Az ideális iskolatáska nyomában

Bár egyre többen kezdenek odafigyelni, hogy a gyerek milyen táskát hord magával nap mint nap az iskolába, de nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek a fontosságát. Ebben a cikkben elmondom milyen szempontokra és miért kell különösen tekintettel lenned táskaválasztáskor, illetve szó lesz olyan táskapakolós vasszabályokról, amit érdemes megtanítanod az iskolásodnak otthon.

egeszseges_iskolataska_1.jpg

Egy jó minőségű iskolatáska egy kisebb vagyon, de remélhetőleg több évig fogja becsülettel szolgálni a gyerkőcöt így a választásra, bizony sok időt és energiát kell szánni.

Milyen ne legyen soha egy iskolatáska?

Ezzel a ponttal szeretném kezdeni, mert máris kiesik a kínálatból egy rahedli táska, ami nem való egyetlen gyereknek sem.

  • gurulós megoldású A gyerek izomzatának fejlődnie kell, amihez a táska cipelése is hozzá tartozik. Ráadásul a gurulós táska húzása helytelen testtartást eredményez, és legtöbbször a fém keret miatt háton kimondottan kényelmetlen viselni. Az ilyenkor jelentkező plusz felesleges súlyról nem is beszélve.
  • ne legyen (félvállas) válltáska A testtartáson kívül a teherbírást is kedvezőtlenül befolyásolja az aránytalan súlyelosztás miatt. Tökéletes recept a gerincferdüléshez, hanyag tartáshoz és hátfájáshoz. Bármilyen trendi, középiskolásoknak is jobb lenne hanyagolni.
  • teljesen merevített Nem igazodik a hát vonalához, és ezek általában jóval nehezebbek a fél merev vagy merevítést nélkülöző társaiknál.

egeszseges_iskolataska_no.jpg

Mire kell figyelni iskolatáska választáskor?

Kialakítás

  • Az ergonómikus kialakítás nem pusztán egy marketing blabla. Fontos, hogy a gyerek anatómiai felépítéséhez, ha tetszik a testéhez igazított kialakítású táskát hordjon.
  • A hát része legyen szivacsos így tud jól szellőzni és nem izzad meg annyira a cipelője.
  • A vállakon a pánt legyen kellően vastag és párnázott. Ezeknek köszönhetően egyenletesebb terhelést biztosít, nem fog vágni és a folytonos csúszkálást és igazgatást is el lehet kerülni vele.
  • A pánt mindig legyen állítható, ettől lesz igazán kényelmes és több évig hordható. Így lehet megfelelő helyre igazítani a háton, ami elengedhetetlen.
  • Az alja lehetőleg legyen kemény, ne vászon. Ez azért fontos, hogy bírja a strapát, aminek nap-nap után ki lesz téve a suliban. Remélhetőleg így nem fog kilyukadni már néhány hónap után.
  • Legyen a táskának derékpántja, aminek a használatára rá kell szoktatni a tanulókat. Ez azért fontos, hogy ne ütödjön a hatalmas súly a gyerek hátának, gerincének.

egeszseges_iskolataska_20.jpg

Méret

  •  Ne legyen a táska viselőjéhez képest túl nagy. Többek között a felesleges súly és a háthoz igazodás hiánya miatt se.
  • A tökéletes magasság egy táska esetében azt jelenti, hogy a váll vonalától egészen a medencecsontig ér a táska. Se a magasabb, se a fenékre lenyúló változat nem tesz jó, de a széltében nagyobb mint hosszában változatot is kerülni kell a rövidsége miatt.

Súly

Elképesztő különbségek vannak a táskák súlyai között. A jó választással akár 3-4 könyv súlyát is levehetjük a gyerek hátáról. Sajnos a tankönyvek súlyán nem lehet változtatni, de a táska és a felszerelés súlyába már erősen beleszólhat a szülő. Minden megspórolt gramm a gyerek életét teszi szó szerint könnyebbé, és ez a súlycsökkentés a táskánál kezdődik. Ideális esetben a gyerek soha nem cipel többet a saját súlyának 10%-ánál mindennel együtt a hátán.

egeszseges_iskolataska_3.jpg

Fontos plusz pontok egy táskánál

  • Legyenek rajta fényvisszaverők, hogy sötétben télen is jól látható legyen a viselője. Ha nincs rajta gyárilag, tegyél rá te magad. Életet menthet.
  • Az italnak legyen egy külső tartója, így ha borul a táska és szivárog, kevésbé ázik el a táska tartalma. Ennek köszönhetően legalább mindig kéznél lesz a folyadék, Majd meglátod, hogy többet fog inni az iskolában is.
  • A táska bírja a vizet. Na nem arra gondolok, hogy abban kell az uszodában fejest ugrani a medencébe, de egy kiadós esőben, hóban se ázzanak el a holmik a táska belsejében.
  • Álljon meg magától a táska ha leteszik a földre.

Mire nem kell figyelni és miért?

Táska választáskor csak az utolsó szempont legyen a táska megjelenése. A táska legyen több évig tetszetős alapdarab, semmi rózsaszín meg flitter hegyek. Tudom, tudom a gyereknek ez az első és legfontosabb kérdés, de ne engedj, elmondom azt is, hogy miért.

  • a gyerek ízlése gyorsan és sokszor szélsőségesen változik
  • ha most odavan a verdákért vagy a jégvarázs szereplőiért, majd kinövi

A gyerek sír a legújabb minionos designért...

  • adj neki kulcskarikán fityegő kiegészítőket
  • válasszatok közösen kitűzőket
  • varrj a batyura foltokból figurákat, amit később leszedhetsz
  • vagy vegyél egy csomag mosható filctollat és azzal dekoráljátok
  • az olcsóbb apróságok legyenek designosak pl. kulacs, uszidoboz, tolltartó

egeszseges_iskolataska_15.jpg

Táskapakolás ökölszabályai, ezt tanítsd meg a gyereknek már az elején

  • Mindig a nehéz tárgyakat tegye a hátához közel, ezzel megkönnyít a hátának a súly cipelését.
  • Lehetőleg szimmetrikusan pakoljon a táska bal és jobb oldalára, a nehéz dolgok mindig a háta középéhez kerüljenek.
  • Ne hordjon magánál fölösleges kacatokat, hétvégente pakolja át a táskáját a "bent felejtett" tárgyakért.

Azon kívül, hogy a csemeténk hangulatára is hatással van egy hátizsák, az egészségére, a testi fejlődésére is rányomhatja végérvényesen a bélyeget. Tudom sok mindenre kell odafigyelni, de kulcskérdés, hogy milyen táska fogja nyomni a kicsid hátát évekig. Szánj időt a válogatásra és légy nagyon kritikus minden szembejövő iskolatáskával szemben.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2018-08-07 19:19:27 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8914167827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása