Mennyi idő alatt tudom ma eladni a lakásom? Mutatom, honnan tudhatod meg!

lakaseladas.png

Amikor lakáseladásra adjuk a fejünket, akkor az elsők között merül fel az a kérdés, amit senki sem tud megválaszolni: "Mégis mennyi idő alatt lesz vevőm a lakásra?". Illetve ez így nem igaz, mert csak azt hisszük, hogy senki sem tudja.

Ugyanis van a Duna House Barométer, amit minden hónap 8-án közzétesznek és rengeteg izgalmas dolog van benne, ahogyan például az átlagos eladási idő is. Mazsolázzunk az áprilisi számából.

Miért fontos tudnunk, hogy kb. mennyi idő alatt tudjuk eladni a lakásunkat?

  • sosem mindegy, hogy 1 hétre kell terveznem vagy 1 évre a lakáseladást
  • nem árt, ha van némi sejtésem, hogy mikor kell majd kiköltöznöm 
  • az árat is máshogy lövöm be, ugyanis hajlandó vagyok olcsóbban adni a lakásomat, ha fixen tudom, hogy jövőhéten megveszik. 

Hiszen a ma 1 millió mindig többet ér, mint a 2 év múlva 2 millió.

Mennyi idő ma eladni egy lakást?

lakas-eladas-nap.png

Ingatlanok átlagos értékesítési ideje
Forrás: Duna House Barométer

Ahogy a Barométer táblázatában is látszik, leggyorsabban a budai panellakásunkat tudjuk most eladni. A pesti panellakás értékesítéséhet már átlagosan 107 napra kell készülnünk. Pedig a pesti lakások még 16%-kal olcsóbbak is.

A téglalakásokra több időt kell szánni

A téglalakások országosan és a fővárosban is lassabban kelnek el, mint a panellakások, de legalább magasabb néyzetméterár kárpótol bennünket.

Téglalakások eladásánál még feltűnő, hogy a belvárosi drága lakások gyorsabban kelnek el. Vagy ez csak egy Házmestermedvét lep meg?

Tetszett a cikk? Lájkold Medvét és nem maradsz le a következőről sem!

Nem tudod ki az a Házmestermedve? A rólunk oldalon mindenre fény derül! :) Ja, és köszönöm, hogy megosztod ezt a cikket, ugyanis lehet, hogy a barátaidnak is értékes lehet.

komment
2017-05-15 00:09:19 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6012504315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2017.05.15. 11:31:18

Több probléma is van a szemlélettel

(1) www.otpbank.hu/OTP_JZB/file/OTP_Lakoingatlan_Ertekterkep_2016_2.pdf
A DH, ahogy sokan mások, az ingatlan-com-ig bezáróan szerintem hirdetési árakkal dolgoznak. Ha valaki megnézi a fenti linken lévő PDF-et, ott konkrét eladási/forgalmi adatokat lát, nagyságrendben kisebb összegekkel. Ha ez így van, annak egy releváns magyarázata az, hogy bevonzza magához az eladókat, hogy ők milyen drágán tudnak értékesíteni.
Én maximálisan laikusként azt vélelmezem, hogy miközben reális az ingatlanpiaci árnövekedés, azonközben durva hirdetésiár-lufi is van, azaz nem árt észnél lenni, mind eladói, mind vevői oldalon.

(2) Átlagár alatt is lehet bőven túlárazni, átlagár felett is lehet valami kótyavetye. Ráadásul az ingatlanbecslés is bordélyház lett sok fizetős k*rvával, mivel ők is relevánsan hirdetési árakkal dolgoznak, amit bőven minuszulnak, majd osztanak kettővel, teljesen átláthatatlan módon, drágán ám előre nem felmérhetően (hogy megéri-e és mennyire).

Anyád a baráthal 2017.05.15. 15:01:58

A 40M-80M árkategóriába eső Észak-Budai, nem lakás lakóingatlanok esetén szerintem a sokkal hosszabb ideig árulják az iker-/sor-/családiházakat. Az új építésű, trendi házak áraiból képzik a rossz elrendezésű, felújításra szoruló ingatlanok árait, egyfajta álomkép alapján.
Az eladhatatlan áron kínált ingatlanok tömege évekig fent van az otthontérképen és az ingatlan.com-on. A lakásárak növekedése megtéveszti a buta eladókat, akik árcsökkentés helyett inkább még drágábban próbálják eladni.

Egy angliai ingatlanos műsorban láttam: az ingatlanközvetítő mondta az eladónak - "Már 2 hónapja hírdetünk, és nem kaptunk komoly ajánlatot. Jelentős, 15-20%-os árcsökkentést javaslok."
Csak ott értenek a piachoz?
süti beállítások módosítása