Mit kell tudni a legalsó lakásokról? Előnyök és hátrányok következnek

Lakásvásárlás előtt állsz, de soha nem laktál a legalsó lakásban, így nem ismered az előnyeit és a hátrányait? Most segítünk, hogy bepillantást nyerhess, hogy milyen lenne ott az élet. De, hogy tetszik vagy nem tetszik a lefestett kép, azt már neked kell eldöntened.

foldszinti_elso_emeleti_lakas_vasarlas.jpg

Nagyon sok embernek határozott véleménye van arról, hogy miért jó vagy épp rossz a legalsó lakásban lakni, ennélfogva arról is, hogy a jó vétel vagy az eszedbe ne jusson kategóriába sorolandó. Azoknak, akiknek még nem volt lehetősége kipróbálni itt egy remek kapaszkodó, hogy eldönthessék, hogy melyik oldal álláspontjához kívánnak csatlakozni.

Mielőtt azonban belevágnánk, hadd kérjek egy olyat, hogy tekintsük el attól az apróságtól, hogy földszinti, magas földszinti vagy első emeleti a lakás hivatalos megnevezése. Számunkra most csupán annyi a lényeg, hogy alattad nem laknak mások.

Előnyök ha te laksz a legalsó lakásban

A Pro és kontra listát kezdjük a pozitív felén.

Nem kell annyi lépcsőt mászni

Valószínűleg ez lesz a leggyakrabban emlegetett előny, ha megkérdezel másokat. Valóban kevés vagy semennyi lépcsőt sem kell megmásznod, ha te laksz legalul. Ennek a pontnak hála kiváló választás idősek és betegek számára is.  Persze ez az előny domborodik ki leginkább, ha liftmentes társasházat személtél ki magadnak.

legalso_lakas_2.gif

A másik eshetőség, amikor ennek a pontnak az értéke, határozottan növekedni fog, ha kiderül, hogy a ti lépcsőházatokban állandóan rossz a lift és a többi lakó naponta többször, bosszankodva mássza a lépcső piramist.

-1 szomszéd

Akinek volt már "szerencséje" rossz közösségbe lakni egy társasház berkein belül, azt tudja mekkora kincs, ha az embernek eggyel kevesebb szomszédja van. Eggyel kevesebb a potenciális zajforrás.

Könnyebb eladni

Tudom, nem azért nézel most lakásokat, és gondolkodsz a költözésen, hogy egyből a következő ilyen akcióról beszéljünk, de el fog jönni az a nap, mikor ez is fontos kérdés lesz. Nagyon sok ember ragaszkodik ahhoz, hogy max. a 2. emeletig vesz lakást függetlenül attól, hogy van lift vagy nincs. Ráadásul ha befektetési jelleggel vásárolnál ingatlant, akkor kiadni is jóval egyszerűbb az alsó kégliket.

Olcsóbban és gyakrabban megkapod a megrendelt termékeidet

Bár elsőre furának hangzik a cím, pedig sajnos sok esetben és házban megállja a helyét. A postás, a csomagfutár, a pizzás legény mind-mind utál lépcsőzni és időt veszteni, így előfordul, hogy nem hajlandóak felvinni a termékeket a fentebbi lakásokba függetlenül a rájuk vonatkozó munkahelyi előírásoktól.

Ha nagyobb bútorokat rendelsz és házhoz szállítást kérsz, jó eséllyel külön emelet díjat is felszámolnak minden emelet után, amit te hála alacsonyan lévő lakásodnak megúszol.

Ha elromlik a kaputelefon...

...nem kell annyit szaladgálni a vendégeket elé, hogy be tudjanak jönni. Sőt olyan lépcsőházhoz is volt szerencsém, ahol nemcsak a bejutáshoz, de a lépcsőházból való kijutáshoz is a tulajdonosok kulcsára volt szükség, különben az lépcsőházi bejárati ajtó zárva marad. Kellemetlen ha a 4.-ről kell őket minden látogatás után lekísérni, majd visszamászni a torony legelső szobájába.

kaputelefon_lakasvasarlas.jpg

Nincs gond a tériszonnyal

Sok ember ha kilép egy erkélyre a 3. emelet fölött, már két kézzel kapaszkodik az ajtókeretbe, mert annyira retteg. Ezzel nincs gond, ha te laksz legalul, hiszen a magasság csak feljebb kezd izgalmas lenni.

Van esély a kertkapcsolatos lakásra

Ha panelban laksz akkor nyilván ez a pont totál tárgytalan, de az új építésű társasházak esetében, egész pofás kertkapcsolatos lakásokat árulnak, ami kizárólag a legalsó lakások kiváltsága. Ha számodra az a picike, zöld füves terület ekkora értékkel bír, akkor akár el is döntheti a vitát a legalsó vs. felső lakások között.

De mint ahogy mindennek, a legalsó lakásnak is megvannak a maga sötét oldalai.

Milyen hátrányokkal jár, ha valaki a legalsó lakásban él?

Az érem két oldalából most következzen a kevésbé fényes, amivel nem szívesen számol senki, pedig kellene.

Mindenki a te ajtód előtt jön-megy

Ha nincs lift a házban, akkor bizony minden egyes lakó elmegy az ajtód előtt oda is, vissza is. Ha ehhez egy gyenge hangszigetelésű ajtó párosul, akkor még az életükről is mindent fogsz tudni, mert a lépcsőmászás alatti leghalkabb beszélgetések is be fognak hallatszani. Arról nem is beszélve, mikor a hétvégi buliból hajnalban hazaérnek a partyarcok.

A sok jövés-menés persze nemcsak a beszűrődő zajok miatt kellemetlen, hanem az állandó kosz miatt is. Ősszel és télen szinte megállás nélkül sáros lábnyomok, falevelek és egyéb mocsok maradványok tarkítják a bejáratod előtti járólapot.

legalso_lakas_2.jpg

Sokkal jobban hallod az utca zaját

Aki közelebb lakik az utcához, az jobban is hallja, ez tiszta sor. Bármilyen jó is legyen az ablakok hangszigetelése, akkor is behallatszik a forgalom. Hát még akkor, ha esetleg szellőztetni is szeretnél, ami néhány erős forgalmú utcán maga a rémálom.

Több a piszok, a mocsok, a szennyezett levegő

Ha elsétálsz egy régi paneltömb előtt, amit még nem festettek át láthatod, hogy a külsején egy sötét, fekete koszcsík húzódik és mindig legalul a legrosszabb. Ne is áltasd magad ennek egy része bizony a te tüdődbe is bekerül. Fúj mi? Hát igen. A sok kipufogóból és egyéb helyről származó piszok sokkal nagyobb mennyiségben kerül be egy föld közeli lakásba, mint egy magasabban lévőbe.

legalso_lakas_1.jpg

Az alsó lakás mindig hidegebb a többinél

(Kivéve ha inged-gatyád rámegy a fűtésszámlára.) Mivel alulról nem fűtenek és a meleg levegő felfelé száll, hátrányban vagy a többi emelethez képest. Egyszer előny volt a szomszéd hiánya, most pedig hátrány. Még szerencse, hogy nem egész évben kell fűteni. Persze, ha te kevésbé vagy fázós és mindig meleged szokott lenni, vagy ha egy éjjel-nappali kisbolt van az ablakod alatt, amit fűteniük kell, akkor ezt a pont számodra irreleváns.

Fentiek fényében, mindenki maga döntse el, hogy szerinte a pro vagy inkább a kontra érvek a nyomósabbak, és annak megfelelően keressen lakást magának. Másokat meggyőzni arról, hogy jó vagy épp rossz dolog legalul lakni értelmetlen, hiszen mindenkinek más a fontos.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-09-29 19:24:27 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr7314271329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clodovicus S. Carolus 2018.09.30. 22:00:21

Legfelül lakni sem egy leánykaálom! Pláne ha négyemeletes a kégli és nincs egy parányi kis lift se. Igazán izgi egy nap többször is megmászni a téglahegyet. S a tündibündi szomszédok! Hm... Mindenki ajtaja előtt elmehetsz, s ez akkor a legfincsibb, ha többen épp kakilás után szellőztetnek, természetesen a lépcsőházba. A szauna itt mindig garantált. Nyáron ingyenesen a lapostetőről, télen távfűtés havi ötvenér' viszont a fűtéscső fordulása miatt tartósan 31 fok.

Az efféle lakások eladhatatlanok. Vagy beleszületsz, vagy örökölöd, esetleg véletlenül a Zönkormányzat kiutalja, vagy bizisten szar helyzetben vagy és kiveszed albérletbe.

namaste2 2018.09.30. 22:05:39

És az megvan, hogy a dohos pincéktől szaga szinte mindig átszivárog a födémeken? A falak is vizesebbek e miatt. (Ha nincs az aljzat betonon szigetelő fólia, akkor bizony garantált a dohos lakás.) Több szellőztetés, gyakoribb festéssel azért kordában tartható.

looking4 2018.09.30. 22:08:05

Panelnál 1-2-3 emelet. Ennyi, sem több sem kevesebb.... ezek jöhetnek szóba akár 4 vagy 10 emeletes akkor is! Mondjuk négyemeletesnél már a harmadik is necces!

szőrdoki 2018.09.30. 23:35:51

7 éve birtokolunk egy földszinti, kertkapcsolatos, 40 nm-es teraszú lakást. Sasad Resort. Csúcs. Nyáron hideg, télen melegebb, nem zajos. A kert közös, de lényegében csak a miénk. Fölöttünk erkélyek vannak, három emelet, de a miénk az terasz, egy szintben a kerttel, mintha 300 nm-es lenne a terasz.
De csak hozzánk törtek be...méghozzá nagyon könnyen. A szomszéd lakásból meg egy laptopot vittek el fényes nappal a bukóra hagyott teraszajtón keresztül...Ez most előny vagy hátrány?

laci_52 2018.09.30. 23:52:39

Több az előny, mint a hátrány!

takacsgabor 2018.10.01. 00:41:06

Van a Földszintnek még egy "kellemes" tulajdonsága: a bogarak. Egyrészt több szálldogál belőlük, mivel a növényvilág szintjén vagyunk, másrészt az alagsorból is könnyebben másznak fel a csótányok. Viszont az utcazajba beletartozhat olyan dolog is, ami vidámságot is hozhat a napba: ez pedig a gyerekzsivaj, ha egy óvoda-iskola közelében lakik az ember. Mivel laktam olyan udvarban is, ahol a lakók többsége norvég volt, határozottan állíthatom, hogy a mulatós zene és a mocskos szájú óbégatás helyett a lurkók vidám kacajára ébredni némi napsütéssel fűszerezve kifejezetten lélekemelő, energiával feltöltő érzés.

SarahConnor 2018.10.01. 06:06:51

Legalsó lakásban lakom, magasföldszint. Az alábbiakról tudok beszámolni:
Rossz mert:
- sok a por (mondjuk bent csak addig, míg nyílászárót nem cserélsz, de ha van erkélyed, akkor azt hétvégente lehet porolni, és oda a fák levelei is behullanak majd).
- nincs kilátás
-zajosabb szobák, mivel közelebb van az autókhoz (ezt is megoldja a nyílászáró)
- a lépcsőház zaja is zavaró lehet, ha nincs jó bejárati ajtó. Mióta van, énfelőlem lóvásár is lehetne az ajtóm előtt, nem hallanám.

Tök jó, mert:
- nincs alsó szomszédom. Nekem nem fáj a fejem, ha egy gyerkőc rohangál, vagy ha magassarkúban kell visszaszaladnom valamiért reggel.
-kevés a lépcső, amikor cipelsz valamit, áldod az eget. melósok se kértek plusz díjat költöztetésért, bútorszállításért.
-sok épületben pont ott a legjobb a fűtés, például nálam. Fűtésközpont felett lakom, és alulról le is vagyok szigetelve, így enyém a tömb legmelegebb lakása. Nem szentírás, hogy mindenki alatt pince van, meg hogy ide nem jut el a meleg.
- minden postát, csomagot, pizzát nyekergés nélkül ajtóig hoznak.

Földszinten alap a jó nyílászáró. Ha az megvan, a negatívumok nagy részét ki lehet húzni. Jó hang-kosz- és hőszigetelő ajtó és ablak a földszinten is kiküszöböli a gondokat. Nagykörút mellett lakom, műanyag ablak és ajtó mellett nem is hallom. A legnagyobb szívfájdalmam a kilátás hiánya.

Rejtélyes 2018.10.01. 09:43:51

Foldszinti lakas: be kell huzni sotetitot/leengedni reluxat, mert ha felkapcsolod a villanyt, belatnak a sima fuggonyon keresztul is.
A pozitivumokat mar felsoroltak elottem :)

sovesz tomesz 2018.10.01. 10:28:29

Szinte minden ház alagsora-szuterénje, földszintje vizesedik vmennyire. Ezt jó ha mindenki belátja. Ma már nagyon jó szigetelés i megoldások léteznek, de mindig lesz egy-egy falrész, ahol előjőn. Ez több-űrűbb felújítási alkalmat igényel. Ha ezt belekalkuláljuk-leszámítjuk, akkor tán tényleg több az előny, mint a hátrány!

TheRminator 2018.10.01. 15:11:01

Akkor nekem mázlim van. Elsőn lakom, de alattam nincs lakás, csak a lépcsőház bejárata. Negativum: cigiszag bejön.

2018.10.01. 19:10:50

A földszinti lakás szerintem speciális piaci szempontból, de nem igaz, hogy könnyen eladható, inkább épp ellenkezőleg, érdemes megnézni ingatlan.com-on, a jobb környékeken gyakran csak a földszinti és a legmagasabb szinten lévő lakasok maradnak tartósan eladók, mert a többit könnyen megveszik.

Ellenben mozgáskorlátozott vagy idős beteg embereknek kizárólag a földszint jöhet szóba. Mások számára viszont összességében túlsúlyban vannak a hátranyok, megjegyzem, egészséges embereknél semmi előnye annak, hogy nem kell lép sőzni, csak költözéskor.

Mondjuk a felsoroltak közül az előtted mászkálnak az nem mindig szint függő, hiszen vannak pl. függőfolyosós vagy zárt folyosós házak, ahol nem feltétlenül a lépcsőre nyílik a lakásod.

2018.10.01. 19:12:51

@ClownPepito:
Én viszont legközelebb lehet, hogy pont felsőbe költöznék, lehetőleg lift nélküli negyedikre, mert egyrészt olcsóbban megkapom, nincs felső szomszéd, távolabb vagyok a szmogtól, zajtól, légkondit meg csináltatnék.

Smarthugo 2018.10.01. 22:03:28

Az alsó lakásokat is érdemes vezeték nélküli okos otthon védelemmel ellátni. Azonnali riasztást kapsz az okostelefonodra ha valaki behatol az otthonodba amíg távol vagy. Nézz haza bárhol, bármikor! Részletes bemutató az oldalunkon: www.smarthugo.com/Orvibo-biztonsagi-csomag

Smarthugo 2018.10.01. 22:14:18

@szőrdoki: A betörést sajnos nehéz megakadályozni, de okos otthon védelemmel azonnal észlelhetjük a betörést és reagálhatunk rá valós időben. Bekapcsol a sziréna vagy hazaszólhatunk hogy tűnjön el mert hívtuk a rendőrséget. A kamerafelvétel bizonyítéknak is szolgálhat. Készlet részletes leírása itt: www.smarthugo.com/Orvibo-biztonsagi-csomag

cradbox 2018.10.16. 11:17:01

Hmm, ezeket, hogy a többség max. a 2. emeletig hajlandó lakást venni nem tudom honnan szeded, éppen az alsó lakások nehezen eladhatóak, különösen a földszintiek.

Nagyban függ egyébként a háztól, szűk belvárosi utcán szerintem a földszinti, 1.emeleti lakás szörnyű, sötétség egész nap, egy tágasan elrendezett részen más a történet.

Void Bunkoid 2020.05.13. 22:46:45

Tudom, kései hozzászólás, de....egyáltalán, vannak még városban betörések?

Úgy emlékszem, a betörések "aranykora" az 1980-as évek volt, akkoriban ugye már ment a magánszektor, gazdagodtak az emberek, és természetesen a vagyonát a jónép készpénzben, otthon tárolta, nem beszélve az akkor ritkaságszámba menő nyugati műszaki cikkekről, satöbbi.

Ma már az emberek vagy szegények, és egyszerűen nem éri meg a kockázatot, hogy bagóért valami orgazdánál vagy vaterán-jófogáson elsüthető (de azt se mindig, nemigen menő a más levetett kütyüje) használt, nem valami penge műszaki cikkért betörjön, pénz meg ékszer meg festmények meg ofcoz nincsenek...akiknél meg vannak értékek, azok a pénzt meg az ékszereket bankban-széfben tartják, nem otthon, meg részvényekben, ingatlanokban, amiket nem olyan egyszerű ellopni (illetve dehogynem, pl lehet államosítani, qhahahahaha).

A használhatóbb-smartabb műszaki cikkek zöme ráadásul már jórészt regisztrált eszköz, távolról nyomon követhető, és akár tönkre is tehető, tehát egy pillanat alatt fabatkát sem ér a betörő kartárs csomagtartójában a cucc, ellenben a betörés megtörtént, és a valós értéke alapján mehet a bünti.

Manapság már - a rendőrségi híreket elnézve - sajnos elmondható, és nem állít ki túl jó bizit a jelenlegi magyar életszínvonalról, hogy a betöréses lopás jellegű bűncselekmények zöménél a tettesek és az áldozatok is általában nagyon szegények, és a zsákmány rengeteg esetben sajnos nem pénz, meg ékszer, hanem kaja, jószág, alkohol, esetleg kerti kisgép-szerszám, ha üzletet (legtöbbször trafikot) törnek fel, akkor is általában pia és cigaretta.

Reactor 2020.05.28. 17:49:20

@Void Bunkoid: Vannak igen. Nem annyira sok, deeee azért akad bőven. Pláne ha erkélyes a lakás: még ha nem is túl értékes cuccokról van szó, simán kipakolhatják.
süti beállítások módosítása