Tűzhely nélkül is elkészíthető vacsorák

Figyelem, figyelem 4 olyan recept következik, amihez a tűzhely közelébe se kell menned, mégis jóllakik a család apraja-nagyja, az általad asztalra varázsolt finomságokból. Jól hangzik? Naná.

fozes_nelkuli_etelek_gyorsan.jpg

Nem egyszerű olyan menüt tervezni, ami lehetőleg egészséges, nem terheli meg túlságosan a kaja kasszát és megeszi a család minden tagja és mindezt úgy, hogy ne főlj puhára te is a konyhai serte-perte közben a nyári hőségben. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Gondolom a különféle gyümölcslevesek és sütés nélkül is elkészíthető desszertek mindenkinek megvannak, így ezeket most át is ugorjuk és jöjjenek egyből a főfogások, vacsorák.

Tortillatekercs sonkával és friss zöldségekkel

Azért imádom ezt a kaját, mert ezerféleképpen variálható attól függően, hogy mennyi időm van rá és, hogy épp mi van a hűtőben. Nálunk vállalhatatlanul sokat készül különösen nyáron, mert isteni finom és nem tudjuk megunni.

tuzhely_nelkuli_elek_wrap_hazilag.jpg

A wrapba szánt zöldségeket, mosd meg és kockázd fel. Az én kedvenc zöldségeim hozzá:

  • paradicsom
  • lilahagyma
  • kígyóuborka
  • jégsaláta

A szósz elkészítése is gyorsan megvan, és saját ízlésre alakítható. Nálunk ilyen:

  • egy kis pohár natúr joghurt
  • egy fokhagyma gerezd (kinyomva)
  • szeletelt/ morzsolt kapor
  • őrölt római kömény
  • őrölt "sima" kömény
  • 1 teáskanál Erős Pista darált, csípős paprika

A szósz összeállítása közben a készen vett tortilla lapokat dobd be a mikróba egy percre, hogy lehessen őket tölteni. A sonka szeleteket terítsd bele a tortilla lapokba, majd halmozd rá a salátát, kanalazz rá egy adag szószt úgy, hogy mindenhová jusson és jó szorosan tekerd fel. Kész is van.

Ha kicsivel több időd van sült csirkemell csíkokat vagy darált húst is tehetsz bele a sonka helyett. A saját kezűleg készített tortilla lapokhoz is lehet rengeteg receptet találni a neten. Jó hír, hogy gyorsan megvan a rossz hír, hogy könnyen törik. Én időnként megpróbálkozom vele, de egyenlőre még hajlamos a kirepedezésre feltekerés közben, szóval még nem publikálnám. De remélem sikerül eltalálnom a megfelelő arányokat a közeljövőben.

A virsli és sajt házassága salátával kiegészítve

Nincs benne semmi ördöngösség, mégis oda vannak ezért a vacsoráért a kicsik és a nagyok is. Negyedóra alatt bőven kész van, ami egy rohanós nyári nap után áldás tud lenni.

fozes_nelkuli_etelek.jpg

A virslit hosszában vágd be és tegyél a résbe reszelt sajtot, ha szeretitek akkor egy-egy szelet füstölt-főtt baconnel és körbetekerheted. Persze szimplán köré is teheted a sajt szeleteket, de akkor nem fog olyan szépen ráolvadni a virslire. Ezután nincs más dolgod mint egy aranyszegély mentes tányéron bedobni a mikroba pár percre.

Most jöhet a köretnek valami klassz kis saláta. Igazából bármiből összedobhatod, ami épp otthon van és csinálhatsz hozzá joghurtos vagy olívaolajos öntet is. A képeken bab, kukorica valamint csicseriborsó saláta van. Illetve kedvcsinálónak került még melléjük egy paradicsomos-mozzarella és egy vegyes kaliforniai paprikás-uborkás-retkes saláta is. Mivel vannak olyan összetevők, amiket normál esetben főzni kellene, ezeket konzervből old meg pl. bab, hogy ne kelljen főzni.

Ha a gyerkőcök csak a majonézes krumplisalátát hajlandók megenni, akkor az is illik hozzá.


Persze mondhatod, hogy ez csalás, mert sütés-főzés mentesen kellene kaját csinálni, de azért azt a 3 perc mikrózást szerintem ne hasonlítsuk az órákig tartó kevergetéshez, amikor ott kell állni a főzőlap mellett.

Ha sikerül prémium virslit választanod, akkor a salátának is köszönhetően, még az egészséges(ebb) táplálkozási vonalat is megtartottad.

Valóban főzés nélküli túrógombóc szamóca lekvárral találva

A legutóbbi túrógombóc főzésem közben eszembe jutott, hogy néhány éve hallottam egy olyan receptről, amikor a túrógombócot nem kell megfőzni, gondoltam most rákeresek a neten.

Az első 10-15 találatot kezdetben csak szomorúan, majd egyre dühösebben zártam be, mert főzés nélküli túrógombócot hirdettek, de kivétel nélkül mindegyik azzal a sorral indult, hogy "a tejet felforralom és beleszórom a búzadarát, majd folyamatos keverés közben....", nem voltam hajlandó tovább olvasni.

turogomboc_fozes_nelkul.jpg

Két ígéretes találatom lett ez (ami babapiskótát használ) és ez (ami főzés nélküli pudingporral dolgozik). Az utóbbi receptből a pirított zsemlemorzsát én elhagynám, hogy amiatt se kelljen tűzhelyet használni. A következő forró nyári napon tuti kipróbálom valamelyiket, már türelmetlenül várakozik hozzá a szamóca lekvár a hűtőben.

Cukkini spagetti, mert "tészta" az kell

Gyerekkoromban irdatlan mennyiségű tésztát fogyasztottam, szinte bármivel képes voltam megenni. Lássuk sikerül-e a válogatósabb gyerkőcöket (és férjeket) meggyőzni arról, hogy most is csak egy színes spagettivel van dolguk, és megkóstoltatni velük. Mert ha eddig eljutnak, már sínen leszel, mert tényleg finom variációk születhetnek belőle.

fozes_nelkuli_ebed_cukkini_spagetti.jpg

Ez a spagetti annyi csavart tartalmaz, hogy a tészta helyett hajszálvékonyra szeletelt cukkini kerül a tányérra. A cukkinit alaposan meg kell mosni, és levágni a két végét, majd felszeletelni. Igen nyersen. Nem szükséges hámozni a cukkinit, mehet úgy ahogy van.

Persze ha neked van otthon spirálozó-szeletelő konyhai eszközöd, akkor azzal még látványosabb lesz a tészta.

Ha kész, akkor jöhet rá a szósz vagy feltét. A választék itt is kimeríthetetlen.

  • legegyszerűbb a turmixba beleszórni a paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma összeállítást és ezt a tányéron majd reszelt sajttal megkoronázni
  • kerültnek rá különféle magok,csonthéjasok is pl. fenyőmag, dió stb. joghurttal leöntve
  • de egy kicsit folyósabbra hagyott körözött is remekül passzol hozzá
  • a bevállalósabbak pedig készíthetnek hozzá zöld pestót vagy avokádókrémet is

Néha nagyon jól esik ledobni a béklyókat, amik a tűzhelyhez láncolják a nyári forróságban a háziasszonyokat. Hosszútávon persze bele kell szaladni néhány rántott húsba és pörköltbe is a családi béke érdekében, de időnként lehet egy kicsit csalni. ;)

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2018-07-18 18:18:41 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr114116029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása