Tudj meg mindent a törpesün tartásáról és gondozásáról!

Tudtad, hogy sünt már háziállatként is lehet tartani? A világ legcukibb állatainak egyike az afrikai fehérhasú törpesün, de tartása kiváltság. Meg kell dolgozni a bizalmának elnyeréséért és a tartása bizony kompromisszumokkal jár, nem való mindenkinek. Ha vállalod a gondozásával járó feladatokat, egy tüneményes házi kedvenccel lehet nagyobb a család.

torpesun_tartas_es_gondozas.jpg

Ha sündisznóról van szó, akkor négy nagy csoportot érdemes megjegyezned.

  • Ebből a keleti/európai sün az, ami hazánkban a természetben él. Védett állat, nem szabad se befogni, se bántani. Maximum távolról csodálni.
  • Az otthon kedvencként tartható sünik: a Madagaszkári kis süntanrek (Echinops telfairi - 2. kép) és az Egyiptomi füles sün (Hemiechinus auritus - 3. kép).

sun_fajtak.jpg

Bár Dumbó fülekkel bíró sün barátaink is rendkívül aranyosak, Magyarországon szinte lehetett kapni őket. :(

  • Most az  Afrikai fehérhasú törpesün (Atelerix albiventris) tartás kerül részletes leírásra, mert ő bizony a magyar családok otthonaiba és szívébe is szívesen beköltözik. 

Afrikai fehérhasú törpesün rövid bemutatása

Ő az afrikai fehérhasú törpesün, aki imádna téged és ez fordítva is így lenne! :) Most, hogy ismeritek egymást jöjjenek a tudnivalók:

afrikai_feherhasu_torpesun.jpg

  • Az rekordokat döntögető matuzsálemek 6-8 évig is élhetnek, de sajnos a sünik nagy hányada 2-3 éves kora után távozik az örök vadászmezőkre.
  • A sün éjszakai állat. Ez egy nagyon fontos tény az életvitelükről, amit - ha leendő gazdi szeretnél lenni - számításba kell venned.
  • A törpesünök laktózérzékenyek, ezért soha ne adj neki tejet vagy tejterméket!
  • Az afrikai fehérhasú törpesünt általában egyedül tartjuk. Bár vannak esetek, amikor kettőt is lehet együtt tartani, de ennek megvannak a maga szigorú szabályai. Gyakran még úgy sem fogadják el egymást, és akkor két különálló lakhelyet kell számukra biztosítani.
  • Egy törpesün nem olcsó (kb. 20-50 ezer forint) és akkor még nem beszéltünk a tartási kiegészítőkről, etetéséről, stb. Szerencsére nem lehet minden sarkon kapni, én erősen javaslom a tenyészetek felkeresését, ha valaki sünit szeretne vásárolni.

A lélegző tűpárnánk lehetséges megjelenése

Imádnivaló fehérhasúnk nem követi ugyan a divatot, de saját egyénisége a külsején is megmutatkozik. Vannak hosszúkásabb és gömbölyded alkattal megáldott sünök is. Általában 250-550 gramm között mozog a súlya, de előfordul, hogy ennél kisebb vagy épp pont nagyobb sünid lesz otthon.

torpesun_tulsuly.PNG

Népbetegségünk kedvenceinket is elérte, így előfordulnak hízódisznó súlyú afrikai fehérhasú törpesün egyedek is. Onnan lehet megállapítani, hogy egy süni túlsúlyos, hogy a combja ránézésre/tapintásra nagyon husikás, ki van párnázva rendesen illetve, hogy nem tud teljes egészében összegömbölyödni.

Az afrikai fehérhasú törpesün rengeteg színváltozatban létezik. A piros szemű hófehér albinótól kezdve egészen a legsötétebb algerian black színekig. A törpesünök csodálatos zoknikat és arcmaszkokat is tudnak húzni. Szerintem Zorrót megenné a sárga irigység, ha látná őket.

afrikai_feherhasu_torpesun_szinek2.jpg

A kaktuszmalac etetése

Megvan a gyerekkori meséből a hátán almát cipelő süni? Hát, felejtsd el, hatalmas kamu! Az afrikai fehérhasú törpesün étrendjének elengedhetetlen és legfontosabb része a jó minőségű, apró szemű, felnőtt egyedeknek készül kutyatáp. Gondolom nem ezt vártad, pedig így van! A tüskések jó része erősen válogatós, úgy tudnak ránézni egy-egy felkínált nyalánkságra, mint a gyerekek a tökfőzelékre, de tápot akkor is ennie kell.

A finnyásak kérem most mondjanak le a süniről, mint házi kedvenc, mert a lista második eleme az élőeleség, azaz mindenféle rovar és kukac. Név szerint: lisztkukac, gyászbogárlárva, viaszmoly lárva, tücsök, sáska és csokicsótány.

Ezen kívül ezeket lehet még neki adni: főtt tojást, darált csirkenyakat, napos egeret (fagyasztva is árulják a kisállatkereskedések), vagy sprotni nevű halacskát. A zöldséget és gyümölcsöt nem igazán kedvelik. Inkább az élőeleséget szoktam megetetni egy-egy almagerezddel, uborkával, répával és akkor töltött finomság formájában jut hozzá kis barátom. Cseles vagyok, mi? :)

torpesun_etetes.jpg

Tüske-böki helyének ideális kialakítása

A kis szurka helyét huzattól és közvetlen napfénytől távol eső helyen kell kialakítanod. A szobahőmérséklet 22-26 fok között teljesen megfelelő a számukra. A süni helyét mindig korához és igényeihez kell igazítani. 

Minimális helyigénye egy 100x50 cm-es alapterületű lakhely. Nálam speciel egy 120x60-as alapterületű emelettel kiegészített saját készítésű kéglit kapott. Az emelethez azonban szüksége van egy kényelmes lejtésű feljáróra is, mert ugrani azt nem tudnak. Nem is baj, elvégre nem kengurut akartam itthon tartani, nem igaz?

Az alábbi berendezési tárgyak szükségesek:

  • A törpesüni igényli a vizet, amit - ha a csöpögést és a tüskés pancsálását is szeretnéd megúszni - érdemes csapos itatóból kínálni.
  • Egy nem túl nagy, de kényelmes nyújtózkodásra helyet biztosító házikó.
  • Bújózsák. Imádják én semmiképp nem fosztanám meg tőle, pollár anyagból szoktam elkészíteni.
  • etetőtálka
  • 30 cm széles futókorong. A 6 hónaposnál idősebb és nem nyugdíjaskorú sünik legkedvesebb játéka. Hatalmas mozgásigényűek a sünik és képesek órákon át bőszen tekerni benne. A futókerék soha nem lehet rácsos szerkezetű, mert abban leszakadhat a körmük és balesetveszélyesek. Az álló változatokat sem tudom jó szívvel javasolni, mert a sünit abnormális pozícióba kényszeríti futás közben, hosszú távon komoly károkat okoz az egészségükben.
  • Infralámpa csak akkor kell, ha hidegebb a szoba a kelleténél, fürdés után, stb. A mindennapokban nincs rá szükség.

Az alom lehet illatmentes, színezék- és lehetőleg pormentes faforgács vagy tőzeg. A legtöbb süni szobatisztává válik és ilyenkor szereti a dolgát macskaalomba végezni. A csomósodó változatot válaszd, a szilikonost hagyd meg a plüssmacskáknak. A macskaalomban egyébként imádnak porfürdőzni, egy sün témában járatlan embernek ez inkább epilepsziás rángatózásnak tűnhet, pedig zsebdisznód minden másodpercét élvezi.

Mivel a sünik szeretnek túrni-fúrni és bujkálni, vastagon kell forgácsot tenni alájuk és a szalmát is kedvelik.

Az afrikai fehérhasú törpesünöm, saját készítésű lakhelyének néhány variációja (kattints a képre a teljes válogatásért):

Ezen kívül a sünihez kelleni fog:

  • egy körömcsipesz - a neve sejteni engedi, hogy mire is fog kelleni
  • törölköző (a fürdetés után jól fog jönni). Vigyázat fürdetni nem túl gyakran (és csak akkor) szabad ha, nagyon összekente magát.
  • külön bejáratú fogkefe a süninek és egy kis kíméletes sampon (szintén a tisztálkodáshoz)

torpesun_furdetes.jpg

A sünik nem olyan játékosak, mint egy kölyökmacska, de szoktunk nekik játékokat kínálni.

Néhányan szeretik:

  • a csörgős-zörgős macskalabdákat és gumiállatkákat
  • ha épp olyan napjuk van, akkor a plüssállatokat (imádnak olyankor odakucorogni hozzájuk),
  • hosszában bevágott WC-papírgurikákat (ezekkel a fejükön szoktak sétálgatni és mókázni)

Mivel minden szűk résbe szívesen bebújnak, a PVC csövek is jó szolgálatot tesznek a ketrecben.

Az afrikai fehérhasú törpesün viselkedése

Mivel éjszakai állat, nappal többnyire szunyókál, és vannak süncik, akik addig nem is jönnek elő, amíg motoszkálás van a szobában vagy ég a lámpa. A kerekezés és lakhelyátrendezés (az egyik kedvenc hobbijuk) is hangos tud lenni. Szóval, ha a bárányszámlásból már eleged van, akkor jöhet a süni megtett köreinek a strigulázása.

Maga a süni ellenben nagyon halk.  A kis süncik gyártásának folyamatát leszámítva, szavát se hallani, ezt pedig hagyjuk a tenyésztőkre.

Ha ismeretlen ízzel találkoznak, gyakran kitekeredett pózban felkenik a tüskéjükre - habos nyáltenger kíséretében - az adott nyalánkságot. Ő nagy élvezettel fogja ezt tenni, neked viszont nem lesz őszinte a mosolyod, amikor vacsi után a halas nyálban úszó sünt fogod mosdatni. Én szóltam!

sun_habzas.jpg

A sünik még nem tudták egészen leküzdeni a hibernálódási ösztönüket, néha több éves fejjel próbálkoznak meg vele. Viszont az afrikai fehérhasú törpesün számára, beavatkozás nélkül halállal végződhet. Nem a szobahőmérséklet, hanem a kinti idő hirtelen zuhanása váltja ki belőlük évszaktól függetlenül a hibernációt. Ilyen időjárás mellett gyakran ellenőrizni kell őket. Ha a süni elkezd bealudni, akkor ébresztgetni kell, noszogatni és óvatosan, de folyamatosan melegíteni és megakadályozni az újabb kísérletet a bealvásra.

Hibernáció tünetei:

  • ha megfogod, hideg a hasa
  • nagyon nehezen lehet felébreszteni
  • ha felkel, bizonytalan a járása, ingatag
  • mindenáron visszaakar aludni

A legtöbb süni roppant kitartó és szeretetteljes közeledéssel megszelídíthető. Vannak, akik szívesen tévéznek a gazdi pocakjáról, vagy durmolnak egyet a kétlábú rabszolgájuk könyökhajlatában. Kegyből időnként megsimogatni is engedik magukat,  ilyenkor a hátukra lesimítják a tüskéiket, hogy ne szúrjon.

szelid_torpesun.JPG

Azonban ha fél vagy felbosszantják, akkor labdává gömbölyödik, puffogni kezd és égnek mereszti az összes létező tüskéjét. Nem mindegyikük lesz bújós. El kell fogadni, hogy a törpesüniknek is van személyiségük. Minden süni más, nem is akármilyen egyéniségek ők, de ezt igazán csak az értheti, ami már megosztotta az otthonát eggyel.

Imádom, ahogy a finomságra várva felemelik az orrukat és bólogatni kezdenek. Ők a legjobb tanácsadók, az életigenlő bólogatós hozzáállásuk miatt. Ha elakadnál, kérj tőlük útmutatást, de csak eldöntendő kérdésekben!

Még hosszú-hosszú oldalakon keresztül mesélhetnék a törpesünik csodálatos tulajdonságairól és arról, hogy milyen jó egy tüskést nézegetni mindennap, de ennél részletesebben már a sünikkel foglalkozó facebook csoport vagy a tenyészetek hivatottak segíteni.

A cikkből már kitalálhattad, hogy magam is süngazdi vagyok. Az első sünimet nagyon fiatalon vesztettem el (egy gyógyíthatatlan betegség miatt), a másik pedig 5,5 éves múlt, de még mindig velem van (a borítóképen is ők vannak), szóval ha bármi kérdésed van, keress bátran! Kérdezz itt kommentben, vagy írj medvének facebookon, azt is megkapom!

Ha engedem kérdezel, Ámor nyílának hegyét biztos süntüskéből készítették, mert egyből szíven találja az embert. :)

Épp leváltanátok a közös képviselőt és kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben! Ha pedig kérdésed van, írj a hello@hazmestermedve.hu címünkre!

komment
2018-05-14 22:29:57 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr3813897664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása