Ezekre a teendőkre számíts, ha ki szeretnéd adni a lakásodat!

Ha lakás kiadáson töröd a fejed, de még nem tudod, hogyan csináld, akkor segítek. Leírom lépésről-lépésre az ingatlan kiadásának a menetét, és szembesítelek a kevésbé várt apróságokkal is.

lakas_kiadas_lepesei.jpg

Egy ingatlan kiadása az egyik legjobb bevételi forrás hiszen csak annyit kell tenned, hogy reggelente megnézed, hogy utaltak-e már a bankszámládra. De most ideje felkelned az álomvilágból, mert ez nem ilyen egyszerűen működik. Ha van egy rendezett, kiadásra alkalmas ingatlanod és már el is döntötted, hogy ez a sors vár rá, akkor irány előre.

Mindenek előtt azt kell eldöntened, hogy te szeretnél foglalkozni a kiadással vagy megbíznál egy szakértőt azaz ingatlanost. Mivel az utóbbi jó esetben tudja a dörgést, így most az első esetre vonatkozóan vezetnélek végig azokon a pontokon, amik egy ilyen helyzetben várni fognak rád.

A köznyelvben a bérleményt bár nem helyesen, de gyakran albérletnek hívjuk. Ezt majd ne felejtsd el ha a bérleti szerződés megfogalmazására kerül a sor.

Hogy mi mindennel kell készülni egy kiadó lakás ügyében?

Tömören:

  • pénz (Akkor csinálod jól ha több a bevételed, mint a kiadásod. De utóbbira is készülj, lent több pontban is kitérek majd rá.)
  • idő (Szaladgálni kell ide-oda és intézni a kiadáshoz kapcsolódó ügyeket.)
  • munka (Bizony itt sem oldódnak meg a problémák maguktól. Különösen akkor van sok teendőd, ha épp albérlő váltás/keresés van.)
  • türelem (A reklamáló szomszédokkal, az érdeklődőkkel, a lakókkal és a hivatal ügyintézőkkel szemben is.)

lakas_kiadas_lepesei_2.jpg

Az első lépés, hogy tudasd a világgal, hogy kiadó a lakásod.

Meg kell hirdetni a lakást

Csak ennél a pontnál sok mindent kell eldöntened pl.:

  • Milyen képek kerülnek a hirdetésbe? (A felvételeket természetesen előzetesen el is kell készíteni, és kiválogatni.)
  • Mi kerüljön be a hirdetés szövegébe? (Pl. ingatlan tulajdonságai, albérlőkkel szemben támasztott követelmények, elérhetőségek, bérlési tudnivalók: ár, kaució stb.)
  • Hol szeretnéd meghirdetni a leendő bérleményt?

Beindul a jelentkezési hullám

Ha ügyesen hirdettél és reális feltételek mellett szeretnéd kiadni a lakásodat, akkor jelentkezők tömege fog ostromolni szinte az első perctől. Készülj fel lelkileg, hogy mindenféle ember jelentkezni fog. Ritka az olyan érdeklődő, aki elolvasta a hirdetésedet és magává is tette a tartalmát.

Legtöbbször olyanok jelentkeznek:

  • akinek gyengébb a szövegértése
  • vagy bármi áron alkudozni szeretne
  • esetleg nem is olvasta a hirdetést, csak szólt neki az ismerősének az ismerőse.

Bármilyen hirdetést is fogsz feladni tuti, hogy mindenki legalább 3-5 kérdést fel fog tenni. Megerőltető lesz 20.-szor is udvariasan elmondani ugyan azt, de ez ezzel jár.

Kis túlzással azt tanácsolnám, hogy vedd fel diktafonra, hogy igen még kiadó, nem nem lehet alkudni belőle stb.

 lakas_kiadas_folyamata_1.gif

Ennél a pontnál kezdődik a túra, a tortúra. Na jó ennyire nem lesz vészes a dolog, de néhány kilométert és felejthetetlen órát biztos el fogsz tölteni házon kívül, ahogy ingázol a otthon-bérlemény-hivatal Bermuda-háromszögében és várakozol.

Most következik a lakás megmutatása

Előre szólok, hogy iszonyúan időrabló tevékenység lesz. Szinte biztos, hogy nem az első lakásmegnéző érdeklődő fogja kivenni a kéglit.

Sajnos nagyon sokan annyira sem tisztelik a másik embert, hogy szóljanak, hogy mégsem tudnak/akarnak elmenni az előre megbeszélt időpontban megnézni a lakást. Így ott fogsz rostokolni a kapuban akár fél órákat is, és ha nem fog pont akkor szakadni az eső, akkor még egy szavad se lehet.

A bérleti szerződés sem piskóta

Papír nélkül kiadni nagyon rizikós, nem érdemes ezen sem pénzt, sem időt spórolni, mert később megbosszulhatja magát. Annak érdekében, hogy be biztosítsd magad és minimalizáld a kockázatot a bérleti szerződést ügyvéddel készíttessétek el. A közjegyző előtti papírozásnak is megvannak a maga előnyei.

Kígyózó sorok az adóhivatalban

Érdemes az adózás részleteinek megbeszélése miatt felkeresni az adóhivatalt is. Abban az esetben, ha számlaképes lakást szeretnél kiadni, akkor meg egyenesen kötelező elbattyogni a legközelebbi adóhivatalba.

lakas_kiadas_folyamata_2.jpg

Irány a kormányablak

A lakcím változások intézése a kormányablakhoz tartozik, így ha lehetőséget biztosítasz arra, hogy a bérlők állandó vagy ideiglenes lakcímüknek a bérleményt jelöljék meg, akkor azt itt kell majd lepapírozni. Maga a folyamat nem bonyolult, és nem vesz igénybe sok időt, viszont a sorban állásra számítani kell. De sebaj, addig is ráérsz medve tanácsokat olvasni. :)

Át kell irányítani a leveleidet

A saját levelezési címedet is időbe kerül megváltoztatni. Egyik hivatalos intézményt a másik után kell felkeresni, amennyiben most még arra a címre mennének a hivatalos leveleid. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem feltétlen sikerül mindenhol egyből átállniuk, így beszéld meg a bérlőkkel, hogy azonnal szóljanak ha oda menne egy nem nekik címzett küldemény.

Gondolj csak bele mit szólna a bocsod otthon, ha nem érkezne meg időben a Dörmögő Dömötör legújabb száma. Hát lenne brummogás az biztos!

lakas_kiadas_folyamata_1.jpg

Juhhé! Elvileg már minden hivatalos ügy sínen van és a bérlők is beköltöztek. Mondanám, hogy hátradőlhetsz és nincs más dolgod, mint számolni a bérleti díjból befolyó összeget, de az az igazság, hogy lesznek még feladataid.

A karbantartás továbbra is a te dolgod lesz

Ha a bérlők hibáján kívül valami elromlik a bérleményben, akkor bizony azt neked kell helyrehozatni. Murphy törvénye is kimondja, hogy „ami elromolhat, az el is romlik”. Van ebben igazság.

A közgyűlés szeretettel vár

Attól, hogy nem laksz a társasházban, még tulajdonos maradsz, éppen ezért a közgyűléseken továbbra próbálj meg ott lenni. Szeretettel vár a házmester(medve). Számodra is fontos információk hangzanak el, amiket érdemes a bérlők felé is közvetíteni.

Tanács: Ha kiadod a lakásod ne felejts el szólni a közös képviselőnek is a dologról.

Rendszeres látogatások

Havonta egyszer minimum tedd szabaddá magad és látogasd meg a bérlőket! Ilyenkor rendezhetitek a számlákat, a bérleti díjat és megbeszélhetitek a lakást érintő újságokat is. Ilyenkor nézz körbe a lakásban, minden rendben van-e, nem rongálnak, szépen takarítanak-e stb.

És ha elmennek a bérlők...

Akkor minden kezdődik elölről. Ha nem szívesen játszanád el az egész folyamatot újra és újra, akkor a hosszútávú kiadás a neked való.

Ha úgy érzed, hogy te mindezt bevállalod és nem lesz gond vele, akkor jöhet a megvalósítás. Mivel egyre gyakrabban jelenek meg rossz szándékú albérletről-albérletre vándorlók, akik anyagi és fizikai károkat hagynak maguk után, hamarosan jövök egy olyan írással, ami tanácsokat ad, hogy veled ilyen kellemetlen helyzet ne fordulhasson elő.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

5 komment
Címkék: kiadás albérlet
2018-07-09 20:06:12 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr4814099429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belabacsi392 2018.07.10. 19:27:35

A sok jelentkező szűréséhez egy jó bérlő (elő) minősítés nagyon sok időt meg tud sporolni.

ABC 2018.07.10. 19:57:24

Bocs, de nagyon gáz a helyesírásod. Egy blogger legyen sokkal igényesebb.

IamTwo 2018.07.10. 20:17:51

0. lépés:
- imádkozz, hogy olyan bérlőt fogjál ki, aki sokáig marad, mert az ügyvéd/közjegyző nem puszira dolgozik.
- imádkozz, hogy olyan szomszédod legyen, aki jól kijön a bérlőiddel, mert ha elmérgesedik a viszonyuk (akármilyen kis apróság miatt is), a szomszéd pokollá teszi nem csak a bérlő életét, de a tiedet is.

visz 2018.07.11. 14:13:35

A karbantartással kapcsolatban a lakásbérleti törvény ezt mondja:
A lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával, felújításával, illetőleg azok pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó; megállapodás hiányában a karbantartással és felújítással kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik.

cradbox 2018.07.12. 16:35:15

Azért vannak itt jó nagy marhaságok, ma már nem kell az adóhivatalba menni, mert a lakáskiadás adózása nem így működik, másrészt irtózatos nagy butaság arra biztatni, hogy ÁLLANDÓ lakcímként bármelyik bérlő bejelentkezzen egy kiadó lakásba. Érdemes lenni a "cikkek" írása előtt tájékozódni! Egyébként az egész oldal egy társasházkezelő cég önreklámja.
süti beállítások módosítása