Így válassz függönyt, hogy te és az ablakod is imádja majd!

Függönyt vásárolni nem egy nagy dolog, azonban ezek a vásárlások sokszor mégsem bizonyulnak szerencsésnek, hiszen utólag kiderülhet, hogy mégsem olyan, ahogy elképzelted, nem akkora és nem úgy áll, egyáltalán nem illik a szobához, vagy szimplán nem felel meg az elképzelésednek, de magad sem tudod, hogy miért. Hadd segítsen egy medve!

fuggonyvalasztas.jpg

Egy jól megtervezett függöny csodás éke lehet a lakásnak, ezért érdemes rá időt és energiát fordítani. Óriási lesz a különbség, ha így választasz!

Mi mindenre lehet jó egy függöny?

  • A legtöbb embernek a dekorálás jut eszébe a függönyről és ez jogos is, mert egy jól megválasztott függöny még otthonosabbá teheti a lakásodat.

dekorfuggony.jpg

  • Jó szolgálatot tehet a kíváncsi külső tekintetek távol tartásában egy ablak előtti függöny.
  • Barátságosabbá teszi a szobákat, öltözteti a teret.
  • Árnyékolhat vagy sötétíthet, ha erre van szükség.
  • Segít a különböző méretű ablakok, vagy ablakszárnyak egységessé tételében.
  • Használható térelválasztásra is.

Még valami? :)

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

A függönyök funkció szerint

Számtalan kategória szerint csoportosíthatjuk a függönyöket, de az egyik legfontosabb mégis a funkció szerinti. Két fajtát különböztetünk meg, (ilyen elnevezés alatt találjuk meg őket a boltok polcain is): fényáteresztők és fényzárók.

A nevéből adódóan a fényáteresztők átengedik a napsugarakat, így a szobában világos marad. Ezt a fajta függönyt a legtöbb lakásban megtaláljuk (kivéve azoknál, akik utálják a függönyöket - igen, ismerek ilyet).

A fényzárók ellenben kizárják a fény egy részét vagy egészét, ezért szuper megoldás lehet akár redőny helyett is. Más néven sötétítő-, vagy dekorfüggönyként emlegetjük és szerencsére az üzletben is fognak tudni segíteni akkor is, ha még soha nem hallottad a fényzáró szót. Ez jó hír, nem?

A sötétítő függönyön belül két fajtát érdemes külön megemlíteni:

Dim out: A 70-75 %-os technikai fényzáró képességgel rendelkező függönyöket nevezik dim outnak. Ezek a függönyök már erősen korlátozzák a beérkező fényt, de még nem zárják ki teljesen azt.

dim_out_fuggony.jpg

Black out: Speciális eljárással készülő függönyfajta. Két textílréteg közé egy harmadik, teljesen fekete réteg kerül, így ez a függöny már képes a fény 100 %-os kizárására, gyakorlatilag fényes nappal képes vaksötétet csinálni a szobában. Azért az menő! 

black_out_fuggony.jpg

Gyakorlati tanácsok a függöny stílusának kiválasztásához

Fontos, hogy a függöny anyaga harmonizáljon a szoba és a lakás stílusával. Például egy bársonyfüggöny egy modern berendezésű lakásban nem mutat túl jól, mint ahogy egy antik jellegű szobában sem ideális modern mintázatú vagy fazonú függönyt akasztani.

Színek

  • Ha a szoba színei visszafogottak, hasonló, világos árnyalatúak nyugodtan törd meg az egyhangúságot egy erőteljesebb színű, vagy feltűnőbb mintájú sötétítőfüggönnyel. Ha viszont sok a szín a helyiségben, vagy domináns árnyaltúak a bútorok és a textíliák, akkor válassz inkább visszafogottabb, világos árnyalatú függönyt.
  • A fényáteresztő függönyök megváltoztathatják a bejövő külső fény színét, így a függöny színének kiválasztásakor erre figyelj majd oda!
  • A napos helyiségekben jól mutatnak a hideg színek, míg az északi fekvésű szobákat meleg színekkel érdemes barátságosabbá tenni.

fuggonyszin_kivalasztasa.jpg

milyen_szinu_fuggonyt_vegyek.jpg

Minták

  • A kicsi helyiségek ablakához világos, apró mintás anyagot válassz, míg a nagy terekhez a nagyobb minták passzolnak jobban. Ez egyértelműnek, hangzik, mégis lehet látni "csodákat".
  • Az alacsony belmagasságot vizuálisan megnyújtja a függőlegesen futó minta. Érdemes ilyet választanod, akkor is, ha a függönyöd rövid és nem földig érő.

Drapéria

Az elegáns függönyök elengedhetetlen része a függönydrapéria, de modernebb anyaghasználat és szabás esetén bármelyik otthonba beleilleszthető. A drapéria az a része a függönynek, ami a függöny tetején végig belóg néhány arasznyival. Tudod!? Van annak másik neve is? Hmm...

A függöny helyének lemérése

A függöny mérete kulcskérdés, a pontos meghatározásához szükség van a függöny helyének pontos lemérésére is. Nézzük, mi mindentől függ és mire érdemes odafigyelni!

fuggony_merete_meres_segitseg.jpg

1. Végzárók

Mérd le a függönykarnis hosszát! Ha vannak rajta végzárók, akkor azokat ne számold bele, csak a használható részt!

2. Egy darabban vagy több darabban?

Ha egy darabban szeretnéd a függönyt, akkor ezt a lépést kihagyhatod. Ha több darabban szeretnéd a függönyt, akkor mérd le, hogy mekkora legyen a bal oldali és mekkora a jobb oldali függönyöd. Két lehetőséged van:

a) vagy az ablak/ajtószárnyak arányához igazítod a függönyt, vagy
b) egységességre törekszel, és ugyanakkora darabot választasz a két oldalra, azaz felezed az első pont távolságát.

A hosszanti, függőleges mérés teteje a következőképp alakulhat:
- Ha füles megoldású a függöny, akkor a karnis tetejétől kell mérni, azaz a karnis vastagsága is számít.
- Ha csipeszes felfogatású a függöny, akkor a csipesz feji része számít, mivel „beharapja” majd az anyagot.
- Ha műanyag akasztó fut majd a sínes karnisban, akkor a sín alja számít.
- Ha a karnison karikákra van felakasztva a műanyagakasztó, akkor a karika aljától kell indítani a mérést.
- Ha azt a megoldást választod, hogy a függöny anyagába belevarrva legyenek fémkarikák, és ezt bújtassák át a karnison, akkor a karnis tetejétől mérd mindig a magasságot. Viszont neked külön le kell mérni, hogy milyen vastag a karnis (ez a karika átmérőjéhez fog kelleni), illetve, hogy a karnis fölött még mennyi anyagot szeretnél.

3. Karnisdrapéria

Ha szeretnél karnisdrapériát, akkor mérd le a karnis tetejének/sín aljának és az ablak tetejének távolságát. Ez azért fontos, hogy ne zavarja az anyag az ablak kinyitását és becsukását.

karnisdraperia_1.jpg

4. Párkányig érő függöny

Ha párkányig érőt szeretnél, akkor a párkány tetejéig mérd le a magasságot, de a végeredményből érdemes néhány centit (2-5 cm) majd levonni, hogy ne érjen hozzá. Ha párkány aljáig érő függönyt szeretnél, értelemszerűen a párkány vastagságát is vedd bele a mérésbe.

5. Radiátor tetejéig jöhet! 

Ez könnyű lesz! :) Ha a radiátor tetejéig érőt szeretnél, akkor a radiátor tetejéig mérd le a magasságot, de a végeredményből érdemes néhány centit (1-3 cm) majd levonni, hogy ne érjen hozzá.

6. Földig érő függöny - lebegő függöny

Ha földig érő függönyt szeretnél, akkor a padlóig mérd le a magasságot, de ne felejts el néhány centit (2-5 cm) majd levonni, hogy ne a függönnyel söpörd fel a padlót, így lebegő függönyöd lesz. Persze ha te pont a padlóhoz érő fajtát varratnál, akkor nagyon-nagyon pontosan kell mérned. A harmadik opció a buggyanó, túlcsorduló, amikor bőséggel marad anyagfelesleg függőleges irányban, így összegyűlik egy nagy halomban a függöny alján, ezzel végtelen romantikus hatást keltve. Rég láttam már ilyet! 

fuggony_hossza_mintak.jpg

7. Vitrázsfüggöny

Ha vitrázs típusú függönyt választanál, akkor a bal ablakkeret közepétől, a jobb ablakkeret közepéig kell mérni a szélességet. A vitrázsfüggöny másik mérési adata a függöny magassága. A mérés a pálca tetejétől indul.

- Ha a függöny az ablak felső részére kerül, akkor addig mérjük az alját, ameddig takarni szeretnénk az ablaktáblát.
- Ha a függöny az ablak alsó részére kerül, akkor az alsó ablakkeret közepéig. Egyszerű, igaz?

A függöny méretének kiválasztása

- A vitrázsfüggönyön kívül a függöny akkor a legszebb, ha a teljes falfelületet takarja, és nem csak az ablak szélességét, tehát az ablak melletti falfelületek elé is kerül függöny.

- Bármilyen ablakról legyen is szó, a függöny akkor a legmutatósabb, ha földig érő. Sajnos ennek lehetnek akadályai, pl. ha a lakásban kisebb gyerekek vannak, akik belekapaszkodnának, vagy háziállatok esetén. Ha féltjük a függönyt a koszolódástól, szintén célszerű jól átgondolni ezt a megoldást, ráadásul - ha ez számít - anyagilag is jóval többe kerül, mint rövidebb függönytársai.

- A változó méretű függönyt nem javasolják a szakértők, tehát ha az erkélyajtó előtt földig érő függönyt választunk (furcsa lenne rövidebbel), akkor a mellette lévő ablakra is azonos magasságú darab kerüljön.

- A függönyt ráncoltatják, ebből következik, hogy soha nem akkora a szélessége, mint amekkorára a valóságban szükség van. Nincs csúnyább egy kifeszített függönynél, leszámítva, ha pont az a cél, mint a rolós megoldásnál. A redőzés miatt a kívánt szélesség két vagy két és fél szerelésével kell számolni az anyag megvásárlásakor, attól függően, hogy mennyire szeretnéd hullámoztatni a függönyödet.

fuggony_rancolas.jpg

- A sötétítőfüggöny általában nem ráncolódik olyan nagymértékben, mint a fényáteresztő, abban az esetben, ha mindkettő kerül az ablak elé.

- Ha fényzáró és fényáteresztő függöny is lesz, akkor természetesen a sötétítőfüggöny kerüljön a szobához közelebbi oldalra és lehetőleg legalább 5 centiméterrel legyen hosszabb, mint a fényáteresztő, mert mindkét függöny összehúzásakor így szebben mutatnak. Képzeljük el, hogy festene a látvány, ha kilógna egy halvány rész az alsó részen.

Velem vagy még? Helyes! :) Egyelőre befejezem, de jövök majd olyan optikai függönytrükkökkel, amik pl. segítenek tágabbá tenni a teret vagy szélesebbnek látszódik tőle az ablak, illetve mesélek a függönyanyagok csoportosításáról és segítek abban is, melyikből mennyit vegyél, ha nem akarod, hogy az első mosás után már kicsi legyen az ablakodnak! 

Most már te is látod, hogy sok tényezőt kell figyelembe venni egy függöny kiválasztásánál, de ha odafigyelsz a részletekre - és persze a teljes szívedet beleadod -, már nagy baj nem történhet és sok örömet okozhat neked és az ablakaidnak.

Ha tetszett egy otthonimádó medve segítsége, nézd meg, kik vagyunk és mit csinálunk, amikor épp nem lakberendezői tippeket adunk! Leváltanád a közös képviselődet? Válassz engem és mutatom, én hogyan csinálnám!

komment
2017-08-06 18:18:01 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8712720732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem_vagyok_dj 2017.08.07. 00:20:31

Amit nem látok a cikkben, de fontos lehet, én is belefutottam, és sajnos nem lett igazán jó emiatt a rettentő drágára sikeredett függöny.
A sötétítő függöny szélessége(!) adott (pl 140-150cm) mint a ruhaanyagnál, és a hossza az ami rugalmasan változtatható, ennek hátránya, hogy nekem most a 3 méteren 4 db blackout sötétítő van (összevarrni nem voltak hajlandóak a kikában, gondolom azért mert mintás és illeszteni kellett volna, vagy nem tudom)
A fényáteresztő függönynél viszont a hossza adott és a szélességét kell megmondanunk (vágnak le a hosszából is, de problémás lehet a mindenféle hullámos mintázott csipkés akármilyen aljú függönynél)
Rémálom ez az egész függönyösdni ha az ember nem olyan szerencsés hogy tud készen venni.

onlame 2017.08.24. 15:54:39

Heló,

Írja a poszt is, hogy ha az erkélyajtó elé földig érő (mi más?) függönyt raksz, akkor a mellette lévő ablak elé is az kell, mert hülyén néz ki a rövidebb... Na mármost a legtöbb helyen pont ott van a radiátor, és annál nagyobb butaságot el se tudok képzelni, minthogy a radiátor elé függönyt tegyen valaki... Kivéve, ha a függönyt szeretné melegíteni.

Még az IKEÁ-ban is lehet nézni olyan elrendezést, aki nem hiszi, hogy jól tud kinézni egymás mellett egy hosszú meg egy rövid függöny... Semmi gond nincs vele, ha illeszkedik a környezetébe.

Én is sokat agyaltam ezen anno, de aztán láttam pár lakást, ahol minden más stimmelt, és rájöttem, hogy semmi gond nincs ezzel.

takacsveca93 2018.01.21. 16:09:27

Köszi, nagyon sokat segített ez most nekem. Nemrég költöztem el és a függöny egy katasztrófa itt. Szóval mostmár kicsit jobban rálátok, hogy mit kéne csinálni, hogyan kéne választani. Klassz blog, így tovább!

Egyébként hol érdemes válogatni? Kik? Kika? Ikea? Kikben láttam jókát a textiles üzletben
www.ujsagomat.hu/kik/ asszem itt

iccemanus 2018.10.31. 21:05:20

Én itt mindig tudok szép függönyöket találni: www.textilpont.hu/fuggony
süti beállítások módosítása