Ezekre figyelj mielőtt eladásra fotóznád a lakásod!

Szeretnéd ha minél hamarabb és jó áron elkelne a lakásod? Az egyik kulcs eladást segítő tényező a lakásról készült fénykép galéria, amit majd a hirdetéshez mellékelsz. Ám ennek számos buktatója van, amivel akár millióktól is eleshetsz. Te tudod mikre kell vigyázni?

ingatlan_fotozas.jpg

Nagyon sokan meg sem nézik azokat a lakáshirdetéseket, amikhez nincs fénykép csatolva, egyszerűen tovább görgetnek, de hasonló a helyzet az előnytelen fotókat tartalmazó hirdetésekkel is teljesen mindegy mit ígér a szöveg. Éppen ezért, ha most szeretnéd eladni az ingatlanodat nem engedheted meg magadnak azt a luxust, hogy gyatra képeket csatolsz a hirdetésed mellé. Helyesebben megteheted, persze hogy meg, de akkor számíts rá, hogy kevés érdeklődő lesz, aki egyből azzal a kérdéssel fog nyit, hogy mennyit engedsz a fele árból.

Biztos sokan hallottátok már azt a mondatot, hogy nem ingatlant, hanem életérzést kell árulni. Kacifántosan hangzik és kicsit homályosan is, de valójában csak annyit jelent, hogy a vevő az általad árult lakásban képes legyen elképzelni egy boldog életet saját maga számára, hogy úgy érezze, hogy ez a lakás tökéletesen passzol a terveihez. Amikor belép egy érdeklődő az a legjobb, ha úgy érzi, hogy máris otthon van.

De hogy lehet ezt elérni? Néhány apró trükkel! Negatív kicsengése van ennek a szónak pedig sumákolásról vagy megtévesztésről szó sincs, csak a lakás előnyös oldalára hívod fel a figyelmet, hogy a vevő eljöjjön megnézni és feltérképezni az ingatlant a saját szemével.

jo_ingatlan_fotok.jpg

Ha választani kellene a sok tanács közül, akkor a most következő a legfontosabb.

Legyen rend és tisztaság!

A rendezett lakás optikailag tágabbnak mutatja a lakást, vagy ha nyers akarnék lenni úgy is mondhatnám, hogy a disznóól zsugorít. Bár sokak számára már egy unalomig ismételt mantrának hathat, de ha valaki kinyit egy lakáshirdetésekkel foglalkozó oldalt, néhány hirdetés után beláthatja, hogy szükségszerű erre felhívni a figyelmet. Arról nem is beszélve, hogy mindenkinek mást jelent a rend.

Mire figyelj különösen, ha rendről van szó?

Rakj rendet amennyire csak tőled telik! Az gondtalan életérzést a lakásoddal kapcsolatban jelentősen rontja, pl. ha a gyerekszoba úgy fest, mint ahová bebombáztak. Valószínűleg a leendő vevőknek a fegyelmezetlen gyerekek, az agyonhajszolt anyuka jut erről eszébe, amire egyáltalán nem vágynak a jövőben.

  • Tüntesd el a fotózás előtt: a teregetőt, a mosatlan edényeket, az előszobában felejtett cipőket és kabátokat, a dohányzóasztalon heverő újságokat, a koszos macskaalmot (meg bármilyen macskaalmot)!
  • Cseréld ki a WC-papírt, ha már nagyon a végén jár vagy ha már el is fogyott! (Ha le akarod fotózni a WC-t.)
  • A halott vagy haldokló szobanövényeket dobd ki!
  • Vesd be az ágyakat!
  • Rendszerezd az íróasztalon heverő dokumentumokat és elektronikai kütyüket!
  • A rendhez hozzátartozik, hogy a fürdőszobai pipere és tisztálkodó szereket el kell rakni, hogy ne legyenek rajta a fényképeken!
  • A szemetesnél figyelj (ha van szelektív hulladékgyűjtőtök arra is vonatkozik), hogy ne folyjon ki belőle a szemét!

A tisztaságra is ügyelni kell!

A lehető legalaposabban takarítsd ki fotózás előtt a lakást! Leírom pár részletet, amire különösen jó gondot fordítani, de alapvetően a takarítást a fotózás előtt nem lehet túlzásba vinni, mint ahogy bármikor máskor sem.

  • Ne legyen foltos se a járólap, se a konyha/ fürdőszoba csempe a falon!
  • A (fürdőszoba) tükör ne legyen maszatos vagy fogkrém pecsétes!
  • A tűzhely teteje ragyogjon a tisztaságtól,ne legyen piszkos vagy ételmaradékos!
  • A kád vagy zuhanytálca, illetve a kagylók és mosogatómedencék makulátlanul csillogjanak!
  • A polcok és ablakpárkányok ne legyenek porosak!

 Ha úgy érzed, hogy egy ilyen takarítást nem tudsz bezsúfolni a programjaid közzé, akkor kérj fel egy takarító szolgálatot a piszkos munkára.

Fontos, hogy mivel készíted a fotókat!

Manapság minden telefon és tablet tud képet készíteni, de csak olyan eszközzel állj neki, amivel nagy felbontású és nagy méretű képeket készíthetsz. Egy rossz minőségű, homályos, mini fénykép bármilyen szép lakást is ábrázol, nem fog feltűnni senkinek. Egyszerűen tovább lapoznak majd az érdeklődők vagy kétségbe fogják vonni, hogy valóban megéri-e a kért árat az ingatlan.

Ne érts félre nem azt mondom, hogy csak egy vállról indítható rakétának kinéző profi géppel lehet jó képeket csinálni, de egy bizonyos szintre azért szükség van a fényképezőgéppel kapcsolatban, ha minőségi képeket szeretnél. Ha neked nincs ilyened, akkor kérj fel fotóst, hogy lőjön pár képet a lakásról. Ő biztos jó szemmel kiszúrja majd a legideálisabb helyet, ahonnan érdemes kattintani.

giphyaaa.gif

Ha már a jó szemnél tartunk...

Halszemoptikás és a panorámás képekkel csak csínján!

Bár nagyszerű, hogy minél több részletet meg tudsz mutatni egy képen és a szoba is nagyobbnak látszik, de ha átesel velük a ló másik oldalára akkor meg fogja bosszulni magát. A leendő vevők irreális elvárásokat fognak támasztani a lakással kapcsolatban, és amikor szembesülnek a valódi méretekkel, úgy fogják érezni, hogy becsapták őket és rossz szájízzel ritkán köttetik üzlet.

A különféle effekteket és túlretusálásokat szintén kerülni kell, nem kell a képekre photoshoppal mindenféle apró design elemeket sem szórni!

A jó szög is fontos!

Na nem arra gondolok, amit a falba szoktál verni, dehogy! Hanem arra a pontra, ahonnan a képeket fogod készíteni. Keress egy olyan helyet a lakásban, ahonnan a lehető legtöbb értékes részlet látszik a helyiségekből.

A legtöbb vásárló kíváncsi a nyílászárókra és a radiátorokra, így ezeket célszerű megjeleníteni a képek egy szegletében. Ennek ellenére csak egy beltéri ajtót ábrázoló fotó magában töltelék képnek számít, így ezt hanyagold inkább. 

Ha úgy érzed, hogy egy székre felállva és onnan fotózva jobban be tudnád mutatni az egyik szobát akkor hajrá, fotózz onnan. Azonban ilyen képből egy bőven elég, itt is fontos a mértékletesség.

Ha viszont a képen csak a szoba üres sarka látható, vagy egy olyan nagy méretű bútor pl. szekrény, amit szeretnél majd magaddal vinni, ha költözöl, akkor keress inkább egy másik szöget, mert ez a kép nem lesz kellően informatív a hirdetést böngészőknek.

giphy.gif

Világos, napsütésben készíts el a fényképeket!

A fényképeknek nagyon jót tesz a természetes napfény. Akkor készítsd el a képeket, amikor szép világos a szoba, amit fotózni szeretnél. Ha hétköznap már csak sötéteskor érsz haza, akkor várd meg a hétvégét, különösen, ha a képeken látszódna a ablak túloldalán a borongós vagy esős időjárás vagy a késő esti sötétség.

A világos fotózásnak azonban vannak veszélyei is, amikre figyelj majd oda:

  • Nincs lehangolóbb, mint amikor a képen szerepel, a fotót készítő árnyéka. Ügyelj rá, hogy a tiéd ne kerüljön rá  a képekre!
  • A másik nagy hiba az, amikor valaki a nappal szemben fotóz. Nem lesz szép a végeredmény, higgy nekem.

Persze most jogos lenne a kérdés, hogy nappal szembe ne, a hátad mögötti napfénynél (árnyék miatt) ne, akkor mégis honnan?! Igen ebben rejlik a kihívás, hogy olyan napszakot találj, amikor van elég fény, hogy szépen megvilágítsa a helyiséget, de nem akadályoz közben a fotózásban. Te ismered a saját otthonod, biztos tudod mikor milyen oldalról süt be a nap a szobába, használd ki ezt a tudásodat!

lakas_fotozas.jpg

Most, hogy már tudod, hogy honnan, mikor, mivel és mit kell megörökíteni biztos sikerül olyan képeket fotóznod a lakásról, amikkel el tudod csábítani a lakáskeresőket magadhoz, hogy a saját szemükkel győződjenek meg róla, hogy ez az ingatlan bizony megér egy megtekintést.

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2018-11-10 21:08:17 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr8914362245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása