Még mindig túl akarjuk élni a konyhafelújítást. És te?

A konyhafelújítás kitűzött dátuma rendíthetetlenül közeledik, de neked még mindig feláll a szőr a hátadon az egész procedúrától? Legszívesebben előre tekernéd a naptárat, ahol már túl vagy az egészen? Más is utálja a felújítási időszakot ne aggódj, de néhány egyszerű trükkel sokkal elviselhetőbbé válik. Segítek átlátni a káoszon és igyekszem annyi problémát és aggódást levenni a válladról, amennyit csak lehet.

konyhafelujitasi_tippek.jpg

Az előző cikkben ott hagytuk abba, hogy mi mindent kellett megtenni hetekkel vagy napokkal a szakemberek kiérkezése előtt. Sőt már a folyosót is elrendeztük, hogy ott aztán semmi gikszer ne történhessen.

Most haladjunk tovább az időben is, és a belső helyiségek felé is.

Óvintézkedések, hogy ne lepjen be minden szobát a por

Minél nagyobb a lakás, annál könnyebb elszigetelni a lakás egy részét, és kivonni a katasztrófa sújtotta területről.

Nevezz ki egyetlen helyiséget a lakásban, ahol a felújítás után fogod tölteni délutánjaidat és estéidet. Ebben a szobába halmozz fel mindent, amire szükséged lehet a következő napokban-hetekben, akár a reggeli felkeléshez, akár az alváshoz. A lakás többi részét pedig hermetikusan zárd le.

Ha vannak nagyobb értékek amik nélkülözhetők és amiket féltesz, azokat is itt szállásold el. Ragaszd fóliát az ajtókerethez úgy, hogy bőven túllógjon az ajtónyíláson és oda egészen az elkészült konyháig ne menj be többet! Ezzel jelentősen csökkentheted a takarítási idődet a végén, és a holmijaid miatt sem kell aggódnod, hogy belepi őket a por.

konyhafelujitas_1.gif

Rendszeresíts egy külön cipőt, amivel csak az általad használt szobában közlekedsz és egyet, amivel kimész a kupis lakásrészekbe is. Így kevesebb piszkot fogsz behordani a tiszta területre.

Ha már a saját gondolataidat sem hallod a felújítás zajától...

Emlékszel, hogy hányszor gondoltál rá, hogy el kellene járni futni a közeli parkba? Itt a remek alkalom. Nem is kell jobb motiváció egy kis kimozduláshoz, mint hogy a lakásod a feje tetején áll, és most nem esik olyan jól otthon begubózni. Egy óra szabad levegős mozgás, nemcsak egészséges, de a gondolataidat is ráncba szedheted alatta.

"Segítség mit fogok enni?"

Több lehetőség is kínálkozik. Az egyik a legkényelmesebb mind közül, az étterembe járás és kaja rendelés, viszont ez a pénztárcádat fogja elnassolni. Elég tekintélyes összeg tud kicsúszni a kezed közül, ha minden étkezésedet házon kívül akarod megoldani, de ez is egy lehetőség.

Ha a közeledben van egy iskola, akkor kérdezd meg, hogy be tudnál-e fizetni a menzára elvitelre, mert az jelentősen lefaragna a költségeiden. Vannak olyan helyek, ahol ez egy járható út, persze így meg futkosni kell a kaja után és kell egy nyugodt zug az elfogyasztásához és éthordó mosogatás is rád vár.

konyhafelujitas_111.gif

Ha ez nem szimpatikus, mert te inkább az új konyhádra költenéd a pénzedet, akkor marad hideg élelem. Ki bírod azalatt a pár hét alatt? Ez a beszéd, lebegjen a szemed előtt a cél!

Átmeneti megoldásnak azt tudom javasolni, hogy alakíts ki egy kis konyha sarkot abban a szobában, amit használsz. Vidd át a:

  • kávéfőzőt
  • a vízforralót
  • egy garnitúra étkészletet
  • néhány bögrét, tányért
  • egy kisebb lábost és egy serpenyőt
  • valamint a vágódeszkát
  • szalvétákat, konyharuhákat
  • és a kedvenc fűszereidet.

Ne felejtsd el a mosogatás lehetőségét és a hozzátartozó eszközöket végiggondolni, hiszen nem tarthatod a koszos edényeket a szobában. Ha ez a változat ragadta meg a figyelmedet, akkor gondolj el rajta, hogy veszel egy:

  • használt minihűtőt fillérekért 
  • egy rezsót vagy kontaktgrillt is.

Ezzel a felszereléssel, már túl lehet élni a rád váró időszakot és meleg étel nélkül sem maradsz. Ha a hűtő szerinted túlzás, akkor készülj fel arra lelkileg, hogy naponta kell lefutkosnod a boltba, és komoly tervezést igényel a menü összeállítása úgy, hogy hűtésre váró maradék se maradjon.

Takarítani pedig muszáj valakinek

Minden este, amennyire a körülmények engedik takarítsd fel a törmeléket és a koszt a folyosóról és a konyhából, anélkül, hogy a kartonlap és fólia borításokat felszednéd. Természetesen, amikor aznapra a munkások végeztek a dolgukkal, illik a lépcsőház érintett területeit is feltakarítani. Arról sem szabad megfeledkezned, hogy az építési törmeléket szigorúan tilos a kommunális hulladékgyűjtő kukákba beleborítani, így beszéld meg a szakival, hogy ő szállítsa el a megtelt zsákokat.

10-questions-from-kitchen-renovation-contractor-to-you.jpg

Most, hogy végre elmentek a szakemberek, nem maradt más hátra, mint birtokba venni az fantasztikus konyhádat.

 "Hogy fogok beférni az új konyhámba?"

Kitakarítottad az új konyhádat és elérkezett az idő, hogy visszapakolt a konyhafelszerelést a helyére. 

Sokszor az ember csak akkor szembesül az évek alatt felhalmozott konyhai holmikkal, amikor elkezdi kidobozolni őket, mert kipakoláskor vészesen tud fogyni a rendelkezésre álló polcok száma. De vajon hol volt eddig ez a rengeteg eszköz? Hát benyelte a régi konyhád, de vajon erre az új is képes lesz?

konyhafelujitas_112.jpg

Visszapakoláskor legyél nagyon kritikus! Előre készíts oda két üres kartondobozt az egyiket a "szemét" felirattal, a másikat pedig az "adomány, eladásra szánt" cetlivel! Akármit is veszel a kezedbe kérdezd meg magadtól, hogy:

  • Ezt mikor használtam utoljára?
  • Tényleg szükségem van rá vagy csak a helyet foglalja?
  • El tudod képzelni, ahogy ezzel a kezedben serénykedsz az új konyhádban?

A választól függően tedd be az új helyére vagy a két odakészített kartondoboz valamelyikébe. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent tároltál eddig, amiért egyetlen könnycseppet sem fogsz elmorzsolni, ahogy lemondasz róla.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-10-05 11:31:43 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6414277541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása