Tippek bőrönd pakoláshoz, hogy könnyen be tudd húzni a cipzárt a végén

Javában tombol a nyaralós időszak, és ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mit vigyél magaddal. Amikor már a fél család térdel a bőrönd tetején, hogy be tudd zárni, akkor elkél néhány jó tanács. Parancsolj, összeírtam néhány ötletet, hogy könnyítsek a terheiden.

borond_pakolasi_tippek.jpg

Mit lehet tenni ha nem lehet becsukni a bőröndöt?

  • hagyj otthon néhány holmit
  • mérlegeld, hogy mással ki lehetne-e váltani az adott dolgot
  • a kötelező darabokból válassz praktikusabb darabokat 
  • rakd újra a bőröndödet, de ezúttal helytakarékosabban

Ezeken a lépéseken fogok most részletesebben végig menni, és mindegyikhez mondani néhány olyat ötlet, ami eldöntheti a bőrönddel vívott harcodat, méghozzá a te javadra.

Ne vigyél magaddal felesleges holmikat!

Amit itthon tudsz hagyni szívfájdalom nélkül azt ne pakold be. Vannak olyan holmik, amiket elsőre jó ötletnek tűnhet eltenni, de később nem fogod érezni a hiányát. Két olyan példa következik, amiket általában megbánnak az utazók, de te is biztosan tudnád növelni a listát.

Karóra

Több ok miatt is jó, ha a fiókban felejted.

  • A legfontosabb, hogy pihenni mész, szóval próbálj meg kötetlenebb programokat csinálni és kevésbé betáblázottnak lenni.
  • További érv, hogy karóra sávosan fogsz lebarnulni tőle, ami nem túl szép.
  • Ráadásul a telefonodon úgyis lesz óra, ha szükséged érzed, hogy megtudd mennyi az idő.

nyaralas_pakolo_lista.jpg

Több töltő

Mielőtt reflexből behajított a telefonokhoz, fényképezőgépekhez és egyéb kütyükhöz a a töltőt, vess rájuk egy pillantást. Manapság, már a legtöbb elektronikai cucchoz tökéletes jó ugyan az a töltő.

Spórolj helyettesítéssel!

Kell egy kis olvasnivaló

Nagyon sokan pakolnak nyaraláshoz könyveket, de elég ritka, hogy valaki, aki egyébként a hétköznapokban nem szokott olvasni egy vadiúj és élményekben gazdag helyen kezd neki egy regénynek (befejezni meg szinte reménytelen).

Ha ragaszkodsz a hosszabb olvasnivalóhoz, akkor azt töltsd le elektronikusan és telefonon vagy tableten álljon a rendelkezésedre. Ez a tanácsa azoknak is megszívlelendő, akik egyszerre több könyvet is visznek magukkal, hátha pont a másikhoz lesz kedvük a tengerparton.

Ha félsz, hogy lemerül a telefonod, akkor könyv helyett még mindig jobb egy power banket (is) vinni magaddal.

Ha mindenképp ragaszkodsz a papíralapú betűkhöz, akkor a megfelelő társad a magazinok lesznek, amiket kiolvasás után nem kell visszafelé magaddal hoznod.

mit_vigyek_nyaralasra.jpg

Útikönyv, szótár, térkép...

Ugyan az a helyzet, mint a könyv esetében. Telefon nélkül már egyetlen lépést sem teszünk és ha már ez így van ki is használhatnánk. Nem igaz?

Itthon töltsd le a téged érdeklő útvonalakat és dobj fel egy szótárt is, hogyha szükség lenne a kézzel-lábbal mutogatáson (vagy az általad beszélt nyelveken) kívül a helyi nyelvre, kéznél legyen. Ezért teljesen felesleges súlyos kilókkal terhelni a poggyászodat.

Sminkeltávolítás mesterfokon

Sminklemosó folyadék és vattakorong hegyek helyett vigyél magaddal egy darab sminklemosó kendőt. Rengeteg hely felszabadul majd a bőröndödben, ráadásul olcsó és a környezetet is kíméli. Sima csapvízzel kombinálva a legtöbb sminktermékkel maradéktalanul megbirkózik, és kézi kimosás és száradás után újra használható.

Több funkciós nagy kendő

Főleg a csajoknak írom, hogy vannak apró trükkök, amikkel a ruhatár mérete csökkenthető a nyaralás alatt. Ezek egyike, egy mindenhez jól párosítható nagy méretű kendő.

Mutatom mi mindenre jó ha van nálad egy ilyen utazás alatt:

  •  Fejre kötve napszúrás ellen tökéletes, trendi és nem kell kalapot cipelned, amit úgyis elfújna a szél.
  • Strandruha helyett is kiváló, csak magad köré tekered és itt-ott némi csomóval rögzíted és kész is.
  • Övnek is hordhatod, nagyon jól tud kinézni, amikor a farmernadrág bújtatóba egy kendő van befűzve, próbáld ki bátran!
  • Ha az esti séta alatt fázni kezdesz terítsd a válladra, jobb mint egy nehezen cipelhető kardigán.

Egyébként a nyakad köré csavarva, hajadba fonva vagy a táskádra rögzítve is szállíthatod, ha pont nincs rá szükséged.

Vinni kell, de nem úgy ahogy gondolod

A törölközőkből pedig nem engedek! (dehogynem)

Ha nyaralni mentek mondjuk egy tengerparthoz, akkor egyértelműen szükséged lesz több garnitúra törölközőre. Igen ám, de a nagy méretű törölközők rengeteg helyet foglalnak, a kisebbek meg nem sok mindenre használhatók. Érdemes beruházni néhány darab gyorsan száradó törölközőre.

Ezek azért hasznosak, mert:

  • villámgyorsan újra szárazak lesznek használat után, így könnyebben elpakolhatók vagy újra használhatók
  • ráadásul nagyon vékonyak, tehát fele akkora helyet foglalnak, mint hagyományos társaik

tengerparti_nyaralas_csomagolas.jpg

Kozmetikumok egész hada

Ne tedd be a bőröndbe automatikusan a sampon, balzsam, testápoló stb. készleteidet a fürdőszoba polcairól. Hidd el nem fogod felhasználni az egész flakonnal a nyaralás alatt. Egyébként is már félig elfogyott otthon, szóval levegőre is pazarlod az értékes helyet a táskádban.

Több utat is választhatsz, hogy ezt elkerüld:

  • kérdezz rá a hotelnél előre, mert ha olyan helyre mentek nagy valószínűséggel benne van a szoba árában és kikészített samponokat fogtok kapni, tehát egyáltalán nem kell vinned ilyesmit
  • inkább kis kiszerelésű változatait vedd meg a drogériában a szokásos kencéidnek
  • ha drágállod a mini verziókat a boltban, vegyél utazóflakon szettet és így vigyél a kedvenc termékeidből

Gyógyszer halmozás

Addig rendben van, hogy vinni kell gyógyszereket, de ne az egész dobozt vidd el, hanem vágd le a levélről azt a mennyiséget, amit a nyaralás ideje alatt be kell venned és tegyél el pár darabot pluszba is.

Ha rendszeresen semmit sem szedsz, akkor is jó ha van nálad néhány fajta gyógyszer (pl. hasmenésre, fejfájásra stb.) mert fel kell készülni a váratlan megbetegedésekre is. Ilyenkor elég pár szemet eltenni mindegyikből, ahelyett, hogy komplett patikát cipelnél magaddal.

Pakolj okosan a bőröndbe!

A bőrönd tetrisz az egyik legutálatosabb dolog a nyaralással kapcsolatban, de sajnos a helyspóroláshoz szükség van rá. Próbáld ki, hogy a pólóidat felgöngyölítve teszed el a szokásos hajtogatás helyett. Nemcsak kevésbé lesznek gyűröttek, de kevesebb helyre is lesz szükségük.

borond_sulyhatar.jpg

Használd ki a legapróbb réseket is. Pl. a napszemüvegedet vedd fel, a felszabadult merev falú tokjába pedig tegyél valamit, ha mást nem is 4-5 titokzoknit. Ugyan ez a helyzet a merevebb cipőkkel is, amiket szintén ki lehet tömni.

Minden úti célhoz, és személyhez más pakoló listára van szükség, de a fenti alapvető elveket a legtöbb esetben könnyen alkalmazhatod, ha csávába kerülnél már a befelé pakolás fázisában. Neked vannak jó trükkjeid? Ide vele!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

4 komment
2018-07-23 19:07:40 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8014122917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vanek ur 2018.07.24. 14:01:10

Jószándékú a cikk, de szerintem nagyon összeszedetlen, néhány tényleg hasznos dolog mellett teli van haszontalansággal is.

Mire gondolok? Pl. az elsőként említett karóra: nem ez az a tárgy, ami a bőröndben a sok helyet foglalja, szóval pusztán emiatt nem érdemes otthon hagyni...

2. Eleve ott kezdődik, mi megy a bőröndbe és mi megy a "kézipoggyászba". Nyilván ez függ az utazás módjától is, de két alapelv segíthet: 1. amire útközben szükség lehet (enni-, innivaló, olvasás, töltőkábel, stb.), 2. repülős utazásnál amivel mindenképp együtt akarsz érkezni. Én pl. 1 váltás ruhát (plusz valamit, amiben alhatok), fogkefét, fogkrémet, borotvát, dezodort mindenképp oda teszek.

Minden hasonló cikk egyetért abban, hogy a legfontosabb a pakolásnál, hogy minél kevesebbet akarjon az ember vinni. Pl. senki nem néz ki, ha ugyanaz a nadrág van rajtad. Max. 2 nadrág bőven elég, ha változó időre számítasz, lehet 1 rövid, 1 hosszú. Túraruházatban van lecippzározható szárú nadrág - vagyis 2az1-ben megoldás :) . Hosszabb időre utazva tényleg praktikus gondolni a mosás lehetőségére (1-2 adag folyékony mosószert nyugodtan át lehet tölteni kis flakonba). Fehérnemű, nem gyűrődő póló - ha mossuk, kevesebb is elég. Ugyanígy át kell gondolni, hogy tényleg kell-e mindenhez külön ruha.

A göngyölítve pakolással darázsfészekbe nyúlsz, nem mindenki szerint ez a leghatékonyabb. Ebbe nem is mennék bele (simán hajtva, egymásba hajtva, göngyölve), ami viszont hasznos, az a vákuumzsák. Van olyan, amiből porszívó nélkül is ki lehet préselni a levegőt, így visszaútban is jól használható. Az ebbe csomagolt dolgok tényleg kevesebb helyet foglalnak.

És még egy komoly helyfoglaló van: a szuvenír. Vagyis minden vicek-vacak, amit szülőknek/gyerekeknek/kollégáknak/haveroknak/magunknak összevásárolunk. A gond, hogy többnyire nem marad ott annyi cucc, amennyi újat veszünk, tehát ennek már odaútban kell helyet hagyni. És persze itt is ésszel kell vásárolni.

Nylul 2018.07.24. 18:37:41

@vanek ur: 'Vagyis minden vicek-vacak, amit szülőknek/gyerekeknek/kollégáknak/haveroknak/magunknak összevásárolunk.' - Megnézed, hogy mit akarsz, a neten megrendeled, és mire hazaérsz, pár napon belül minden megérkezik. :) Sőt! Rendeld meg előre! :D

Nylul 2018.07.24. 18:47:50

Btw ez a töltő kérdés azért nem olyan egyértelmű. Ok, elektromos fogkefe/borotva nem gáz, azt nyaralás előtt feltöltve nem fog lemerülni. De nekem telefon, tablet, kindle, egyik sem ugyanolyan.

Erre még lehet megoldás egy univerzális, hálózatra csatlakoztatható usb adapter, és akkor _elvileg_ csak a kábeleket kéne 'cipelni', igenám, de pl az apple lomok baromira nem szeretik, ha nem a saját töltőjükről vannak töltve - értsd: semmi bajuk nem lesz, de nem töltenek 100%-osan.

vanek ur 2018.07.25. 08:56:26

@Nylul: "az apple lomok baromira nem szeretik, ha nem a saját töltőjükről vannak töltve - értsd: semmi bajuk nem lesz, de nem töltenek 100%-osan. "

Semmi ilyet nem tapasztaltam, pedig egy Hama hálózati töltőt használok, teljesen noname kábellel. (Ezt szoktam vinni útra is, mert 4 USB kimenet van rajta, azaz egyszerre 4 kütyü is tölthető, nincs gond, hpgy épp ki használja az egy szem konnektort a szállodai szobában :) ) Ugyanígy rendben tölt powerbankről is (az sem Apple gyártmány, sőt, nem is certified). Viszont azt tényleg nem szeretik a készülékek, ha koszolódik a csatlakozó bemenet (ez zsebben hordott telefonnál elkerülhetetlen), úgyhogy azt kell rendszeresen tisztogatni.

Szuvenír: nyílván nem a 2 hűtőmágnes, 3 kulcstartó és 2 tábla csoki a probléma. Nem egy olyan családot láttam nyaralásaim alatt, akik 10-15 nevet tartalmazó listával járták az ajándékboltokat ("valami apróság a Lujzi néninek is kell, különben megsértődik, és a szomszédasszony is megérdemli, mert vigyáz a lakásra"), aztán kijönnek mindenféle porfogóval (dísztányér, söröskrigli, kisház, stb.), amiből a 10-15 darab törésbiztosan csomagolva (!) már szép helyet foglal. Nem is beszélve a díszdobozos bonbonról, amit szinte reménytelen hazahozni épségben, de azért sokan megpróbálják :)

A netes rendelést a klasszikus szuvenírnél kicsit feleslegesnek érzem, de ha tényleg nagy és/vagy törékeny dologgal szemezünk kint, akkor még szállítással együtt is olcsóbb lehet, mint a helyi turistacsapdában megvéve.
süti beállítások módosítása