A társasházi folyosó világítása miatt nem tudok aludni. Mit tegyek?

folyoso-vilagitas.png

Álmatlan medve olvasónk ragadt klaviatúrát, hogy írjon nekünk (hello@hazmestermedve.hu), egy igazi kis bosszantó problémáról... de mondja el ő:

Tisztelt Házmestermedve!
Előszöris szeretném megköszönni , hogy létezik az oldal, nagy segítséget jelent sok ember számára.
Az én történetem a hetedik kerületben kezdődik az akácfa utca egyik társasházában. Sajnos nem valami jo hírű a környékünk történt olyan , hogy kilincseltek annak reményében hogy betudnak jutni tolvajok, sokszor előfordul hogy a ház bejárati ajtaját berúgva az éjszaka további részét bizonyos emberek a lépcsöházban töltik hangosan dorbézolva. Ennek megoldásképpen a lakok kitalálták hogy egész éjjel égjen a bejáratnál is egy villany illetve a első és a második emeleten is.(négy emeletes a házunk) 
Magam is a medve család tagjának érzem magam, mert szeretek jókat aludni, és hiba próbálom felvenni a versenyt sötétítő függönyökkel olyan fényárban úszik a szoba a külső világítástól hogy nagyon nehéz az elalvás.
Sehol, semelyik házban nem tapasztaltam azt hogy egész éjjel égjen a villany, ezzel sajnos teret adva a megbuvást kereső külsö személyeknek is.
Tudna nekem valamit tanácsolni, kihez tudnék fordulni segítségért?"Készitettem os képet a jelenlegi állapotról, még mindig ég... :(
Előre is köszönöm szíves válaszát. 
Egy álmatlan medve bocs �

Először is, külön köszönet a kis medve emoji-ért a végén, nagyon cuki. -egy pillanatra azt hittem, hogy anyum már megint a gyerekkori képeimet osztogatja mindenkinek!

No, csapjunk bele!

Valóban kellemetlen lehet a bulinegyed szélén (?!) lakni és megértem, hogy senki sem jár medvetáncot, ha mások úgy döntenek, hogy az ő házában fognak este afterpartyzni.

Remek ötletnek hangzik így elsőre, hogy maradjanak égve a fények (remélem LED). Kíváncsiságból: a fényár legalább megoldotta azt a problémát, hogy ne járjanak be szórakozni?

Ha viszont meg is oldotta, kreált egy újat. Erről az a mellékhatásos vígjáték jut eszembe:

Mit tegyek, ha nem tudok aludni a besütő fények miatt?

3 lehetőségünk maradt. Valamelyik csak megoldás lesz a problémádra. Én igyekszem! :)

1. Az égve maradt fények megoldották a bent bulizós problémát?

Ha ugyanis nem segített, akkor lekapcsolhatóak és más megoldást kell keresni. Erről beszélj a szomszédokkal, mert mindenképp szükséged lesz támogatókra. Osszátok meg egymással a tapasztalataitokat. És persze mindenképpen beszéljetek erről a közös képviselővel is.

2. Ha megoldotta a problémát, akkor zavar másokat is?

Jó hír az, ha távol tartja a dorbézolókat, ennek azért örüljünk. Ebben az esetben az ötleten kell úgy csiszolni, hogy a dorbézolók se jöjjenek vissza és a medvebocs is tudjon aludni. Kérd a közös képviselőt, hogy a következő közgyűlésen ezt a témát vegye napirendi pontra.

Megoldás lehet, vagy legalább érdemes vele kísérletezni, hogy mozgásérzékelőt szereltek ezekre a lámpákra. Így nem égnek állandóan, de ha valaki bejön a házba, akkor neki végig fényár lesz.

Egy ismerősöm kertjébe másztak be éjjel. Mozgásérzékelős reflektorokkal szerelte fel a ház négy oldalát. Nemcsak a kis kellemes fénnyel, hanem az igazi erőssel. Nos, a tanulság, hogy senkinek sincs kedve kivilágítva bemászni máshoz.

Lehet itt is elég egy mozgásérzékelő, hogy csak elriassza a nem itt lakókat. Ma már nem egy hatalmas tétel a mozgásérzékelő és nektek is kényelmesebb lesz, nem kell többet felkapcsolni a folyosóvilágítást.

3. Megoldotta a problémát, de másokat nem zavar?

Ebben az esetben is érdemes beszélni a szomszédokkal. Tapasztalatom szerint nem a patás ördögök élnek a házakban és lehet találni empatikus szomszédot, aki annak ellenére, hogy neki nem világít be, megérti, hogy téged ez miért zavar. Itt is érdemes a közös képviselővel felvetetni a napirendi pontok közé a témát.

Ha viszont túl meós vagy csak nincs kedv ezt végigzongorázni, akkor megoldás lehet még egy sötétítőroló. Tudom, hogy most kikerekedik a szemed, hogy "kösz  medve, tényleg ez a megoldásjavaslatod?". Megértem, hogy így érzel és jogos is, hiszen nem te tehetsz arról, hogy ez történik veled.

Tapasztalatom szerint viszont jóval gyorsabb és hatékonyabb megoldás, ha csatározás helyett az ember megoldja maga a problémát. Nem azért, mert így igazságos, hanem azért, mert így rabol legkevesebbet egy ilyen probléma az életéből. És hidd el, az élet sokkal szebb annál, minthogy ilyen kis harcokkal pazaroljuk el.

Azonban teljesen megértem, ha neked ez felháborító. Ebben az esetben az első két javaslatommal próbálj továbbhaladni.

vilagitas_a_folyoson.jpg

Mit csináljak, ha zavarnak a fények, de nem akarok a szomszédokkal szenvedni?

Ha viszont magad oldanád meg a gondot, akkor én is a sötétítőfüggönyt mondanám, de ezen már te is túlvagy. Második ötletem a sötétítőroló lenne. Nekem is van, mert ugyanúgy zavarnak a fények, csak engem az utcai lámpa, amit még nehezebb lekapcsolni. :D

Ez a sötétítőroló nekem azért vált be, mert 100%-ban zárja a fényt, tényleg remekül be lehet nappal is sötétíteni. Én az IKEÁ-sat vettem, de keresőbe beírod, biztos találsz még 100-at.

Ha pedig mindenképp a fényár marad, akkor meg kell próbálni a lámpaelhelyezést/világítást úgy megoldani, hogy az számotokra (befelé) ne legyen zavaró! Nagyon korszerű világítástechnikák vannak most már és ugyan biztos drágább, mint egy egyszerűen betekert izzó a meglevő foglalatba, de talán nagyobb nyugalmat biztosíthatna! Szerintem megéri!

Remélem, segítettem:
Házmestermedve

Írd meg, nálatok mi a helyzet, mert egy igazán kíváncsi medvével hozott össze a sors! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!

 ui.: ha pedig nálatok pont közösképviselet-váltás van, akkor hadd ajánljam, khm, MAGAM. Itt tesztelheted a saját képviseleted, hogy mennyire jók, itt pedig olvashatsz rólunk. Küldj egy mailt, ha szívesen látnál magatoknál, a többi már az én dolgom! ;)

komment
2017-08-23 16:02:32 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr2512773744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2017.08.24. 13:17:56

1. egyszerűbb megoldás: csináltass redőnyt. 10e ft/nm. vagyis egy nagyobb ablaknál is max 30-40e.

2. költözz el!!! ( "esténként berúgják az ajtót és zajonganak" mondatod alapján inkább erre szavaznék!! hol van ilyen Bp-en??? 8.kerület, legrosszabb részén laksz?? minek laksz még ott egyáltalán??

para_noir 2017.08.24. 13:20:07

Nem is értem a problémát, redőny.

gigabursch 2017.08.24. 13:53:57

Az sose gond, ha az emberek megtanulnak egymással kommunikálni.

Duplaxiii 2017.08.24. 14:03:56

Nekem kínos, ahogy elmagyarázol egy panaszkodónak 1 bites dolgokat...
Engem mostmár az is érdekelne, hogyha nem ég a lámpa és ő békésen alszik, aztán jön valaki haza 1-2 óra felé, így felkapcsolja a lámpát, akkor a panaszkodó mit tesz? Alszik tovább, azaz nem is a fény zavarja? Vagy mindig felébred, ha valaki hazajön és levelet ír a kötelező 10 órás takarodó bevezetésére?

Pozse 2017.08.24. 14:30:28

Függöny, redőny, reluxa, spaletta. Probléma megoldva, mielőtt mindenki ideges lesz.
Ez egy TÁRSasház, vannak mások, idegesítőek is. Lámpák is.

Európai téridő 2017.08.24. 14:48:22

A kedves medve bizonyára még nem járt az óbudai lakótelep ablaktalan lépcsőházas lakóházaiban, amelyek legismertebbike a Szőlő utcai "Faluház", amelynek színezése az otelló szőlőéhez hasonlatos, tele van a teteje napelemekkel és 12 kapuja van. Azokban muszáj éjjel-nappal égetni a lámpákat.

onlame 2017.08.24. 15:48:47

Eleve fénykizáró függönyt kellett volna venni, nem pedig fillérbaszni. Olyan nincs, hogy ablakon túllógva 5-5 centire, behúzott fénykizáró sötétítőfüggöny mellett fényárban úszik a szoba.
Akkor a sötétítőrló se használ, mert ugyanazt tudja. Ez esetben tényleg marad a redőny... Ami amúgy is hasznos, mert hőszigetelő funkciót is ellát télen-nyáron, és nem olyan drága.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.08.24. 16:16:21

volt egy csóka, valami milán vagy márk. felajánlotta a blogomnak, hogy ír helyettem frappáns, kattintásnövelő cikkeket a netre. elhajtottam a picsába. basszassa át a saját kurva anyját más bloggerrekkel ne velem. ezek szerint megtalálta a felvevőpiacát...

eßemfaßom meg áll 2017.08.24. 16:25:42

Ugye ez igazából csak poénposzt?

FayRodisz 2017.08.24. 16:55:48

@eßemfaßom meg áll:

Most jöttél csak rá, hogy kamu a blog nagy része?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.08.24. 17:30:41

@FayRodisz: 10-ből 11 ordas kamu. (aki persze felveti, gyorsan ki lesz moderálva... ilyen ez a medvelány...)

PiBá 2017.08.24. 18:27:40

Ha a sötétítő függöny nem sötétít, akkor az nem sötétítő :) Nem írni kell, hanem ugyanannyi energiával tájékozódni. A kulcsszó a blackout. Jó keresést!
süti beállítások módosítása