Karácsonyi ajándékötlet idős(ebb)eknek!

Vészesen közeledik a karácsony, de még mindig tanácstalan vagy, hogy mivel lepd meg szép korú családtagjaidat? Itt van néhány gondolatébresztő ötlet, gyere és nézd át őket!

karacsonyi_ajandekotlet_idoseknek.jpg

Már a második gyertyát is meggyújtottuk a koszorún, így aki eddig még nem döntötte el, hogy mivel szeretne kedveskedni a szeretteinek, lassan kifut az időből, mert a teendők az ünnepek közeledtével egyre csak sűrűsödni fognak, szóval itt az ideje véglegesíteni az ajándék listát.

Persze nehéz olyan meglepetést kitalálni, aminek tényleg szívből örülne a nagyi vagy a nagypapi, főleg, ha folyton csak azt hajtogatja, hogy neki aztán ne vegyél semmit, mert nincs szüksége semmire. Most egy kicsit súgok helyettük, hogy vajon mik azok, amiknek biztos örülnének csak nem akarják kimondani, vagy bennük sem tudatosult még, hogy ezt szeretnék.

Ha fázni szokott, hideg és huzatos a lakása

Az idősek gyakran szokták mondatni, hogy fáznak különösen a kezük vagy a lábuk, így egy kéz-, vagy lábmelegítőnek biztos örülnének. A konkrét termék kiválasztásánál viszont fordíts kiemelt figyelmet arra, hogy egyszerűen használható legyen. Az is fontos biztonságos legyen, nehogy tűz keletkezzen, ha a nagyi véletlenül az előírtnál tovább hagyja a konnektorba bedugva, vagy leteszi a takarósarkára.

Az ezer éves vastag dunnákat is célszerű lehet lecserélni valami új, vékony (ez azért fontos, hogy a súllyal ne legyen gond) de meleg takaróra, paplanra.

A huzat ellen az ajtó és ablak alá tehető, erre a célra kitalált, hosszú párnák is praktikusak, de egy ablakszigetelő gumi felhelyezése talán még jobb.

Mivel szokott fűteni? Társasházban ezzel nincs gond, mert a távfűtésnek hála kellő meleg van a lakásokban és egyre több helyen szabályozhatók is a radiátorok, de családi háznál ez kulcskérdés. Ha például a nagypapa még fával fűt, akkor egy nagy adag téli tüzelő mindig jól jön, főleg ha leszel olyan gáláns és fel is vágod neki, kezelhető méretűre a kívánságának megfelelően. De vehetsz neki egy kis kiegészítő fűtést biztosító hősugárzót vagy ha távol van a bojler a fürdőszobától, wctől (családi háznál előfordulhat, hogy lassan ér a csaphoz a meleg víz) akkor egy mini bojler, csap alá szerelhető vízmelegítő is szuper ajándék.

Gyógyszert szed? Sokat betegeskedik?

Bár nem számít tipikusan karácsonyi ajándéknak, de kétségtelenül nagy segítség az idősebbeknek, ha kiváltott a gyógyszereit, aminek a költségei nagyon megterhelőek lehetnek. Vagy veszhetsz neki néhány vitamint a téli időszakra vagy egy nagy üveg mézet, ami egészséges és finom is.

Ebbe a kategóriába tartozik a gyógyszeradagoló is, nehogy összekeveredjenek a kis pirulák. Jó hír, hogy már lehet kapni havi rendszerezőset is, így arra is van mód, hogy te töltsd fel neki akkor is, ha csak ritkábban találkoztok, vagy válaszd az emlékeztető funkcióval felszerelt modelleket, ha sokszor megfeledkezik róluk.

Amikor találkoztok szívesen hordja a szemüvegét? Ha nem akkor lehet, hogy már rég nem jó neki és nem segíti kellőképpen a látását, így egy szemorvosi vizsgálat után egy új szemüveg is jó karácsonyi ajándékötlet időseknek. Tokban szokta tartani, vagy csak úgy ledobja az asztalra vagy be a táskájába? Lehet, hogy egy szemüvegtok lenne a megfelelő meglepetés?!

Vérnyomás mérője, cukorszint ellenőrzője, hallókészüléke stb. van működőképes? Szüksége lenne rá? Ha először a nincs szócskával majd pedig igennel válaszoltál, akkor már tudod mit kellene venni neki.

karacsony_mit_vegyek_idoseknek.jpg

Már nehezebben boldogul a házimunkával?

Fogadj fel valakit, aki bizonyos időközönként kitakarít a szép korú családtagodnál, vagy legalábbis a nehéz fizikai munkákat, vagy a nehezen elérhető teendőket megcsinálja pl. függöny leszedése, kimosása és felakasztása. Ha erre nincs lehetőséged, vagy nem szívesen engednétek be egy idegent, akkor ajánld fel (és persze csináld is meg később), hogy néhány hetente átmész és megcsinálod te magad. Így legalább beszélgethettek is egy jót, miközben a fagyasztót is leolvasztod.

Ha nem szívesen főzőcskézik otthon, akkor egy házhoz szállítós ebédbefizetés is jó választás lehet karácsonyi ajándéknak. Vagy ha a bevásárlás és a hazacipelés a megterhelő rész a számára, akkor kerekes járókeretet bevásárlókosárral vagy gurulós bevásárlókocsit. Bármilyen csúnya becenevekkel emlegetik ezeket a fiatalabb korosztályok, hasznos kis jószágok. Esetleg egy gerincfájdalmak enyhítésére szolgáló Kozmodisk jellegű gyógyászati segédeszközt.

Erről érhető okokból nem szeretnek beszélni az idősek, de elfordul, hogy önmagukat is komoly nehézséggel vagy fájdalmak árán tudják csak ellátni. Figyelmes ajándék lehet, hogy pedikűröst fizetsz a mamának, vagy egy idősek gondozásában jártas személyt felkérsz, hogy hetente menjen át és segítsen a papának megfürdeni, vagy megmosni a mama haját. De mielőtt ezek mellett döntenél beszéld meg a szeretteddel, hogy nem érzi-e kellemetlenül magát, ha ezt mást csinálja neki! Elképzelhető, hogy az elején negatív érzései támadnak az üggyel kapcsolatban, amit fel tudsz oldani, ha átbeszélitek, vagy csináltok a jelenlétedben egy próbakört.

Ha csak az a gond, hogy nem érzi elég biztosnak a lépteit a csúszós fürdőszobában, akkor néhány strapabíró kapaszkodó felszerelése, és zuhanyzóba/kádba rakható műanyag csúszásgátló is megoldás lehet.

Ha betartod akkor az is felbecsülhetetlen ajándék lehet, ha megígéred, hogy idén télen mindig elhányod a havat a háza előtti járdáról egészen a bejárati ajtajáig, amikor esik a hó. Ha közel laksz, akkor ezt megteheted hajnalban munka előtt, vagy késő délután/este, amikor végzel a melóval.

karacsonyi_ajandek.jpg

Sok időt tölt a temetőbe járással?

Sokaknak ez valószínűleg furcsa pont lesz, vagy erősen ellenszenves, de pl. az én környezetemben sok idősnek az a legnagyobb vágya, hogy legyen méltóképpen rendbe rakva a családi sírhely. Számukra különösen fontos ez a kérdés, és az ajándék lényege, hogy a megajándékozott örüljön neki, szóval puhatold ki, hogy szeretné-e, hogy felújítsátok a mécsestartót a síron, vagy a feliratokat újra megcsináltassátok aranybetűkkel.

Esetleg a sír körüli gazmentesítés és kővel kirakás lenne a legfontosabb vagy újra meg kell váltani a temetőben a sírhelyet, kifizethetnéd a következő 20-30 évre, hogy ne legyen vele gond. Nem mindenkinek ideális ajándék az biztos, mert valaki sértőnek találná, de vannak olyan idősek, akik ennek örülnének a legjobban.

Ha szeretne többet tudni a családjáról, gyakran sóhajtozva nézegeti a fényképeket!

Ritkán találkozni olyan nyugdíjassal, aki ne szeretne még többet tudni a családtagjai mindennapjairól, vagy ne mutogatná úton-útfélen a (déd)unokájáról egy tucat képet, vagy ne nézegette volna rongyosra a régi képeket. Ezekhez kapcsolódó meglepetéseket is választhatsz.

  • Ajándékozz neki egy szép nagy családi fotóalbumot a legújabb fényképekből, lehetőleg minél több családtagtól kérj hozzá képeket!
  • Rendszerezd albumba a régi cipős dobozban, féltve őrzött képeit!
  • A legjobban sikerült fényképeket, hívasd elő nagy méretben, és keretben tedd fel a szobája falára!
  • Készítsd el a családfáját! Biztos könnyek között nézegetné, hogy honnan jött és mennyi gyereke, unokája van már, akik találtak maguknak egy szerető párt.
  • A következő évben néhány hetente írj neki kézzel (de óriás és gyöngy betűkkel) levelet arról, hogy mi minden történik veled, bármilyen apróság is. Sajnos ez a szokás már kihalófélben van, de sok 60-90 éves hölgy és úr visszasírja, azokat a szép időket, amikor még az élet szerves részét képezte és nemcsak a csekkek jöttek a postaládába.

idealis_ajandek_idoseknek_oregeknek.jpg

Tölts vele minél több időt, mert az az igazi ajándék!

 Mára olyan idegesítően gyakran pufogtatott mondat lett a fentiből, hogy lassan már elfelejtjük, hogy igaz. Használj ki minél több alkalmat és töltetek együtt annyi időt, amennyit csak tudtok. Ha csak ültök és beszélgettek az is lehet pompás időtöltés, de én azért javasolnék valami "becsomagolhatóbbat" is. Legalábbis a felszerelés vagy eszköz egy része, vagy a tevékenységre utaló jel kézzelfoghatóvá tehető.

  • Ha még aktív, akkor vegyél vele/ neki nordic walk felszerelést és járj el vele mozogni! Az is lehet, hogy ő egy kört megy a kis fadarabokkal szórt futóösvényen (a rekortanpályát ne tegyétek tönkre vele!), miközben te már az 5. körödet futod, de minden előzésnél rámosolyogva mégis együtt mozogtok.
  • Kérd meg, hogy tanítson meg pl. kötni, kuglófot sütni vagy furulyázni! Biztos nagyon büszke lenne rá, hogy hiába a sok modern kütyü még mindig van, amit ő tud a legjobban és átadhatja a tudását neked.
  • Vegyél neki egy dvd lejátszót, kazetta lejátszót vagy egy dia vetítőt és a hozzá tartozó kedvenc filmjeit, és hallgasd meg, ahogy átszellemülten mesél a képen látható személyekről, helyekről és az emlékeiről!
  • Egy képeslap vagy fénykép segítségével hívd meg egy közös kirándulásra vagy nyaralásra! Utazz el vele egy napra a szülőfalujába/városába vagy oda ahol felnőtt, megkérték a kezét stb. és nézettek szét a mi lett belőle azóta, hogy alakították át az eltelt évek.
  • Menjetek el együtt színházba vagy hangversenyre!

Ez a válogatás természetesen csak ízelítő abból a rengeteg dologból, amivel meglepheted a idősebb szeretteidet. Mielőtt döntenél gond végig, hogy mi jellemző rá, mivel szokta tölteni az idejét! Talán mégis volt egy fél mondata vagy mozdulata, ami elárulta, hogy mire lenne szüksége, akkor is ha a szájával nem erősítette meg azt? Gondold végig és válassz leginkább hozzáillő meglepetést, ami nem egy számára fölösleges újabb porfogó lesz, hanem valódi kincs, amit sokáig emlegetni vagy épp használni fog!

Ha pedig társasházi témában bármilyen kérdésed van, nézd meg, kik vagyunk, mik vagyunk (ehhez kattints ide) és keress bátran! Épp leváltanátok a közös képviselőt vagy kíváncsi vagy, mi hogyan csinálnánk, ha a te házadat is mi kezelnénk? Nézd meg, szerintünk hogyan lehet jól csinálni! Kattints és ismerkedj meg Házmestermedvével, munka közben!

komment
2018-12-11 13:18:38 - Házmestermedve

A bejegyzés trackback címe:

https://hazmestermedve.blog.hu/api/trackback/id/tr9314471342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pangea 2018.12.12. 12:09:40

Tok jo lista. En utazom is anyukammal, mert egyedul mar nem szivesen megy.

ekat 2018.12.12. 15:37:44

Az én szépkorú felmenőim nem szellemileg visszamaradtak, részben még többet is utaznak mint én, és részben tablettel is rendelkeznek. Köszönik nem kell nekik diavetítő. :D Ja és itt Pesten születtek és nőttek fel. Nem segítettél. :)

ekat 2018.12.12. 15:46:11

@ekat: Bocs kicsit furcsa itt a cégnél a lekorlátozott net, a posztnak csak az utolsó részét láttam, arra reagáltam. De a többit olvasva még kevésbé ismerek az idős rokonaimra... még a 90+ évesen meghalt is minden szinten ellátta magát, és eszénél volt. És fodrászhoz meg piacra járt rendszeresen, nem temetőbe.

Terézágyú 2018.12.12. 16:38:36

@ekat:
neked van egy alternatív valóságod.

ekat 2018.12.12. 20:22:38

@Terézágyú: Igen, a polgárság. Tényleg eléggé kihalt itthon a proletárdiktatúra alatt.

élhetetlen 2018.12.12. 20:47:21

Elhiszem, hogy jót akarsz, de ne ajánlgass senkinek elektromos lábmelegítőt, főleg ne az ágyba. Vannak elektromos zárlatnak ki nem tett kényelmes magas szárú mamuszok, nappalra jó, éjszakára meg a lábánál két számmal nagyobb (hogy ne szorítsa el) vastag pamutzokni. Abból nem lehet baj.
A házhoz szállítós ebédbefizetés jó, csak meg kell oldani, hogy ez ne stresszelje azt, aki kapja. Ne kelljen készenlétben várni, hogy mikor csengetnek. Én felszereltem a rácsajtóra egy szamáretetőt, (műanyag kosár), a pasas lábujjhegyen felhozta, és belerakta a kaját, hogy mégse a földön legyen. Aztán mikor felébredtem, és kinéztem, jé, itt van. Így kényelmes.
Egy idősek gondozásában jártas személyt felkérsz, hogy hetente menjen át és segítsen a papának megfürdeni, vagy megmosni a mama haját. De mielőtt ezek mellett döntenél, először keress ilyet, mert nem egyszerű, és ha találsz az cc., tízezer egy alkalom, azaz havi 40. A legolcsóbb takarítás, amit lehetett havonta egyszeri alkalomra rendelni, és nem hetente, vagy naponta (!), az 14500. Erről ennyit.
Hóeltakarítás. Késő délután/este, amikor végzel a melóval. Ha házmester vagy, pontosan tudod, hogy ez hülyeség, mert, ha éjszaka leesik a kó, és napközben hárman eltanyáznak a házad előtt, mert te majd este, akkor rámegy inged-gatyád.

élhetetlen 2018.12.12. 21:03:53

@ekat: Tudom, vannak ilyen emberek, akik a szerencséjüket a saját teljesítményüknek, érdemüknek tudják be, és akinek nem úgy jött össze, mint nekik, az szerintük maga tehet róla. De azért elég irritáló. Nem vagyok szellemileg visszamaradott, de 15 éve elgázoltak egy zebrán, és hiába nem én voltam a hibás, én sérültem. Nem tudok leguggolni, letérdelni, és létrára állni. Sőt, tömegközlekedni sem, mert csak az induláskor, fékezéskor és kanyarodáskor keletkező torziót nem bírja a sérült térdem. Igen, sehol sem vagyok a szuper felmenőidhez képest. Legyél büszke!

kvadrillio 2018.12.13. 09:01:42

ügyes ajánlatok felsorolása..., mindenki választhat belőle ! :)
süti beállítások módosítása