekedhetek ott körbe-körbe a tetőtérszobáiban. Nem?

carrot cake 2017.04.22. 23:30:31

@cukrosleves: Pontosan, ezt írtam feljebb. Aztán pl a kiegyenlítő tartálya eláztatja a ti beépített tetőtereteket akkor viszont azt neki kell kártéríteni, ami adott esetben többe is kerülhet mint egy lehajtható padlásfeljáró létra ami kb 30.000 Ft. Van ok mindkét oldalon leülni rendezni szépen békésen.

cukrosleves 2017.04.22. 23:57:10

@carrot cake: Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok, csak abszolút nem vagyok járatos a témában. Teljesen le van papírozva, hogy kié hanyadrész az ingatlanon. Miénk kb a háromnegyed, a szomszédé a maradék egynegyed. A ház alaprajzán, és a telken is ennek fényében vannak kijelölve a területek, illetve az udvaron a közös használatban lévő területek, és ő ezt aláírta az adásvételnél. De ez csak egy alaprajz. A pincére, és a padlásra nem tér ki semmi, de gondolom ott is ugyanezek az arányok érvényesülnek. Tehát ha ő beépítette a ráeső padlásrészt, és a feljárórész felmenőlépcsője az én tulajdonom (a rajz szerint a feljáró ajtajáig közös az udvar, egyébként ugyanonnan nyílik a pince is) Egyetlenegy kikötés van, mégpedig az, hogy hozzáférést biztosítok a szomszédnak a közművekhez. Innentől megakadályozhatom a feljutást az udvarról (a pincét hagynám ugyanúgy), és a saját lakásomból nyithatok egy feljárót a padlásomra?

gabiiii 2017.04.23. 00:21:08

@cukrosleves: A leírtakból nekem az jön le, hogy a pince és a padlás osztatlan közös tulajdonban van függetlenül attól, hogy ki felett (alatt) található. Ebből következően a hozzájárulásod nélkül a padlás egy részét nem sajátíthatja ki. Ami fizikailag fölötte van azt sem! Szerintem üljetek össze és ismertesd vele az előbbieket, valamint a tulajdoni arányokat (az általad elmondottak alapján valószínűleg többet birtokol) és EGYEZZETEK MEG a maradék padlás általad történő használatáról. Ellenkező esetben meg lehet fenyegetni a padlástér beépítés visszabontatásával. Nem tűnik olyan vészesnek a helyzet, hogy ne lehetne meggyőzni. (Ha mégsem, akkor nyomd ki purhabbal, az mindenre megoldás. :) ) Ha megállapodtok, azt mindenképp foglaljátok írásba, lehetőleg jogászi közreműködéssel. És ha már ilyet csináltok, ne feledkezzetek meg a pincéről, később még jól jöhet.

cukrosleves 2017.04.23. 00:30:51

@gabiiii: Hát kösz, valami lesz! :) Brugge, carrot cake neketek is köszi! Azt gondoltam egyszerűbb menet lesz ez. Ideje lesz beszerezni a vasárnapi fúrógépet, meg az éjjelugatós kutyát.

az_igazi_trebitsch 2017.04.23. 00:46:28

Ügyvéddel és/vagy egy szakértővel nézesd meg, hogy a kivezetés megfelel-e a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletben és annak 211/2012. (VII. 30.) Korm. módosításában foglaltaknak. Ha nem, akkor erre hivatkozva bejelentheted a szabálysértést az önkormányzatnál, ahol büntetés terhe mellett elbontásra kötelezik a lakótársat. Ha a kivezetés szabályos, akkor semmit nem tudsz tenni, legfeljebb annyit, hogy az ablakod alá szerelt terelőlemezzel megpróbálod csökkenteni a hozzád beáramló szagos levegőt.Ha ez sem segít, akkor legvégső esetben a saját költségedre hosszabbítót szereltetsz fel a csőre, aztán, miután te laksz felül, ezer és egy módod van rá, hogy cserébe akkor bosszantsd az alattad lakót, amikor csak kedved tartja.....

carrot cake 2017.04.23. 08:05:57

@cukrosleves: Osztatlan közös esetén ha nincs szabályozva az osztatlan közös területhasználat, nem egyértelmű hogy ki mit használhat. Legjobb példa egy udvar ahová be lehet állni kocsival és mondjuk a körfolyosós házban egy idős néni elé áll valaki. Aztán eladják a lakást hogy van hozzá parkoló. Aki meg 10 évig ott állt mérges lesz. De akkor sem egyértelmű hogy a lakáshoz tartozik az előtte levő, osztatlan közös tulajdon. Pl hol van a poroló (ha van ilyen és miért ott).
Egy szónak is száz a vége fel kell osztani és írásba foglalni, én azt mondom, sütsz egy tortát , átmész és megbeszélitek, majd a leírtakat elviszitek egy közjegyzőhöz hogy közokiratot csináljon belőle. Akkor utána nincs pereskedésre lehetőség.

2017.04.23. 09:11:06

Ez itt 9 millió gyökér országa, ebből kell kiindulni, amikor ingatlant vagy autót vásárolsz.
Amint már korábban is írtam: a büdös vidéki bunkó felköltözik a városba és azt hiszi, hogy mindent megtehet, mint odalent a porfészekben, ahonnan felette a penész, mert sikerült összelopnia magát valahogy. Hozza magával a buta feleségét, az ordító hülyegyerekét, a dög kutyáját és a műveletlenséget, amit a téesz földjén látott. Az ilyennel, akinek üstház vagy gumicsizma volt a járókája, csak bíróságon tudsz mit kezdeni, a szép szó nem elég. Máskülönben a birtokvédelmi is nehezen boldogul az olyannal, akinek kettővel több osztálya van, mint a vonatnak.
Amúgy a magyar nép képviselői csinálják az ilyen törvényeket, akikre vastag filccel húzza némelyik az ikszet, de a vakegér nem látja, hogy mire voksol.

prolee 2017.04.23. 11:03:05

@gabiiii: Valóban osztatlan közös tulajdonnak tűnik, annak viszont műszakilag nem látom értelmét, hogy a padlástér használatát biztosító feljáró miért van kifejezetten külön tulajdonban. Hogyan alakult ki ez a helyzet és miért? Vajon a tulajdoni lapon feltüntetett tulajdoni arányok szerint hogyan alakul a matek?
Egy viszont biztos: sem a tulajdonjog, sem a használat nincs egyértelműen rendezve. (Ugyanis annak egyértelműen megállapíthatónak kellene lennie, hogy az osztatlan közös tulajdon az ingatlanon belül milyen arányt képvisel és abból mennyi esik egy-egy tulajdonosra.)
Meg kell jegyeznem, hogy az ügyvéd a szerződésben csak a tulajdoni lapon szereplő adatokból indulhat ki, tehát nem a szerződéssel van a gond, hanem az ingatlan tulajdonjogának rendezetlenségével.

prolee 2017.04.23. 11:05:19

@kutyás majmok népe: Szerintem kezeltetni kellene magad. Ez első sorban neked lenne jó.

prolee 2017.04.23. 11:34:59

@cukrosleves: Azt nem értem, hogy a szomszédod miért nem tud feljutni olyan módon a saját kispadlására (belső képcsőn), ahogyan eljut az immáron tetőtéri lakrészébe?
Egyébként, ha egy ingatlant, vagy ingatlanrészt természetben már egyébként is megosztottak, akkor célszerűnek mutatkozik rendezni, hogy külön tulajdonba kerüljön a tulajdoni lapon is.

újnickreg 2017.04.23. 11:59:14

@tibor és klára:
amúgy meg lichthof - semmi köze a lifthez

prolee 2017.04.23. 12:21:29

@újnickreg: Német szó. Világítóudvar.

Drago Brutic1 2017.04.23. 13:22:13

@kutyás majmok népe:
Teljesen korrekt az elemzésed. Alsó szomszéd egy éve egy kisvárosi párocska, ide szültek. Ezek szünet nélkül bütykölnek, 365 napban (igen, Húsvét sincs, karácsony sincs) . Az ok, hogy felújítják a lakást (néhány hét fúrást ki lehet bírni), de ezek egyszerűen nem bírják ki zajcsapás nélkül! Kvázi csend van 5-ig, amig a faszi hazajön a munkából, aztán kezdődik a folytonos bútortologatás (mit tolnak, hova, minek? ) Hétvégén egész nap megy. Olyanok mind valami dolgozó szerzetesrend: ha kihagynának egy napot, már meg kéne gyónniuk. Ezek nem azért bütyköltek egy lakást, hogy jól éljenek benne, ezek azért vettek lakást, hogy bütyköljenek! Kulturális tevékenységük kb 0.
És hogy a poszthoz kapcsolódjak: míg a faszi fúr-farag, a nő már reggel berottyant egy jó kis rántottát, hagymával, zsírral, ahogy kell, és persze, ne már, hogy a konyhaablakon szellőztessen, amikor ott a lépcsőház! A szag meg jön szépen a lakásba, miközben tologatják a bútorokat.
Szóval pontosan jellemzed ezt az embertípust, aki képtelen volt városi életre szocializálódni, civilizálódni, hozza a maga paraszt hagyományait. Brrrr.

2017.04.23. 14:04:09

@Drago Brutic1: Köszönöm! Már azt hittem, hogy én nem ismerem jól a népeket, akik körülvesznek.
:)

Ranó Matyi 2017.04.23. 14:55:53

oda kell szarni a küszöbjére

Netuddki. 2017.04.23. 14:59:55

Ha a kajaszagot átnyomja, akkor a szénmonoxidot is át fogja. Nyilván szabálytalan. Illetékes hatóságnál kell érdeklődni.

élhetetlen 2017.04.23. 15:01:49

Vannak vacakabb szituk is, mert ezt technikailag még meg lehet oldani. Én ugyanígy a szagoktól szívok, 8. emelet, és a házban vannak a nagy lakásokból leválasztott garzonok is. Egy szoba, fürdő, minikonyha az előszobában. Csak nem fog a saját szobáján keresztül az utcára szellőztetni, ha odaégette a fokhagymát! Kinyitja a bejárati ajtót, bűz jön fel. Azt viszont nem lehet megtiltani, hogy ne nyissa ki a bejárati ajtaját. Én meg a saját ajtómat nem tudom légmentesen szigetelni, mert a zárnál (hülye három pontos, tehát nem egy zárnyelv, hogy addig lemegyek a tömítéssel) bejön minden. A büdös a legkisebb rést is megtalálja. Olyan.

Judit Erdős 2017.04.23. 15:25:20

Problémám a következŐ
A lakásunk melletti házmester lakást meg szándékozza venni a már müködő kávézó ahol eddig nem volt meleg konyha. Most ezt szeretne a tulaj.. A házmester lakás ablakai az én erkélyemre néznek.
Egy kis háztartás konyhájának illatát még el tudnám viselni de egy nagy konyháét nem amely főleg este üzemel. Ki sem tudnék ülni az erkélyre és minden szag bejön a lakásunkba.
Kérdezem, módom van e arra hogy ezt megakadályozzam? Jogom van e hozzá?
Ha a légaknába köt be szellőzést (gépi) annak a zaját a rákapcsolódó lakások is élvezhetik, meg én is.
Tudna valaki ebben tanácsot adni?

Lucifer Morningstar 2017.04.23. 16:09:13

Hosszú lécen leengedsz egy slagot. Befordítod a szellőző felé, oszt kinyitod a csapot. Ha ügyes vagy, kétkomponenses purhabbal is be tudod vonni a szellőző végét. zacskóval is lehet próbálkozni ha elég hosszú cső lóg ki. Vagy maradni a legegyszerűbb megoldásnál, pillanatragasztó az összes zárjukba, ha vannak rések az ajtókereten, purhabbal nagyon jól be lehet ragasztani, csak kőművessel jutnak haza.
Nagyon sok jó megoldás van a rábeszélésre.

Lucifer Morningstar 2017.04.23. 16:10:52

@Judit Erdős:

Rémlik, mintha a többi lakó engedélye kéne a konyha létesítésére.

Lucifer Morningstar 2017.04.23. 16:12:13

@Judit Erdős:

Mondjuk orbánisztánban alapból az az oldal nyer, akinek magasabban van már a fideSS ranglétrán felfelé kapaszkodó ismerőse.

Lucifer Morningstar 2017.04.23. 16:15:20

@kutyás majmok népe:

A jellemzés jó, de ez a fajta létezik a városokban is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.23. 17:38:44

@Jakab.gipsz:

Oszt élvezheted, amikor a szomszéd még nyáron is PET-palackokkak és hasonló bűzös szeméttel tüzel a sparherdben, mert ő azon főz. Na meg a folyamatos kutyakoncert. Azért persze még mindig jobb egy átlagos társasházi lakásnál.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.23. 17:50:57

@Lucifer Morningstar:

Elfelejted, hogy a zárberagasztást a szagos szomszéd is alkalmazhatja.

ZON 2017.04.23. 20:29:34

@Lucifer Morningstar: én olyat hallottam, hogy az ilyen szomszéd villanyórájának leesett a plexi ablakocskája, plombája, a gázóráján meg egy mágnest talált a leolvasó....

Jakab.gipsz 2017.04.23. 21:09:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ahol én lakom, ott nincs egy sem azok közül a zavaró problémák közül amelyeket felsoroltatok. Sajnálom.

mattone111 2017.04.23. 21:20:32

Nem kozos kepviselo, jegyzotol birtokvedelmet kell kerni. Kozos kepviselo nem tud szankcionalni, a jegyzo felszolit, aztan buntet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.24. 07:08:31

@ZON:

Ezt veled is megtehetik. Ha korábban már panaszkodtál a szomszédnak a bűz miatt, lesz sejtése, ki tette. Akinek ilyen tervei vannak, ezért jobban teszi, ha soha nem szól a bűz vagy egyéb probléma miatt.

haHa 2017.04.24. 10:35:35

@carrot cake: Egy ujabb variácó az ételszag terjengésére. A konyhájában nincs szagelszívó, a lakásában nyitott ajtók mellett terjeng a szag, amely a légaknába beszivárog. A légaknából az én fürdőszobámba jön át a bűz és csukott ajtó mellett a hálószobámban is érezhető.

carrot cake 2017.04.24. 10:53:40

@haHa: Sajnos ez teljesen "rendben" van, ez ellen csak az a megoldás hogy valahonnan kívülről ami jobb levegőt ad egy szellőztető ventillátorral szűrőn keresztül állandó plusz nyomást biztosítasz a lakásban és hozzád a szag nem tud bemenni. Előnye hogy olcsó és a párát és az egyéb szagot te is a fürdőszobán és a spájzon keresztül nyomod ki a légaknába, hátránya hogy sok fűtési vagy épp hűtési energia távozik a légáramlattal. De a szagtól biztos megszabadulsz, mellesleg javul a levegő minősége a lakásban, ablakos szellőztetés nélkül is.
Számolni kellene a légköbmétereket a levegő cseréhez és lehet hogy egy időzítő kapcsolóval ki lehetne játszani azokat az időket amikor a szomszéd főz. Türelem és megfigyelés kérdése.

haHa 2017.04.24. 11:55:54

Köszönöm a tippet. A fürdőszobában elhelyezett gázkazán oda van bekötve, ez nem okozhat problémát?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.24. 13:19:15

@haHa:

Ha nyílt égésterű kazánod van, akkor még előnyös is a helyiségben létrehozott túlnyomás. Zárt égésterűnél meg mindegy.

nickM 2017.05.06. 15:25:24

@Judit Erdős:
0, Beszélgess a többi lakóval, mérd fel a "széljárást"! ;)
1, Közös tulajdon eladását a közgyűlésnek meg kell szavaznia, ráadásul -a tulajdoni hányadok figyelembe vételével - 2/3 v. 4/5 (nézd meg a társasházi tvt, emlékeim szerint utóbbi, de tévedhetek) -ös többséggel.
2, Mindenképpen menj el erre a közgyűlésre és szavazz az eladás ellen. (Ha még pár lakót meggyőzöl erről, az még jobb.)
3, Ha mégis megszavazzák, 60 napod van megtámadni a határozatot az illetékes bíróság előtt, elméletben a kk-nek tájékoztatási kötelezettsége van ennek menetéről.
(Ami még fontos: ha nincs konkrét és részletes vételi ajánlat, el sem indítható a procedúra - magyarul nincs miről szavazni. Addig nem indulhat el az eladás, míg: a, minden - nem mellette szavazó - lakó nem nyilatkozott arról, hogy nem támadja meg a határozatot; b, az eljárás lezárultáig - ha valaki megtámadta.)

László Vermes 2019.05.14. 12:32:28

@gabiiii: hüje ;-Đ ;-Đ Amúgy valóban azért izgalmas társasházba lakni mivel a lakásban keletkező különféle szagok pl; cigiszag ételszag, fingszag,stb egyéb szagok ezek a még azért bejárati ajtón keresztül is a lépcsőházba áramlanak ki és ott keverednek a különféle illatok a szomszédok nagy örömére ;-Đ Sajnos ez az egyik nagyhátránya annak ha sok ember lakik eggyütt a lakótelepi háztömbökbe összezárva egy társasházban de számos egyéb hátránya is van pl a a különféle kertes ház tipusokkal szemben ami már anno kifejtettem ugyhogy itt most nem részletezném..Sajnos azt kell hogy mondjam a társasház illetve ez a sok ember egymással történö összezárása nem a legegészségesebb módja a lakhatásnak . De hát mit lehet tenni mindenki nem teheti meg hogy elköltözik kertesházba .Még jó hogy ma már kitalálták az olcsó konténerházakat hogy aki nem akar egymás hegyén hátán tömegnyomorba lakni egy túlzsufolt társasházban az lakhasson vidéken kertes mobil vagy akár konténerházba .

László Vermes 2019.05.14. 12:37:46

@gabiiii: hüje ;-Đ ;-Đ Amúgy valóban azért izgalmas társasházba lakni mivel a lakásban keletkező különféle szagok pl; cigiszag ételszag, fingszag,stb egyéb szagok ezek a még azért bejárati ajtón keresztül is a lépcsőházba áramlanak ki és ott keverednek a különféle illatok a szomszédok nagy örömére ;-Đ Sajnos ez az egyik nagyhátránya annak ha sok ember lakik eggyütt a lakótelepi háztömbökbe összezárva egy társasházban de számos egyéb hátránya is van pl a a különféle kertes ház tipusokkal szemben ami már anno kifejtettem ugyhogy itt most nem részletezném..Sajnos azt kell hogy mondjam a társasház illetve ez a sok ember egymással történö összezárása nem a legegészségesebb módja a lakhatásnak . De hát mit lehet tenni mindenki nem teheti meg hogy elköltözik kertesházba .Még jó hogy ma már kitalálták az olcsó konténerházakat hogy aki nem akar egymás hegyén hátán tömegnyomorba lakni egy túlzsufolt társasházban az lakhasson vidéken kertes mobil vagy akár konténerházba

László Vermes 2019.05.14. 12:38:56

@Jakab.gipsz: Ez így van .Minden probléma megoldódik
süti beállítások módosítása