Kis konyhák praktikus helykihasználásai

Olyan kicsi a konyhád, hogy folyton bevered a könyököd főzés közben? Az edényeket egymás hegyére-hátára halmozod a szekrényekben, hogy valahogy beférjenek, így viszont nehezen veszed ki, amire épp szükséged van? Nagyobb konyhát nem ígérhetek, de kreatív helykihasználó ötleteket igen.

panelkonyha_otletek_tippek_praktikak.jpg

Mielőtt megmutatnám a kis konyhák nagy megoldásait tisztázzuk, hogy minek kell egyáltalán helyet szorítani a konyhába.

Minek kell egy konyhában feltétlenül lennie?

  • főzési és sütési lehetőség (nem feltétlen egyetlen gép személyében, lehet főzőlap és beépített sütő külön is)
  • vízvételi lehetőség (és a mosogatás megoldása)
  • tárolás eszközök és az ételek számára is (ide tartozik a hűtő is)
  • munka felület

De nekem alig van helyem! Képtelenség, hogy ez mind kényelmesen beférjen különösen egy panelkonyhába. Mit tehetnék?

Mert főzni muszáj

Ha több helyet szeretnél a konyhában, a legnyilvánvalóbb az lenne, hogy csökkented  a főzési felületek mennyiségét és méretét. Mondjuk 4 láng helyett, elég lehet 2 láng is. De egy nagyobb család esetében ez a lépés igencsak megnehezítené a mindennapokat. Szóval 4 alap tételből nézzük inkább a következőt.

gettyimages-887636042.jpg

A tűz után víz is kell

Egy csapnak és egy mosogatónak mindenképp helyet kell keresned a konyhában. De ha (keskeny) mosogatógéped van, akkor a beépített csöpögtető tálcáról lemondhatsz, és a mosogató medencéje is lehet nagyon kicsi.

Vagy egyszerűen helyezd el okosan a konyhába egy olyan helyre, ami másra kevésbé használható. A sarokba.

Sarokmosogatók

konyha_otletek_trukkok_2.jpg

Helytakarékos csöpögtetők

Tedd olyan helyre az elmosogatott tányérokat, ahol nincsenek útban és nem veszik el az értékes területet más konyhai teendőktől. Mondjuk a falra vagy a mosogató szélére.

mosogatas.jpg

Tárolás avagy hová is tegyem ezt a sok mindent?

Alap jó tanácsom úgy hangzana, hogy hűtőből válassz egy kisebb modellt, ami fölé (vagy beépítés esetén alá) még tudsz tárolókat tervezni. De ne aggódj, tudok ennél jobb tippeket is panellakás méretű konyhákhoz is.

Praktikusan hozzáférhető sarokszekrények

Ha már a sarkoknál voltunk az előbb...
Nálam is sarokszekrények vannak, de én térdelve és félig eltűnve a szekrényben szoktam kutakodni, amikor valamire épp szükségem van. Imádnám, ha lenne egy ilyen körbeforgatható edénytartóm. Neked melyik tetszik?

sarokszekrenyek_1.jpg

A legkisebb rés is kihasználható

Minden konyhának vannak olyan zeg-zugai, amikről azt feltételezhetnéd, hogy nem jók semmire. Biztos vagy benne, hogy nálad nincs ilyen? Nézd meg még egyszer!

kis_konyha_otletek.jpg

Rend a lelke mindennek

Persze a tárolókapacitás "növelése" néhány apró trükkel és a rend fenntartásával is elérhető.

konyhaszekreny_megoldasok.jpg

Mi is volt a negyedik pont a konyha berendezéseknél?! Ja megvan, a munkafelület!

A pultoknak is kell helyet szorítani

Nem hiszed, hogy a munkafelület csökkentése nélkül tudok helyet spórolni a konyhádban? Figyeld a kezem (helyett a monitort), mert csalok.

A munkapult és étkezőfelület legyen kihúzható vagy lehajtható. (Az utolsó képen lévőt biztos kombinálnám a résekről szóló rész első fényképén lévő tárolóval. Úgy lenne igazán klassz.)

konyhabutor_megoldasok_1.jpg

Bárki tervezte is a panelok konyháit biztos nem egyeztetett előtte a feleségével, hogy tulajdonképpen mekkora hely is kellene erre a célra. Még szerencse, hogy kreatívak vagyunk és mindennek tudunk helyet csinálni, aminek csak kell.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

5 komment
Címkék: konyha tárolás
2018-06-29 19:58:59 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6714045576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2018.06.29. 22:12:07

Ebben a hónapban cseréltünk le a házgyári konyhabútort a panelben,voltunk jópár helyen felmérni a lehetőségeket-úgyhogy kijelenthetem hogy amilyen konyhabútorokat ezeken a képeken látunk azok az egyedileg,méretre készült típusú,milliós árkategóriába tartoznak ezekkel a trükkös fiókokkal és egyéb ötletes megoldásokkal...

SarahConnor 2018.06.30. 10:07:37

Engem borzasztóan érdekelt a lógatható csöpögtető, mikor újraterveztem a konyhám, találtam is, elmentem megnézni. Óriási csalódás volt. Azt a pultrészt, ami felett lóg, ugyanúgy nem lehet használni, szóval akár hagyományos csepegtetőt is odatehet az ember.

Nouby 2018.06.30. 15:10:24

Legjobb kislakásos tipp: Menny be a Soroksári Ikeába. Minden kis helységes helyzetre van kész megoldásuk amit nem kell mókolni.

anyadmajma 2018.06.30. 15:13:18

lutria :

Hát, szerintem meg kb majdnem annyiba kerül csináltatni bútorlapból konyhaszekrényt, mint venni egyet. Már ha van egy valamire való asztalos.
Szóval nem csak milliós konyhabútorból lehet jót találni. De a vasalatok, meg a faragott ajtók rendesen megdobják a költséget, az igaz.

Empatikus Állatbarát 2018.06.30. 17:45:11

A képeken nem panelkonyhák vannak...
süti beállítások módosítása