A közös tulajdon mindig a társasház felelőssége - miért nem érti ezt a közös képviselő?

tetoterasz-beazas_1.png

Fácán barátunk (nyilván nem fácán, csak megváltoztattam a faját :)) ázik. Ilyen van, hiszen a víz lefelé folyik. Gond ott van, hogy ő nem tudja elhárítani, csak elszenvedni, de mondja el ő:

Hello Medve úr!

Tanácsodat szeretném kérni.
Adott egy 4 emeletes társasház, ahol a 4. emeleten nincs teljesen beépítve az "alaprajz", hanem egy nagy méretű terasz van kialakítva, ami éppen a mi 3. emeleti lakásunk egyik szobája felett található. Szóval a szobánk felett félig terasz van. Remélem érthető :)

A probléma az, hogy ez a terasz nem kimondottam vízálló és a szoba plafonján minden kiadósabb eső után megjelenik egy vízfolt, ami hónapról hónapra csak növekszik. Csepegni szerencsére nem csepeg, de dohos a levegő és az egyre nagyobb sárga vízfolt sem mutat túl jól a fehér plafonon.

Elvileg ezt a hibát a társasháznak kéne orvosolnia, de nem sok hajlandóság mutatkozik rá a közös képviselő részéről, hiába téma ez az összes lakógyűlésen. Most már ott tartok hogy akár a saját pénzemből is kifizetném a javítást, csak legyen végre megoldva. Igen ám, de időközben a felső lakást megvette egy vállalkozó, aki kiadta albérletbe. Azt mondta hogy ő nem hajlandó beengedni a munkásokat a lakásába amíg a bérlők ott vannak.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Köszi,
Fácán

Helló Fácán!

Az első gondolatom az volt, hogy az apja f..át nem enged be senkit. Majd a második gondolatom, hogy azért egy blogba mégsem írhatom le, hogy valakinek az apja f..át. Hiszen, ha ilyeneket írok le, mint az apja f..át, akkor még azt a képet mutatom magamról, hogy ennyire trágár vagyok. Pedig nem, nyuszismamuszcukisággal és medvehatározottsággal kezelem a házakat és az ilyen felmerülő problémákat is, mint ez.

Úgyhogy kihagyom a sztoriból mások apjának a f..át és úgy írom le négyszer, hogy igazából egyszer sem akartam. Na, milyen vagyok!?

A tetőteraszok miatti beázás itthon népbetegség

Mondanám, hogy meglep a problémád, de akkor hazudnék. Az meg bűn, és akkor megint állhatok a sarokba. Ne kérdezd, ez máig feldolgozatlan trauma. Szóval, igazi ritkaság az olyan társasház, ahol a tetőteraszokat normálisan leszigetelték. Kezd az a gyanúm lenni, hogy mindenhonnan kispórolták a vízszigetelést. Bár, az is igaz, hogy hozzám csak a problémák jutnak el, senki sem ír nekem levelet, hogy

helló medve, nálam nem ázik a lakás a tetőterasztól, egyél sok lazacot, xoxo

Akkor kanyarodjunk vissza a tetőteraszos beázás problémára

Itt a medveblogon is volt már róla szó, és itt is a lakóval akarták kifizettetni. Csak itt pont a terasz tulajdonosával.

De a háttérben több levél is befutott már ezzel a gonddal. Nem kell mintázatkutatóvezetőelemzőhelyettesnek lennem hozzá, hogy lássam a visszatérő egybeeséseket, ami kábé így néz ki:

  1. van egy tetőterasz, amiből építésnél kispórolták a vízszigetelést
  2. az alatta lakó ázik
  3. a közös képviselő sunnyog és tolja el magától az egészet
  4. lakó ír a homokba egy HELP feliratot, amit Házmestermedve észrevesz

Itt is azt tudom elmondani, hogy a ház szerkezete közös tulajdon. Annak szigeteltsége pedig közös probléma. Nem is értem, ezek a közös képviselők miből gondolják, hogy nem az?! Ha a tető ázik, azt is az alatta lévő lakással akarja kifizettetni? Miért nem lehet megérteni, hogy attól, mert a tetőterasz nem piros cserepes "A" formájú tető - ahogy a 8 évesek rajzolják -, attól az még tető. Csak lapos, és lehet rajta grillezni meg jógázni.

teto.png

1. Olvasd el a társasházi alapító okiratot!

Mielőtt megrázzuk a pofonfát, érdemes elolvasni, hogy mit mond az alapító. Vakon is biztosan azt fogja írni, hogy a ház szerkezete közös tulajdon, de olvassuk el, nehogy feleslegesen menjünk a nagy mellényünkkel.

2. Írd meg a háznak tértisen!

Írásban szólítsd fel a házat, hogy oldják meg. Nem kell részleteiben belemenni, mert (mondom) nem a te problémád. Tértis legyen és határidőt is érdemes megadni. Ha nagyon pro akarsz lenni, akkor idézd be az alapító okirat azon részét, ahol a szerkezetről van szó.

Ha nem oldják meg a problémát, akkor bírósághoz kell fordulni!

Majd az leboxolja, hogy ki mit csináljon. Majd lesz meglepi, mert olyan nincs, hogy a tulaj nem enged bejárást a lakásba, hogy közös területet kijavítsanak.

Gondolom, nem mai a probléma, ha már beletörődve saját költségen szigeteltetnél. Meg is értem, hogy nem szórakoztató állandóan falba futni, de egy pici kitartást tanácsolnék még. Az esetek többségében egy írásos térti, határidővel csodákat művel. Vesztenivalód nem sok.

Remélem segítettem!
Medvebarátod: Házmestermedve

Neked is van egy házas problémád? Mármint nem olyan házas, hanem HÁZAS? Akkor nosza, küldd be biztos van rá egy jó ötletem!

Írd meg, nálatok mi a helyzet, mert egy igazán kíváncsi medvével hozott össze a sors! Várjuk leveledet a hello@hazmestermedve.hu e-mail címre és ne felejts el lájkolni!

Ha pedig nálatok pont közösképviselet-váltás van, akkor hadd ajánljam, khm, MAGAM. Itt tesztelheted a saját képviseleted, hogy mennyire jók, itt pedig olvashatsz rólunk. Küldj egy mailt, hogy szívesen látnál magatoknál, a többi már az én dolgom! ;)

6 komment
2017-08-26 15:32:11 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3912778168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2017.08.28. 10:26:06

Nagyon egyszerû az oka: sok pénzbe kerül (mindenkinek), és csak egyvalakinek probléma.

A közös képviselõ "jó fiú" akar lenni a többi lakóval, hogy spórol nekik pénzt, hálából még sokáig maradhat.

Medgar 2017.08.28. 10:36:23

@VT Man: Az előző lakásban szinte ugyanebben cipőben jártam, csak ott a tulaj külföldön élt és elérhetetlen volt, a kk nem volt hajlandó intézkedni (ügyvédi felszólításig bezárólag mindent megpróbáltam). Fél év után a saját erkélyemről épített álványzaton keresztül sikerült megoldani a problémát saját pénzből. Természetesen per lett a dologból a végén kamatokkal 2 262 450 Ft-t itélt meg a bíróság a javamra. Eből a bontás - szigetelés javítása - helyreállítás 452 400 Ft volt.

Sir Galahad 2017.08.28. 10:43:24

Szerintem is rendben van, amit a medve írt. Egyébként, ha jól gondolom, itt is kell közös költséget fizetni. Szerintem az érintett lakó nyugodtan mondhatja, hogy ameddig ez a probléma nincs megoldva, közös költséget sem fizet, elvégre is azt pont az ilyen beruházásokra (is) kell(ene) költeni.

toreki 2017.08.28. 11:01:55

@VT Man: Haa társasház megkapja a bírósági macera számláját is, akkor már nem lesz annyira jó fiú a kk.

Lajszlo 2017.08.28. 11:33:38

Pont ilyen ügyben írtam korábban Medvének. Hozzá hasonlóan számomra is egyértelműnek és logikusnak tűnt, hogy a terasz vízszigetelése már a födémhez tartozik, és nem az egyéni tulajdonhoz (terasz burkolata). Viszont konzultáltam társasházi jogásszal is. Ő azt mondta, hogy szerinte ugyan nekem van igazam, de a bírói gyakorlat nem egységes, hol ide ítélnek, hol oda. Úgyhogy a pert egyik félnek sem javasolja, hanem inkább osszuk meg a költséget. Jelenleg ott tartunk, hogy a vízszigetelés és a szigetelőanyag díját a társasház kifizeti, de a burkolás anyag- és munkaköltségét nekem kell állnom (enyém a terasz). Hiába mondtam, hogy a burkolásnak semmi baja, szerezzenek olyan mestert, aki a burkolat felverése és újrarakása nélkül meg tudja javítani a szigetelést (ez nyilván lehetetlen).
Most úgy gondolom, hogy egyszer kifizetem a dolgot, de ha megint ázik a szomszéd, pereljen be (engem és a házat, aztán majd a bíróság megmondja, ki fizessen). Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy ilyen tök egyszerű kérdés megválaszolásához több éves, több százezer forintos pereskedés kell :(
süti beállítások módosítása