Ha én muskátli lennék, ezt kérném tőled! - A szép muskátli 7+1 titka

A muskátli a nyár kezdetének elmaradhatatlan jele (nyugi, mindjárt itt van) és ilyenkor minden terasz, erkély és kiskert a muskátlik színes virágaitól pompázik. Csudijó! Az viszont nem annyira, hogy van, ahol csak pár hetet él meg szegény muskátli, pedig igazán jól bírja a gyűrődést és megfelelő odafigyeléssel nem csak idén szépítheti környezetünket.

igy_neveld_a_muskatlid.jpg

Ha minél tovább szeretnéd látni az ablakod, erkélyed díszeként, akkor menj végig az ellenőrzőlistán, hogy biztos lehess benne, hogy mindent megtettél!

Tehát: megvettük a kedves, számunkra legszebb muskátlit, aki már csak arra vár, hogy végre mindenki a nyakát törje az utcán, csak hogy rápillanthasson.

Azt hiszed, elég neki, ha a szereteteddel eteted?

Hát, sajna nem. Ellentétben azzal, amit sokan hisznek -hogy igénytelen, egyszerű egy virág és bárkinél gyönyörű lesz- neki is vannak elvárásai és bizony van egy-két dolog, amire ha nem figyelünk, pikk-pakk a muskátlitemetőbe járhatunk látogatni az új kedvencünket. 

A jó hír viszont, hogy egyik sem nagy kérés, inkább csak figyelem és tájékozottság kérdése. A muskátlinak rengeteg fajtája van, ezért vannak adott típusra vonatkozóan külön szabályok, de a leggyakrabban előforduló ún. közönséges vagy kerti muskátli nevelése tényleg nem nagy ördöngösség.

Az egészséges, szép muskátli 7+1 titka

1. Az elnyílt virágokat mindig távolítsuk el! 

Még akkor is, ha "nem zavar" és ha magadtól csak a már teljesen elszáradt szirmoktól szabadulnál meg. Ez azért nagyon fontos, hogy a muskátlink az új virágok születésén dolgozzon és arra fordítsa minden energiáját. A virággal együtt a szárát is és a leveleket is érdemes visszacsipkedni. Az eltávolítás szabálya vonatkozik az elsárgult virágokra is (nem, nem néz ki jól, hogy plusz egy színe van)!

2. Mibe ültessük?

Ne sajnáld tőle a speciális, számára készült földkeveréket! Ez a fajta föld segít neki abban, hogy minél több virágot tudjon hozni, márpedig leginkább a sok-sok szépséges virága miatt szeretjük, ugye? 

3. Amit utál

Már az ültetésnél is érdemes odafigyelni a muskátli igényeire: nem szereti a pangó vizet. Ezért a láda vagy cserép aljára kerüljön sóder, vagy valamilyen kavicsos réteg a virágföld alá, ami gyorsan kiengedi a felesleges vizet. Ki szeret pangó vízben álldogálni? Ugye, hogy senki.

4. Szereti a társaságot

Bátran párosítsuk őt más virágokkal, például nagyon jól mutat mellette a fehér virágú mézike (mézvirág). A muskátli igénye pont megfelel neki is, így különösebb más odafigyelést nem igényel, de szépen fog mutatni a fehér virága a muskátli piros virágai mellett. A jó színkombináción túl pedig a muskátli is szereti a társaságot, még ha beszélgetni szavakkal nem is tud, de a növények is küldenek egymásnak információkat, ne vonjuk meg tőle sem a jó szomszédságot.

5. Milyen vízre van szüksége?

A muskátli is igényes az öntözővízre, két dolgot is érdemes szem előtt tartani. Egyrészt semmiképpen ne frissen kiengedett csapvízzel öntözzük, ahogyan az ovis korunkban megtanultuk, hanem állott vízzel. Miért? Azért, mert a csapvíz mondjuk alapban nem is annyira jó a növényeknek, továbbá az állott víz melegebb és a csapvízre jellemző klór mennyisége az állás során csökken benne. 

muskatli_vizigenye.jpg

6. Milyen vizet szeretne, ha mindennap lehetne ünnepnap?

Ha pedig igazi ajándékkal akarunk kedveskedni a muskátlinknak, akkor gyűjtsünk számára esővizet az öntözéséhez. Az esővízben kevesebb az oldott anyag, kb. tizede a csapvíznek, és a növények igényei különböznek ásványi anyag tekintetében az emberétől, ezért jobb nekik az esővíz. Mi meg igyuk bátran az ásványi anyaggal ellátott ásványvizeket, az esővizet meg inkább ne!

7. Adjunk neki tápoldatot!

A legjobb megoldás az öntözővízhez keverhető folyékony változat, kéthetente elég neki adni, ne essünk át a ló túloldalára, mert jóból is megárt a sok, nehogy tápanyagmérgezést szenvedjen a muskátli.

+1 Kávét neki, hogy élénk maradjon! 

Egészségesebbé teheted a muskátlidat, ha a föld részére alapvető tápanyagokat biztosító kávézaccot raksz hozzá. Sokan hiszi, hogy ez csak "újrahasznosítási hóbort", de nem az. Teszteld a muskátlidon, meg fogja hálálni a feketét! ;) 

muskatli_mit_szeret_mit_nem.jpg

Ha szép muskátlit akarsz, ezt ne tedd! - 3 gyakori hiba

1. A kezdő kertészek lelkesedése óriási, ebből fakad az első leggyakrabban elkövetett hiba, a túlöntözés. A muskátli, mint minden növény, igényli a vizet, de a sok víz tönkreteszi.

2. Igaz, nagyon fénykedvelő növény, így érdemes napsütéses helyre ültetni, viszont a tűző naptól óvni kell! Az úgynevezett parasztmuskátli (vaskos szárú, álló változat) még jobban viseli az egész napos tűző fényt, viszont a futó változatok nagyon könnyen tönkremehetnek tőle. Szegény muskátlinak nincsen kifejlesztett naptej, ezért nekünk kell gondoskodni róla, hogy meg ne égjen a nyár közepén.

3. Az otthon hobbikertészkedő emberek nagy része azon a véleményen van, hogy este kell öntözni (nyilván, akkor van mindenki otthon, és nem is izzadunk annyira nyáron), pedig az esti öntözéssel sokszor többet ártunk, mint használunk. Ha este öntözzük például a muskátlit, aminek szép vaskos levelei vannak (optimális esetben), a levele nem tud felszáradni addig, amíg a nap fent van az égen, így nedvesek maradnak, ami szinte vendégségbe hívogatja a kórokozókat (gombákat és bacikat). Mert ők bizony nagyon is szeretik a nedves kis zugokat, ahol védve vannak és a spóráik is örömmel csíráznak a nedves leveleken. Ezért válasszuk inkább a reggeli öntözést a muskátli esetében. 

muskatli_igenyei.jpg

2 érdekesség a muskátliról

1. Tudtad, hogy a muskátlit a parfümipar is előszeretettel használja? Nem véletlen! Az viszont számomra furcsa újdonság volt, hogy -annak ellenére, hogy virág és egy édes illat- legfőképp a férfi illatokhoz használják. Vajon egy medvéhez is illene? :)

2. Nemcsak a szemünkre és orrunkra van jótékony hatása, de az illata és hatóanyagai miatt hangulatjavítóként, köhögéscsillapítóként és bőrápolóként is használható adott faja, ráadásul több olyan muskátli is van, ami ehető és -pl. a francia konyha- előszeretettel használják italok és ételek elkészítéséhez is.

Most már lehet, hogy többet is tudsz a muskátliról, mint amit reggel még akartál tudni! :)

Ha te viszont már nálam is nagyobb muskátlinagyi vagy és van plusz tipped, ötleted, amit érdemes lenne más gondozóknak is megfogadni, kérlek, mindenképp írd meg itt hozzászólásként vagy levélben a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre.

A teleltetésről még írunk és jövünk vele időben, ezért mindenképp maradj velünk és kérj értesítést a további cikkekről, hogy le ne maradj! 

Ha társasházkezeléssel kapcsolatban lenne kérdésed vagy épp váltanátok, ugyanezen a címen elérsz! :) Medve

Forrás: inneninnen, innen és Pinterest

1 komment
2017-05-10 22:34:03 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8012473867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pista Bácsi 2017.05.11. 18:41:44

Hmmm...

10 éves töveim vannak, valamiért jól érzik nálam magukat a muffkátlik :-)) A lépcsőházban telelnek (a legalsó lépcsőtag alatt, ahol természetesen nem zavarják tűz esetén a kiürítést :-)) tavasszal kirakom őket az erkélyre, ősszel beszedem őket. Kapnak vizet bőven, hetente tápoldatot. Jó helyük van, mert kb. délig süti őket a nap, 12 órától viszont árnyékban vannak. 2-3 évente kapnak friss földet a felső rétegbe, a gyökereket nem bántom, de a gyökér feletti részről leszórom a földet és újat szórók rá.

De egy dolgot életükben sem kaptak: reggel, állott vizet. Mindig este locsolom őket és mindig frissen engedett vízzel. Sosem tiltakoztak a 10 év alatt :-))
süti beállítások módosítása