9 tipp, hogy zökkenőmentes legyen a költözés társasház esetén!

Az új álomotthonodat egy társasházban találtad meg, de a költözés még hátra van? Akkor pont ezekre a tanácsokra van szükséged, hogy simán menjen a költözés folyamata!

koltozes_panelba.jpg

Költözni sosem egyszerű, rengeteg apróságra kell figyelni és gyakran megfeledkezünk valamiről. Most olyan problémákat és hozzájuk tartozó megoldásokat hoztam, amik talán eddig eszedbe sem jutottak, pedig betartva őket sokkal gördülékenyebben fog menni a pakolás.

Csapjunk is bele egyből a középébe és feltételezzük, hogy a becsomagolással már haladsz, így ebben nem szorulsz tanácsra, max. segítő mancs kéne, amiben sajnos most nem állhatok a rendelkezésedre. Szóval hogy és főleg mikor fog eljutni az a sok holmi A pontból B pontba?!

Behajtási engedély van? Nincs? Az elég nagy baj!

Vannak olyan utcák, ahová csak behajtási engedéllyel lehet bemenni kocsival. Pedig egy másik utcáról átcipelni a a kanapét, nem olyan buli. Még elképzelni is szörnyű volt.

Jóval a költözés előtt derítsd ki, hogy neked szükséged lesz-e behajtási engedélyre, és ha igen a kiszemelt költöztető cégnek, van-e már ilyenje. A beszerzést intézheted te is, de ha rendesek a fuvarosok, akkor segítenek ebben is.

Válassz okosan időpontot a költözéshez!

A legtöbb ember reggel 7-8 valamint délután 3-5-ig mászkál a lépcsőházban. Gondolom a reggel 7 órás költözés amúgy is kizárt, mivel még a másik lakásból is be kellett pakolni a holmikat a kocsiba, és el is kellett szállítani az új címre, így ezt hagyjuk is.

Azonban ha módodban áll, akkor a délutáni legsűrűbb jövés-menést is igyekezz elkerülni! Nemcsak azért, mert mindenki esni-kelni fog a doboz hegyeken, és sokadik véletlen belerúgást a nagyi porcelánja nem fogja túlélni, hanem azért is, mert biztos lesz olyan idős vagy beteg ember esetleg babakocsis anyuka, akit be kell engednek a liftbe magatok elé. Egyrészt ez azért bosszantó, mert addig malmozhattok egy helyben állva, másrészt ha céggel költöztetsz, akkor az óradíjat ezek a fölös körök is meg tudják dobni rendesen.

Ha olyan helyre költözöl, ahol nem nincs lift, akkor meg egyenesen rémálom lesz kerülgetni a hazafelé igyekvő emberkék egész hadát, ahogy próbálnak a falhoz lapulni, nehogy fejbe verjétek őket az étkezőasztal sarkával.

koltozesi_tippek.jpg

Informálódj a költözés napjáról!

Érdemes utána járni, hogy aznap, amikorra a költözést tervezed, nem lesz-e más fontos esemény is a házban. Olvasd el néhány héttel előtte a faliújság hirdetményeit, hátha akad köztük egy számodra fontos is, vagy beszélj a közös képviselővel!

Arra mondjuk csekély az esély, hogy más is pont aznap akarna költözni (bár Murphy törvényei között biztos akad egy, ami szerint tuti készülni kell ilyenre is), de más előre betervezett program még lehet. Például nagyon kellemetlen lenne, ha pont akkor újítanák fel a liftet, vagy sok év után aznap lenne a lomtalanítás, vagy lépcsőházi ablakcsere. 

Erről jut eszembe...

Tájékoztasd a többi lakót időben!

Nemcsak illik, de hasznos is tenni egy cetlit a faliújságra (vagy a liftbe) a többi lakó számára, a költözés várható időpontjáról. Ha teheted ne csak annyit írj, hogy melyik nap, hanem hogy melyik napszakban, vagy hány órától hányig fog tartani a folyamat. Ezzel lehetőséget biztosítasz arra, hogy a lakók ne pont akkor akarjanak fel-le liftezni az 5 éves kis unokával óraszám, és jobb esetben a takarításért felelős személy sem akkor fog felmosni a lépcsőházban.

Úgy tűnik már minden költözés előtti teendőn végig mentünk, lássuk a nagy napon mikre kell számítani.

Foglalj parkolót!

Mondjuk ki normál esetben elég nagy görénység az amúgy is irtó kevés parkolóhelyek közül egyet is fenntartani későbbre, a magunk számára, de ilyenkor kell. Ez különösen akkor tud bosszantó lenni, akkor a tized ennyi autóhoz tervezett panellakások körüli megállókra pályázol. De h muszáj, akkor muszáj, márpedig a nehéz dobozokat és bútorokat cipelő embereknek nagyon nem mindegy, hogy a bejárati ajtótól csak 5 métert vagy 50 métert kell majd megtennük.

A költöztető autó mérete erősen függ attól, hogy mennyi holmid van, de (sajnos) elképzelhető, hogy egy beállónyi hely nem is lesz elég. Annyit tehetsz a többi lakó és a békesség érdekében, hogy a lehető legkevesebb ideig foglalod a parkolóhelyet és az esetlegesen bosszankodó autósoknak udvariasan elmagyarázod, hogy mi a helyzet.

Sok esetben egy szék, tábla, kiírás stb. nem lesz elég, hogy valóban megmaradjon a kiszemelt hely, így ha tudsz kérj meg egy ismerőst, hogy áldozzon be egy (vagy pár) órát, és személyesen vigyázzon a helyre.

Ezért is jó, ha olyankor költözöl, amikor a többi ember dolgozik, mert olyankor a ház előtti parkoló is kevésbé zsúfolt. De az időpont választásról már beszéltünk korábban.

Kérd el a teherlift kulcsait!

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van teherlift a házban, ahová költözni szeretnél, akkor ez a bekezdés most neked szól! Sok házban a teherlift két részből áll, egy első térből, ahová normál esetben beállnak az emberek, amikor a felvonót szeretnék használni,és egy hátsó részből, amit egy ajtóval ki lehet nyitni, ezzel megnövelve a lift befogadó képességét. Igen ám, de gyakori, hogy ezt az ajtót kulcsra zárják a hétköznapokban, így még a költözés előtt meg kell tudnod, hogy kinél van a kulcs és el kell tőle kérned, hacsak nem akarsz fölöslegesen cipelni a nagy bútorokat a lépcsőn. A korábbi lakó, takaró hölgy vagy a közös képviselő biztos tud segíteni, hogy kinél bukkanhatsz rá.

koltozes_mire_figyeljek.jpg

Támaszd ki a bejárati ajtót!

Nagyon ritka, hogy valaki erre is gondol, mert látszólag egy kis semmiség, de nagyon meg tudja könnyíteni a költözés folyamatát! Hiszen költözés közben nem lehet folyton kulccsal nyitogatni a bejárati ajtót, ráadásul kulcsból legtöbbször nincs is elég kéznél, ráadásul rengeteg időd elrabol, akárcsak az, ha egy embert feláldozunk arra, hogy fogja az ajtót, mikor a szorgosan pakoló kezekre nagyobb szükség van.

Sokszor csak odacsúsztat valaki egy kartondobozt, hogy majd az jó lesz. A szűkös helyen szinte biztos, hogy útban lesz, ráadásul nem biztos, hogy ilyen célra akartad volna felhasználni a bögréket és poharakat rejtő dobozt.

Az a legtisztább, ha viszel magaddal egy vagy két ajtókitámasztó éket, attól függően, hogy kétszárnyas-e bejárati ajtó vagy csak szimpla.

Ha egyszer már a nyílászáróknál tartottam, akkor jöjjenek az ablakok.

Csukd be az ablakokat!

Persze az is hasznos, ha a leendő álomlakásodban teszed ezt, de most nem erre gondoltam! Mielőtt elindulnál egy izmos haverral megmászni a lépcső rengeteget, menj végig a lépcsőházon és csukd be az összes ablakot, amit nyitva találsz!

Még hálás leszel ezért a tanácsért, amikor nem fél kézzel kell egyensúlyoznod a kanapét a lépcsőfordulóban, miközben a másik kezeddel próbálod belökni az ablaktáblát, ami nagyon útban lesz a cipekedésnél. Szóval gondolkodj előre!

Hasonlóan praktikus a lépcsőházat más szempontból is átnézni.

tanacsok_koltozeshez.jpg

Vidd el az útból a lábtörlőket és virágokat!

A közvetlen szomszédok lábtörlőjét nemcsak azért szerencsés arrébb tenni, hogy a későbbiekben a szomszéd ne morogjon, hogy foltos, koszos, szakadt stb. lett a ti költözésétek miatt, ám kétségtelen, hogy ez is kellő indok lehetne. Hanem azért is, mert bútor hurcolkodás közben a nem csúszásgátló aljjal rendelkező lábtörlők könnyen elmozdulnak és félő, hogy valaki eltöri a lábát, vagy az esés vagy a rossz mozdulat miatt leejtett bútor lábon történő landolása miatt.

A virágok kevésbé balesetveszélyesek, de nagyon kellemetlen azzal a nyitó mondattal átkopogni a leendő szomszédodhoz, hogy "Helló Kata vagyok, és bocs a kedvenc páfrányod miatt, de levertük a helyéről, ezért a cserép ripityára tört, a növény pedig ketté." Nem lesz őszinte a mosolya az ajtóban álló hölgynek az biztos.

Most már minden készen áll arra, hogy a becsomagolt életedet átköltöztesd egyik lakásból a másik társasházba. Nem maradt más hátra, mint előre, költözésre fel!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

Szólj hozzá!
2018-11-22 16:37:16 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr6914387094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása