Erre figyelj, ha nem akarod, hogy elvigye a vihar a redőnyödet vagy napellenződet!

"Elfújta a szél" - legtöbbünknek erről a mondatról az ikonikus könyv vagy film jut eszébe, pedig elég a saját házunk tájára gondolnunk. A napokban pl. Győr-Moson-Sopron megyében hatalmas károkat okozott a szél. Sopronban például közel 140 km/h szelet mértek, ami nálam már eléri a hűdehúhát a medvevészskálán. Ebben az időben még Marry Poppins is kétszer meggondolja a röpködést. 

viharkar_redony.jpg

A hatalmas szélvihar rengeteg redőnyt letépett, és másnap úgy nézett ki az utca, mint egy redőnytemető, sorban álltak ki a kukákból a redőnymaradványok. Pedig annak érdekében, hogy megóvd magad a több tízezer forintos anyagi kártól, csupán egy dolgot kell tenned ebben az ügyben.

Mit kell tennem, ha redőnyöm van?

Rövid leszek. A legeslegeslegfontosabb (jó, a méznél azért nem fontosabb), hogy soha ne hagyd félig leengedve!

redony_a_viharban.jpg

A redőnyt mindig vagy húzd fel ütközésig, vagy engedd le teljesen, amíg csak tudod! Ilyen egyszerű!

felhuzott_redony.jpg

leengedett_redony.jpg

Ha félig le van engedve, vagy félig felhúzva, akkor bizony a szél könnyen belekaphat, és már viszi is, ahová neki tetszik. Egy redőnyös szakitól van az infónk, amiért örökké hálás lesz neki a medvetársadalom. Köszi, Laci!

Igen, hallottunk már rémtörténeteket, hogy valakinek ennek ellenére levitte a szél a redőnyét és nyilván előfordulhat, de ezzel a trükkel minimalizálod az esélyét a veszélynek.

Érdekelnek a lakóközösséggel kapcsolatos sztorik, hírek vagy egyszerűen csak a tanácsok? Akkor a házmestermedve a TE embered medvéd. Lájkold és nem maradsz le róla!

A spaletták is veszélyben lehetnek

Bár viszonylag kevés helyen, de lehet látni faspalettákat is szerte az országban. Én imádom ezeket, szerintem gyönyörűek különösen a színesek, mert attól, úgy érzem magam, mintha Olaszországba csöppentem volna.

spalettak_viharban.jpg

Szóval, a spaletták esetében fontos, hogy a vihar előtt minél inkább a fal síkjával egy síkba (ez csúnyán hangzik, de így van) rögzítsd őket, így a szél nem fogja megrongálni. A szélnek így esélye sem lesz arra, hogy nekivágja a falnak és ezzel darabokra törje az ablakdeszkákat. Hallottad már ezt a kifejezést? Ablakdeszka…Nálatok, hogy becézik őket?

A napellenzőket sem kíméli a szél

Kivéve, ha teljesen behúzod őket! A napellenzők nagy szélben úgy viselkednek, mint a vitorláshajók kifeszített vitorlái, ami nem túl jó hír, ha szeretnéd biztonságban tudni őket vihar idején is és nem léghajókázni kívánsz!

Tudtad, hogy már kaphatók különféle szélérzékelők, amiknek köszönhetően automatikusan behúzza magát a napellenző, akkor is, ha te éppen málnára valót keresel a munkahelyen? Ezek az apró kütyük elemes változatban is kaphatók, és mérik a szél erejét vagy a napellenző kilengését, ráadásul ha a beállított határérték fölött mér, akkor betekeri neked, hogy megóvja őt a szél okozta károktól. A motoros napellenzők esetében érdemes lehet megfontolni egy ilyen érzékelőt, és ha eddig nem volt, utólag beszereltetni egyet. 

napellenzo_szelben.jpg

Tehát: ha úgy tűnik, hogy erősödik a szél és vihar közeleg, akkor húzd fel vagy engedd le a redőnyödet, rögzítsd a spallettádat, és tekerd be a napellenződet is, így sok fölösleges bosszankodást és anyagi kárt megspórolhatsz magadnak. Szóval fogadj szót egy medvének és Lacinak! Ennyi! 

Ha pedig szívesen látnál egy olyan medvét a házad táján, aki hasonló jó tanácsokkal lát el és a társasház minden terhét leveszi a válladról, nézd meg, hogy mi hogyan dolgozunk, illetve ha kétségeid vannak, ellenőrizd a mostani közös képviselődet! 

komment
2017-08-16 18:21:30 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8512747718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

postumus mumus 2017.08.17. 11:03:31

Baszki, ilyeneket le kell írni? Az eszem megáll, komolyan. Az ernyőket, árnyékolókat be kell csukni! A szél belekap. Nahát! Tényleg? Húha! Azta!

metal · http://electric.blog.hu 2017.08.17. 11:16:16

Akinek ez nem alap, az hogy boldogul amúgy a normál életben?

mokuspanna 2017.08.17. 11:42:26

@postumus mumus: @metal: Tök jó hír, hogy nektek ez alap és szuper lenne, ha mindenki tudná és figyelne rá! Ha így lenne, akkor viharok után nem lennének tele a konténerer és az utca leszakadt redőnyökkel és napellenzőkkel. Valószínűleg sok esetben csak nem figyelik, hogy vihar várható, ezért inkább az a lényeg, hogy ne felejtsük el! Medvebocs, hogy nektek semmi újat nem mondtam, nézzetek körül a blogon, más cikkeket hátha hasznosabbnak fogtok találni! Peace
süti beállítások módosítása